Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Seyahatim dönüşü ilgimi çeken çizgi romanlardan biri de ,Sn. @Osidi 'nin paylaşımı olan bu kitap oldu. Çizgi romanın sayfalarını karıştırarak baktığımda, yine olay örgüsü ve çizimlerle tam bir '' noir '' var karşımda. Çok teşekkür ederim Sn. @Osidi
Sanatçı Jean Claude Gotting'in çizgi roman çalışmalarından bir kaçını geçmişte nette görmüştüm. Ama, bu akşam , Sn. @Osidi 'nin bizlere sunduğu '' Noir '' kadar , '' Noir '' çalışma olduklarını hatırlamıyorum ! Uzaktan , bizdeki Soner Tuna havasını veren , zaman zaman renkli de olan çalışmaları bir yana, bu kitaba baktığımda , '' ismiyle müsemma '' türden bir kitap olduğunu söylemeliyim ! Oldukça az diyalogları da gözönüne alacak olursak, bence Gotting , bu çalışmasıyla biraz daha ileri gidip, sanki bir '' tür denemesi '' ne girişmiş !
Noir başlığı altında birbirinden güzel okuma keşifleri yapmamıza neden olduğunuz ve bu güzel ( ve iç karartıcı !! ) kitapları sunduğunuz için teşekkürler @Osidi
Arnold Böcklin'in efsane tablosu '' Ölüler Adası ''na ; ortaya çıkışından günümüze gelinceye kadar , ilgili Martin macerası incelememden yola çıkarak detaylı değinmiştim. Sn. @Osidi 'nin bu akşamki paylaşımıyla bizlere sunduğu çizgi romana baktığımda, çok iyi bir uyarlamayla karşılaştığımı görüyorum. Zaten , Fransız çizgi roman sanatının günümüzdeki büyük sanatçılarından Guillaume Sorel imzalı panellere bakan okurların büyük bölümünün benimle aynı düşünceye sahip olacağını tahmin ediyorum. Hayaletler gibi fantastik unsurların bulunduğu eserde, senaryo yazarı Thomas Mosdi'nin de payının büyük olduğu görülüyor. Ayrıca, mim sanatçısını çağrıştıran kapak resmini , bir hayli etkileyici bulduğumu söylemeliyim.
Kitap kapakları her daim ilgimi çekmiştir. Ülkemizde ya da yurt dışında kitap müzayedelerindeki yüksek fiyatlı kitap satışlari bu ilginin oldukça yaygın olduğunu gösteriyor. Münif Fehim kapaklı kitaplarımız mesela bu konuya ülkemizden güzel bir örnek oluşturuyor. ( Fehim kapaklı kitap kolleksiyonunu, bir zamanlar sergi halinde sevenlerinin karşısına getiren ünlülerimizden biri de yanılmıyorsam Ali Poyrazoğlu idi. ) Başta Aslan olmak üzere farklı santçılarımızın çizgi roman kapak çalışmaları mesela. 1900 lerden itibaren " pulp fiction " denilen ucuz roman kapakları bu konunun bir başka ilgi çekici alanı. Bu alana başta dönemin erkek dergileri olmak üzere " pulp magazine " leri de eklemek mümkün. Netten zaman zaman izlediğim bu çalışmaların başında sayabileceğim 20' ye yakın sanatçı var. Ama üç tanesi benim için önemli; Mort Kunstler, Basil Gogos, Robert McGinnis.
Sn. @Osidi 'nin bizlerle paylaştığı McGinnis'in görsel olarak adeta "şiirsel "tarzıyla yaptığı çalışmaların herbirine , bence tablo yerine koyularak bakılmalı. Onun yaptığı romantik ya da polisiye konulu pastel tonlar kullandığı resimler, izleyenlerinin dikkatini hemen çeker niteliktedir. Kapak resimlerini büyük ilgiyle araştırdığım zamanlarda, bu sanatçının Bond'un " Thunderball " filmiyle ilgili afiş çalışmaları yaptiğını görmek, benim için büyük sürpriz olmuştu.
Bir sonraki dönemde Norman Rockwell, Walter Molino gibi sanatçılar yine kapak resimleri alanında ünlendiler. Ama bu kez dönem değişmiş, özellikle dergi kapaklarında realist, güncel konular işlenmeye başlamıştı.
Zaman zaman diyarımızda gördüğüm bu tür paylaşımlara, üstelik McGinnis kolleksiyonu ile katkı yaptığı için Sn. @Osidi ' ye teşekkür ederim.