"Music, Musique" BD, Comic, GN ....

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,616
19,566
epub, İngilizce
fzy8p3my2l3cebg5g.jpg

 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,254
7,323
Klasik müzik ile ilgilendiğim zamanlar, Rock müzik ile ilgilenmeye başladığım lise yılları sonrasıdır. Yani, üniversite zamanları. Zaman zaman , hafta sonu konserleri ( Harbiye - Atatürk Kültür Merk. ) ne gidip izlerken başlangıçta sıkıldığımı , ama sonraları bir '' derinlik '' keşfettiğimi hatırlıyorum. Sonraları, Klasik Türk Müziğine de merak sarmıştım. Klasik müzik konusu, benim için uçsuz bucaksız , adını bilmediğim ama ilgili parçaları bir yerlerden duyduğum, '' besteciler ve parçaları '' dünyasıyla tanışma konum oldu. Bir çok besteci ve de yazdıkları parçaları tanıdım. Her birinin hayat hikayesi bir hayli etkileyiciydi.

Sn. @Osidi 'nin paylaştığı Wagner'e ait kitapları görünce , iki şey hatırladım. İlki '' Nietzsche '' ikincisi ise ünlü parçası '' Uçan Hollandalı ''

Ünlü filozof Nietzsche, Richard Wagner ile tanıştığı günü, notlarında şöyle belirtmiş ;

'' Richard'la tanıştırıldım ve onu ne kadar beğendiğime dair birkaç söz ettim. kendisi, müziğiyle nasıl tanıştığıma dair çok ayrıntılı sorular sordu. (.. ) Akşam yemeğinden önce ve sonra piyano çaldı. (...) Akşamın sonunda biz ikimiz ayrılırken elimi samimiyetle sıktı, müzik ve felsefe tartışmak üzere onu ziyaret etmeye beni içtenlikle davet etti. Ayrıca, beni kız kardeşi ve akrabalarıyla, müziğine aşina kılmakla görevlendirdi - bu görevi ciddiyetle kabul ettim. '' ( Kasım 1868 )

Uçan Hollandalı'ya gelince, Wagner'in bu çalışmasını Rock Müzik topluluğu Jethro Tull'dan aynı isimli parçayı dinledikten, yıllar sonra dinlediğimi itiraf etmeliyim !! Nedeni , Rock müzik önceliğim tabii !! Wagner'in Nazi bağlantısı bugün de tartışmalı konulardan. Ancak, Hitler'in Wagner'in müziğini sevdiği inkar edilmemekte.

Sn. @Osidi , Wagner konulu kitap paylaşımlarıyla; gerek ünlü parçalarına ait bilgileri ( Masterworks ), gerekse de Emilio van der Zuiden'in , Stephen Desberg senaryosu üzerinden çizimlerinin bulunduğu çizgi romanı okuma imkanını sağladı. Aynı zamanda, bu çizgi roman ile '' Fransız BD. '' dünyasından , isimlerine yabancı olduğum bir ekiple tanıştırdı.

Çok teşekkürler @Osidi
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,254
7,323
Beatles grubu, müzik tarihinde önemli bir yere sahipse, tartışmasız olarak bunda Brian Epstein'in payı büyüktür. Ailesinin açtığı mağazalardan birine ait plak bölümünün başında olarak aktif müzik yaşamına başlayan Epstein, özellikle satış yeteneğiyle kısa sürede dikkat çekmişti. Klasik müzik tutkusu, bir yerde müzikseverlerin farklı müzik tercihleri nedeniyle pop müziğe kadar geniş bir yelpazeyle ilgilenmesine yol açmış , Beatles'ı keşfeden ve topluluğun yükselişindeki her basamakta emeği olan birisi olmuştur. Beatles grubu üyelerinin her birine, 5. Beatles elemanının kim olduğu sorulduğunda farklı cevaplar alındığı halde, Paul McCartney'in bu konudaki favorisi hep Brian Epstein olmuştur.

Çeşitli İnternet sitelerinde ya da müzik dergilerinde Epstein'ın eşcinsel kişiliği hep üzerinde durulan konulardandır. Hatta, Epstein'in John Lennon'a ilgi duyduğu bile dedikodu malzemesi edilmektedir. Ancak, Epstein'ın tartışmalı ölümünün grubun sonunu getiren nedenlerden olduğuna inanırım. Epstein , her zaman Beatles'ın , o zamanlar fırtına gibi esen Elvis Presley'den daha iyi müzik yaptığını belirtmişti. Nitekim 1960'lardan itibaren dünya listeleri, bu tahmini doğrulamıştır. Grubun mali konularına, yiyeceği yemeklerin planlamasına , sahne kıyafetlerinin tasarlanmasına, studyo çalışmaları düzenine kadar her detayla uğraşan Epstein, ayrıca tv yayınlarıyla ilgili görüşmelere, konser düzenlemelerine de kafa patlatmakta, tüm bu aşamalarda emeği bulunmaktaydı. ( Geçenlerde nette tesadüfen bir Beatles konserine ait yayınlanan fotoğrafta, Epstein'ı sahne arkasında grubu izlerken gördüm. ) Nitekim Beatles üyeleri , ölümünden sonra onun için ; '' Kişisel işimiz ve mali durumumuz hakkında hiçbir şey bilmiyorduk, her şeyi o hallediyordu ve ölümü sonrası tam bir kaostu '' demişlerdir.

Sn. @Osidi , müzik tarihinin en önemli gruplarının başında gelen, belki de en önemlisi olan Beatles için , son derece büyük önem taşıyan birine ait biyografik çizgi romanı paylaştı. Teşekkürlerimi sunuyorum Sn. @Osidi
 

MelihAbi

Yeni Üye
9 Nis 2020
75
1,213
Istanbul
“Beatles’ın beşinci üyesi” deyince benim de aklıma bir zamanlar (kısa süreliğine de olsa) gerçekten grubun üyesi olmuş, onlarla birlikte sahneye çıkmış müzisyenler geldi.
Tabii bunların içinde belki de en ünlüsü, grubun 1960’daki Hamburg döneminde gerçekten “beşinci Beatle” olan .
Sutcliffe’in hikâyesini anlatan “ ” isimli bir çizgi roman bile var hatta.
İletişim Yayınları bu çizgi romanı 2018’de Tanıl Bora çevirisiyle “ ” ismiyle basmıştı.

 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,254
7,323
Neticede fon müziksiz kalmadık yine bu akşam !! Sn. @MelihAbi 'nin Beatles grubunun 5 üyesi hakkında, Sn. @Osidi 'nin paylaşımına yaptığı katkıdaki bahsettiği kitabı merak etmiştim. Evet , sayfalar beyazlatmayı gerektiriyor , ama okunuyor. Kitabın az sayfalı olmaması da beğendiğim diğer bir özellik oldu.
Çok genç yaşta ölen sanatçı için, '' yaşasaydı , Beatles müziği nasıl olurdu acaba ? '' diye düşünmüşümdür. Belki , grubun müziğini belirleyen elemanlar olarak Lennon'ı ya da McCartney'i saymak gerekiyor. Ama, bas gitarist de olsa Sutcliffe katkısını yine de merak etmekteyim. Soyut resimleriyle de hatırlanan, tam anlamıyla bir sanatçıydı ne de olsa.
Teşekkürler @Osidi
 

İnanna Salome

Aktif Üye
4 Eki 2023
282
1,823

hjcejo1igrfggwm5g.jpg




Enfes paylaşım. Çizgi roman da paylaştığınız opera da harikulade. O nasıl bir sahneye koyuş, gerçekten Wagner dehasına yaraşır bir sahneleme olmuş. Robert Lepage'ın Metropolitan Operası'nda sahneye koyduğu Berlioz'un La Damnation de Faust muhteşemliğinden sonra tüm ruhumla yaşamak istediğim ikinci opera.
Robert Lepage dehasını ilk Mezzo'da izleyip aşık olmuş,bir daha izlemek için yanıp tutuşmuştum ki pandemi döneminde Metropolitan Operası'nın internet üzerinden yayınladığı eserler içinde Lepage'ın La Damnation de Faust'ı da vardı. Hatta yoğun istek yaparak ikinci defa yayınlamasını da sağlamıştık.
Dilerim Pierre Audi'nin Dutch National Opera ile sahneye koyduğu Der Ring des Nibelungen'i de defalarca yaşama fırsatım olur. Hemen youtube kanalını takibe aldım,gelecek güzelliklerin iki haftalık yayınını yakalayacağım.
Wagner deyince dehasının yanında John Williams'ın Star Wars için nasıl araklama yaptığı geliyor hemen aklıma.


" Leitmotif " diyerekten baya baya Wagner'den çalmış Williams. Wagner, Mahler ve nicesinden "esinlendiği" için Williams Oscar'lara doyamazken orjinal bestekar Ennio Moricone 80 küsür yaşında orjinal bestesi için Oscar alabildi. Gören gözler için ne ibretler var .


Wagner deyince ruha gelen bir şey de Sabina Spielrein'ın Jung ile ortak Siegfried düşü.


David Cronenberg'ün görüntü yönetimi enfes A Dangerous Method filminde ; Sabine Spielrein ile Jung'un Wagner ve Siegfried ile senkronize ilham alış ve birbirini keşif sahnesi enfesti.
İzlememiş olanlara Sabine Spielrein ile tanışma için A Dangerous Method'u öneririm.

Yıllar önce film festivalinde izleyip,çıkışta Jung ve Spielrein'e dair bulduğum her kitabı almıştım. Ama Spielrein'e dair eser bulmanın zorluğu; Freud ve çok sevdiğim Jung'un Spielrein'den "esinlendikleri" ile doğru orantılı.
İtalyan yapımı Prendimi l'anima, Soul Keeper ; Sabina Spielrein'a dair çok güzel bilgiler içeriyor.


Tabii

Sabina Spielrein Psikanalizin Unutulmuş Öncüsü kitabı da .​

Sayın @Osidi'ye hem Wagner dehasını bizlere yaşattığı hem harika sahnelenmiş bir opera ile bizi tanıştırdığı (Rammstein konseri mübarek,Pyro kullanımlı opera) ve de Wagner'den Sabina Spielrein'e uçuşa vesile olup, harika bir bilim insanını daha da derinden araştırmama ilham olduğu için sonsuz teşekkürler.
Wagner'in Senfonik Şiiri fonda Siegfried ile Sabina aleminde ilhamla uçuyoruz...
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,254
7,323
Müziğin farklı dallarında uzun süredir çizgi romanlar paylaşan Sn. @Osidi'nin son paylaşımı Country müzik konusunda oldu. Kökeni 1900'lerin başlarına uzanan bu müziğin en sevilen sanatçısı olarak, her müziksever farklı cevaplar verebilir. Kimi John Denver derken , kimileri de Keith Urban ya da farklı sanatçıları söyleyecektir. Bu müzik türü için benim her zamanki favorim Johnny Cash olmuştur. En sevilen parçası için, sadece bir parça söyleme hakkı verseler , düşünmeden '' Riders in The Sky '' derim !! Günlük yaşam yoğunluğu sonrası , bu gecenin fon müziği olarak Country müziği, üstelik Johnny Cash'i seçtiğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum Sn. @Osidi
 

İnanna Salome

Aktif Üye
4 Eki 2023
282
1,823
Müziğin farklı dallarında uzun süredir çizgi romanlar paylaşan Sn. @Osidi'nin son paylaşımı Country müzik konusunda oldu. Kökeni 1900'lerin başlarına uzanan bu müziğin en sevilen sanatçısı olarak, her müziksever farklı cevaplar verebilir. Kimi John Denver derken , kimileri de Keith Urban ya da farklı sanatçıları söyleyecektir. Bu müzik türü için benim her zamanki favorim Johnny Cash olmuştur. En sevilen parçası için, sadece bir parça söyleme hakkı verseler , düşünmeden '' Riders in The Sky '' derim !! Günlük yaşam yoğunluğu sonrası , bu gecenin fon müziği olarak Country müziği, üstelik Johnny Cash'i seçtiğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum Sn. @Osidi
Sayın @Osidi'ye muhteşem ve bambaşka Johnny Cash çizgi romanı paylaştığı için çok teşekkürler. Johnny Cash'e dair her şey kendisi gibi çok değerli.
Sayın @eankara, en sevilen parçasını paylaşmış, benim en sevdiğim parçası da I Walk The Line. Şarkıdan adını alan biyografik filmde, Walk The Line'da
Joaquin Phoenix'in Johnny Cash performansı da harika.
Karizmasıyla, karanlığıyla, asiliğiyle ve duyarlılığıyla tam bir Cash olup, unutulamaz bir oyunculuk sergiliyor.


Filme dahası Johnny Cash'in anarşik varoluşunun ilham verici muhteşemliğine özel not olarak ;"1968'de Folsom Hapishanesi tüm zamanların en popüler plağı oldu, Beatles'lardan bile fazla sattı..."

Inside Folsom Prison 50 years after Johnny Cash made it famous.
"Johnny saw the world through eyes of a prisoner &there's nothing more real or painful than having no freedom.
'our only crime is being born poor...'
Johnny knew about injustice that remains to this day"

Johnny Cash - I Walk the Line at San Quentin


Johnny Cash hakiki bir uyumsuz, Dostoyevski ve Celine ayarında yer altı kahramanı, çok çok özel bir varoluş.

I wear the black for the poor & the beaten down,
Livin' in the hopeless,hungry side of town,
I wear it for the prisoner who has long paid for his crime,
But is there because he's a victim of the times.
I wear the black for those who never read.

Johnny Cash - Man in Black (The Best Of The Johnny Cash TV Show)



The Gift: The Journey of Johnny Cash (Official Documentary)​

Taking the Folsom Prison recording as a central motif and featuring interviews with family and celebrated collaborators, the film explores the artistic victories, the personal tragedies,the struggles with addiction&the spiritual pursuits that colored Johnny Cash's life.

 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,254
7,323
Bilindiği gibi sanat eserleri açısından derlemelerin , özellikle folklorik açıdan bir ülkenin kültürüne çok önemli katkısı bulunuyor. Örneğin, Dünya Edebiyatı'na baktığımızda aklıma ,ilk olarak Grimm kardeşler geliyor. Alman Edebiyatı'nın hikayelerinin derlenmesinde bu iki kardeşin büyük payı var. Almanya'da köy köy, kasaba kasaba dolaşmaları yetmemiş, diğer Avrupa ülkelerinden de derleme çalışmalarını sürdürmüşlerdir. Ama , bu konuda tabii ilk değiller, önceki yüzyıllarda ( 16. ve 17. yy.lar ) gerek Finlandiya'da gerekse İtalya'da çeşitli hikaye derlemecileri bulunmaktaydı. Ülkemizde de çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Pertev Naili Boratav, bu konuda araştırmacılarımızın başında gelir.
Hikaye değil de müzik alanı söz konusu olursa, bir ülkenin kültürel birikiminde yine çeşitli derlemeciler ön plana çıkmakta. Örneğin, halk türküleri konusunda, diyar diyar yaptığı araştırmalarla Bela Bartok , Müzaffer Sarısözen ülkemiz açısından ilk aklıma gelen isimler.
Derleme konusunu açmamın nedeni, Sn. @Osidi 'nin bu akşamki paylaşımı. Sn. @Osidi, bu kez diyar için '' Müzik '' konusunda bir derlemeciyi seçmiş ; '' Lomax ''

Alan Lomax ; bizim halk türkülerimiz örneği gibi, Amerikan halk şarkıları konusunda 1930 - 1960 döneminde bir çok parçayı derlemelerine dahil etmesiyle Dünya Müzik tarihinde önemli bir karakter.

Sn. @Osidi 'nin seçimleri her zaman çok ilginç olmuştur. Ama, bu kez burada gördüğüm eser seçiminin sadece müzik değil, kültürel anlamda da önemi büyük. Bu açıdan okumak daha da ilginç olacak. Kitabın başında, hikayenin Alan Lomax'ın yazılarına dayalı olduğunu okuyunca, karşımızdaki eserin sadece hayal ürünü olmadığını öğreniyoruz. Ayrıca, Frantz Duchezau'nun çizimleri hem rahat bir okumayı mümkün kılmakta, hem de çok sevdiğim Naif Sanatı hatırlatmakta.. ( Sanırım, naif sanatı benim gibi çok seven, değerli dostum Sn. @Calligrapher 'de aynı şeyleri düşünmüştür. )

Bu kadar Amerikan Folk Müziği'nden bahsedince, sanırım Joan Baez'i bu akşamın fon müzik sanatçısı olarak seçmek yerinde olacak !!

Çok teşekkürler Sn. @Osidi

 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,343
8,188
Çok değerli @eankara üstadımız adımı anmasa muhtemelen bu çok önemli kitabı "daha sonra okunacaklar" klasörüne kaydedip kim bilir ne zaman okuyacaktım! Üstadın sözleri merakımı celbedince, çizimlerine bakmak için kitabın kapağını açtığımda konusu, senaryosu ve çizimleriyle son derece kaliteli bir kitapla karşı karşıya olduğumu anladım ve elimdeki işleri bir yana bırakıp, kitabı hemen okumaya koyuldum. Kitapta baba-oğul Lomax'ların Amerikan folk müziğinin yok olmasını önlemek adına Güney eyaletlerine yaptıkları yolculukları ve o yolculuklar sırasında tanık oldukları siyahilere yönelik ırkçılık vurucu biçimde vurucu biçimde işlenmiş. (Bu arada, üstadın Muzaffer Sarısözen benzetmesine de tamamen katılıyorum. Keşke onun hakkında da böyle güzel çizgi romanlar yapılsa!) Değerli @eankara dostumuzun tahmin ettiği gibi, Frantz Duchazeau'nun çizimlerine bayıldım. Fakat ilginçtir, "goodreads" sitesindeki kitapla ilgili yorumlarda, çizerin siyahileri karikatürize bir tarzda çizmesini "rencide edici" bulanlar olmuş. Herhalde Avrupa ile Amerika arasındaki kültürel farklılıklar (muhtemelen ırkçı bir geçmiş o ülke insanlarını belirli konularda daha hassas davranmaya zorluyor), algılamada da böyle bir farklılığa yol açıyor.
Değerli @Osidi'ye bu müthiş paylaşımı için, değerli @eankara dostumuza da kitabı öncelikli olarak okumama vesile olduğu için gönülden teşekkürlerimi sunuyorum.
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,254
7,323
Prince çok takip ettiğim sanatçılardan değildi. Ama, rastladığımda zevkle izlediğim sanatçılardandı. Amerikanın önemli starlarlarındandı. Prince denildiğinde aklıma iki şey geliyor. İlki yazdığı sürüsüne bereket , sayısız şarkılar , ama ikincisi hazin ve gizemli ölümü. Belki gizemli dememek tartışmalı demek gerekir , sanatçının zamansız yaşamının sonlanmasına . Sahnedeki '' aura''sını videolardan her gördüğümde özellikle göz alan makyaj ve kostümüyle , her zaman tartışılmaz star olduğunu düşünmüşümdür.

Teşekkürler @Osidi
 

İnanna Salome

Aktif Üye
4 Eki 2023
282
1,823
mn0ogb0kwlcgzlc5g.jpg


Alack Sinner'ın geçmişi hatırlamasıyla başlayan Billie Holiday saygı duruşu.
Carlos Sampayo ve Jose Munoz beraberliğinin bu özel eseri, nasıl Mister No Billie Holiday'i çok seviyorsa, Alack Sinner için de yaratıcısı Jose Munoz için de Billie Holiday çok özel. Jose Munoz'un sitesinde bio bölümünde Billie Holiday çizimi olması çok etkileyici.

Sayın @eankara'nın ilgisini çekebilir.
Sayın @Osidi; Lady Day'li Alack Sinner için çok teşekkürler.
 

İnanna Salome

Aktif Üye
4 Eki 2023
282
1,823

0mkbbihu90rsoj05g.jpg




Sene 2024 olmuş hem müzik hem sahne kostümleri, dans performansı ile hala eskimeyen güzellikler Cream ve Gett Off .


Sahnede şpagat açabilen, oldukça esnek, yay gibi dans eden Prince balet bile olabilirmiş. Tam paket sanatçıymış harbi.
Sayın @Osidi'n paylaştığı çizgi roman da Prince müziğinin dönüştürücü gücü için çok anlamlı. Çok teşekkürler.

Gitar çalışı da en az dansları kadar enfesmiş. Sondaki Prince akışı muhteşem.
George Harrison , Prince &Tom Petty 'e sevgilerle ...

 
Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,254
7,323
Yoğun bir günün ardından, otel odasında '' Caz Müziği '' seçeneği güzel bir paylaşımı oldu benim için. Ayrıca, Louis Armstrong'un efsanevi videosu cabası !! Yeni yetme yıllarımda , cazın '' aksak '' ritmleri rock müziğinin neredeyse her notasını ezberlediğim, asla '' sürpriz '' farklılıklar içermeyen ( sevilen parçaların farklı konser yorumları hariç ) dünyası ile , benim açımdan karşılaştırılamazdı bile !! Caz müziği sevgimin miladını hatırlamıyorum ama, büyük ihtimal '' High Society '' filmi olmalı. Unutulmaz müziğin, kendine özgü, Armstrong sesiyle müziğini dinlediğimde, tıpkı rock müziğinde olduğu gibi ritm tutmaya başlamıştım !!,Bir nevi yıllar sonrası özellikle Borusan ve Akbank destekleriyle düzenlenen caz festivalleri seyircisi olmamın miladıydı, '' High Society '' filmi. Tabii starlar müthişti .Bing Crosby, Grace Kelly, ve de Frank Sinatra'yı saymamak olmaz , ama ne yalan söylemeli, Armstrong'un müziği tüm bu özelliklerden öncelikli bana göre. Bu yüzden seyretme rekorum açısından , bu film bir nevi milyon kere izlediğim '' Selvi Boylum Al Yazmalım '' gibi kaç kere izlediğimi hatırlamadığım filmdi.

Sn. @Osidi 'nin paylaştığı youtube videosu parçasından yola çıkarak bunları anlattım, ama otel şartları altında indirdiğim Deep Cuts'ın birinci cildi, seyahat sonrası diğer ciltleri son sürat indirme planıma neden oldu!! Rengarenk caz dünyasını , yıldızlar eşliğinde sunan , kalabalık kadrolu çizgi roman serisi okunmaya çok ama çok değer buldum.

Teşekkürler @Osidi
 
Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,254
7,323
Son zamanlarda çizgi roman alanında , bazı araştırmalarım nedeniyle manga dünyası içindeyim. Geçen yıllar itibariyle , Uzak doğulu sanatçıların dikkat çekici, sanatsal açıdan bir hayli üst seviyedeki yayınlarda artış göze çarpıyor. Bir zamanlar , daha çok konularıyla dikkat çeken manga yayınları artık grafik yapılarıyla da beğeni topluyor. Özellikle 80'li yıllardaki, Akira, Ghost in The Shell gibi mangalar, bir bakıma bu ortamın daha da zenginleşeceğinin habercileri oldular.

Bir gencin caz müziği ilgisi ve başına gelenlerin anlatıldığı mangayı oldukça ilginç buldum. Her manga okumam sonrasında yaptığım gibi animesini de izlemeyi planladım. Teşekkürler @Osidi
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,254
7,323
Sn. @Osidi 'nin sunduğu '' Jazz '' kitabı , bu müziğe gönül veren müzikseverler dışında , Caz Müziği alanında araştırma yapanlar için de önemli bir kaynak eser. New Orleans yıllarından günümüze , gerek akımlar gerekse de söz konusu akımların önde gelen sanatçılarını içeren geniş bilgi kaynağı. Sanatçıların sanat yaşamlarının kronolojisini de gördüğüm için sevinçliyim. Caz müziğinin ilk yıllarından , günümüzdeki Chick Corea , Pat Metheny gibi dev sanatçılara , Caz Rock , Fussion ya da Pop Caz gibi türlere gelinceye kadar, oldukça geniş bir yelpaze göze çarpıyor.

Tabii , bu durumu görünce de hemen Sn. @Osidi 'ye bir soru sormam gerekiyor !! Sn. @Osidi, acaba, bu kitap benzeri geniş yelpazeyi içeren , Rock Müzik sanatçıları ve grupları için de ansiklopedik türde bir kitap, '' devasa '' arşivinizde yer alıyor mu ?? Evet derseniz ve paylaşırsanız sevinirim !

Teşekkürler @Osidi .

Not: Daha önce , yazmadım sanırım , ama bir teşekkürüm de konularla ilgi olarak paylaştığınız Youtube kaynaklı müzik parçaları için olacak. Bu tür paylaşımlar bana, @Calligrapher , @İnanna Salome ya da @kemalettin gibi değerli dostları hatırlatıyor.
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,254
7,323
Sn. @Osidi gördüğüm kadarıyla, cazın '' efsane '' isimlerini konuk etmeyi sürdürüyor. Sayfa sayısı az olmakla beraber güzel bir biyografi. Tüm bu nitelikli paylaşımlarınız , '' Müzik '' konulu başlığın , '' Rock '' gibi, '' Caz '' gibi ya da '' Blues '' gibi farklı yardımcı alt başlıklara neden olacak nitelikte çoğalıyor. Bence bir bakıma, görsel '' Müzik '' ansiklopedimiz oluşuyor, bu tür biyografi ağırlıklı paylaşımlarla.

Teşekkürler @Osidi . Özellikle, müzik başlığı altında her paylaşımınız, ayrı bir ansiklopedi maddesi oluşturmakta. Sağ olun.
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,254
7,323
Jim Yaşıyor !! Bilindiği gibi Doors topluluğu , müzik dünyasının önemli topluluklarından . Jim Morrison topluluğun herşeyiydi. Özellikle bir dahinin sahip olduğu yüksek IQ'lu zeka seviyesi ve karizmasıyla. Bu tür popüler sanatçıların daha sonra mecaz anlamda değil , gerçekten yaşadığını gören hayranların açıklamalarını da hatirlamak mümkün. Örneğin Elvis Presley gibi !! Dünya , tıpkı Hitler gibi Elvis'İn de gerçekten ölmediği açıklamalarıyla bir zamanlar uğraşmış , hatta çeşitli adresler verilerek , görüntüler paylaşılmıştı.

Jim Morison'u ele alan çizgi roman, senaryosu kadar renk cümbüşlü karelerle ilgi çekiyor. Teşekkürler @Osidi Youtube parçası , tam da fon müziği kıvamındaydı. Sağ olun.
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,254
7,323
Caz efsanelerinin farklı boyutlardaki çizgi romanlarını görünce, diyarımızda iyi bir '' caz konulu çizgi romanlar '' arşivi oluşmaya başladığına tanık oluyorum. Sn. @Osidi adeta bir puzzle oluştururcasına , farklı noktalardan örnekler veriyor. Cd yanlarında verilen , bir nevi booklet diyebileceğim bu çizgi romanın , gerek konusu gerek renklendirmesiyle sadece caz müziği sevenler için değerli olacağını sanmıyorum. Keşke bu kadar az sayfalı olmasaydı düşüncesine kapıldım bir an !

Teşekkürler @Osidi . Umarım, Booklet konusu örnekleri de ( önceki Billie Holiday, Count Basie gibi ) , sürer.
 
Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,254
7,323
Kökeni hakkında çok şey söylenen bir müzik türü varsa , sanırım o da tartışmasız Reggea'dir. Afrika'dan Rastafari dini, Amerika'dan caz , Jamaika'dan pop müzik . Bunlardan bazılarının ya da hepsinin ağır bastığı Reggea müziğinde , sanatçı olarak en başta Bob Marley gelir. Sürüsüne bereket, çok sayıda Bob Marley parçasının 1970'lerde '' patlaması '' na, güçlü çıkış unsurlarıyla şaşırmamak gerekir diye düşünüyorum. Aynı dönemde , yani Rock'n Roll müziği sonrası , Hard Rock , Progressive Rock gibi müzik türlerinin grupları dünyada fırtına gibi esmeye başlamıştı. Böyle bir zamanda, Bob Marley'in bambaşka müzik türündeki kısa zamandaki bu başarısına elbette tesadüfi denilemez.
Özetle, Sn. @Osidi 'nin '' müzik '' başlığı altındaki paylaşımlarda Bob Marley tabii ki es geçilemezdi.

Çok teşekkürler Sn. @Osidi
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,254
7,323
Caz efsanelerine ait kitapçıkların '' damlaya damlaya '' da olsa göl olmasını diliyorum. 😊 😊 😊
Reinhardt ile ilgili kitapçığın sayfalarına baktığımda, bu çizim ve renklendirmelerin bir bakıma '' Noir '' başlığı altında da görseydim , yadırgamazdım. Evet cinayet ya da dedektifimiz eksik ama , aynı kasvetli gece, aynı sigara dumanlı bohem ortamlar !!

Teşekkürler @Osidi
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,254
7,323
Her DK yayını benim için konusu ilgi çekici olmasa bile, mutlaka sayfaları karıştırılarak göz gezdirilmesi gereken yayındır. Zira, metin ve görsel unsur birlikteliği, çok ustaca oluşturulmuştur.
Müzik konusunda paylaştığınız kitaplar, ilgilenen okur için büyük öneme sahip. Özellikle çocuklar için olanı ilgimi çekti.
Teşekkürler @Osidi ..
 
Son düzenleme:
Üst