"Music, Musique" BD, Comic, GN ....

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,639
19,942

w6lxrir8et7mdhq5g.jpg

 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,256
7,383
Evet , 1970'lere girilirken birbiri ardına duyulan efsane gruplar , müzik dünyasını bambaşka bir raya oturtmuştu. Artık , Elvis ya da Beatles hükümranlığı yavaş yavaş sona ererken , daha sert tınılar , bazen melankolik , bazen deneysel olarak rock müzikte kendini göstermeye başlıyordu. Daha çok Alman kaynaklı , deneysel '' krautrock '' gruplar sahneye çıkarken , yaptıkları müzik tüm dünyayı şaşırtmıştı. Örneğin Faust grubu , Amon Duul ya da Guru Guru gibi gruplar bu tür müzikle farklı bir hayran kitlesi kazandılar. Daha çok Londra kaynaklı yine deneysel ama bu kez '' Psychedelic '' denilen başka bir müzik tarzıyla , '' Shynthesizer '' denilen enstrümanların ön plana çıkmasıyla '' Pink Floyd '' grubu patladı. Ama daha da sert tınılar sevenler Led Zeepelin ya da Deep Purple, Queen gibi grupları izlemeye başladılar.

Bu ortamda , saydığım bu gruplar kadar iddialı olmasa da , yine geniş bir hayran kitlesi kazanan '' Velvet Underground '' grubunun bir özelliği vardı. Bence grubun hayran kitlesinden çok , grubun bir yerde beyni olan Lou Reed hayranları oluşmuştu. Sadece grubun üyesi değil , aynı zamanda bir şairdi Lou Reed .

Efsanevi Vicious parçasında Lou Reed şöyle diyordu ;

Vahşi
Bana bir çiçekle vurdun
Bunu her saat başı yapıyorsun
Ve bebeğim, sen çok gaddarsın
Hain
Sen sana sopayla vurmamı istiyorsun
Ama elimde olan tek şey bir gitar penası
Ve bebeğim, sen çok gaddarsın

Sn. @Osidi 'nin çizgi romanını gördüğümde aklıma grubun öncelikle iki parçası geldi. İlki , ilk dizeleri yukarıda olan Vicious parçası , ikincisi ise , bu satırları yazarken , fonda çaldığım ünlü Transfomer 'ı !


Çizgi romanın final bölümünde gördüğüm Kansas City konserleri , albüm olarak da çıkmıştı.

Lou Reed hep şair özelliği ile Leonard Cohen ile karşılaştırılır. Bence doğruluk payı var. Dostlardan farklı düşünenler belki vardır ama , sanki her şey gibi müzik de günümüzde derinliğini kaybetti. Tıpkı sinema , edebiyat ya da sanatın türlü alanlarında olduğu gibi .

Çok teşekkürler @Osidi . Yine çok güzel bir paylaşımda bulunduğunuz için.
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,343
8,197
2004 yılında Rolling Stone dergisinin Gelmiş Geçmiş En Büyük 100 Sanatçı Listesinde 19. sırada gösterilen The Velvet Underground, alternatiif müzik ve rock tarihine damga vurmuş çok önemli bir topluluk. Öyle ki, pop art hareketiinin öncüsü ünlü Andy Warhol, bu grubun menejerliğini üstlenmiş! Tabii, The Velvet Underground denilince de akla Lou Reed geliyor. Reed'in şarkı sözleri, değerli @eankara 'nın da çok isabetli olarak benzetmiş olduğu gibi, Leonard Cohen'in şiirsel şarkı sözleriyle karşılaştırılabilir. Farklı müziksel yaklaşımları olmasına rağmen, ikisinin de şarkı sözlerinde bir şiirsel duyarlılık ve derinlik vardır. Bu nedenle ikisi de tarzlarıyla pek çok müzisyeni etkilemişlerdir.
Bu önemli topluluğun öyküsünü anlatan bu harika çizgi roman için değerli @Osidi 'ye sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,256
7,383
Kökeni yüzyıllar öncesine uzanan Gotik mimari , özellikle sivri sivri birbirini kesen kemerli yapıyla , bakana ürküntü veren , sivri , ürkütücü görünüşle tanımlanan usluptur. Bu farklı üslup , örneğin yuvarlak kubbeli , aklın, alçak gönüllüğün sembolize edildiği yumuşak görünüşün hakim olduğu islam mimarisinden oldukça farklıdır. Özellikle gotik tarzda yapılmış olan Avrupa katedralleri , kendine özgü estetik yapılarıyla hemen dikkat çekmekte, değişik bir seyir zevki vermektedir. Gotik tarz , daha sonraları aynı adla güzel sanatların birçok alanında olduğu gibi , edebiyat alanında da anılır olmuştur. Bilindiği gibi Frankenstein , bu edebiyat akımının en önde gelen eserlerinden. Zaman zaman gerek net alanında , gerekse de çeşitli yayınlarda gördüğüm kadarıyla yazarı Marry Shelley'in ruhsal yapısı , hala sıkı araştırma konusu !! Sn. @Osidi 'nin paylaştığı Frankenstein konulu özel Life Dergisi sayısına bakınca aklıma, aynı adlı filmlerin yanında , sayısız kere çizgi romana uyarlanmış olmasına rağmen , öncelikle Bernie Wrightson'un Frankenstein'ı geldi.

Life'ın bu özel sayısında Frankenstein konusuna ayrıntılı olarak ( kökeni olarak ilgili mitlerden 21. yüzyıla kadar, bütünlük içerisinde ) , çok sayıda resim ve fotoğrafla değinilmiş . Özellikle bu konuda es geçilmeyecek Boris Karloff fotoğrafları dikkat çekiyor. Ayrıca , Frankenstein ve Dracula ikilisine gösterilen yoğun ilgi , bir fotoğraftan da görülüyor. Çok teşekkürler @Osidi .'' Tam bir kolleksiyonluk yayın '' diyorum , paylaşımınıza.

Ayrıca , Frankenstein konusuna meraklı dostlara, bir de öneride bulunmuş olayım . Geçenlerde , yönetmen Çağan Irmak'tan bir Netflix dizisi izledim. Adı '' Yaratılan '' . Hoş bir '' Frankenstein '' uyarlaması olmuş.

Sn. Osidi'nin paylaşımlarından biri de , bu sayfanın başlığıyla paralel olan Bob Dylan konulu yayın . Dylan 1960'larda müziğiyle daha sonraları Joan Baez aşkı ile dünya basınında gündeme gelmiş , ünü bir hayli yayılmıştı. Benim için bir çok parçası önemli, ama '' Blowin in The Wind '' başta gelir. 2016 yılında aldığı nobel edebiyat ödülüyle , geçtiğimiz yıllarda da büyük tartışma konusu oldu. Ayrıca , Türk asıllı olduğu kulaktan kulağa yayılsa da , özellikle Türkiye'ye konseri için 2010'da ikinci gelişinde ( ilki 1989 ) , Türk seyircilere çok soğuk davrandığı konuşulmuş , basında '' hayal kırıklığı '' olarak tanımlanmıştı. Dylan , yeni kuşakların büyük bölümü olarak günümüzde eski popülerliğinde olmasa da , müzikseverlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Bu paylaşımınız da , '' tam bir kolleksiyonluk '' !! Çok teşekkürler @Osidi
 
Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,256
7,383
Get up stand up , I shot the Scheriff , No woman no cry , Sn. @Osidi 'nin sunduğu Bob Marley çizgi romanı bugün , bir çok müzik parçasının aklımda yeniden çalmasına neden oldu. Bazı müzik türleri , sanatçısıyla anılıyor. Örneğin ; Calypsa Kralı , Latin Pop Kralı ,Blues Müzik Kralı, ... gibi. Bob Marley herhalde ,Reggea Müziği konusunda ilk ( ve bence de rakipsiz ) akla gelen sanatçıdır. Keşke , inat etmeyip , sorunu olduğu ayak parmağını kestirseydi , yaşama şansını yakalayacaktı . Ne diyelim , kendi istemedi .

'' in Comics '' dizisinin çizgi romanları , ele alınan kişi ( ya da grup ) hakkında , farklı çizgi roman sanatçılarının çalışmalarını içerdiği , konu hakkında çeşitli bakış açılarından bilgiler veren ( kısa kısa yazıların da bulunduğu ) yararlı ve güzel kitaplar, Diyarımızda örnekleri var , yanılmıyorsam sonuncu örneği yine @Osidi dostumuz paylaşmıştı.

Bob Marley kitabı, sanatçının yanısıra '' Reggea Müziği '' konusunda da bilgilerin sunulduğu kitap olmuş. Farklı grafik anlayışlarına sahip , daha önce hiç tanımadığım çizgi roman sanatçılarıyla tanışma fırsatını da , bu kitabın olumlu özelliklerine eklemem gerekir. Özetle , hem diziyi , hem kitabı daha da önemlisi , sevdiğim sanatçı olması nedeniyle ele alınan konuyu beğendim.

Teşekkürler @Osidi
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,343
8,197

t7avs6or8ph38iq5g.jpg

Bilindiği üzere Blues, 17. yüzyıldan itibaren Afrika'dan Amerika'ya getirilen siyahi kölelerin tarlalarda çalışırken söyledikleri, hüznü, umudu, özgürlüğü ve derin acıyı anlatan şarkılardan doğmuştur. Blues'un formu, genellikle Afrika ve Afro-Amerikan müziğinde bulunan "çağrı ve cevap" düzeniyle akor dizilerinin tekrarlayan döngüsüdür. 12 ölçülük Blues, popüler müzikte en çok kullanılan akor yürüyüşüdür. Rob Vollmar'ın yazıp İspanyol sanatçı Pablo Callejo'nun olağanüstü başarılı biçimde resimlediği bu harika öykü, Blues'un 12 ölçülük kalıbından hareketle, 12 bölümden oluşuyor. Resimlemeler ağaç baskı gravür (woodcut) tarzında yapılarak siyah-beyaz karşıtlığı çarpıcı biçimde vurgulanmış. Kitap, 20. yüzyılın başlarında Arkansas'da yaşayan blues müzisyeni kurgusal ikili, gitarist Lem Taylor ve piyanist Ironwood Malcott'ın öyküsünü anlatıyor. Ironwood, zengin bir beyaz toprak ağasının şımarık oğlunun "kapatması" olan güzel Tarene'e gönlünü kaptırınca, olanlar olur. Bir gece Tarene'in kaldığı eve aniden gelen Wyap (toprak ağasının oğlu), evde Lem ve Ironwood'u görünce çılgına döner ve çıkan arbedede Ironwood ve Wyap ölür, Lem cinayetle suçlanır ve kaçış başlar. Bu hüzünlü öykünün okurken siyahilerin maruz kaldığı ırkçılık, şiddet, yoksulluğu ve onları herşeye rağmen ayakta tutan umudu iliklerinizde hissediyorsunuz. Sonuçta Blues da bundan ibaret değil mi?
Bu müthiş çizgi roman özelinde, her biri birbirinden güzel tüm paylaşımları için değerli @Osidi 'ye teşekkürlerimi sunuyorum.
 

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,639
19,942

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,256
7,383
İşte buuu !! Çok teşekkürler Sn. @Osidi . Efsane grubun , en beğendiğim karikatürleriyle üstelik. ( Grubun çok karikatürü yapıldı , ama Sole'nin bu karikatürü bir başka. ) Artık , bu gecenin fon müziği Rolling Stones'tan geliyor. Önce "Paint it black ", sonra "I can get no ", sonra da " Angie " . Sağolun. Yarın , sunduklarınızla ilgili bir şeyler yazmak isterim. İşaret ettiğiniz gibi , popüler Wednesday dizisi , Rolling Stones'a yaptığı saygı duruşuyla kitleleri etkilemişti.
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,256
7,383
Diyarımız , çizgi roman ağırlıklı eserlerin dışında , roman , sinema hatta müzik konulu paylaşımların da yapıldığı bir forum alanı. Farklı alanlardaki sanat ve de bilim konulu eser paylaşımları nedeniyle , günden güne diyarımız hem arşiv hem de katılımcılar olarak zenginleşmekte.
Son olarak gördüğüm dostumuz @Osidi 'nin paylaşımları ise, çizim eserlerinden yola çıkarak konuya değişik bir bakış açısı getiriyor. Rolling Stones topluluğunu özel olarak ele alan eserlerin sayısı, diyarımızda artmaya başladı. Tıpkı @Osidi gibi , daha önce dostumuz @balkan 'da çok sevdiğim bu toplulukla ilgili '' in comics '' dizisinden bir kitabı paylaşmıştı. Ayrıca , topluluğun çizim eserleri dışında '' Angie '' parçası gibi , youtube kaynaklı parçaları da diyarımızda yer alıyor. ( Sn. @filmografi sunumu ) Ancak , müzik konulu çeşitli dostların paylaşımlarına baktığımda , özellikle Queen topluluğuna ait bilgilerin yer aldığı , Sn. @agartan 'ın paylaşımını da önemli görmekteyim. ( Linki ; https://www.cizgidiyari.com/forum/k/queen-studyo-albumleri.169904/ )

Dünkü @Osidi dostumuzun, son Rolling Stones paylaşımlarına bakarken , yukarıdaki düşüncelerimi hatırladım. Önceki mesajımda yazdığım Sole kapak karikatürü başta olmak üzere, diğer tüm çizimlerin estetik açıdan farklı anlayışlarda yapılmış ve arşiv açısından değerli olduklarını belirtmek isterim. Dostumuzun geçmişteki efsanevi '' Manara '' paylaşımları gibi , müzik konusunda da. '' çizim '' kaynaklı güzel paylaşımlarını sürdürmesini dilerim. Teşekkürler @Osidi
 
Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,256
7,383
Uzaylı Bowie ve de bir piyano sihirbazı Glenn. Bu gece yine bizi müziksiz bırakmayacağınızı biliyordum !! Üstelik Bach'ın Goldberg Variations'u cabası!! Doğrusu , çok ürktüm ama !! Bildiğiniz gibi '' Kuzuların Sessizliği '' filminde Hopkins'i, bu müzikle hatırlamamak mümkün mü ?


Müzik konulu her iki paylaşımınız için teşekkür ediyorum @Osidi
 
Son düzenleme:

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,343
8,197
Özellikle Bach yorumlarıyla tanınan Kanadalı piyanist Glenn Gould'un yaşamını anlatan kitap son derece başarılı bir biyografik çizgi roman. Gould öylesine enteresan bir kişilik ki, hasta olma endişesiyle her gün avuç dolusu hap içiyor. Müthiş bir müzikal hafızası olduğu için dinlediği bir eseri anında ezberleyen bir deha. Ama seyirci önünde konser vermeyi henüz 31 yaşındayken bırakmış. Zaten konser verirken de seyirciyi pek "sallamayan", piyano çalarken kendi kendine mırıldanan birisi. "Diğer insanlarla geçirdiğiniz her 1 saat için X saat yalnız kalmanız gerekir" gibi ilginç fikirleri de var! Bu dahi sanatçının yaşam öyküsünü Fransız BD sanatçısı Sandrine Revel şiirsel bir üslupla kaleme almış ve olağanüstü başarılı bir biçimde resimlemiş. Elle renklendirdiği resimler o denli başarılı ki, kimi kareleri büyüterek bastırıp duvara asma isteği uyandırıyor insanda. Bu kitabın bende İngilizce çevirisi vardı, İngilizcesini okumak isteyen dostlarımız için aşağıdaki linke yükledim:


Bu arada, Sandrine Revel'in resimlediği bir başka kitabı değerli @gitarisyen üstadımız geçtiğimiz yıllarda "Canının İstediği Herkesi Öylece Öpemezsin" adıyla çevirerek paylaşmıştı.
https://www.cizgidiyari.com/forum/k...ce-opemezsin-2017-ceviri-ve-balonlama.169297/

Değerli @Osidi üstat, bu harika paylaşımınız başta olmak üzere, tüm paylaşımlarınız için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Elleriniz dert görmesin...
 

İnanna Salome

Aktif Üye
4 Eki 2023
282
1,841
Evet , 1970'lere girilirken birbiri ardına duyulan efsane gruplar , müzik dünyasını bambaşka bir raya oturtmuştu. Artık , Elvis ya da Beatles hükümranlığı yavaş yavaş sona ererken , daha sert tınılar , bazen melankolik , bazen deneysel olarak rock müzikte kendini göstermeye başlıyordu. Daha çok Alman kaynaklı , deneysel '' krautrock '' gruplar sahneye çıkarken , yaptıkları müzik tüm dünyayı şaşırtmıştı. Örneğin Faust grubu , Amon Duul ya da Guru Guru gibi gruplar bu tür müzikle farklı bir hayran kitlesi kazandılar. Daha çok Londra kaynaklı yine deneysel ama bu kez '' Psychedelic '' denilen başka bir müzik tarzıyla , '' Shynthesizer '' denilen enstrümanların ön plana çıkmasıyla '' Pink Floyd '' grubu patladı. Ama daha da sert tınılar sevenler Led Zeepelin ya da Deep Purple, Queen gibi grupları izlemeye başladılar.

Bu ortamda , saydığım bu gruplar kadar iddialı olmasa da , yine geniş bir hayran kitlesi kazanan '' Velvet Underground '' grubunun bir özelliği vardı. Bence grubun hayran kitlesinden çok , grubun bir yerde beyni olan Lou Reed hayranları oluşmuştu. Sadece grubun üyesi değil , aynı zamanda bir şairdi Lou Reed .

Efsanevi Vicious parçasında Lou Reed şöyle diyordu ;

Vahşi
Bana bir çiçekle vurdun
Bunu her saat başı yapıyorsun
Ve bebeğim, sen çok gaddarsın
Hain
Sen sana sopayla vurmamı istiyorsun
Ama elimde olan tek şey bir gitar penası
Ve bebeğim, sen çok gaddarsın

Sn. @Osidi 'nin çizgi romanını gördüğümde aklıma grubun öncelikle iki parçası geldi. İlki , ilk dizeleri yukarıda olan Vicious parçası , ikincisi ise , bu satırları yazarken , fonda çaldığım ünlü Transfomer 'ı !


Çizgi romanın final bölümünde gördüğüm Kansas City konserleri , albüm olarak da çıkmıştı.

Lou Reed hep şair özelliği ile Leonard Cohen ile karşılaştırılır. Bence doğruluk payı var. Dostlardan farklı düşünenler belki vardır ama , sanki her şey gibi müzik de günümüzde derinliğini kaybetti. Tıpkı sinema , edebiyat ya da sanatın türlü alanlarında olduğu gibi .

Çok teşekkürler @Osidi . Yine çok güzel bir paylaşımda bulunduğunuz için.
Andy Warhol ve Nico'ya da sevgilerimizi yollayalım.
Tüm harika paylaşımlarınız için sonsuz teşekkürler Sayın @Osidi .
Femme Fatale

Sayın @eankara Lou Reed bence de özel bir şair. Cohen dinlemeyi bıraktım ama Lou Reed hala dinliyorum.
Nico'ya yazdığı şu güzellik dinlemelere doyamadıklarımdan .
I'll be your mirror

Lou ve Nico

Perfect Day güzelliğini yaşayıp

Lou'dan pek çok sevdiğimiz deli dahimiz Tom Waits'e kanatlanalım; harbi böylesi özel ruhların varlığı için çok şanslıyız.
Green Grass
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,256
7,383
Phantom of The Opera , sanırım daha çok romanıyla değil müzik alanında sanatseverlerin dikkatini çekmiştir ve çekmeye devam etmektedir. Broadway'in en uzun süreli sahnelenen bu müzikalin , dile kolay tam 35 yıldır seyirci karşısına çıktığını belirtmişler. Ama , bu başarıya pek de şaşırmamak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü , arkasında Andrew Lloyd Weber gibi , tüm müziklerini yazan, bir dev müzik adamı bulunuyor. Ticari açıdan tarihin en başarılı bestecisi kabul edilen Weber'in müziklerini yazdığı her müzikalin büyük seyir zevki verdiği tartışılmaz.

Sn. @Osidi 'nin sunduğu çizgi romanı görünce, bir Macar çizgi roman sanatçısı tarafından ( Varga Tomi ) yapılan uyarlama olduğundan merakım daha da arttı. Çünkü , bu adı gördüğümde bu kitabın, daha çok Titan Comics'ten Dr. Who çalışmalarıyla tanınan sanatçı Cavan Scott'ın kitabı olduğunu sanmıştım. Reklamlarla ön plana çıkmıştı. Ancak , Sn. @Osidi 'nin her zamanki titiz seçimiyle, daha ilginç ve nadir olan, bir başka eseri sunduğunu görüyorum. Rock müzik performanslarına kadar , pek çok kez , sanatseverlerin ilgi odağı olan bu eseri paylaştığınız için çok teşekkür ederim Sn. @Osidi . Bizi yine, bu gece müziksiz bırakmadınız. Sağ olun. ( Bu arada , konuyla ilgili olarak aynı noktaya yani , Weber'e değinen Sn. @İnanna Salome 'nin mesajındaki müzikler de, güzel fon müziği oldu ! )
 
Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,256
7,383
Nihayet diyarımızda '' Pink Floyd '' grubu konulu çizgi roman kitabı gördüğüm için sevincimi anlatamam. Rock müzik, özellikle 1970'lerin grupları dahilinde fena sayılmayacak arşivimle, başlıca ilgi alanlarımdan. Pink Floyd konusu diyarımızda açılınca , öncelikle Sn. @agartan 'ın ünlü gruptan yaptığı paylaşımları anmak gerektiğini düşünüyorum. Sn. @bakunin 'de grubun parçalarından paylaşımda bulunmuştu.

Rock Müzik seven , hele klasik rock gruplarını büyük beğeniyle dinleyen müzikseverlerden , Pink Floyd grubunu dinlememiş olan pek yoktur sanıyorum. Sadece studyo albümlerini dinlemekle kalmayıp , konser albümlerini , hatta bunların dışındaki kayıtları yakın çevremle yıllarca toplamış biri olarak , Sn. @Osidi 'nin bu akşamki paylaştığı çizgi romanın benim için öneminin büyük olduğunu söylemeliyim.

Ağustos 2013'te grubun beyni Roger Waters'ın İstanbul'da izleyici olarak katıldığım konserini unutamam. Waters , bozuk da olsa konuşmaya çalıştığı Türkçesi ile izleyicilere yaptığı konuşmada '' Gezi Olayları'' na da değinmişti. Konser boyunca işçilerin sahnede tuğlalarla ördükleri duvar, birden arkadan gelen , başımızın üstünden geçerek sahnedeki duvara saplanan ve de duvarı yıkan oyuncak uçakları gördüğümde '' konserlerle ilgili sahne mimarisindeki son nokta '' demiştim !! Bu arada gökyüzünden başımıza düşen dev hayvan şeklindeki balonlar da başka sürprizlerdendi. Tabii , seyircilerin ezbere bildiği parçaları hep birlikte söylerken bulduk , kendimizi !

Danilo Denilotti - Luca Lenci ikilisinin hazırladığı çizgi romanın daha, indirdikten sonra kapağını açmadan yazdığım satırlar bunlar !!!
Beni anılar dünyasına götüren , daha kapağını açmadan heyecanlandıran bu paylaşım için çok teşekkür ediyorum Sn. @Osidi .
Bu geceki fon müziğimin , hangi topluluktan olduğu belli oldu !!! Sağ olun.

( Bu arada Sn. Nuri Kurtcebe'yi de , grupla ilgili yapmış olduğunu öğrendiğim , '' SYD BARRET - DARK SIDE OF THE PINK FLOYD '' albümü için anmak gerekir, diye düşünüyorum. Bir dostumuz 2016 tarihli bu albümü paylaşabilir mi acaba ? )
 
Son düzenleme:

İnanna Salome

Aktif Üye
4 Eki 2023
282
1,841
Nihayet diyarımızda '' Pink Floyd '' grubu konulu çizgi roman kitabı gördüğüm için sevincimi anlatamam. Rock müzik, özellikle 1970'lerin grupları dahilinde fena sayılmayacak arşivimle, başlıca ilgi alanlarımdan. Pink Floyd konusu diyarımızda açılınca , öncelikle Sn. @agartan 'ın ünlü gruptan yaptığı paylaşımları anmak gerektiğini düşünüyorum. Sn. @bakunin 'de grubun parçalarından paylaşımda bulunmuştu.

Rock Müzik seven , hele klasik rock gruplarını büyük beğeniyle dinleyen müzikseverlerden , Pink Floyd grubunu dinlememiş olan pek yoktur sanıyorum. Sadece studyo albümlerini dinlemekle kalmayıp , konser albümlerini , hatta bunların dışındaki kayıtları yakın çevremle yıllarca toplamış biri olarak , Sn. @Osidi 'nin bu akşamki paylaştığı çizgi romanın benim için öneminin büyük olduğunu söylemeliyim.

Ağustos 2013'te grubun beyni Roger Waters'ın İstanbul'da izleyici olarak katıldığım konserini unutamam. Waters , bozuk da olsa konuşmaya çalıştığı Türkçesi ile izleyicilere yaptığı konuşmada '' Gezi Olayları'' na da değinmişti. Konser boyunca işçilerin sahnede tuğlalarla ördükleri duvar, birden arkadan gelen , başımızın üstünden geçerek sahnedeki duvara saplanan ve de duvarı yıkan oyuncak uçakları gördüğümde '' konserlerle ilgili sahne mimarisindeki son nokta '' demiştim !! Bu arada gökyüzünden başımıza düşen dev hayvan şeklindeki balonlar da başka sürprizlerdendi. Tabii , seyircilerin ezbere bildiği parçaları hep birlikte söylerken bulduk , kendimizi !

Danilo Denilotti - Luca Lenci ikilisinin hazırladığı çizgi romanın daha, indirdikten sonra kapağını açmadan yazdığım satırlar bunlar !!!
Beni anılar dünyasına götüren , daha kapağını açmadan heyecanlandıran bu paylaşım için çok teşekkür ediyorum Sn. @Osidi .
Bu geceki fon müziğimin , hangi topluluktan olduğu belli oldu !!! Sağ olun.

( Bu arada Sn. Nuri Kurtcebe'yi de , grupla ilgili yapmış olduğunu öğrendiğim , '' SYD BARRET - DARK SIDE OF THE PINK FLOYD '' albümü için anmak gerekir, diye düşünüyorum. Bir dostumuz 2016 tarihli bu albümü paylaşabilir mi acaba ? )
Gezi'ye değinen Roger Waters; Ukrayna-Rusya Savaşı'nı da Nato'nun provokasyonunu görerek okumuştu. David Gilmour ve bir çok "sanatçı" gibi NATO'ya biat edip, ABD sözcülüğü yapmamıştı.
Keza İsrail'e de tepki göstermişti. Yani Roger Waters gerçekten ROCK grubu Pink Floyd'un ROCKER beyni olduğunu her defasında göstermekte. Müktedirlerle bir olup gerçeği saptıran yoz zihniyetten uzak olduğu gibi "KRAL ÇIPLAK" deme cesaretini her zaman gösterdiği için FİKRİ HÜR ROCKER.
Sayın @eankara 'ya değerli bilgiler, Sayın @Osidi 'ye değerli paylaşım için çok teşekkürler.
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,256
7,383
Dün gece Sn. @Osidi 'nin paylaştığı müzik konulu çizgi roman albümleri iki dev topluluğu konu ediniyordu. Kuşak farkı dolayısıyla, yorumlarında Pink Floyd'a öncelik verdim. Ama , içten içe '' Beatles kitabı hakkında mesaj yazmak isteğim , paylaşımın önemi nedeniyle bugün de beni bırakmadı !! Fırsat bulduğum için birşeyler yazmak istedim. Çünkü, bu çizgi roman, birden fazla konuyla ilişkili.

Müzik açısından bakacak olursak ;
bilindiği gibi kitapla aynı kareye sahip albüm, efsanevi topluluğun , sondan bir önceki albümü. İçindeki parçaları , sanırım her müziksever hatırlar. Özellikle, Albümde yer alan parçalardan '' Come Together '' bilindiği gibi , bir Lennon/McCartney parçası. Parça 1985'te dünyada yeniden gündeme gelmişti. Zira , Michael Jackson milyon dolarları sayıp , '' en beğendiğim Beatles parçası '' deyip , bu parçanın tüm yayın haklarını almıştı. Ben , beğenim açısından Beatles parçalarının hiç birini ayıramayıp , hepsini aynı oranda sevdiğimden , bu konuda bir şey demem zor ! Ama , '' Yesterday '' in yeri ayrıdır benim için.

Albüm Kapağı açısından bakacak olursak ;
Kitabın kapağına neden olan, topluluğun '' Abbey Road '' albümünün kapak fotoğrafı , çoğu sanatsevere göre , fotoğraf tarihinin en ünlü , bilinen fotoğrafı. Bu ünlü fotoğraf için , fotoğrafçı Iain Macmillan sadece 6 fotoğraf çekmiş. Tabii , polis trafiği durdurmuş! Grup bu fotoğraf için 3 kez ileri ve ters yönde caddeyi geçmiş. ( Londra'daki Abbey Road ) Çekilen fotoğraflardan son seçimi Paul McCartney yapmış.

Albüm kapağından hareketle yapılan grafik uyarlamalar ;
herhalde saymakla bitmez. Yüzlerce demek mümkün. Nette , Simpsonlardan başlayarak , bir çok çizgi karakterin ve de çizerlerin uyarlamaları mevcut. Ben , bu karenin bu kadar yaygın uyarlamaya neden olmasını , biraz '' Mona Lisa '' ya da '' İsa'nın Son Akşam Yemeği '' tabloları gibi, neredeyse aynı üne sahip olmasından kaynaklandığını düşünüyorum.

Sn. @Osidi 'nin paylaştığı çizgi roman, topluluğun kuruluş aşamasından başlayan , 5 kişi oldukları günden itibaren kronolojik olarak ilerliyor. Beatles hayranları için tam arşivlik. Ben uzun süre Cristophe Billard'ın kapak çalışmasına baktım. Oldukça iyi uyarlama. Sanatçının '' Sanat Tarihi '' konulu seri için yaptığı kapak çalışmasında, Vermeer'in '' İnci Küpeli Kadın '' çalışmasını da beğenmiştim. Gaet'in senaryosu ise , bir hayli detaylı araştırmaya dayanıyor.

Sn. @Osidi 'nin daha önce yazdığım gibi , geceleri '' bir kaç koldan'' ( müzik , sinema , resim , Noir ,.... ) bizlere sunduğu ve ''kahve bahane'' sohbetlerine neden olan çizgi romanları , sanat kitapları için ne kadar teşekkür etsem azdır. Çok teşekkürler @Osidi
 
Son düzenleme:
Üst