eankara hazırladı. EDGAR ALLAN POE. Zagor'un da macera arkadaşı.

levon

Aktif Üye
18 Şub 2022
202
2,435
Muğla. Milas
eankara hazırladı. EDGAR ALLAN POE. ÇizgiRomanlarda popüler ve edebi bir karakter.
--Zagor, Martin Mystere, Dampyr, Ken Parker gibi sevilen bir çok çizgi romanda karşımıza çıkar Poe.
--Ama, yazar, editör, şair ve eleştirmen olarak yaptığı çalışmalarla Amerikan ve uluslararası edebiyat üzerinde derin etki bırakan, hem korku hem de polisiye kurgu türünün öncülerinden biri. ''Usher Evi'nin Çöküşü", "Morg Sokağı Cinayetleri" ve "Kuzgun" gibi eserlerin ünlü yazarı.
--Noir Poe Serisini, Tim Zajac yazmış, Graham Sisk çizmiş. Poe'nun klasik öykülerine harika bir övgü. Bunları noir olarak uyarlamak, orijinal Gotik öykülerinin ferahlatıcı, keskin versiyonlarını oluşturmuş.
--Haftaya; eankara ile, çizgi roman penceresinden resim sanatı tarihine bakacağız
cizgiromantik.com ile kalın
 

thycoon

Kıdemli Üye
14 Şub 2011
555
2,368
Zagor ve Martin M'de sık gördüğümüz ve hakkında bölük pörçük bilgiye sahip olduğum Edgar Allan Poe'yi daha iyi tanıdık, teşekkürler @eankara. Umberto Eco'nun Gül'ün Adı gibi ortaçağda geçen planlı ve organize cinayet romanı günümüzde yazıldığı için bu günün ürünü sayılır ama Poe, zeka ürünü, organize cinayetleri 200 yıl önce yazmış ve arkasından giden milyonlarca yazar ve okur takipci bırakmış. Belki ben bilmiyorum, bizim polisiye edebiyatımızda cinayetler zeka ürünü değildir, tamamen düz mantık işler. Belki @eankara türk polisiye edebiyatında cinayet kavramının gelişimi hakkında makale yazar daha teferruatlı bilgi sahibi oluruz. Teşekkürler.
 

İnanna Salome

Aktif Üye
4 Eki 2023
282
1,842
Sayın @eankara yine harikulade bir çalışma ile hem Poe tutkunlarını hem de polisiye&korku aşıklarını mest etmiş.
Poe'nun eserlerindeki karanlığın, yaşam hikayesindeki izdüşümünü anlatarak başlayan yazı; Poe evrenini, gölgeli yüreğin duyarlıklarının kökenini hissetmemizi sağlarken bir yandan da Poe'nun eserleri kadar kendi varoluşu ile de karanlık bir kahraman olduğunu derinden duyumsatıyor.
Sayın @eankara'nın çok güzel ifade ettiği gibi bir çok kurgu eserde önemli bir karakter olarak da arz-ı endam eden Poe, loş ışıkların altında, ruhumuzun derinliklerinde Kuzgun siyahı gibi parıldamayı hak ediyor. Noirvember açılışına da en çok Poe yakışırdı.
Hem Poe ve eserlerini konu alan çizgi romanları, Poe Noir serisini inceleyip, Poe aşkıyla okuyup hem de sinema ve dizilerdeki Poe izlerini sürüp,bu özel yazıya özel teşekkür etmek üzere bir kaç gün sonra hayranlığımı Himalayalarca sunmak üzere ayrılırken;
Poe'nun korku&polisiye yazarlarına verdiği ilham yanında Jules Verne'ne de The Balloon Hoax eseri ile Balonla Beş Hafta'yı yazması için ilham verdiğini, belki de Jules Verne'in Olağanüstü Yolculuklar dizisinin, ateşleyici gücünün Poe kıvrak zekası olduğunu söylemeden geçmeyelim. Poe'nun kısa hikayelerindeki korku ve polisiye kadar nükte de kıvrak zekasının yansıması.
Poe romanı The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket hem Herman Melville'e ilham veriyor hem de Jules Verne'e, Nantucketlı Arthur Gordon Pym'in Öyküsü'ne devam romanı olarak Buzlar Sfenski'ni yazdırıyor.
Poe deryasının koyu mavi,kurşuni yapısı içinde saklı renkler, bizim ruhumuzdan yansıyan ışıklarla bütünleşince, bambaşka güzelliklere ilham olacak güçte.
Poe'ya dair ilginç bir belgeseli paylaşırken; Sayın @eankara'ya ve Sayın @levon'a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
İyi ki sanatın, karanlığı aydınlığa dönüştürme gücünü derinden hissetmemizi sağlayan yazılarla, ruhumuzda "başka bir dünya mümkün" umudunu besliyorsunuz.

The Graves of Edgar Allan Poe & The Women Who Haunted Him​

 
Üst