Çeviri yardım isteği

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
509
9,609
Yapay zekadaki gelişmeleri keşfetmeye başladıkça neden ben de çeviriye başlamıyorum dedim ve işe koyuldum:
ve doğal olarak bir hayli zorlandım...
Umarım değerli yardımlarınızı esirgemezsiniz...

"L'Incroyable Histoire de la médecine" isimli eser ile başladım:
-İlk 10 sayfayı OCR yaptım ve balonlarını temizledim:
Öncelikle yeni bir katman açıp,
Dörtgen işaretleme aracı ile balonların içini seçip Fırça aracı ile sildim
Bu şekilde bir sayfa 1-2 dakika da temizleniyor.
(Forum da önerilen "otomatik işlem" balonda bir açıklık varsa sorun çıkartıyor)
Balon olmayan, direk resim üzerine yazılan yazıların temizlenmesi oldukça vakit aldı:
Klonlama aracı ile fırça boyutunu oldukça küçültüp çok sayıda seçim yaparak temizledim
Bu işlem için daha kestirme bir yöntem var mıdır?

OCR yaptığım ilk 10 sayfada çeviri için çok sayıda deneme yaptım ve en iyi seçenekler olan chatgpt text, chatgpt resim, Deepseek V3 text kullandım
Bu üç çeviri seçeneklerini birleştirerek daha okunaklı olacak şekilde güncelledim.
(Birebir çeviri olması yerine kendi dilimizde okuma keyfi yaratmasının daha uygun olacağını düşündüm)

Yazıları photoshop ta oturturken göreceğiniz üzere afalladım.
Uygun font bulamadım, heceleme yapmalı mıyım? karar veremedim, yazıları balonlara düzgün oturtamadım.
Özellikle bu konularda yardımcı olma şansınız olursa çok mutlu olurum
Şimdiden değerli yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

nptpl0t6mo3cvo89g.jpg
azvkx7habtoxlrp9g.jpg

Saint Walker

Çeviri & Balonlama
30 Eki 2018
207
4,248
Emeğinize sağlık. Diğer dillerden çeviri yaparken söz dizimi aynı olmayacağından heceden bölmek zorunda kalıyoruz. Tabi bir balon içinde çok fazla hecelere bölmek okumayı zorlaştırır. O yüzden bölme ne kadar az ise o kadar iyi bizim için.

İlk font comicrazy genelde yüklü olarak geliyor ikincisi için de benzer bir font kullanabilirsiniz. Bulamazsanız onu da akşam bir araştırıp atarım.

Ücra çizgi romanda birbirimize çok şey kattık. Şu an bakıyorum da klonlama aracı vs ile eskisi kadar boğuşmuyorum. Siz de zamanla hız kazanır çeşitli eserleri dilimize kazandırırsınız.

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,266
80,617
hiçbiryerde :)
Öncelikle tebrik ederim sizi sevgili "cagan73", daha ilk çalışmanızda bence
harika bir işçilik olmuş.

Ben ise hala ancak paint ile çalışabiliyorum (çok amatörce tabii, henüz yeterince
zaman ayıramadım bu işe çünkü). Kaç yıl önceydi, photoshop ile balon temizleme ve
balonlamayı öğrenmiş ve 20-30 sayfa yapmıştım ama çok ara verince unuttum :)

Paintte "damlalık" veya "pipet" gibi görünen araçla balon içini seçip (balon içi ile aynı
renk tonunda olması için) fırça ile yazıları siliyorum (fırça boyutunu büyütme-küçültme
sekmesi sol yanda görünüyor ve çok işlevsel). Bir sayfa bir dakika ancak sürüyordur
( windows 11 ve son paint sürümünü yükledim bilgisayara, eski sürüme göre
kullanımı kolaylaştırılmış, daha geliştirilmiş).

Font konusunda da daha önce forumumuzdaki tartışma başlıklarından ve önerilerden
("Comedian", "daltas" ve "scanfan" dostlardan) birkaçı:

https://www.cizgidiyari.com/forum/k/balonlama-yaparken-kullanilabilecek-fontlar.65007/#post-308884

https://www.cizgidiyari.com/forum/k/turkce-karakter-eklenmis-10-000-font.65049/

Bu arada kitap çok ilginç, merakla bekleyeceğim Türkçe okumayı.

Logic

Çeviri & Balonlama
3 Kas 2021
456
7,103
Evren
Balon olmayan, direk resim üzerine yazılan yazıların temizlenmesi oldukça vakit aldı:
Klonlama aracı ile fırça boyutunu oldukça küçültüp çok sayıda seçim yaparak temizledim
Bu işlem için daha kestirme bir yöntem var mıdır?
Merhaba. Ben de bu tip yazılarlar çok cebelleşiyordum, çoğunlukla da güzel sonuç alamıyordum. Sağolsun @kartalsahil arkadaşımız benim rica ettiğim kapakların yazılarını sildi ve yüklediği dosyanın içerisine de nasıl yapıldığına dair video ekledi. Adobe Photoshop ile çok iyi sonuçlar alıyorum şimdi. Aslında bu işlem videosunun sabit konulara eklenmesi çok faydalı olur.

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
509
9,609
Değerli @yeryüzü ,
Nezaketiniz için çok teşekkür ederim, umarım bu güzel kelimelerinizi hak edecek kadar kendimi geliştirebilirim.
Forumda bir kaç kişi hariç neredeyse herkes Photoshop önerdiği için bu şekilde başladım. Zaten 10 sayfa temizledim bile...
Fontlar çok güzel bir hediye oldu çok çok teşekkür ederim. Bu kadar font içinden mutlaka birini seçebileceğim. Desteğiniz için sağolun varolun.

Değerli @Logic
Söyleyebileceğim fazla bir şey yok; videoyu seyredince bu evrende olduğunuz için tekrar mutlu oldum, çok işime yarayacak. İyi ki varsınız...
Sadece şu sorunum kaldı: Yazıyı balona bir türlü ortalayamadım: (Bir kaç düzine video seyrettim ama bulamadım, çok basit bir şey olmalı ama acemi seviyesi böyle komik oluyor işte )
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim
iadwxswz03hfeqg4g.jpg

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,742
45,203
denize sıfır
photo ekran.jpg

Photoshopta 3 okla belirttiğim yer ortada seçiliyse yazı seçili alanın tam ortasında olur. Yazıyı seçili hale getirip sağa tıklarsanız yazı sağa yaslanır, sola tıklayınca sola yaslanır. Düz durum belirten kutu yazılarında genelde sola yaslarım, konuşma balonlarında ortala seçili. Takıldığınız veya anlamadığınız yer varsa yazın dilim döndüğümce yardımcı olurum. Benim çevirilerimde konuya her zaman kullandığım fontu yazıyorum. Herkes yazsa göz aşinalığı da olurdu. Bu yazının altındaki resimde (Hâlâ okuyamadın mı diye başlayan yazı fontu mesela Ccomic Crazy küçük harf fontu.)

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
509
9,609
Ekli dosyayı görüntüle 4309

Photoshopta 3 okla belirttiğim yer ortada seçiliyse yazı seçili alanın tam ortasında olur. Yazıyı seçili hale getirip sağa tıklarsanız yazı sağa yaslanır, sola tıklayınca sola yaslanır. Düz durum belirten kutu yazılarında genelde sola yaslarım, konuşma balonlarında ortala seçili. Takıldığınız veya anlamadığınız yer varsa yazın dilim döndüğümce yardımcı olurum. Benim çevirilerimde konuya her zaman kullandığım fontu yazıyorum. Herkes yazsa göz aşinalığı da olurdu. Bu yazının altındaki resimde (Hâlâ okuyamadın mı diye başlayan yazı fontu mesela Ccomic Crazy küçük harf fontu.)
Ne kadar kolaymış :) Çok teşekkür ederim değerli @büyük beyaz
acemi olunca böyle oluyor malesef
böylece artık takıldığım hiç bir şey kalmadı.
Sağ olunuz çok teşekkür ederim.
1w43vm6f2i3ean02g.jpg

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
3,052
14,068
Öncelikle tebrik ederim sizi sevgili "cagan73", daha ilk çalışmanızda bence
harika bir işçilik olmuş.

Ben ise hala ancak paint ile çalışabiliyorum (çok amatörce tabii, henüz yeterince
zaman ayıramadım bu işe çünkü). Kaç yıl önceydi, photoshop ile balon temizleme ve
balonlamayı öğrenmiş ve 20-30 sayfa yapmıştım ama çok ara verince unuttum :)

Paintte "damlalık" veya "pipet" gibi görünen araçla balon içini seçip (balon içi ile aynı
renk tonunda olması için) fırça ile yazıları siliyorum (fırça boyutunu büyütme-küçültme
sekmesi sol yanda görünüyor ve çok işlevsel). Bir sayfa bir dakika ancak sürüyordur
( windows 11 ve son paint sürümünü yükledim bilgisayara, eski sürüme göre
kullanımı kolaylaştırılmış, daha geliştirilmiş).

Font konusunda da daha önce forumumuzdaki tartışma başlıklarından ve önerilerden
("Comedian", "daltas" ve "scanfan" dostlardan) birkaçı:

https://www.cizgidiyari.com/forum/k/balonlama-yaparken-kullanilabilecek-fontlar.65007/#post-308884

https://www.cizgidiyari.com/forum/k/turkce-karakter-eklenmis-10-000-font.65049/

Bu arada kitap çok ilginç, merakla bekleyeceğim Türkçe okumayı.
Sevgili yeryüzü, photoshopa tekrar dönersen dakikalar alan balon temzileme işlemi saniyeler mertebesine düşer ve inan hiç fırça ile boyama ile uğraşmazsın.
1. Önce tüm balonları magic wand aracı ile seçiyorsun.
2. select menüsüne gelip modify 'ı seçip 1 pixel contract ediyorsun.
3. Yeni bir katman new layer komutu ile ya da sağdaki layerı gördüğün yerde artı tuşuna basarak oluşturuyorsun.
4 Yeni oluşturduğun layer aktrif ise cntrl artı delete tuşuna birlikte basıyorsun. Bu komut arka plan rengi ne ise balon içini o renk yapar
5. yine magic wand aracını seçiyorsun, tercihen çizgiromanın diğer sayfalarında da yazı olmayacağını trahmin ettiğin en kanardaki bir noktaya tıklıyorsun. Bu yeni katmandaki senin balondan sildiğin yerlerin dışındaki tüm alanı seçer. Yaptığın bu seçimi tersine çevirmen gerek, bunun için de cntr shift ve i tuşlarına beraberce basıyorsun. Bu durumda senin valonlarının kenarlarından seçim yapılmış olması gerek. Öyle olmadıysa işlemi tekrarla ve sadece senin balonlarının seçilmiş olduğundan emin ol.
6. Menüde select konutuna bir daha git ve modfy contract komutunu seç değeri eğer yüksek çözünürlüklü bir ÇR İSE 15 pixel değilse 8 civarı yapıp cntrl delete birlikte bas. Bu işlem ile ilk seferde balon içinde kalan boşluları da yine aynı renge oyamış olur.
7. Photoshop layer araç çubuğu ki genelde sağ tarafta ve aşağıda olur.- yoksa menüden windows sekmesinden açabilirsin.- Orada genelde bir de path diye bir sekme olur. O sekmeye geç ve altta soldan sayıp dördüncü ikona tıkla, ilk ikon içi dolu bir daier dir beyazgörünür, dördüncü olan ikon saat kadranı gibi12, 3,6 ve 9 istikametinde daha küçük olan bir daire bulunduran bir ikondur ve ona bas, path içinde work path diye bir isim oluşur. Bunun üstüne çift tıkla ve istediğin bir simi ver. Bu dasize içine yazı yazailceğiniz balonun şeklini almış bir metin çerçevesi verir. Hepsi bu kadar.

Bu işlemleri action yapar ve klavyede bir tuşa atarsanız balonları seçtikten sonra tek tuşla tüm balonlarınızı temizlemiş olursunuz.