Uzun Süreli Çizgi Roman Tavsiyesi

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
574
6,385
Merhaba
Bu sene daha önce hiç okumadığım bir çizgi roman serisine başlamak istiyorum. Aşağıdaki listelerde en sevdiğim uzun süreli çizgi romanları sırasıyla listeledim. Bu bilgi ışığında Dylan Dog, Dampyr, Nathan Never, Kinowa, Julia, Modesty Blaise ve Conan arasından hangisini tavsiye edersiniz. Ya da tavsiye edeceğiniz başka bir seri varsa ona da bakabilirim. Marvel, DC vb. karakterler hariç.

1- Zagor / Mister No
2 -Kaptan Swing / Teksas / Tommiks / Mandrake
3- Martin Mystere (Klasik Maceralar)
4 - Tex (Altın Seri) / Ken Parker / Adam Wild
5- Kit Taylor / Tom Braks / Zembla / Kızıl Maske
6 - Judas / Jeriko
7- Bonanza

1- Tenten / Red Kit
2- Asterix
3- Douwe Dabbert / Spiru ve Fantasio

kuyu3

Yeni Üye
17 Nis 2018
109
338
1- Red Kit
2- Asterix
3-Tenten
3'ÜNÜ TEK GEÇERİM

Bunlar dışında Ken Parker uzun soluklu bir seiye başlamak için ideal bence. (Atlantis-Tay Yayınları, Lal Kitap tam seri de Diyar'da var :)
Alternetif Mr. No Klasik maceralar:)

Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,193
79,029
hiçbiryerde :)
Benim ilk önereceğim, Ken Parker;
Çünkü çok çok gerçekçi ve bir o kadar da etkileyici hikayeleri var.

Sonra Mister No geliyor benim için, o da yeterince gerçekçi ve Ken Parker'e göre daha maceracı bir karakter.

Listede olmayan son yıllarda tanıştığım Corto Maltese ufuk açıcı olmuştu benim için.

Red Kit her zaman okunur. Tex ve Zagor da öyle. Martin Mystere de aynı şekilde...

Asteriks, Adam Wild ve Judas...

An itibarıyla yaş, kişisel beğeni ve ilgi alanı olarak sırasıyla önerebileceklerimdir.

not: rakamlarla sıralanmış listeyi baz almıştım önce, şimdi fark ettim, "Dampyr" ve "Nathan Never", ikisi de ilk okunacaklar arasındadır bence :)

Son düzenleme:

toxine

Onursal Üye
11 Mar 2013
1,021
3,388
Tespit edilemedi
Dylan Dog, Dampyr, Nathan Never, Kinowa, Julia, Modesty Blaise ve Conan hk. kişisel fikirlerim:

Nathan Never bilim kurgu olarak bence oldukça iyi. Tavsiye ederim.
Conan da Conan the Barbarian ve Savage Sword of Conan okuduklarımdan. Tavsiye ederim.
Julia da tavsiyemdir. Bu üçü öncelikli tercihim.

Dampyr ise başta akıcı bulmadığım ama sonra anlatısı saran bir kurgusu var. Zaten fumettiler genelde iyidir.
Dylan Dog mizaha da biraz alışkınsan iyidir. Gariplik ve mizah ilgini çekerse şans ver.

Modesty Blaise de neden olmasın.

Kinowa hk. bilgim yok.

Bunlar dışında uzun soluklu önerim yok. Frankofonlar pek uzun sayılmaz.

Son düzenleme:

Çitaku

Yeni Üye
28 Ocak 2015
79
347
Sorduklarınızı baz alarak (elbette) kendi beğenime göre cevap veriyorum:

Dampyr'e direk başlayın hocam. Sizi uzun süre idare edecektir. Sitemizde bütün sayıları mevcut. Sayın Bakunin sağolsun İtalyanlar ile aynı anda okuyoruz neredeyse. Tarihi ve sanatsal anlatıları neredeyse Martin Mystere kadar güçlü. Bir belgeselci titizliğiyle yazılıp çizilen maceralar hem tarihin hem de günümüz dünyasının pek çok yeri ve olayıyla kesişiyor. Vampir mitolojisi yeniden ve çok etkileyici bir şekilde oluşmuş durumda.

Julia'yı da öneririm. Polisiye seviyorsanız bundan iyisini bulamazsınız bence. Sadece koyduğu gizemler ve çözümleri ile değil, suç ve toplum konularına bakışının derinliği ile de sıradışı bir örnek Julia.

İyi bilim kurgu seviyorsanız Nathan Newer da iyi bir seçenek. Adeta birer Black Mirror bölümü gibi olan konuları Bonelli tarzı hikaye anlatıcılığıyla taçlanmış harika serüvenler.

Elbette kişiden kişiye değişecektir ama Dylan Dog biraz şans işi bence. bazı serüvenleri birbirinin tekrarı gibi geliyor bana. Rüya sekansları pek sarmıyor beni. Ama iyi olanları da çok çok iyi oluyor. Ben zaman zaman okuyorum. En azından şans verilmeyi hak ediyor.

Kinowa ise hem çizimi hem hikayeleri hem de anlatım tarzı açısından biraz eski gibi artık. Geçen yüz yılın işi gibi. Çizgi roman tarihimizde önemli bir yeri olduğunu biliyorum ama güncel değil dili bence. Seveni çok ama beni pek sarmıyor. (Gerçi Kit Taylor, Teksas, Tommiks, Kaptan Swing ve Jeriko sevdiyseniz Kinowa'ya da bir bakmalısınız belki de.)

Modesty Blaise hakkında fikrim yok.

Ve Conan. Ne diyeyim bilmiyorum. Eğer hiç okumadıysanız sizin yerinizde olmak isterdim. :) Arada dandik baskıları ve hikayeleri olsa da Conan başlı başına görkemli bir yolculuktur. Hiç düşünmeyin. Sadece buradaki üstatlardan bir çeşit okuma rehberliği isteyin.

Ayrıca iki önerim daha var: Marvel - Dc hariç demişsiniz ama Punisher'in MAX serisini de okumalısınız. Diğer Punisher serileri değil; MAX serisi. Punisher MAX, içinde süper kahraman olmayan bir evrende geçen çok sert ve gerçekçi hikayelerden oluşuyor. Belki ilginizi çeker.

Bir de Sayın Daltas'ın çevirdiği DMZ isimli bir seri var. Çağdaş bir Amerikan iç savaşından sonra askersiz bölge ilan edilen Manhattan'da yaşanan olaylar ele alınıyor. En azından ilk sayıyı okuyup kendi değerlendirmenizi yapın isterim.

Sevgiler.

Son düzenleme:

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
574
6,385
Çok teşekkürler. Tavsiyeler üzerine bu sene tamamlanmış olan Dampyr Oğlak Yayıncılık/Maceraperest Çizgiler Süper Cilt serisini ve ardından Conan Klasik Maceralar serisini okuyacağım. Conan Lal Klasik Maceralar Renkli serisinde sadece 15 ve 16 eksik gözüküyor ama belki onları da internette tek tek bulabilirim ya da elinde olup paylaşacak bir arkadaş varsa memnun olurum.

The Chronicles of Conan - Conan Klasik Maceralar Dizisi Cilt 15 - Mullah-Kajar'ın Koridorları ve Diğer Hikâyeler
116. Sisteki Sürüngen
117. Mullah-Kajar’ın Koridorları
118. Sonsuz Gece Vadisi
119. Uzun Yolcunun Sesi
120. Erlik’in Eli
121. Mükemmelliğin Bedeli
- Kılıçtaki Anka Kuşu (The Barbarian Annual 02)
*Son Söz / Kılıçtaki Anka Kuşu

The Chronicles of Conan - Conan Klasik Maceralar Dizisi Cilt 16 - Sonsuz Savaş ve Diğer Hikâyeler
*İlk Söz / Kimmeryalı Melekler
122. Zamanın Durduğu Kent
123. Tepelerin Ardındaki Dehşet
124. Sonsuz Savaş
125. Neksis Cadıları
126. Gerçeğin Kan Kırmızısı Gözü
  • Fatihin Dönüşü (The Barbarian Annual 04)
  • Fatihin Gelini (The Barbarian Annual 05)
*Son Söz