Şahika (The Citadel) dizisi..

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,691
35,828
İstanbul
ahika-The-Citadel.png
İskoç yazar A. J. Cronin (Archibald Joseph Cronin)in “Şahika” adlı romanından TV’ye uyarlanmış, 1983 İngiliz BBC yapımı 10 bölümlük bir dizidir. TRT’de ilk bölümü 2 Ocak 1985 Çarşamba akşamı saat 21:15’te ekranlara gelmiştir.
Konusuna gelince: Yıllardan 1924'tür. Andrew Manson, Galler Bölgesi'nin güneyinde bir doktorun yardımcısı olarak ilk görevine başlar. Ancak doktor yatalaktır. Üstelik çevredekiler de Andrew'a pek iyi davranmaz. Tıbbın ve sağlığın genel kurallarına karşı gösterilen aldırmazlık karşısında dehşete kapılan Andrew, bir öğretmen olan Christine'le tanışır.
Genç doktor, daha sonra buradan ayrılarak, kendine daha büyük bir kasabada başka bir iş buIur. Ama bu görevi alabilmek için evli olması gerekmektedir. Andrew hemen Christine ile evlenir ve buraya taşınır. Ne var ki, haksız kurallar ve ters standartlar onu yine mutsuz kılar. Genç adam, özellikle madencilerin ciğer hastalıklarıyla ilgilenmekte ve bu konuda bir tez hazırlamaktadır.
Tezi kabul edilen Manson, karısıyla Londra'ya giderek orada Kömür Kurulu'nun doktoru olarak işe başlar. Bu arada Christine, beklediği bebeği kaybetmiştir. Sonunda, Manson, kendi muayenehanesini açar. Bir süre sonra da başarı kazanır ve yükselmeye başlar.
Doktor Manson, Londra'da, kendi bütünlüğünü yitiren, mesleğinin ahlaki standartlarına da pek aldırmayan biri olup çıkmıştır. Bir olay üzerine, Genel Tıp Kurulu, doktorluğa devam edip edemeyeceğine karar vermek için onu soruşlurmaya çağırır. Andrew'ün tüm geleceği, bu soruşturmanın sonucuna bağlıdır.
Not: Kaynak olarak 1 Ocak 1985 tarihli (Sayı: 1) TV'de 7 Gün dergisinden yararlanılmıştır.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,691
35,828
İstanbul
TRT'de 1985'te yayınlanan, İskoç yazar ve doktor A.J. Cronin'in meşhur romanından TV'ye uyarlanan, 10 bölümlük dram dolu bir dizi olan "Şahika"nın oyuncularını hatırlayalım. Bu arada dizi sayesinde yazarın romanı Türkiye'de de o kadar tutmuştu ki, o dönem doğan bir çok kızın adı Şahika olmuştu.
😊


ahika-TV-de-7-G-n-1-Ocak-1985-Say-1.png
 

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,439
4,712
Osmaniye
Şahika 60'lı yılların sonuna doğru dört kız kardeşimin ellerinden düşürmediği romandı. Bu romanı en çok seven kız kardeşimi geçen ay 74 yaşında yitirdik

Sayın @KARAOĞLAN;
ALLAH gani gani rahmet eylesin, bu cümlenize çok üzüldüm ki bu diziyi bundan sonra artık her gördüğümde/andığımda sizin bu yazdıklarınız ve arkasında bizim hiç bilmediğimiz anılar gelecek. Size ve ailesine de sabrı cemil diliyorum.

Not ) O dönemde Şahika dizisi ve romanı o kadar meşhurdu ki artık Şahika ismi de bol konulmaya başlamıştı yanlış hatırlamıyorsam.

Not ) Sayın Karaoğlan, ben uzun süreler Gaziantep'te kaldım ve yaşadım. Keşke sizinle buluşup bir çizgi roman muhabbeti yapsaydık, sonra çektiğimiz fotoğrafları da siteye atsaydık iyi olurdu ama olmadı. Nasip.
 
Üst