Milliyet Çocuk Dergisinde Yayımlanan Çizgi Klasikler Üzerine Doktora Tezi Çalışması Hk.

glorysun

Yeni Üye
2 Ara 2023
9
31
Merhaba Çizgi Roman Severler,

Ben Mütercim ve Tercümanlık bölümünde okumakta olan bir doktora öğrencisiyim. Yürütmekte olduğum doktora tezi çalışmam Milliyet Çocuk'un hem bir çocuk dergisi olarak hem de dergi kapsamında yayınlanmış farklı dillerden yapılan çeviriler hususunda (özelde Çizgi Klasikler olmak üzere) pek çok farklı açıdan incelenmesini içermektedir. Bu noktada, çalışmamın kapsamını genişletmek adına 1977-1980 seneleri arasında bu Çizgi Klasikleri okumuş olan siz kıymetli çizgi roman severler ile gönüllülük esasına bağlı olarak röportaj yapmak istiyorum. Konuyla ilgili öğrencisi olduğum Hacettepe Üniversitesi'ne Etik Kurul Onayı için başvuruda bulunacağım. Bu doğrultuda, bilimsel nitelik taşıyan bu araştırmanın, idari veya siyasi herhangi bir yönünün olmadığını, belirteceğiniz tüm görüşlerin ve cevapların gizli tutulacak olup yalnızca yapılan araştırma için kullanılacağını ve kişisel bilgilerinizin kimse ile paylaşılmayacağını belirtmek isterim.
Umuyorum ki yapılacak bu çalışma ile aynı zamanda Çizgi Diyarı platformunun da görünürlüğü artacaktır.

Tez çalışmamda bana destek olmak isteyenler için mail adresim: nurgunesucar@gmail.com
Katılımcı olmak isteyenler bu mail adresine 'Katılmak istiyorum.' şeklinde mail gönderebilirlerse çok memnun olurum. Ayrıca bu mesajı beğenirseniz takibi daha kolay olacaktır.

Şimdiden destekleriniz için çok teşekkür ederim.
Saygılar.

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,524
5,087
Osmaniye
Sayın glorysun:
Öncelikle kolay gelsin. Böyle bir çalışmanızda diyarımızdan yardım istemeniz memnunluk verici.
Şunu diyebilirim ki; tam yerine geldiniz. Çizgi Diyarımızda belirtmiş oldunuz yıl aralığında Allah uzun ömür versin çok değerli üyelerimiz vardır ve size yardımcı olacaklardır. Şahsım çocukluğum çocuk dergileri ile geçti. Türkiye'nin bir dönem üç büyük çocuk dergisini (Milliyet Çocuk-Tercüman Çocuk-Türkiye Çocuk) takip etmiş biri olarak böyle bir çalışma yapmanız gerçekten onur verici. Ancak maalesef bahsettiğiniz yıl aralığı yani 1977-1980 dönemi tam da benim ilk çocukluk yani ilk akıl baliğ dönemime rastladığı için (1973 doğumluyum) size şahsım adına konuşmak gerekirse çok da yardımcı olamayacağım. Ama yine de isterseniz yardım etmek hususunda bir şeyler yapmak beni sevindirir.
Buna karşılık sizden doktora tezinizi hakkıyla yapmanız :), Çizgi Diyarı sitemizin ismini duyurmanız, ayrıca gönüllü olan sayın kıymetli üyelerimizden de bahsetmeniz (tabi izin verildiği takdirde) ve en önemlisi çalışmanız bittikten sonra da çizgi diyarımızı ziyaret edip paylaşımda bulunmanız ricamdır.
Kolaylıklar diliyorum.

Son düzenleme:

glorysun

Yeni Üye
2 Ara 2023
9
31
Sayın glorysun:
Öncelikle kolay gelsin. Böyle bir çalışmanızda diyarımızdan yardım istemeniz memnunluk verici.
Şunu diyebilirim ki; tam yerine geldiniz. Çizgi Diyarımızda belirtmiş oldunuz yıl aralığında Allah uzun ömür versin çok değerli üyelerimiz vardır ve size yardımcı olacaklardır. Şahsım çocukluğum çocuk dergileri ile geçti. Türkiye'nin bir dönem üç büyük çocuk dergisini (Milliyet Çocuk-Tercüman Çocuk-Türkiye Çocuk) takip etmiş biri olarak böyle bir çalışma yapmanız gerçekten onur verici. Ancak maalesef bahsettiğiniz yıl aralığı yani 1977-1980 dönemi tam da benim ilk çocukluk yani ilk akıl baliğ dönemime rastladığı için (1973 doğumluyum) size şahsım adına konuşmak gerekirse çok da yardımcı olamayacağım. Ama yine de isterseniz yardım etmek hususunda bir şeyler yapmak beni sevindirir.
Buna karşılık sizden doktora tezinizi hakkıyla yapmanız :), Çizgi Diyarı sitemizin ismini duyurmanız, ayrıca gönüllü olan sayın kıymetli üyelerimizden de bahsetmeniz (tabi izin verildiği takdirde) ve en önemlisi çalışmanız bittikten sonra da çizgi diyarımızı ziyaret edip paylaşımda bulunmanız ricamdır.
Kolaylıklar diliyorum.
Sayın @melih_ ,
Öncelikle bu samimi yazınız için çok teşekkür ederim. Bence, Çizgi Diyarı hem işini çok iyi yapan yöneticileri hem de çok kıymetli üyeleri sayesinde forum kültürünü hala hakkıyla yaşatan nadir platformlardan birisidir. Açıkçası, ben de Çizgi Diyarı'ndan çok umutluyum :) Ayrıca, tezimin teşekkür kısmında da adından özellikle bahsetmek istiyorum. Merak ve heyecan içerisinde, bahsettiğiniz çok değerli üyelerimizin geri dönüşlerini bekliyorum.

Tez konusu ile ilgili şu aşamada katılımcılara erişmem gerekiyor. Sonrasında sakıncası yoksa yine Çizgi Diyarı üzerinden bir konu açarak sizin gibi o dönemlere denk gelemeyen ama Milliyet Çocuk'u ilgiyle takip etmiş, tez konumla ilgili bilgi sahibi olan ve belki de Çizgi Klasiklerin en az bir tanesini okumuş okuyuculardan tezimde araştırdığım belli konularla ilgili tecrübelerinizi ve düşüncelerinizi aktarmanızı istemeyi planlıyorum. Bu noktada, sizin birden fazla çocuk dergisini tecrübe etmiş olmanız yorumlarınızın niteliğini arttıracaktır, yorumlarınız karşılaştırmalı perspektifinizin yansımalarını içerecektir ve tezime katkısı büyük olacaktır diye düşünüyorum.

Milliyet Çocuk, çizgi romanın çeşitli gerekçelerle (çocukların kitap okuma alışkanlıklarını olumsuz etkilediği gerekçesi de dahil olmak üzere) tüm dünyada ötekileştirildiği bir dönemin ardından klasik eserlerin çizgi roman versiyonlarını yayımlayarak o dönemki yayınevlerinde klasiklerin satışını arttırmayı başarmış bir çocuk dergisi. Düşünebiliyor musunuz, çocuklar çizgi romanını okudukları eserlerin roman halini de okumak istiyorlar, öylesine sevdiriyor kitap okumayı. Bunu başarmak, hele ki 70'lerin Türkiye'sinde, sanıyorum ki hiç de kolay olmamıştır. Zaten bu tezin ortaya çıkış noktasında tam olarak bu başarının ardındakileri araştırmak ve bu başarıyı uluslararası yayınlarla tüm dünyaya duyurmak yatıyor. Bu noktada, Ülkü Tamer'in özverisi de ayrıca konuşulması gereken bir meseledir. Lafı daha fazla uzatmayayım çünkü anlatacak çok şey var.

Dolayısıyla bu noktada siz okuyucuların desteği çok kıymetli. Beni bu yolculukta yalnız bırakmayacağınızı umuyorum. Aynı şekilde ben de bu platforma destek olmak için kollarımı sıvamış vaziyetteyim. Çizgi Diyarı'nın, okuyucularla akademisyenler arasında bir köprü görevi görerek çalışmamıza en büyük desteği vereceğine inanıyorum.

Şimdiden çok teşekkür ediyorum. Sizlerden haber bekliyorum.
Saygılar.