- Konuyu Başlatan
Poe; Sayın @eankara'nın harika tespitiyle Poe polisiye romanın öncüsü, dünya edebiyatının ilk detektifi Auguste Dupin'in yaratıcısı olması yanında, Balon Şakası öyküsü ile Jules Verne'in Balonla Beş Hafta ile başlayan Olağanüstü Yolculuklar Dizisini yazmasına ilham olmuş, Hans Pavel Diye Birinin Benzeri Görülmemiş Serüveni ile Jules Verne'in Ay'a Seyahati'ne de ilham olmuş deha. Korku, gerilim, polisiye öncülüğü yanında bilim kurguya da öncü olmuş, korkutmayı da güldürmeyi de fevkalade başaran dehası ile uyumsuz ruhunun iz düşümleri sadece geceleri değil gündüzleri de düş gören ruhlara sonsuz ilham olmuş bir şair.İşte bu paylaşıma ilgisiz kalmam mümkün değil! Bir yazar düşünelim ki , hala nasıl öldüğü belirsizliğini korusun. Bir çok sevdiğim Poe öyküsü var. Ama, dedektiflik kurumunun ilk bulunduğu roman, bir başka deyişle dedektiflik romanlarının öncüsü olan '' Morg Sokağı Cinayetleri '' unutulmazlarım arasındadır. Ayrıca, Kuzgun ve de Annabel Lee ( son olarak Martin Mystere macerasında rastlamak güzel oldu ) 'yi de yine Poe şaheserleri arasında saymak gerekir. Yıllar öncesinin Gırgır dergilerinde, Poe uyarlaması olan, senaryosu ülkemizde geçen korku çizgi öyküleri, yine bu usta sanatçıyı arkadaşlarla anmamıza neden olurdu. Ard arda müthiş gotik öyküler yazan Poe'nun , aslında bu romanları yazmasının nedeninin, küçük yaşlarda okula giderken mezarlık önünden geçmek zorunda kalmasından kaynaklandığını öğrendiğimde şaşırdığımı hatırlıyorum.
Kitabın sayfalarını karıştırdığımda, bir hayli ilginç, gotik nitelikli, karanlık ortamlı karelerin beni beklediğini gördüm !!
Teşekkürler Sn. @Osidi
Sayın @Calligrapher'ın harika paylaşımı ile Poe evreniyle titreşime geçince , harikulade nice keşiflere de kanatlanıyoruz.Harika kitaplar ve ufuk açıcı harika yorumlar! Katkı sunan tüm dostlara sonsuz teşekkürler...
Tabii Poe denince Alan Parsons Project'in harikulade "Tales of Mystery and Imagination" albümünü de unutmamak lazım!
Sayın @Osidi, muhteşem Poe eserinin pek güzel çizgi romanı yanında Poe ilhamıyla bestelenen muhteşemlikler dizisini keşfetmemi sağladığınız için sonsuz teşekkürler.
Polisiye romanları oldum olası sevmişimdir. İster Türk ister yabancı yazar olsun , sanırım içerdikleri matematiksel mantık dahilinde, bilinmeyen, yakalanması gereken , nefret edilesi katilin bulunması cazip gelmiştir bana. Şimdilerde izlediğim polisiye dizilerden ya da filmlerden , yıllar önceki eskilerden aldığım tadı artık alamasam da , bu türün romanlarına düşkünlüğüm devam ediyor. Bu yazarlardan biri de çok sonraları tanıyıp, birer birer romanlarını okuduğum ( en son Melek Kolleksiyoncusunu okudum ) Camilla Lackberg.
Polisiye romanlar konusunda , bir gün nette Lackberg için ,'' Kraliçe '' !! tanımlamasını okuduğumda , '' amma da abarttılar'' diye düşündüğümü hatırlıyorum. Benim için polisiye alanında '' kraliçe '' tanımına uyan tek bir yazar vardı; Agatha Christie. Bu nedenle , netten Saklı Çocuk romanını indirdiğimi ama, okuduktan sonra çok beğendiğimi hatırlıyorum. Her roman karakteri adeta canlı gibiydi !
Lackberg'in diğer romanlarını okuyup, nette kendisini araştırdıktan sonra , roman kahramanları konusunda , yazarlık alanı için , bu mesleği düşünen adaylara eğitim verdiğini öğrendim. Lackberg, her roman karakterinin ayrı ayrı, konuşma tarzından başlayıp, yaşantı ve karakteristik özellikleri için, mutlaka farklı nitelikler kazandırılması gerektiğini öğretiyordu. Bir bakıma , her karaktere nasıl canlılık kazandırılacağını anlatıyordu.
Sn. @Osidi 'nin bu akşamki paylaştığı çizgi romanın başlığı Fjalbacka. Yazarın doğduğu ve büyüdüğü bu kasaba , romanlarındaki olayların geçtiği yer aynı zamanda . Doğrusu , @Osidi 'nin sevdiğim bu yazara ilişkin paylaşımı benim için tam bir sürpriz oldu. Doğrusu, Casterman şirketi bu yazardan uyarlanan çizgi romanı , yayınlarına dahil etmekle iyi bir iş yapmış .( Çizgi roman , yazarın ülkemizde '' Buz Prenses '' adıyla yayınlanan romanından uyarlanmış. )
Yine çok ilginç bir seçiminizi paylaştığınız için teşekkürler @Osidi .
Camilla Lackberg'ün doğup büyüdüğü Fjallbacka'ya ;Polisiye romanları oldum olası sevmişimdir. İster Türk ister yabancı yazar olsun , sanırım içerdikleri matematiksel mantık dahilinde, bilinmeyen, yakalanması gereken , nefret edilesi katilin bulunması cazip gelmiştir bana. Şimdilerde izlediğim polisiye dizilerden ya da filmlerden , yıllar önceki eskilerden aldığım tadı artık alamasam da , bu türün romanlarına düşkünlüğüm devam ediyor. Bu yazarlardan biri de çok sonraları tanıyıp, birer birer romanlarını okuduğum ( en son Melek Kolleksiyoncusunu okudum ) Camilla Lackberg.
Polisiye romanlar konusunda , bir gün nette Lackberg için ,'' Kraliçe '' !! tanımlamasını okuduğumda , '' amma da abarttılar'' diye düşündüğümü hatırlıyorum. Benim için polisiye alanında '' kraliçe '' tanımına uyan tek bir yazar vardı; Agatha Christie. Bu nedenle , netten Saklı Çocuk romanını indirdiğimi ama, okuduktan sonra çok beğendiğimi hatırlıyorum. Her roman karakteri adeta canlı gibiydi !
Lackberg'in diğer romanlarını okuyup, nette kendisini araştırdıktan sonra , roman kahramanları konusunda , yazarlık alanı için , bu mesleği düşünen adaylara eğitim verdiğini öğrendim. Lackberg, her roman karakterinin ayrı ayrı, konuşma tarzından başlayıp, yaşantı ve karakteristik özellikleri için, mutlaka farklı nitelikler kazandırılması gerektiğini öğretiyordu. Bir bakıma , her karaktere nasıl canlılık kazandırılacağını anlatıyordu.
Sn. @Osidi 'nin bu akşamki paylaştığı çizgi romanın başlığı Fjalbacka. Yazarın doğduğu ve büyüdüğü bu kasaba , romanlarındaki olayların geçtiği yer aynı zamanda . Doğrusu , @Osidi 'nin sevdiğim bu yazara ilişkin paylaşımı benim için tam bir sürpriz oldu. Doğrusu, Casterman şirketi bu yazardan uyarlanan çizgi romanı , yayınlarına dahil etmekle iyi bir iş yapmış .( Çizgi roman , yazarın ülkemizde '' Buz Prenses '' adıyla yayınlanan romanından uyarlanmış. )
Yine çok ilginç bir seçiminizi paylaştığınız için teşekkürler @Osidi .