La.3e.kamera (Fr)

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,851
23,655
3o0543h5ouzye5g9g.jpg


 

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
4,042
43,554
Tarih Gözlerimizin Önünde Açıldığında: Üçüncü Reich'ın Muhabirlerine Bir Bakış

1945'te Berlin Müttefik işgali altında.

II. Dünya Savaşı sırasında 700'den fazla asker, ellerindeki fotoğraf makineleri ve video kameralarla Reich'ın propagandasını sağlıyordu. Goebbels'in emrindeki Alman savaş muhabirleri olan "Propaganda Kompanien"ler, iki resmi kamera kullanıyorlardı.

Ancak bazıları, tüm kontrolden kaçarak üçüncü bir gizli cihazla kendilerini donatmışlardı: Ünlü üçüncü “Kamera”.

İşte Führer'in peşinden gitmekle görevlendirilen Teğmen Frentz'in durumu!

Yıkık dökük başkentte, bu fotoğrafları kurtarmak için çılgın bir zaman yarışı başlar.

Nürnberg yargılamaları göz önüne alındığında, rejimin işlediği suçları belgeleyen meşhur 3. "Kamera", CIC'deki (Karşı İstihbarat Teşkilatı) Amerikan askerleri için stratejik bir konu haline gelecek!

Bu tür cihazlar, SS subaylarının yüzlerini ortaya çıkarabildiği gibi, kamplarda işlenen vahşetin de tartışılmaz kanıtını sunabiliyor.

Peki Frentz kutusu başka hangi sırları açığa çıkarabilir?

Fransa'da bugüne kadar 18 dile çevrilen ve 150 binin üzerinde satan La Bombe adlı kitabın başarısının ardından Denis Rodier, senarist Cédric Apikian ile tarihi gerçeklere dayanan güçlü bir kurgusal hikaye için bir araya geldi.

Yazarlar, bizi çarpıcı bir gerçekçilikle savaşın cehennemine sürükleyerek, bu asker-fotoğrafçıların varlığını yeniden ele alıyor ve şu soruyu soruyorlar: Hepsi rejim davasının müttefiki miydi?

Albüme detaylı bir tarihsel dosya da eşlik ediyor.

İkinci Dünya Savaşında herkes tarafından bilinen ama bilmezlikten gelinen katliamları gündeme getirdiğiniz için çok teşekkürler Üstat @Osidi.
 
Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,351
8,051
Sn. @Osidi 'nin paylaşımlarının ilgi çekiciliği hep üst seviyede olmuştur benim için. Özellikle son zamanlarda okuduğum Sn. @balkan 'ın açıklamaları da bir o kadar değerli. Balkan dostumuz güzel paylaşımlarına ilave olarak bu tür mesajlarıyla yayınlara ilgi çekip, merak uyandırmaya ciddi katkıda bulunuyor. Diyarımızda bu gibi dostların varlığından dolayı şanslı olduğumuzu düşünüyorum.

Paylaşılan esere gelince, Sn. @balkan 'ın anlattıklarına ilave edeceğim şey, özellikle kapak hakkında olacak. 30'ların Alman "plakat "yani poster sanatı tarzını hatırlattı bana. Bilindiği gibi bu sanatçılardan Ludwig Hohlwein yol gösterdiği usta sanatçımız Ihap Hulusi ile ülkemizde poster sanatının gelişimine etki edenler arasındadır. Ayrıca, bu kapağı yine Sn. @Osidi 'nin paylaştığı Eric Liberge'nin " Fritz Lang La Maudit " kitabının kapağına çok benzettim. O eseri de çok sevmiştim.

Teşekkürler dostlar.
 
Son düzenleme:
Üst