Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Çelik Blek maceraları (1770'li yıllar) ABD'nin kuruluş sürecini anlatmaktadır.
Çelik Blek'in geçmişi, Avrupa tarihini sarsan savaşların ve aristokrasinin baskısı ve haksızlıkları nedeniyle, Kuzey Amerika’ya göç eden Batı Avrupalı insanının, genel olarak da İngilizlerin geçmişidir. Diğer bir deyişle Çelik Blek, Abd’yi kuran Avrupalı insan tipidir.
Kralın ve asillerin devlet yönetim anlayışından ve baskısından bıkmış, savaşlardan bunalmış, adalet ve eşitliğe inanan özgür insanları ve ekonomik olarak da Batı Avrupa’nın orta sınıfını temsil eder Çelik Blek. Bu sınıf, ABD’nin bağımsızlığına giden yolda İngiltere’ye karşı ayaklanmış ve 13 İngiliz kolonisini anavatan İngiltere’den ayırıp bağımsızlığını ilan etmişti. İşte bu topluluğun çizgi roman yapraklarındaki temsilcisi Çelik Blek, Massachusets ve başkenti Boston’da bu hareketin lideri olmuş ve ‘Kırmızı ceketli’ İngiliz askerlerine karşı mücadele etmişti.Kuzey Amerika’daki 13 ingiliz kolonisinin birleşerek bağımsızlık mücadelesine başladığı sürecin miladı, yeni dünya Amerika kıtasının kaderinin belirleyecek yedi yıl savaşları’dır. 1756’da başlayıp 1763’te biten bu savaş, Fransa ve İngiltere’nin Kuzey Amerika’daki egemenlik mücadelesine son verdi.
ABD'nin kısaca tarihi
1492 Yılı: Amerika kıtası, Kolomb tarafından keşfedildi.
1500'li yıllar : Kıtaya ilk seferleri düzenleyen İspanyol ve Portekizliler, Orta ve Güney Amerika'da yerleştiler.
1600'lerin başları: İngilizler Kuzey Amerika'daki ilk yerleşim yerini kurdular.
1620-1750 yılları arası : Zamanla kolonilerin sayısı arttı.
(Koloniler, Britanya'dan uzak olmanın avantajıyla kendi içişlerinde ve yönetim mekanizmalarında otonomi ile hareket ederlerken, malî ve askerî bakımdan Londra/İngiltere'nin verdiği emirlere uymak zorundaydılar.)
1756-1763: Yedi Yıl Savaşları başlar. Koloniler Fransız tehdidinden de kurtuldular.
1764: İngiltere'nin koloniler üzerindeki malî yükü artırıcı ilk hamlesi Şeker Yasası kanunu getirilir.
1765: Her yazılı iktisadi işlem için "Pul Vergisi" uygulamaya kondu.
1767: 9 farklı koloninin temsilcisinin New York'ta toplanarak vergiyi protesto etmeleri üzerine, İngiltere vergiyi kaldırdı. Fakat bu yasanın kalktığı sırada, Maliye Bakanı Townshend'in getirdiği yeni vergi yasalarıyla koloniler üzerindeki gümrük vergisi yükü artırıldı.
1772: Amerika genelinde başlayan ekonomik sıkıntılar, krizi daha da derinleştirdi. İngiltere'ye yönelik muhalefet, kırsal nüfusta da yayıldı.
1773: Bostonlular, çay taşıyan İngiliz gemilerinin gelmesini istemiyorlardı. Buna rağmen, gemiler limana yanaştı. Halkbütün çayı denize döktü. Amerika'nın diğer limanlarında da çaylara el konuldu veya İngiliz menşeli çay alımları iptal edildi. Haber İngiltere'ye ulaştığında, Amerikan kolonilerini cezalandırmak için sert tedbirleri içeren yasalar çıkarıldı.
(Boston limanı’nın kapatılması olayı da Çelik Blek maceralarına yansır; limanın kapatılmasıyla, limanda demirleyen cephane dolu gemileri, arkadaşları Oklitüs ve Rodin’in yardımıyla havaya uçurur. Bir teksas okuru, Çelik Blek'in ‘kırmızı ceketliler’le çatışmasının arkasındaki nedenleri, tarihin bu sayfalarında açıkça görülebilir.)
1774: Kolonilerin temsilcileri Birinci Kıtasal Kongre'de Philadelphia'da bir araya geldiler. Kongrede, İngiliz mallarını boykot kararı alındı. İngilizler ise gelişmelere savaşla karşılık verdiler. General George Washington, Amerikan koloni ordularının başkomutanlığına getirildi..
1775: Toplanan İkinci Kıtasal Kongre'de temsilci olarak yer alan Amerika'nın kurucu babalarından Thomas Jefferson, John Adams, Benjamin Franklin, Robert Livingston ve Roger Sherman bir komite oluşturdu.
1776: (ABD'nin resmi olarak kuruluş tarihi): Bu komite 4 Temmuz 1776'da bir bildiri yayınlayarak 13 koloninin birleştiğini ve Amerika Birleşik Devletleri adında yeni bir bağımsız devlete dönüştüğünü ilan etti. Ayrıca Savaş devam ederken, Amerikalı düşünür Thomas Paine, meşhur "Common Sense" (Sağduyu) isimli kitabını Ocak ayında yayınladı. Amerika'da çok kısa sürede 500 bin adet satan bu kitap, İngiliz kralının otoritesinin kaynağını ve meşruiyetini sorguluyordu. Thomas Paine, kitabında İngiltere kralının aldığı kararların hiçbirinin hukukî olmadığını savunup, Amerikan kamuoyunu büyük ölçüde bağımsızlık fikrine ikna etti.
1783: İngiltere Paris Antlaşması'nı imzalayarak, ABD'nin bağımsızlığını kabul etti.
1789: Yapılan seçimlerle George Washington ilk ABD Başkanı, John Adams ise ilk başkan yardımcısı seçildi.