Kayıp BAYAN FİNCH Vakasının Arkasındaki Gerçekler-61sayfa

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,288
7,556
'' Büyülü Gerçekçilik '' akımı, sanatın türlü dallarında hep ilgi çekici gelmiştir bana. Özellikle edebiyat alanında , bu akımdan söz edildiğinde iki dev yazar aklıma gelir; Yaşar Kemal ve Gabriel Garcia Marquez. Bir bakıma, her ikisi de '' çağdaş destan ''lar yazmışlardır. ( Yaşar Kemal için, belki çoğunluğun favorisi '' İnce Memed '' ama, ustanın birçok romanı yanında '' Demirciler Çarşısı Cinayeti '' unutulmamalı. ) Tabii, '' Büyülü Gerçekçilik '' konu edildiğinde, Saramago, Murakami, hatta bizim son dönem yazarlarımızdan İhsan Oktay Anar gibi daha bir çok önemli yazarı saymak mümkün. Ancak, konu çizgi roman olduğunda , Neil Gaiman imzasını gördüğümde, bir sanatçı daha eserleriyle gözümde canlanır, Alan Moore. ( Üçüncü bir isim istenirse de Frank Miller ) '' Tolstoy mu , Dostoyevski mi daha iyi ? '' bitmez tükenmez tartışmalarının bir benzeri, bu akım dahilinde, üstte saydığım iki sanatçı açısından zihin egzersizi yaptırır bana, tabii sonuçsuz bir düşünce ! İki fantezi devinden Moore nedenler üzerinde Gaiman ise sonuçlar hakkında kafa patlatsa da , ikisi arasında seçim yapmak kolay değil. ( Moore'un '' Swamp Thing '' serisini hatırlamak bile, bu sonuç için yeterli ipucu sanırım. Ayrıca, Gaiman'ın şu çizgi romanının adına ne demeli ?! '' Babamı İki Japon Balığı ile Değiş Tokuş Ettiğim Gün '' :) :) :) )

Sn. @murtaza5 'in paylaştığı bu çizgi romanı yeni okuma fırsatı buldum. Çizimlere bakınca, aynı ikilinin ( Neil Gaiman , Michael Zulli ) bir başka müthiş çalışmasını düşündüm; Alice Cooper'lı '' The Last Temptation of Alice Cooper ''. Çizgi roman dünyasının yakınlarda ( geçen yıl ) kaybettiği Michael Zulli'nin çizimleri ve gerilimi körükleyen pastel renkleri, senaryoyu daha da etkileyici yapmış. Bu arada, büyülü gerçekçilik akımında ilk aklıma gelen çizerlerin başında Alberto Breccia'yı , J.H. Williams III' ü ( özellikle Promethea ile ) saymalıyım.

Her zamanki gibi Sn. @murtaza5 'e teşekkür borçluyum.

Son düzenleme: