Hugo Pratt - “Büyük Kuzeyden Gelen Adam / Jesuit Joe” - (İngilizce)

MelihAbi

Yeni Üye
9 Nis 2020
73
1,150
Istanbul
Hugo Pratt - “Büyük Kuzeyden Gelen Adam / Jesuit Joe” - (İngilizce)

(Senaryo ve çizimler: Hugo Pratt)



Bu çizgi roman, geçen yıl @kudretsabancı üstadımız tarafından burada paylaşılan “Bir Adam, Bir Macera” serisinin 28. kitabı “Büyük Kuzeyden Gelen Adam”. (Toplamda 30 kitaptan oluşan bu muhteşem seriye Pratt dört kitapla katılmıştır.)

“Büyük Kuzeyden Gelen Adam” isimli bu maceranın 1980’de İtalya’da kitap olarak basılmadan önce, ilk defa Fransız dergisinde “Jésuite Joe” adıyla bölümler halinde yayınlandığını da belirtelim.

Kitabın İngilizcesi ise 2017’de IDW Publishing tarafından “The Man from the Great North” adıyla basıldı.

(1991 tarihli başarısız bir sinema uyarlaması olan için Pratt tarafından çizilen storyboard kareleri de bu İngilizce baskıya eklendi.)







***

“Bu ormanda çok fazla mutluluk var!”

1912 yılında Kanada’da geçen hikâyemizin kahramanı Jesuit Joe (Cizvit Joe), oldukça tuhaf, dengesiz ve tehlikeli bir adam.

Bir bakıyorsunuz, gayet iyi kalpli ve yardımsever biriyken, bir dakika sonra acımasız bir katile dönüşebiliyor.

Kafasının içinde kendine özgü bir mantığı olsa bile, dışarıdan bakanlar için Joe’nun davranışları büyük tutarsızlık gösteriyor.

Örneğin, “Bu ormanda çok fazla mutluluk var!” diyerek ağaç dalında neşeyle öten kuşlara ateş etmesi, Joe için normal bir harekettir.

Kendine özgü bir ahlak ve adalet anlayışına sahip olduğu için, yaptığı her şeyin kendince haklı bir sebebi olduğuna inanır.

Joe, çocukken kendisine dinî eğitim veren rahiple yıllar sonra tekrar karşılaştığında, rahibin eline bir bıçak saplar! Bunun gerekçesini de şöyle açıklar:

“Çocukluğumuzda bize hep İncil’den acı çekmeyle ilgili şeyler okurdun. Bak bakalım, acı çekmek nasıl oluyormuş, şimdi sen de öğrendin işte!”





“Bu ormanda çok fazla mutluluk var!” diyen Joe, ağaçta öten kuşlara ateş eder!

***

Joe’nun tuhaf adalet anlayışı:

Bu arada, Jesuit Joe’nun kız kardeşi, başlangıçta arkadaş olduğu haydut karakterli iki adam tarafından esir tutulmakta ve zorla fahişe olarak çalıştırılmaktadır.

Joe, rahipten aldığı bilgiyle kardeşinin tutulduğu kulübeyi bulur, adamları öldürüp kız kardeşini kurtarır, ama hemen sonra kızı da öldürür!

Çünkü Joe’nun mantığına göre, adamlar kız kardeşini bir “beyaz kadına dönüştürdükleri için” suçludurlar, kız kardeşi de en başta bu adamlara güvenmiş ve onlarla yola çıkmış olduğu için suçludur, artık yaşamayı hak etmemektedir.





İki haydut, Joe’ya kendi kız kardeşini fahişe olarak satmaya kalkışınca, hemen kurşunu yerler tabii.

***

Joe bu “enteresan” adalet anlayışını başka bir durumda daha sergiler:

Küçük bir beyaz çocuğu kaçırıp kurban etmek için tören yapan bir yerli şamanla karşılaşınca, hemen şamanı öldürüp çocuğu kurtarır.

Ama çocuğu gerçek anne babasına götürmek yerine, gidip bir Eskimo aileye emanet eder.

Daha sonra çocuğun öz babasıyla karşılaştığında, her yerde çocuğunu arayan adama olan biten hakkında hiçbir şey söylemez.

Çünkü Joe’nun mantığı şöyle işler: “Eğer bu adam bir kere çocuğunun kaçırılmasını engelleyemediyse, bundan sonra da ona sahip olmayı hak etmiyor demektir.





Joe, bir beyaz çocuğu kurban etmek için tören yapan yerli şamanı öldürüp çocuğu kurtarır.

***

Gerçek Louis Riel’in hayali yeğeni Jesuit Joe:

Hugo Pratt, bu çizgi romana başlamadan önce Kanada’ya yaptığı araştırma gezileri sonucunda, kahramanı Jesuit Joe’yu Kanada tarihindeki gerçek bir karakter olan ile ilişkilendirmeye karar vermiş.

Pratt’ın kurgusuna göre, bizim dengesiz karakterli kahramanınız Joe, Kanada tarihindeki Fransız - Métis isyanlarına liderlik etmiş gerçek Louis Riel’in yeğenidir. Joe, amcasının 1885’te Kanada hükümeti tarafından isyan suçlamasıyla idam edildiği günde doğmuştur.

Tam adı Joseph Montour Riel olan Jesuit Joe, Fransız-Kanadalı bir baba ve Mohawk yerlisi bir annenin çocuğu olarak bir Métis melezidir.

(Kanada’ya birkaç yüzyıl önce Avrupa’dan gelen kürk avcıları ile oradaki yerli kadınların evliliklerinden doğan melezlere “Métis” deniyor.)

***

Sahte polis Joe:

Maceranın en başında Joe, bir kulübeden çaldığı polis üniformasını üzerine giyer ve artık Kanada atlı polisine mensup bir çavuş gibi davranmaya başlar, ama aslında polislikle hiçbir alakası yoktur tabii. Amcasını idam etmiş olan İngiliz hükümetinin kanunlarına da hiç saygı duymaz zaten.

Kısacası, karlarla kaplı vahşi doğa içerisinde hayatta kalmaya çalışan vahşi karakterli bir garip âdemdir Joe.

Bu arada, üniformasını ve evraklarını çaldığı gerçek polis Çavuş Fox da Joe’yu yakalamak için peşinden gelmektedir. Günün birinde bu ikisi nihayet karşılaşırlar ve olaylar gelişir. …





Joe, üniformasını çaldığı Çavuş Fox’un ikinci kez hayatını kurtarır.



Lütfen buradan indiriniz:

 
Üst