Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Yoko bence hepsinde uzmandır...
Bu arada içlerinde spor sayılmayanı var mı bilmiyorum...
Bildiğim şey bu konu giderek akademik bir çalışma haline geliyor...
Beğenimi nasıl ifade edeceğimi bilemiyorum.
Sağol ginobili ve de katkı veren diğer dostlar.
İyi pazarlar, Bulvar Gazetesi Neşeli Bulvar ilavesindeyiz, sene 1984, konuğumuz sinema dünyasının efsane ikilisi Lorel ile Hardi. Çizimler Tay Yayınlarının albüm olarak yayınladığı serideki çizimlere pek benzemiyor, Almanya ve Fransa'da Lorel ile Hardi serisinin basıldığına denk gelmiştim, Tay yayınlarının ki İtalyan üretimi diye aklımda kalmış, acaba bu bant hangi çizerin ya da ülkenin üretimidir bilen var mı aramızda?
Yıl aynı, mekan aynı, bu sefer konuğumuz Pembe Panter, lakin Milliyet Çocuk'tan alıştığımız çizimin biraz farklısı, varsın olsun yeter ki pembe olsun...
1973 yılındayız, mekan Günaydın gazetesi, Büyük Ralli isimli bir macera, beş kıtada otomobil yarışı olarak duyurulmuş. Hakkında bir fikrim yok ama yol öykülerini genelde severim. Herhalde çocukken izlediğimiz Burt Reynolds'lı Cannonball filmlerinin etkisinden olsa gerek. Birçok kahramanı içinde barındırır, koşturmaca, atlatmaca hep bir hareket içinde geçer. Geçen haftasonu Asterix'in İtalya Turu adlı son macerasını okuma fırsatı buldum. Aynen böyle bir yol hikayesinin ve araba yarışının uyarlamasıydı. Hala çizilebiliyor ve bizlerin yeni maceralarını okuyor olmamız bile büyük nimet.
Bu konu başlığını ilk açtığımda sevgili Melih41 bir örneğini koymuştu ama ben yine bahsetmeden geçemeyeceğim, bu sefer Bugün gazetesinden 90lı yıllardan bir örneğini ekliyorum, Kara Dago. İtalyanın fumetti klasiklerine giren bu seri, 1980 yılından itibaren Robin Wood ve Alberto Salinas işbirliği ile hazırlanmış. Akdeniz havzasında geçen maceraları ile aslında bizim ülkemizde tarihi ve korsan romanları seven bir kitle olduğunu düşündüğümüzde kendisine kolaylıkla okuyucu kitlesi yaratabilecek bir kısa seri gibi görünüyor. Olur olmaz fumettilere el atan yayıncıların neden Dago'ya ilgi göstermediği ise tam bir muamma...? Belki günün birinde Türkçe olarak raflarda yerini alır, en azından umut edelim...
Bugün takvimlerimiz 80li yılların ortalarını gösteriyor, mekan Tan gazetesi, çizgi roman tefrikalarını yayınlamayı oldukça seven Günaydın grubunun gazetesi. Çok tanıdık bir kahramanla karşı karşıyayız, strip olarak Örümcek adam uzun süre Tan gazetesinde ve ilavelerinde yer aldı.
Bir başka tanıdık kahraman ise Stan Drake'in 30 yıl boyunca sürüklediği "The Heart of Juliet Jones" serisi, hemen hemen tüm gazetelerimizde 50'lerin başından itibaren boy göstermiş bir seri. Belki aranızdan hatırlayanlar çıkacaktır, yıllar evvel renkli bir macerasını yayınlamıştım...
Dago nun Salinas'tan sonra en ünlü çizeri bildiğiniz gibi medarı iftaharımız Yıldırım ÖRER'dir. Bizleri mest eden o güzel kapakların çoğu da kendisinin eseridir.
Günaydın gazetesi bence kendi döneminin ne zengin içerikli gazetelerinden birisiydi.
Sanırım Günaydın gazetesindeydi yine " HIZLI GAZETECİ " ama bildiğimiz şekli değil.Karikatürize tarzdaydı.Elinde olan varsa paylaşması mümkünmü acaba ?
Birde özel bir ricam Bulvar Gazetesinde gazete bantı olarak yayınlanan şimdilerde Frankofon olduğunu tahmin ettiğim çizgileri Asteriks'i hatırlatan bir manastırda rahipler arasında geçen bir çizgi roman vardı.
Umarım paylaşılır.
O zamanlar kesip biriktirdiğim ancak sonrada bulamadığım yayınlardan biriydi.
Gazete tefrikaları gerçekten eşsizdir.Ben elimden geldiği kadar paylaşmaya çalışıyorum özellikle Asteriks serisinden olanları.
Bulvar Gazetesinin "MUCİT MACİT"leri benim için çok anlamlıdır.
Neyse sonradan Fransızcasını bulup indirdim en azından.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim..