Gazete Tefrikalarında Yabancı Çizgi Romanlar

ginobili

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Şub 2010
151
1,631
Merhabalar, çocukluğumuz gazetelerdeki çizgi romanları okuyarak geçti. Şimdi maalesef o eski güzel günleri özlüyoruz. Bu konu başlığı altında arşivimdeki numunelerden yola koyularak, sizleri o günlerde bir yolculuğa çıkarmaya çalışacağım. Umarım bu yolculukta bana eşlik eder, eski günleri beraber yad ederiz.

Başlangıç için özellikle benim oldukça hoşuma giden Belçika-Fransız ekolünden iki seri seçtim. 1975 yılında Günaydın gazetesinde yayınlanmışlar; Western sevenler ilkini ben yazayım: Blueberry diğerini siz tahmin edin...

qJkj3d.jpg



MaGoX1.jpg
 

savok

Admin
30 Eki 2009
20,016
85,147
Kasımpaşa
Barut Slim ilginç bir isimmiş...
Sevgili ginobili çok keyifli bir konu başlığı açmışsın...
Fakat ben bu tefrikaların hangi gazetede ve hangi tarihte yayınlandığını çıkaramadım.
Bu yolculukta yol arkadaşın olmak keyifli olacak..
Teşekkürler...
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,141
77,484
hiçbiryerde :)
Bence de çok güzel bir konu olmuş, takip etmek çok keyifli olacak.

Yıllar önce okuduğum Hürriyet, Milliyet, Cumhuriyet, Sabah
gazetelerinden Dedektif Nik, Fatoş, Bizimkiler, Hasbi Tembeler,
Bedri Koraman'ın pazar sayfaları, Karaoğlan ilk aklıma gelenler. Diğer
gazeteleri fazla takip etme şansım olmadığı için çok şey kaçırdığımı
son yıllarda öğrenmiştim zaten. Ama Ginobili üstadın verdiği şu iki
örneğe bakınca aslında çok daha fazla şey kaçırdığımızı anladım.

Şimdi bu özel çaba ve emekler sayesinde kaçırdıklarımızı veya
unuttuklarımızı yeniden ve keyifle izleme şansı buluyoruz. Bundan da
son derece mutlu oldum. Teşekkürler, sevgi ve saygılar üstadım.
 

ginobili

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Şub 2010
151
1,631
Bugün de Goscinny & Uderzo işbirliğinden devam edelim, dönem 80'lerin ilk yarısı, mekan Bulvar Gazetesi, dolu dizgin çizgi roman yayını devam ediyor, bu bantları her gün kesip, okul defterlerine yapıştırıyorum. Pritt daha keşfedilmemiş, uhu kokusuna müptela olacağım diye annem endişeli, nitekim bulduğu ilk fırsatta benim defterler çöpe gidiyor.

0G6pQY.jpg
[/url][/IMG]

Asteriks'i yakalamışken o dönemin Asteriks çevirilerini yapan usta gazetecileri anmamak olmaz. Gazete tefrikalarında Halit Kıvanç ile başlayan bayrak yarışı, sırasıyla Tevfik Ünsi ve Cengiz Alpman'a geçmişti. Üçünün ortak özelliği olan Türkçe'ye hakimiyetleri ve espri kabiliyetleri hala aklımızda kalan komik kelimeler oluşturmuştu. Yukarıdaki bantta geçen Pub "içenayılmaz" ya da Londraspor gibi. Peki bu üç değerli gazetecinin bir başka ortak özelliği neydi acaba? .......Hatırlamayanlar için beraber anımsayalım, üçü de kendi meslekleri dışında gazeteciliğe spor servisinde başlamışlardı. Uzun süreler spor yazarlığı icra ettiler.

4GoV57.jpg
[/url][/IMG]

Bir diğer Goscinny & Uderzo ürünü olan Umpa pa, onların ilk bebeği, ne yazık ki uzun soluklu olamamış, Asteriks'in patlamasıyla geri plana kalmış bir seri. Bu seriyi çocuk gözüyle Bulvar gazetesinde okumuş, uzun süreler Türkçe herhangi bir yayını olmadığı için hafızamın derinlerinde kaybolup gitmişti. Ne garip bir dünyadır ki, kırklı yaşlarımızdan sonra büyük bir heyecanla Yapı Kredi Yayınlarının bastığı tüm maceraları albümüne kavuştuk. Benim son on yılın kişisel çizgi roman sürprizleri listemde ilk beşe girecek bir hadise yaşanmış oldu. Bu sürprizlerin artması dileğiyle...

g90vpb.jpg
[/url][/IMG]​
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,541
Çok güzel bir başlık olmuş gerçekten.O dönemin gazetelerinin yayınladığı çizgi romanlar ayrı bir güzellik.
Bende uzun süre Mucit Macit biriktirmiştim Bulvar Gazetesinden.Sonraları malum nedenlerle kayıplar diyarına gitti.
Sonradan Leonardın aynı sayısını çok şükür yabancı bir siteden bulup indirdim.
Bulvar Gazetesi o zamanlar Tarkan çizgi roman bandıda yayınlardı.Hala o ilk gördüğüm karesi aklımda hiç unutmadım.
Yine Bulvar Gazetesinde bant olarak tefrika edilen harika çizgi romanlar vardı ancak bunları halende bulabilme şansını yakalayamadım.
Neyseki Bulvar Gazetesi Asteriks eklerinin bir kısmını iyiki saklamışım.Onların bir kısmını taradım düzenleme bekleyen epey bir sayı var.Onlarıda en kısa sürede ( bu aralar öyle bir yoğunluk varki eve daha yeni gelebildim.) eklemeye çalışacağız.
Diğer taraftan Milliyet Gazete arşivinden Cisko Kid i indirmeye devam ediyorum.Bant olarak yayınlandığı için epey uğraştırsa da kitap haline getirilmesinde fayda var.1955 yılında yayınlanmış bir çizgi roman ne olursa olsun elimizde bulunsun.Çözünürlüğüne falanda takılmıyorum yabancı sitelerden birinde yüksek çözünürlüklüsü zaten mutlaka vardır.
Gazete ekleri çizgi roman dünyasının kayıp hazineleri gibidir.Yayınlanan bantlar verilen ekler hepsi bir dönemin en güzel eserleridir.
Şİmdi görüyoruzki ne yayınlar yapılmış.Ne güzel çalışmalar yapılmış.
Bu konuda değerli çalışma ve katkılarından dolayı ;
Emeği geçen ( Sevgili Ginobili , Melih41 , Sarkomer , KonuşanÇizgiler ve ismini yazamadığımız bütün değerli sanatseverler ) sevgili dostlarımıza çok teşekkür ederiz.
 

ginobili

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Şub 2010
151
1,631
Merhabalar, yeniden Günaydın Gazetesine dönüyoruz, yıl 1973 , Günaydın Gençler sayfası neredeyse tamamen çizgi romanlardan oluşuyor; Uzay yolu TV dizisi TRT ekranlarında 1972 yılında yayınlanmaya başlamış, eş zamanlı olarak Günaydın da çizgi roman formatını yayınlayıp, dizinin rüzgarıyla yelkenlerini dolduruyor. Paramount lisansıyla o dönem hem Amerika hem İngiltere pazarında farklı sanatçılar dizinin çizgi roman versiyonunu çalışmış. Bu örnek İngiliz TV - Gençlik dergileri için hazırlanan verisyondan 1969-1973 yılları arasında Joe 90: Top Secret, TV21 ve Valiant dergilerinde yayınlanmış. Günaydın da İngiliz çizerlerin hazırladığı çizgi romanı tercih etmiş.

Peki bu Uzay Yolu dizisi 1972 'de yayınlandıysa , benim çocuk hafızamda neden bu kadar net diye soruyorum kendime, daha doğmadan izlemiş olamam ki...? Sanırım 1979 da siyah beyaz olarak ve 80'lerin başında TRT renkli yayına geçtikten sonra iki defa tekrarı yayınlanmış, ben onlardan birini yakalamış olmalıyım...

GyMnA2.jpg
[/url][/IMG]

Bu Uzay Yolu gazete bantlarının tamamı 2016 yılından başlayarak, bu yıl içinde Amerikan IDW yayınevi tarafından üç cilt içinde meraklılarına tekrar sunuldu. Bir cildin kapak örneğini aşağıda görebilirsiniz...

1GOjPG.jpg
[/url][/IMG]


Günaydın Gençler sayfasından ikinci örneğimiz, adını vermiyorum, sizler tahmin edin: İpuçları şölye:

Ülkemizde Çocuk Haftası içinde Korkusuz Pilot adıyla yayınlandı,
Spirou dergisinin başat kahramanlarından,
Yazarı Charlier ve çizeri Hubinon'un da serinin iki kahramanı gibi gerçek hayatta pilot olduğu,
Fransa'da yayınlanan 56 albümü ile her daim ilgi görmüş olan bir seri,
Yüzbaşı Volkan'ımızın esin kaynaklarından...


yzZdaL.jpg
[/url][/IMG]​
 

ginobili

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Şub 2010
151
1,631
İyi akşamlar Çizgi Diyarı takipçileri, seneyi değiştirmiyoruz, yıl yine 1973, mekan Tercüman Gazetesi İnci ilavesi, ilk serimiz Belçika Fransız ekolünün uzun soluklu işlerinden biri. Cauvin & Lambil ikilisinin hazırladığı "Les Tuniques Bleues" , doğrudan çevirirsek "Mavi Ceketliler" lakin o dönemde o kadar güzel anlam yüklemişler ki çeviriye: "Enayiler Mangası" olarak, hayret etmemek elde değil.

GyMDB7.jpg
[/url][/IMG]

İkinci çizgi romanımız Hank Ketcham tarafından hazırlanan "Dennis the Menace" :

6yWN9W.jpg
[/url][/IMG]


O yıllarda ülkemizde Yumurcak olarak tefrika edilmiş, benim çocukluğuma gelindiğinde ismi Bacaksız olarak değişmişti. Okumayı çözdüğüm ilk yıl Kabakulak hastalığına yakalanıp, okuldan bir iki hafta uzak kalmıştım. Karşı komşumuz evde sıkılmayayım diye bana Bora Yayınları Altın Seri'den bir kaç albüm hediye etmişti, Bacaksız ile tanışmam böyle yatar vaziyette hasta halimle oldu, hala yatarak çizgi roman okumanın keyfine doyamıyorum:))

"Bacaksız" olarak Altın Seriden bir kaç örneği aşağıya ekliyorum:

pGJnQq.jpg
[/url][/IMG]​
 

savok

Admin
30 Eki 2009
20,016
85,147
Kasımpaşa
Evet, bu seriyi nereden biliyordum diye düşünürken sevgili ginobili hızır gibi yetişti...
Enayiler Mangası ismi gerçek isminden bin kat daha güzel...
Bu güzel anımsatmalar için teşekkürler sevgili dostum.
Bilgi en güzel şey...
 

erdallll

Onursal Üye
24 Eyl 2009
1,457
7,168
teşekurler güzel paylaşımlar gazete tefrikaları mükemmeldir bende yaz dönemi Kara Murat gazete tefrikalarını bir başlık altında toplamaya başlamıştım.sonra işlerin yoğunluğundan devam edemedim ama sizin paylaşımlar tekrar harekete geçmemi sağladı.bu hafta taşınma işlerim var haftaya artık düzenleme yapabilirim.Amacım kahramanlarımızın kara murat-tarkan-karaoğlan-tolga-burakbey gibi gazete tefrikası yayınlarını toplayıp bir başlık altına eklemek..
 

ginobili

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Şub 2010
151
1,631
İyi akşamlar, yine 70'li yılların ilk yarısındayız, mekan Günaydın gazetesi, Frankofon türünün iki güzel örneği ile karşı karşıyayız.

Hermann 'nın pastel tonlardaki muhteşem çizgileriyle bir western klasiği "Komançi". Türkiye'de kendi adına dergisi yayınlanan ender kahramanlardan. Bir dönem Veb Ofset kısa süreli bir dergisini yayınlamıştı. Sonrasında hep çocuk dergileri içinde kendine yer edindi. Yıllar sonra bir büyük sürprizi Yapı Kredi Yayınlarından gördük. Üç macera bir arada 3 cilt ile 9 albümünü edindik. Buradan yayınevi yetkililerine rica ediyorum, ne olur yarım kalan seriler kervanına girmesin Komançi, devamını görebilelim:))



3pGn99.jpg
[/url][/IMG]

Gecenin bir diğer Kahramanı "Iznogoud". Tabary'nin olağanüstü hareketli çizgileri ve Goscinny'nin kıvrak kalemi ile bir güldürme makinası. Günaydın çevirmenleri karaktere "Yallah Tazyik" adını uygun görmüşler, sonrasında ülkemizde çıkan dergilerde sırasıyla:
Başvezir Saksağan Paşanın serüvenleri
Hınzır Vezır
Tilki Vezir
Tilki Vezir Yallah Fettah
isimleriyle adlandırımış "Iznogoud". Peki gelelim on puanlık uzman sorumuza:
Iznogoud Günaydın gazetesindeki ismi olan "Yallah Tazyik" adıyla Günaydındaki tefrikasından yaklaşık 20 yıl sonra yine aynı isimle hangi güzide dergimizde yayınlanmıştır? Forum koridorlarında da bir örneği olan bu dergiyi bakalım hatırlayabilecek misiniz?


WG3LV4.jpg
[/url][/IMG]​
 

savok

Admin
30 Eki 2009
20,016
85,147
Kasımpaşa
Hürriyet Çocuk muydu yoksa Milliyet Çocuk muydu?
İkisinden biri ya da ikisi de olabilir...
Ama çocuk dergilerinin editörleri kesinlikle çizgi romandan anlayan ve güzel örneklerini başka insanlara göstermeye çalışan kişilermiş...
Onlar sayesinde asla tek başına yayınlanmayacak onlarca değişik kahramanı görebilmişiz...
Şimdi de sevgili ginobili sayesinde görüyoruz...
Lütfen devam...
 

ginobili

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Şub 2010
151
1,631
Oldukça yaklaştınız, bir ipucu vereyim, Galaksi ile iç içe verilmişti, İtalyanların çok sevdiği bir lezzetle aynı adlı bir dergi...?
 

Önder Çakı

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
5 Ağu 2012
263
1,743
Milliyet Gazetesi Galaksi eki olmalı.
Ekin İçindeki eki hatırlayamadım.
Elele-Çitlenbik ve Hürriyet Çocuk'ta isimleri yakın ama,farklıydı.
 

ginobili

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Şub 2010
151
1,631
Evet takvimlerimiz 1985 yılını işaret ediyor, mekan Bulvar Gazetesi ilavesi Neşeli Bulvar; ilk kahramanımız bizde "Mucit Macit" adıyla tanınan, De Groot'un senaryosunu yazdığı, Turk'un çizdiği Leonard. Muhtemelen isim babalığını Leonardo Da Vinci'ye borçlu.

JOy7OJ.jpg
[/url][/IMG]

Diğer kahramanlarımız ise, kısa mizahi bantlar;

George Swanson tarafından çizilen "The Flop Family" , Allahlık Ali Bey adıyla,
Burnet & Boltinoff işi "Nubbin" , Afacan adıyla,
Bud Sagendorf'un çizdiği "Popeye" bizde tanınan Temel Reis adıyla yayınlanmış.


Oyp3y4.jpg
[/url][/IMG]

Gelelim gecenin sorusuna, bazen birbirinden farklı serilerin kahramanları nın yolu bir macerada kesişir. Sizce kahramanımız "Mucit Macit"'in yolu aşağıdakilerden hangisi ile denk gelmiştir?

a) Allahlık Ali Bey
b) Afacan
c) Temel Reis
d) Hepsi
e) Hiçbiri

Cevaplarınızı bekliyorum...
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,541
Benimde halen üzerinde çalıştığım bir gazete eki Asteriks taramalar 600 DPİ olunca düzenlemesi hemen sarkıyor.Ancak birde eksik taramışım yeniden taramaya başlayacağız eksiklikleri düzenlemeler bitince ayrı bir seri olarak paylaşmaya çalışacağız.Mucit Macit yada namı diğer Leonard ise bence olağanüstü güzel bir seridir..Sırf Leonard için Fransızca öğrenmeye çalışıyorum.Şİmdi paylaştığınız serinin bende tamamı mevcuttu istenmeden kaybolan hazinelerden biri olarak kalmıştır bende.O kadar güzel uyarlanmış ki DEHA REHA ve MUCİT MACİT benim çok sevdiğim bir seriydi.
Kesişme noktalarını tam hatırlayamadım ama işkembei kübradan derin bir sallamayla hiçbiri diyebilirim.Atmak konusuna gelince büyük bir edebiyat dahisi hocamızın dediği gibi atmayın arkadaşlar derdi atmayın insan atmaz örnek verir.


 

Hakan Alpin

Çizgi Roman Ustası
Onursal Üye
24 Şub 2015
1,808
15,433
Bulvar'daki Mucit Macit maceralarından birinde Temel Reis görünüyordu yanlış hatırlamıyorsam..
 

ginobili

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Şub 2010
151
1,631
Alkışlar sevgili Hakan Alpin'e geliyor:49:

Mucit Macit Dünya Turu adlı macerasında dünyanın yuvarlak olduğunu ispat etmek için bir yolculuğa çıkar, İtalya'da gemi ile Yunanistan'a geçerken, bakalım geminin kaptanı kimmiş:))


0GokMB.jpg
[/url][/IMG]​
 

ginobili

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Şub 2010
151
1,631
Merhabalar, 1973 yılındayız, mekan Günaydın Gazetesi, ilk kahramanımız, Maurice Tillieux'un Spirou dergisi için ellili yılların sonundan yetmişlerin başına kadar hazırladığı "Gil Jourdan" serisi. Özel dedektif Gil Jourdan, Günaydın'da "Cin Ali" olarak hayat bulmuş. Fransızca telaffuzuna yakın bir isim tamlaması seçmişler. İngilizceye yakın zamanda Fantagraphics yayınları tarafından çevrilen iki albümünü okuyup, oldukça keyif almıştım.


0GoGpB.jpg
[/url][/IMG]

İkinci kahramanımız benim pek aşina olmadığım bir seriden. Bu banttan anladığımız kadarıyla, Afrika'da yaşayan beyaz bir çocuğun maceraları, en yakın arkadaşı Faru isimli Gergedan. Bandın orjinal isminin emin olmamakla beraber "Puma" olmadığı kanısındayım. Çizenler Amerika kıtasına ait bir hayvanın ismini vermezler muhtemelen diye düşündüm ilk etapta. Aramızdan bu seriyi tanıyan bilen var mıdır?


4GvGVG.jpg
[/url][/IMG]​
 

ginobili

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Şub 2010
151
1,631
İyi akşamlar, dün Maurice Tillieux'da kalmıştık, bugün de kısmet ondan devam etmekmiş. Bazı albümlerinin senaryolarını onun yazdığı ve Walthery'nin çizdiği bir karakter Nataşa. Yıl 1975 , mekan Tercüman Gazetesi İnci ilavesi. Havayollarında hostes olarak çalışan Nataşa ve arkadaşı Valter'ın başından geçen maceralara merhaba diyoruz.


XEr5W6.jpg
[/url][/IMG]

Üllkemizde benim neslimin bu kahraman ile tanışması seksenli yıllarda Güneş gazetesinin verdiğii çizgi roman ilaveleri ile oldu. Üllkemizde de yayınlanan maceraların birinde Nataşa arkeolog bir dostuna yardım etmek amacıyla, Türkiye'ye gelir ve 13.Havarinin mezarını araştırmaya başlarlar. Orjinal adı 13. Havari olan bu macera bizde Mağaranın Sırrı adıyla yayınlanmıştır. İşte bu gecenin sorusu bu maceradan geliyor:))
Aşağıdaki yerlerin hangisi bu maceranın karelerinde yer almamaktadır?

Cevaplarınızı bekliyorum, atış serbest:))


a) Yeni Camii ve Süleymaniye Camii'nden oluşan eski İstanbul silüeti
b) Yeşilköy Havalimanı
c) Boğaziçi Köprüsü
d) İzmir Saat Kulesi
e) Bir sahil kasabası

 
Son düzenleme:

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,541
Bizimde üzerinde çalıştığımız ve halen indirme işlemleri devam eden CİSKO KİD adlı çizgi romandan bir bant yayınlamak istedik.Zaman oldukça indirip kitap haline getirmeye çalışacağımız ilginç bir Western hikayesi olacak.Panço karekterinin bizim muhterem Çiko ile benzerliği ise daha da özel.
Sevgili Ginobili üstadımızın sorusunun cevabını tam olarak bilmiyorum.İşkembeyi kübra bile görüş beyan etmek istemedi.Her zaman atış yapmak olmuyor dedi.

Bu Çizgi Roman bantı 1955 Yılına aittir.


 
Son düzenleme:

ginobili

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Şub 2010
151
1,631
Sevgili Abolardis, Cisco Kid çok önemli bir bant serisi, tamamlayıp foruma kazandırabilirseniz, büyük hizmet olur, o eski yıllara bir zaman yolculuğuna çıkarız beraber. Aslında bu karakter Conan ve Tarzan gibi bir roman karakteri, O.Henry'nin bir kısa hikayesinde yer almış, sonrasında popülerlik kazanınca devamı gelmiş. Çizgi romanları, Sinema filmleri, TV dizileri çekilmiş. Gazete bandı ise Rod Reed ve Salinas'ın ortak eseri, ellilerin başından itibaren siyaz beyaz formatı ile mükemmel bir eser ortaya çıkmış. Vahşi Batının "Robin Hood"u yakıştırması yapılmış kendisine.

Benim bu karakterle tanışmam seksenli yıllarda Güneş Gazetesi'ndeki yayını ile oldu. Uzun süreler Milliyet'te yayınlanmış. Kısa Boylu tombul Meksika'lı karakterler konusunda haklısınız, hepsi birbirini andırıyor, kendilerinden bir nesil önce comics formatında çizgi romanları çizilen Cisco Kid'in Ferri ve Jije'yi etkilememesi imkansız..


YOG2XA.jpg
[/url][/IMG]

Salinas'ın orjinal Cisco Kid bantları ile verdiği bu poz, bir Cisco Kid albümünün arka kapağını süslüyor...

a1ZJO7.jpg
[/url][/IMG]
 

savok

Admin
30 Eki 2009
20,016
85,147
Kasımpaşa
Karargaha bıraktığım 2 yıllık (1958 ve 1959) Milliyet gazetesi var.
Bir türlü tarayamadık.
Eğer karargaha gelirsen abolardis dostum zevkle Cisco Kid taramana izin veririz...
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,541
Bir gün paylaşım sanatının zirve ve öncü isimlerini mutlaka ziyaret edeceğim.
Çizgi Diyarının kalbi niteliğinde ki "Karargah" bir çizgi roman kütüphanesine bir kültür merkezine dönüşmüş durumda.Daha öncede bir vesile ile belirtmiştim.Ülkemizde ki çizgi roman hareketi dernekleşme süreci ile bir arada değerlendirildiğinde çok önemli bir noktaya gelmiş ve taşmış durumda.
Sizler gibi saygıdeğer efsane isimlerin başımızın üzerinde yeri var.
Saygılarımızla.
 

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,061
20,585
Kamlançu
İzmir Saat Kulesi atmasyonuyla sınava ben de katılayım.
Keyifle takip ettiğim başlığa katkı sağlayamasam da en azından desteğimi göstereyim :)
 

ginobili

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Şub 2010
151
1,631
İyi hafta sonları dileyerek başlayalım, öncelikle konuyu takip eden tüm dostlara selamlar, önceki sorularımızı cevaplayarak yola başlayalım:

Günaydın Gazetesinde Çelik Kanatlar olarak tefrika edilen serinin orjinal adı "Buck Danny"dir.


o6MynQ.jpg
[/url][/IMG]

Nataşa , Mağaranın Sırrı adlı macerasında, tatil yapmak amacıyla arkadaşı Valter ile beraber tren ile ülkemize doğru yola çıkar, İstanbul'a inerler, otobüs ile İzmir'e geçip, oradan bir sahil kasabasına doğru giderler, alışılmışın aksine bu macerasında uçak yolculuğu bulunmamaktadır. Dolayısıyla yolu Yeşilköy Havalimanı'ndan geçmemiştir:))

ZOyn2g.jpg
[/url][/IMG]
 

ginobili

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Şub 2010
151
1,631
Evet bugünkü konuğumuz Yoko Tsuno, mekan Tercüman gazetesi İnci ilavesi, yıl 1976. Süper Kız Yoko adıyla tefrika edilmiş. Frankofon dünyasının önemli karakterlerinden biri, Roger Leloup tarafından çizlen seri Spirou dergisinin sevilen bayan kahramanlarından olmuş. Aslen elektronik mühendisi bir Japon genci olan Yoko, maceralarında teknolojiyi iyi kullanan birisi; zekası, gözlem gücü, ve hızlı düşünme kabiliyeti ile olayları kolayca çözüyor, genelde konu itibari ile bilim kurgu ve fantastik öğeleri barındırıyor.


2E0PkO.jpg
[/url][/IMG]

Peki gelelim günün absürt sorusuna, sizce Yoko aşağıdaki sporlardan hangisinde uzman değildir?

a) Aikido
b) Tüplü Dalış
c) Yelken
d) Voleybol
e) Okçuluk
f) Motorsiklet
g) Paraşütle Atlama
h) Rüzgar Sörfü
ı) Havacılık - Uçuş
i) Rüzgar Sörfü
j) Satranç


ByBG0G.jpg
[/url][/IMG]​
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,907

Bu ilgi çekici ve bilgilendirici konu için teşekkürler sayın "ginobili". Siz de ilerleyen günlerde mutlaka ekleyecektiniz, ama ben sabırsız davranıp sizin daha önce (2015'te) açtığınız "Profesör Nimbüs" konusunu buraya da kopyalamak istedim. "Nimbüs" benim ilk göz ağrım olan gazete çizgi bant tefrikasıydı. 1960'larda bir iki gazeteyle birlikte Cumhuriyet gazetesi de bizim eve giredi (değiş tokuş yoluya! Farklı gazeteler alan üç komşu günün farklı saatlerinde gazetelerini değiş tokuş ederlerdi. Biz Milliyet alırdık, komşulardan biri de Cumhuriyet'e aboneydi). Nimbüs yazısız bir çizgi bant olduğu için sadece bakıp yorumluyorduk, anlamadığımız panelleri pedere yorumlatırdık.

@edit
Not: Heyecandan biraz çuvalladım galiba. Konunun başlığının "çizgi roman" olduğunu unutuvermişim. Oysa "Nimbüs" bir "bant karikatür"dü!

Merhabalar,

1934 yılında Andre Daix tarafından çizilmeye başlanan, dönemin diyalog ve konuşma balonu olmadan yapılan pandomim mizah akımının önde gelen temsilcilerinden bir karakter

Profesör Nimbüs ya da bizdeki ilk adıyla Tektel Amca. Yıllar boyunca 13000'i aşkın macerası çizilmiş, Daix'nin seriyi bırakmasıyla, J.Darthel mahlası altında, aralarında

Rob-Vel, Seignolle, Winkler ve Lo Goff'un bulunduğu çizerler seriyi devam ettirmiş.

qmdLN5.jpg


Bu karakter, o dönemi yaşamayan benim için, sadece dedemin ve annemin esprilerine, benzetmelerine konu olduğunu duyduğum ama okumadığım bir karakterdi. Nedense komik adıyla

hafızamda bir şekilde yer etmişti. Nimbüs ülkemizde önce Yavrutürk dergisinde, ardından uzun yıllar Cumhuriyet Gazetesinde, bir dönem de Milliyet gazetesinde yayınlanmış.

Denk geldikçe ellili yılların Cumhuriyet gazetelerinden bir arşiv oluşturdum. Bu arşivden 30 bantlık bir seçkiyi sizler için hazırladım, umarım keyifle göz atarsınız.

04RdYV.jpg




Kitaplığımda bulundan 1938 tarihli, Daix'nin yaptığı ilk maceralardan oluşan Hachette basımı bir Nimbüs albümü

l0qlol.jpg


iyi hafta sonları dilerim

yA672a.gif


 
Son düzenleme:

ginobili

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Şub 2010
151
1,631
Yağmurlu bir İstanbul gününden tüm takipçilere merhabalar; bant, resimli roman, çizgi roman aslında hepsi aynı formun zamanla gelişmesi gibi, bu köşede önemli olan bizim ülkemizde bir zamanlar gazetelerde hangi kahramanlara yer verilmiş, azıcık bunları hatırlayıp, üzerine sohbet etmek.

Bugünün sohbet konusu da; Günaydın gazetesinde 1973 ve 1974 yıllarında Yayınlanan Meri ve Pola. Bu çizgi romanlar görünüm itibariyle bana İngiliz üretimi gibi geliyor. 60'ların ortasından başlayarak 70'lerin sonuna kadar, hedef kitlesi genç kızlar olan bir çok çizgi roman üretilmiş. Ağırlıklı olarak TV-Magazin, Fotoroman ve Gençlik dergilerinde bu tarza rastlıyorum. İngiliz ve İtalyanların böyle bir akımı var. Bizde de yansıması, ilk aklıma gelen Tina, Prenses ve Çiğdem gibi sadece genç kız çizgi romanı yayınlayan dergilerde olmuş.

0G5OO9.jpg
[/url][/IMG]

4GJ664.jpg
[/url][/IMG]​
 

ginobili

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Şub 2010
151
1,631
Bu akşam 1982 yılındayız, mekan Günaydın Gazetesi Genç sayfası, değerli İspanyol Çizer Carlos Gimenez, Jack London'un romanından uyarlamış, Cüzzamlı... Alışılmışın dışında bir ekolden gelen eseri o dönem ne güzel yayınlamışlar...


nJBzq0.jpg
[/url][/IMG]
 
Üst