oktayyapıcı13
Onursal Üye
- 29 Haz 2015
- 1,631
- 18,117
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Bahçesaray; yüksek bir vadiden bakıldığında adeta Babil'in asma bahçelerini andıran, soğuk kaynak suların toprağa hayat verdiği, adın dört başı mamur han sarayından alan şehir. Yarımadanın kalbi, Kim Tatarlarının payitahtı... Elinizdeki kitap, işte bu şehri muhtelif arşiv kaynaklarını temel alarak, mikro tarih perspektifiyle zaman, mekân ve insan bağlamında inceliyor. Okuru 17. yüzyıl Bahçesaray'ında kısa bir gezintiye çıkmaya davet ederken, şehrin dar sokaklarından sıradan insanlann yasamlarına, Hansaray'ın mutfağından yayılan kokulardan Tekerlek kebab ve Leh tavuğunun Kırım Tatarları arasında nasıl meşhur olduğuna kadar pek çok soruya cevap arıyor.
Arşiv kaynaklarını yetkinlikle kullanan yazar, bir yandan hanlık başkentini mekânsal açıdan yeniden inşa ederken diğer taraftan toplumsal hiyerarşi, kabile aristokrasisi, hukuk sistemi, ticaret, yağma akınları, kölelik, suç ve ceza gibi olguları da incelikle işliyor.