ERASED – Bir Siyah Oyuncunun Hollywood'un Altın Çağı Yolculuğu (İngilizce)

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
3,510
35,188







ERASED –SİLİNDİ-

Bir Siyah Oyuncunun Hollywood'un Altın Çağı Yolculuğu

(NBM 2024) İngilizce | CBR | 198 sayfa | 81.19 MB

Maximus Wyld'ın altın çağı 1940'lar-50'ler Hollywood'undaydı. Siyah, Çinli ve Kızılderili kökenli karma ırktan olan Wyld, esasen etnik rolleri yorumlayan "bin yüzlü oyuncu" idi: Kızılderili şefi, Meksikalı devrimci, oryantal züppe...

Amerikan sinemasının mitinin azınlıklar prizmasından gerçek bir yeniden yorumu olan Erased, Hollywood yapımlarının politik ve sosyal boyutunu ortaya koyuyor.

Hollywood tarafından "Maximus Wyld" olarak yeniden adlandırılan Maximus Ohanzee Wildhorse, yetenekli, değerli ve hayranlık duyulan bir komedyendi.

Filmografisi bir sinema antolojisidir: Vertigo, Malta Şahini, Sunset Bulvarı, Çöl Tutsağı, Rebecca...

Bakır yüzlü ve benzeri görülmemiş güzellikte ve hayvani varlıkta, ayrımcı bir iklimde renkli yıldızlar için yolu açtı. Kendisinden sonra Sydney Poitier, Harry Belafonte ve Yul Brynner yıldız rütbesine ulaşmayı başardı.

Karizması beyaz sinemayı ateşledi ve utanmazca ırksal hegemonyasını etkiledi.

Maximus Wyld bir öncüydü. Ancak, hiçbir jenerikte ismi geçmiyor. Selüloitte yüzünün izi yok. Öncülü Maximus, Hollywood bilinmeyenler mezarlığında yatıyor.
 

MelihAbi

Yeni Üye
9 Nis 2020
73
1,156
Istanbul
İlk bakışta sanki Hollywood tarihinde gerçekten yaşamış birinin biyografisi gibi görünen, ama aslında tamamen kurgusal bir karakterin hikâyesini anlatan ilginç bir çizgi roman bu.

Tabii ki sinema tarihinde Maximus Wyld diye birisi hiçbir zaman yaşamadı. Bu çizgi romanın senaryo yazarı tarafından uydurulmuş hayali bir isim bu.

Etnik köken olarak “hem Siyahi hem Çinli hem de Kızılderili” olan bir figüran hayal etmek, ilk bakışta biraz zorlama bir fikir gibi gelebilir belki.

Ama Hollywood’daki ırkçı ön yargıları çarpıcı bir şekilde anlatmak için de gayet yaratıcı bir yaklaşım aslında.

Yoğun bir araştırmaya dayanan, çok fazla metin ve bilgi ağırlıklı, okuması biraz zor bir çizgi roman bu. Ama sinema tarihine ilgi duyanların hoşuna gideceğine de kuşku yok.
 

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
3,510
35,188
Üstat @MelihAbi 'ye katkısı için teşekkür ederim.

Eser paylaşırken hangi konuda olduğunu da mümkün olduğunca belirtmeye çalışıyorum. Bu kitap için biyografi dememem, hayali bir kişi olmasındandı. Tür olarak ise adlandırmayıp, okuyucuya bırakmayı uygun görmüştüm.

Kitap hakkında editöryal incelemelerden alıntı:

"Kitap, kadınlara ve dışlanmış insanlara yönelik muameleler de dahil olmak üzere erken dönem Hollywood merceğinden geniş bir yelpazede toplumsal meseleyi ele alıyor... Kasvetli siyah beyaz panelleriyle... Erased göz kamaştırıcı bir grafik biyografi."—Foreword İnceleme

"Eğlence tarihi ve toplumsal adaletin uzun eğrisiyle ilgilenen okuyucular, Hollywood'un neredeyse olduğu haline dair bu bakışa çekilecekler." — Publishers Weekly

"...Hollywood film yapımcılığının tarihinin ve günümüze kadar uzanan Amerikan ırksal klişelerini şekillendirmedeki rolünün yaratıcı bir incelemesi." — Publishers Weekly

"...Hollywood'un en parlak dönemindeki kültürel gücünün heyecan verici ve rahatsız edici bir portresi." — New York Journal of Books

"...insan, kurgu olmayan sağlam bir eser gibi hissettiren ve... çok daha güçlü bir kurgu eseri oluşturan bir şeye taşınıyor." —Lindsay Pereira, Broken Frontier

Yazar ve Çizer Hakkında

Hugues Micol 1969'da Paris'te doğdu.

Sıra dışı bir western olan Chiquito la Muerte ile tanınan bu yeni yetenek, daha sonra hayvan çizgi romanları, çılgın gerilim filmleri, bir Japon tarihi dizisi çizerek kendini gösterdi...

Bu sanatçının zengin bir grafik kültüre sahip olduğuna dair çok fazla kanıt var. Harika bir kültüre sahip başka bir sanatçı olan David B. ile iş birliği yaparak, Tierra del Fuego'da yer aldığı için daha az bilinen vahşi Amerika'nın yeni bir versiyonunu sunuyor.

Cenevre şehri ve ilçesinden Uluslararası Tö pffer Ödülü'nü kazandığı alacakaranlık western'i Scalp ile oldu.

Loo Hui Phang 1974'te Laos'ta doğdu.

Oyunlar, Jean-Pierre Duffour ile çocuk kitapları ve kısa filmler, çizgi filmler ve çizgi romanlar için senaryolar yazdı.



Editöryal İncelemeler

15/07/2024

Phang (The Smell of Starving Boys) ve sanatçı Micol, kurgusal "hayalet aktör" Maximus Wyld'a odaklanan Eski Hollywood'un göz alıcı bir hikayesini canlandırıyor.

1921 doğumlu yakışıklı ve açık sözlü Wyld, "kaotik soyağacının" (Yerli, Siyah ve Çinli) ona Lost Horizon'daki Tibetli bir rahip, Gone with the Wind'deki köleleştirilmiş bir adam ve bir dizi western filmindeki Kızılderililer dahil olmak üzere Amerikan filmlerinin tüm "egzotik stereotiplerini" oynama olanağı sağladığını keşfeder.

Wyld, diğer başarılarının yanı sıra Hattie McDaniel ve Paul Robeson ile medeni hakları tartışır, Ava Garner ve Rita Hayworth ile yatar ve Cary Grant ile havuzda takılır. Ancak kişisel çekiciliğine rağmen, rolleri ya adı geçmez ya da montaj odasının zemininde kalır.

Micol'un gevşek, zarif sanatı hem film endüstrisinin ihtişamını hem de bağnazlığını çağrıştırıyor ve Wyld'ın iç çatışmalarının empresyonist sekansları göz kamaştırıyor.

Yaratıcılar, Wyld'ın maceralarının tarihsel geçmişini ve politik bağlamını belgelemek için çaba sarf ediyor ve bazı okuyucular gerçek bir figür yerine Zelig benzeri bir bileşik karaktere odaklanmayı sorgulayabilirken, bu silinmeye dair bir metametinsel yorum görevi görüyor.

Eğlence tarihi ve toplumsal adaletin uzun eğrisiyle ilgilenen okuyucular, Hollywood'un neredeyse olduğu gibi bu bakışına çekilecek. (Temmuz) Publishers Weekly
 
Son düzenleme:
Üst