eankara kitabı inceledi. GAZİ GEMİ ALEMDAR-KUTSAL İSYAN.

levon

Aktif Üye
18 Şub 2022
175
1,996
Yeniden hoş geldin Diyar.
GAZİ GEMİ ALEMDAR-KUTSAL İSYAN. Yakın deniz tarihimiz ile ilgili belgesel bir ÇizgiRoman. eankara kitabı inceledi.
--Kurtuluş Savaşının tek deniz muharebesi. Kurtuluş Ayyıldız senaryosunu yazdı ve çizimlerini yaptı. Gürdal Özçakır kitabın tarih danışmanlığını yaptı.
--Dönemin Kruvazörleri, Mayın gemileri ve Gambotları.
--Alemdar'ın öyküsü. 7 kahraman denizci tarafından İstanbul'dan Ereğli'ye nasıl kaçırıldı.
--Kurtuluş Ayyıldız ile yapılan söyleşi.
--Haftaya planımızda, Martin Mystere maceralarının yaratıcısı Alfredo Castelli’ye ait bir macera var. Yine bilim tarihiyle ilgili, ama usta bu macerasını Bonelli firmasından farklı bir firma için yapmış.
cizgiromantik.com ile kalın

 
Son düzenleme:

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
474
9,081
Değerli @eankara
kitap tanıtımı konusunda çıtayı en tepeye çıkarmışsınız
Bir solukta iki defa büyük bir beğeni ile okudum, çok teşekkürlerimle...

Yazıda bahsi geçen Müstecip onbaşı denizaltısının ilginç bir hikayesi var:
Aslen fransız denizaltısı olan bu gemi, Çanakkale muharebeleri sırasında su üstüne çıktığı sırada Müstecip onbaşı tarafından top atışı ile vurulur, karaya çıkmak zorunda kalır ve mürettebatı ile teslim olur. Bilindiği üzere Sakarya zaferi sonrasında Fransızlar dan çok sayıda silah ve mühimmat satın alınmıştı (Şimdilerde parasını ödediğimiz halde alamadıklarımızı düşününce o dönem için son derece önemli bir olaydı) Savaş bittikten sonra bu ganimet denizaltı, Fransız devriminin yıldönümüne denk getirilerek ülkesine iade edilmişti.
Yine bir başka anektot, malumunuz çok sayıda silah ve mühimmat İstanbul dan Anadolu ya deniz yolu ile kaçırılıyordu. Bu işleri organize eden en önemli isimlerden biri de Yahya Kaptandı. Gözü kara bir askerdi, ölüm filan umrunda değildi, zaten ölme pahasına mühimmat kaçırıyordu. Hani Bardakçı efendiler ve benzerlerinin, vatan haini değildi dediği vahdettine bağlı askerler tarafından vuruldu, yetmedi başı kesildi. Aziz hatırası İzmit'te, Yahya Kaptan Mahallesinde, Yahya Kaptan Heykeli ile yaşatılmaktadır.

Rusya dan Anadolu ya silah ve mühimmat getiriliyordu. Selamet, Midilli, Hayrettin, Şükran, Yıldız, Mebruke motorları hızları yettiği kadar mücadele bitene kadar taşıma yaptılar.

Bahsi konu olan gemimizin kaçırılması esnasında Recep kahya askerimiz şehit oldu. Alemdar gemisi, Kurtuluş mücadelesi boyunca ve sonrasında 1950 lere kadar görev yaptı.

1919-1923 yılları arasında süren Türk Kurtuluş Savaşı'nda deniz harekatı ve Türk denizcilerinin gerçekleştirdiği faaliyetler, çok geniş kapsamlı bir tez olarak değerli akademisyen SERDAR HÜSEYİN SAYAR tarafından kamuya açık bir şekilde çok önceden sunulmuştu:
 
Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,246
7,149
Çok teşekkür ediyorum dostlar, hem Sn. @balkan 'ın beğeni dolu nazik mesajı , hem de Sn. @cagan73 'ün kapsamlı açıklama dolu ve yine beğenisini belirttiği mesajı için . Daha önce de yazdığım gibi, bu tür mesajları okumak çalışmalarımın bir numaralı itici güç kaynağı. Gönül dolusu teşekkürlerimi kabul ederseniz sevinirim dostlar. Sağ olun.
 
Üst