eankara hazırladı. Psikanaliz ve ÇizgiRoman. PSYCHOANALYSİS.

levon

Aktif Üye
Yeni Üye
18 Şub 2022
150
1,806
PSİKOLOJİ. ÇizgiRoman tarihindeki ilklerinden biri olan, Psikanaliz konulu PSYCHOANALYSİS isimli ÇizgiRomanı eankara hatırladı ve de hazırladı.
--Yazarlar Daniel Keyes ve Robert Bernstein. Çizer Jack Kamen. Renklendiren Marie Severin ve Carlos Badilla.
--Janet, Breur ve Freud, nevroz anlayışına büyük katkılarda bulundular. Tabii ki bu temadaki ÇizgiRoman'lara da.
--eankara bir sonraki yazısında bize bir serinlik getirecek. ÇizgiRoman'da Deniz ve Gemiler.
cizgiromantik.com ile kalın.

 

levon

Aktif Üye
Yeni Üye
18 Şub 2022
150
1,806
Dostumuz, sayın eankara, önümüzdeki hafta perşembeye yine çok güzel bir yazı/inceleme hazırlıyor.
Görselleri gördüm; şahane bir konu. Deniz, gemi ve denizcilik (özellikle ahşap gemiler, kadırga mı denir bilmiyorum?) meraklılarının çok ilgisini çekeceğinden eminim.
Usta sanatçı Jean Yves Delitte'den yola çıkarak; Büyük deniz savaşları üstüne yapılmış ÇizgiRoman'ları konu alıyor.
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,243
7,167
Sorunuz aslında konunun '' nirengi '' noktalarından birini işaret ediyor Sn. @levon Her ne kadar 16.yy. civarında kadırgalar büyük öneme sahip olsalar da , özellikle Girit Seferi sonrasında donanmamızda görülen önemli bir dönüşüm dikkat çekmektedir. Artık, kalyonlara geçiş önem kazanmaktadır. ( Gerçi donanmamız açısından Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde net olarak bu iki kavramın açık olarak farkına henüz rastlanmamıştır. Ancak , bu tür kavramlar ve donanmamız açısından şu iki kaynak, çok derin olmamakla birlikte, kısa, özlü bilgiler veriyor. )



.

Ayrıca, diyarımızda deniz ve gemi konularına ilgisi ve bilgisi bulunan dostlarımızı da düşünerek, bu sıcak havalarda '' çifte okuma keyfi '' yaşatmak amacıyla önümüzdeki haftanın yazısını , her zamanki gibi özenle hazırladığımı belirtmek isterim.

İnceleme yazılarımıza ilginin başlangıçtan bu yana giderek arttığını görmenin memnuniyetiyle ; beğenileriyle, düşünceleriyle ve yorumlarıyla destek olan tüm diyar dostlarımıza bir kez daha teşekkür etmek isterim. Zira , bu destekler olmasaydı, bu çalışmalarımız bugünlere gelemezdi.
 

İnanna Salome

Aktif Üye
4 Eki 2023
281
1,785
Sayın @eankara her zamanki gibi yine harikalar yaratmış.
İlkokulda Dostoyevski ile tanışmamdan ötürü psikoloji her zaman en büyük tutkularımdan olduğundan, sonsuz bir zevkle tadına vara vara defalarca okuyacağım harika çalışma için çok teşekkürler.
Jung kitaplarını gerçeklik detektifi, bin yıllardan süzülen insan doğasının kaşifi ruhuyla okuyan bünyem için tam bir hazine.
Gelecek haftaki Denizler ve Gemiler incelemesini ise boynumdaki yelkenli kolyemle heyecanla bekleyeceğim.
 

İnanna Salome

Aktif Üye
4 Eki 2023
281
1,785
Aşırı sıcaklar nedeniyle konsantrasyon eksikliğini, bilim kurgu dizilerine odaklanarak aşmaya çalışan bünyemin Harikalar Diyarı'na kavuşması Harikalar Diyarı'nın Harika Dostlarının harika paylaşımları ile muhteşem oldu.
Gelecek haftaki incelemenin temelinde ahşap gemiler olduğuna göre İlhan Koman'ı anarak selam yollayalım kadırgalara.

Can Yücel'in tabiriyle "tıraşsız heykeltıraş" ve içindeki gemi tutkusunu, özgürlük aşkını bir gemide, Hulda'da yaşayarak gidermeye karar veren; Oktay Rıfat'ın deyişiyle "çelebi bir korsan".

'Kim Bu İlhan Koman?' başlığıyla Abidin Dino'nun 15 mart 1981'de yazdığı, 15 ocak 1987'de Milliyet Sanat Dergisi'nde yayınlanan yazının başından bir bölüm:

Nasıl da bilmiş Yunus Emre: "Dervişler uçar, kuşlar deniz kenarın kışlar."

İlhan Koman yıllardır bir İsveç limanında, kış kıyamette, Nuh misali bir gemide yaşar, kuşlarla kar kaplı" deniz kenarın kışlar."

İçimde hep bir kuşku: Tufanı mı bekler, ne?

Yontularını ve kendisini otuz yıldır bilirim. Nasıl tanımlasam kimliğini?

1. Maddenin iç yapısını araştırır, bulgularını dışsallaştırır.
2. Yer çekimi yasasıyla kıyasıya çekişir.
3. Yontularında basınç ve baskının daima karşısındadır.
4. Doğa-insan, insan-insan ilişkisinde yeni bir yaklaşımın peşindedir.
5. Dikey biçimlerin dirilik gücüne dayanarak, ölümün yataylık eğilimine meydan okur sürekli.
6. Çağımızın çelişkilerini yansıtır, derinlemesine.

Evet, doğanın o yapışkan yer çekimi yasasını yenmektir işi gücü.

Simyacı gibi bir şey, suratını ve dalgın sıcak gözlerini görseniz, bunu anlarsınız.

; zamanının yarısında onunla uğraştığı; hatta herhalde benim en büyük eserim bu dediği; evi, atölyesi sonra da eserlerinin denizler arası sergilenme mekanı.

; Akdeniz sevgisine ve kadına adanmış bir eser.

; dehanın mühendislikle mistik dansı...
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,370
8,173
Değerli @İnanna Salome 'nin tersine, benim psikolojiye ilgim oldukça geç -üniversite yılllarında- başlamıştır. Lisede de psikoloji dersi görmüştük ama dersin hocası konuları o denli sıkıcı bir tarzda anlatırdı ki angarya gibi gelirdi. Üniversitede Sosyal Psikoloji dersiyle tanışınca psikolojik konular birden bire ilgi alanımın en tepesine yerleşiverdi. O yıllarda Freud, Jung, Adler, Fromm, Maslow ve daha pek çoklarıyla ilgili elime ne geçirsem büyük bir ilgiyle okuduğumu hatırlıyorum. Yine o yıllarda çizgi roman denildiğinde aklıma Teksas, Tommiks, Teks, Zagor'dan başka bir şey gelmezdi. Değerli @eankara üstadımızın bir arkeolog titizliğiyle tarihin tozlu sayfalarından bulup çıkardığı Psychoanalysis dergisinden haberim olsaydı mutlaka okumak isterdim. Eskilerin "geç olsun, güç olmasın" dedikleri gibi, yaklaşık yarım asırlık bir gecikmeyle de olsa bu harikulade dergilerle tanışmama vesile olduğu için üstada sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Dergiyi hemen İnternet'ten bulup indirdim ve 4 sayının tamamını bir solukta okudum. Değerli @eankara'nın bu konudaki inceleme yazısı da her zamanki gibi yine dört dörtlük olmuş; keyifle okunacak, kaydedilip arşivlenecek bir yazı. Elleriniz dert görmesin değerli üstadım.
 

thycoon

Aktif Üye
Yeni Üye
14 Şub 2011
425
1,775
Teşekkürler @eankara, yine mükemmel bir araştırma ile bilgi dağarcığımıza katkı sağladınız. Çok iyi bildiğinizi düşündüğünüz konuda bile kendisinden bir şeyler öğrendiğiniz bazı insanlar vardır; zaman zaman kendi kendime, yaş 60'a merdiven dayasa da, başka konuda doktora yapmış ama fakat en azında çok okuduğunu düşünsen de @eankara nın araştırma ve soruşturma yazılarından bir şeyler öğrenmen her zaman mümkün diyorum. Bu yazıda geçen ve yeni okuduğum Daniel Keyes'in "Algernon'a Çiçekler"' inin linkini herkesin okuması için ekliyorum. Teşekkürler @eankara
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,243
7,167
Mesajınız beni çok mutlu etti Sn. @thycoon . Öne sürdüğünüz düşünceleriniz benim için de çok değerli. Diyarımızda dostların paylaştıkları güzel eserleri okuma imkanına erişirken, diğer taraftan sizin değindiğiniz gibi ( bence çok doğru ) düşüncelerin ve bilgilerin paylaşımını ayrı bir kazanç olarak görmekteyim. Çok teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
589
3,103
Hem kapsamlı bir kaynak içeren
hem de başlıbaşına kaynak teşkil edeceği için saklayacağım
eşsiz bir araştırma yazısına imza atmanızdan dolayı size minnettarım sn @eankara

Kitaplığımda olmayan daha doğrusu hiç de haberim bile olamayacak pek çok referans kitapları da not ettim
Çoğunu veya hepsini bulup edineceğim.

Fazla kitap satılmayan / basılmayan / okunmayan Türkiyede 48 baskı yapmış
tarafından çıkarılmış

Dr David Burn tarafından yazılmış
"iyi hissetmek" kitabını bu alanda başarılı bulduğum için de bu arada eklemek istiyorum

Dr David Burn ün pek çok diğer Türkçeye çevrilmiş kitapları da bilindik ortamlarda pdf olarak bulunabiliyor
 
Son düzenleme:

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,370
8,173
Fazla kitap satılmayan / basılmayan / okunmayan Türkiyede 48 baskı yapmış
tarafından çıkarılmış

Dr David Burn tarafından yazılmış
"iyi hissetmek" kitabını bu alanda başarılı bulduğum için de bu arada eklemek istiyorum

Dr David Burn ün pek çok diğer Türkçeye çevrilmiş kitapları da bilindik ortamlarda pdf olarak bulunabiliyor
Sayenizde gecenin bir vakti müthiş bir eser daha keşfetmiş oldum değerli @kemalettin, çok teşekkürler. Keşke bu kitaptan yıllar önce haberim olsaydı. Normalde hiçbir derde deva olmayan "kişisel gelişim" kitaplarına karşı biraz önyargılıyımdır. Ama bu kitap gerçekten çok farklı, mutlaka okunması gerekli kitapların başında geliyor. Kim derdi ki bir çizgi roman sitesinde her türden çizgi romanın yanı sıra kültürden sanata, kişisel gelişimden psikolojiye, bilimden tarihe değin pek çok konuda muazzam bir bilgi ve eser paylaşımı yapılıyor olsun! İşte bu yüzden buranın bağımlısı oldum...
Katkı sunan tüm dostlara gönülden teşekkürlerimi sunuyorum. İyi ki varsınız...
 

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
589
3,103
* ...bu kitap gerçekten çok farklı, mutlaka okunması gerekli kitapların başında geliyor. . .

** ...Kim derdi ki bir çizgi roman sitesinde her türden çizgi romanın yanı sıra kültürden sanata, kişisel gelişimden psikolojiye, bilimden tarihe değin pek çok konuda muazzam bir bilgi ve eser paylaşımı yapılıyor olsun! ...

* Psikoloğa gitmeye "benim gibi önyargılı" bir komşumu ikna edip götürmüştüm.
Tesbitlerini beğendim, Birtakım ilaçlar yazdı ama ilaç tedavisine son derece karşı olduğumuz için cımbızla laf alır gibi komşuma bir de kitap tavsiye etmesini istedim. Bu kitabı deneyebilirsiniz dedi
Reçeteli ilaçları aldık. Prospektüsdeki yan tesirleri okuyunca komşumun o kadar paralar ödediği ilaçların hepsini çöpe attık
Kitabı merakla okumaya başladık. İçindeki bol bol testler/uygulamalar çok hoşumuza gitmişti.
1-2-3 ay kadar onları uyguladık. Aradan geçen 2 yıl içinde komşumun bir derdi kalmadı
Ben de fazlasıyla yararlandım çok zengin bir bilgi dağarcığına ulaştım
Komşum bağımlılık yapan eczanedeki hiçbir "zehir" i içmeden iyileşse bile bu deneyim sizin kendi doktorunuzun önereceği bilginin yerine asla geçmemeli Kendi doktorunuza danışmadan kendi başınıza denemeyin


** Aynı fikirdeyim sn @Calligrapher
Çünkü sitenin arkasında güçlü bir yönetim kadrosu olduğunu düşünüyorum
Sitenin yönetici kadrosunun arka planda kalmayıp paylaştıkları deneyimlerini/görüşlerini de okudukça siteye daha da bağımlı olmamak elde değil
 
Son düzenleme:

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
484
9,498
Sayenizde gecenin bir vakti müthiş bir eser daha keşfetmiş oldum değerli @kemalettin, çok teşekkürler. Keşke bu kitaptan yıllar önce haberim olsaydı. Normalde hiçbir derde deva olmayan "kişisel gelişim" kitaplarına karşı biraz önyargılıyımdır. Ama bu kitap gerçekten çok farklı, mutlaka okunması gerekli kitapların başında geliyor. Kim derdi ki bir çizgi roman sitesinde her türden çizgi romanın yanı sıra kültürden sanata, kişisel gelişimden psikolojiye, bilimden tarihe değin pek çok konuda muazzam bir bilgi ve eser paylaşımı yapılıyor olsun! İşte bu yüzden buranın bağımlısı oldum...
Katkı sunan tüm dostlara gönülden teşekkürlerimi sunuyorum. İyi ki varsınız...
Değerli @Calligrapher inde çok güzel ifade ettiği paylaşım zenginliği beni de buranın bağımlısı yaptı ve sanırım bu yüzden vaktimin önemli bir kısmını burada geçiriyorum (İyi ki de böyle yapıyorum)
Değerli @kemalettin in bahsettiği üzere Psikiyatri de kullanılan ilaçlar, beynimizde ki yanlış yapılanmış nöronlar arasındaki sinapsları kapatarak veya etkisizleştirerek çalışıyor. Fakat bir düğmeyi kapatırken yüzlerce tanımlayamadığı bölgeyi de bozuyor.
Kişisel gelişim, kişisel iyileştirme kitapları, aktiviteleri ise yeniden programlanabilen bir organ olan beynimizdeki yanlış bağlantıları tekrar düzeltebilmeyi başarıyor. Bilincimizi doğru kullanabilirsek kendi kimyasal düzenlemeleri sağlayabiliyoruz.
Başta Alzheimer olmak üzere nöroloji alanındaki çalışmalar muhtemelen yakın bir gelecekte trilyonlarca bağlantı arasından bizi rahatsız edenleri bulup düzeltmeyi sağlayacak.
Şimdilik doğadaki yakın benzerlerimize bakarak ruh sağlığımızı olumlu yönde etkileyebileceğimizi söylüyor uzmanlar: İnsan yakın toplumsal ilişkiler ağında rahat edebilen ve mutlu olan bir canlı türü...
 
Son düzenleme:
Üst