Don Coppola - (Francis Ford Coppola biyografisi - çizgi roman) - (İngilizce)

MelihAbi

Yeni Üye
9 Nis 2020
73
1,158
Istanbul
Don Coppola - (Francis Ford Coppola biyografisi - çizgi roman) - (İngilizce)

(Senaryo ve çizimler: )

(Yayınevi: , Temmuz 2024)







***

Fransız sanatçı Amazing Améziane’ı bu yıl Türkçesi de yayınlanan “Quentin by Tarantino” biyografisi ile tanımıştık. (Tarantino’nun İngilizcesi @Osidi üstadımız tarafından burada paylaşılmıştı daha önce.)

(Améziane’ın bu yıl bitmeden İngilizcesi yayınlanacak yeni biyografisinin de Fransa’da 2021’de yayınlanan olacağı biliniyor. Dördüncü sinema biyografisi ise henüz daha Fransa’da bu ay yayınladı.

Amazing Améziane’ın bugüne kadar yazar ya da çizer olarak katkıda bulunduğu toplam 24 çizgi roman var.)

***

Otobiyografiye benzeyen biyografi:
Amazing Améziane hem yazıp hem çizdiği bu biyografide Coppola’nın hayatını ve sinema kariyerini anlatırken, özellikle “The Godfather / Baba” ve “Apocalypse Now / Kıyamet” filmlerinin prodüksiyon süreçlerini çok detaylı ele alıyor.

Kitap her ne kadar bir biyografi olsa da, sanki bir otobiyografiymiş gibi, bizzat hayatını anlattığı kişiyi konuşturuyor: Améziane’ın kaleminden Coppola’yı “Ben şöyle yaptım, böyle yaptım” diye kendi hikâyesini anlatırken izliyoruz. Sanatçı aynı yöntemi Tarantino kitabında da kullanmıştı.

İlginç anekdotlar, magazin detayları:
Yazarımız titiz bir araştırmacı olduğu için, muhtemelen bazılarımızın daha önce hiç duymadığı ilginç anekdot ve magazin detayı da bizi bekliyor bu kitapta.

Örneğin, babasının Francis Ford Coppola’nın adına “Ford” göbek adını eklemesinin sebebi; “The Godfather” kitabının yazarı Mario Puzo ile Frank Sinatra arasında yaşanan kavga ve “Apocalypse Now” filminin çekimlerinde kullanılan Amerikan helikopterlerini Filipinler diktatörü Marcos’tan ödünç almaları gibi ilginç anekdotlar.





Coppola’nın George Lucas’la arkadaşlığı:
Coppola UCLA Film School’dan arkadaşı olan George Lucas’la birlikte American Zoetrope isimli bir yapım şirketi kurar. Warner stüdyosuyla sözleşme imzalayıp yedi tane film çekmek üzere 400 bin dolar bütçe alır.

Bu filmlerden ilki, George Lucas’ın da ilk yönetmenlik denemesi olan “THX 1138” filmidir. Warner yetkilileri, “fütüristik toplum eleştirisi” tarzındaki bu bilimkurgu filmi seyredince hiç beğenmezler ve daha da kötüsü, Coppola’yı 400 bin doları hemen geri ödemeye zorlarlar.

Coppola bu borcu nasıl ödeyeceğini kara kara düşünürken, Paramount stüdyosundan bir yetkili “The Godfather / Baba” filmini teklif eder.

Romanı ilk başta üstünkörü okuyup hiç sevmemiş olan Coppola önce teklifi reddeder, fakat George Lucas “Kim bilir, belki düzgün bir film yapmana izin verirler” diyerek onu ikna eder.

Kitabı yeniden daha dikkatli okuyan Coppola, içinde dokunaklı, dramatik bir aile destanı ve “mafya - yargı - siyaset - iş dünyası ilişkileri” üzerinden anlatılan bir sistem eleştirisi olduğunu fark eder ve projeyi kabul eder.





Marlon Brando’nun Kızılderililere büyük jesti:
1973 Oscar ödüllerinde Marlon Brando “The Godfather” filmindeki rolüyle “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü kazanır ama ödül törenine gelmez, çünkü Hollywood’da Kızılderililerin maruz kaldığı ayrımcılık ve ırkçı önyargıları protesto etmek için bir fırsat olarak kullanır bunu.

Ödül törenine kendisinin yerine Sacheen Littlefeather isimli genç bir Kızılderili kadını gönderir ve konuşma metnini ona okutur.

Kovboy filmlerindeki “cool / babacan ağır abi” imajının aksine, gerçek hayatta ırkçılığıyla meşhur, aşırı muhafazakâr bir oyuncu olan John Wayne, bu olaya çok sinirlenir ve kulisten sahneye geçip bu genç Kızılderili kadını döverek dışarı atmaya kalkışır, güvenlik görevlileri John Wayne’i zar zor durdurabilirler vs.

Maceranın devamı, bu güzel çizgi romanda. …









***

Lütfen buradan indiriniz:

 
Son düzenleme:

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
3,511
35,228
Sayın MelihAbi'nin sözettiği kitabının Fransızcası











Martin Scorsese (Amazing Améziane)


Bu arada ilgilenenler için Simsolo-Philan tarafından oluşturulan Sergio Leone kitabı, daha önce Üstat @gandor08 tarafından paylaşılmış olup, link halen aktiftir.

https://www.cizgidiyari.com/forum/k/sergio-leone-one-shot.148211/
 

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
488
9,476
Değerli @MelihAbi
Müthiş bir sunum ile belki de onlarca kez izleyip doyamadığımız "Baba" filmini bir kez daha izleme isteği doğurduğunuz için çok teşekkür ederim
Umarım bu çok değerli kitabın bir gün Türkçe çeviri imkanı olur.
Sevgili @balkan ise bu güzel sayfayı adeta yönetmenler geçidi haline getirdiği için kendisine teşekkürü bir borç biliyorum
Eksik olmayınız...
 
Üst