ÇİZGİ ROMANLAR NEDEN TEKRAR TEKRAR OKUNABİLİYOR

kayıntı

Yeni Üye
19 Haz 2022
125
591
Çizgi romanlar neden tekrar tekrar okunabiliyor?
Bence ana neden çizgi romanların tek tek sahnelerden (tablolardan) oluşması; bir çizgi roman bölümünü bitirdiğimizde karelerin birleşik bütününü hatırlıyoruz. Peki, bir film seyrettiğimizde de bütünsellik oluşuyor, fark ne?
Fark şu: çok sevdiğimiz bir filmi süreç olarak hatırladığımız için tekrar seyrettiğimizde aynı süreç tekrarlanır ve tekrar seyretmek sıkıcı olmaya başlar. Ama çok sevdiğimiz çizgi romanı tekrar okuduğumuzda sadece süreci hatırladığımız için her seferinde yepyeni kareler görürüz.
Bir sihir bu.

Düşünün; Louvre'da rahat bir koltuğa kurulmuşsunuz, o günkü programınız ünlü Empresyonist ressamlardan birinin birçok tablosunu kronolojik olarak izlemek. Tablolar ağır ağır önünüzden akmaya başlıyor bir uzman da resimlerin hikayelerini ressamın yaşamındaki bağlamını de gözeterek size bütünsellik içinde anlatıyor.
Çizgi roman benim için işte böyle bir şey. Sevgiler Saygılar


Not: Bu yazıyı göndermeden hemen önce T24'de Berna Abik'in yazısında kullandığı bir kelime dikkatimi çekti: Komorebi.
"Wim Wenders'in "Mükemmel Günler" adlı filminde "Ekrana gelen görüntüde ağaç yapraklarının arasından sızan ışığın olduğu siyah beyaz görselin üzerinde "'Komorebi', rüzgârda sallanan yaprakların yarattığı ışık oyunu anlamına gelen Japonca kelimedir. Sadece o anda bir kereliğine var olur" ifadelerine yer veriliyordu."
Çizgi Roman belki de bir nevi Komorebi'dir, kim bilir?

Ana konusu Sevgili Selim İleri olan bu şahane yazının linki:
 
Üst