Çizgi Bilim - Stephen HAWKING

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
412
8,443
Sn. @balkan 'ın önceden tanıttığı "introducing a graphic guide serisi"'nde, Türkçe'ye kazandırılan eserleri taramaya mutlulukla devam ediyorum:


EĞİTİM VE KARİYER
1959 da Oxford Üniversitesi fizik bölümüne burslu olarak girdi.
1962 birinci onur derecesi ile mezun oldu.
1962 Cambridge'deki Trinity Hall'da lisansüstü çalışmasına başladı.
1965 te "Genişleyen Evrenlerin Özellikleri” adıyla doktora tezini sundu.
1968'de Cambridge'deki Astronomi Enstitüsü'ne üye oldu.
1970 yılında Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde (Caltech) Sherman Fairchild Seçkin Misafir Profesörlüğüne atandı.
1973'te George Ellis ile birlikte yazdığı ilk kitabı “Uzay-Zamanın Büyük Ölçekli Yapısı” yayınladı.
1974'te, Hawking radyasyonunun duyurulmasından birkaç hafta sonra Hawking, Royal Society (FRS) Üyesi seçildi.
1974 yılında California Teknoloji Enstitüsü'nde (Caltech) Seçkin Misafir Prof. oldu.
1975'de Cambridge'de kütleçekim fiziği profesörü oldu. (1977'de kürsü sahibi oldu)
1979 ile 2009 yılları arasında Cambridge Üniversitesi'nde Lucasian Matematik Profesörü olarak görev yaptı.
1981 de “Süper uzay ve Süper Yerçekimi” isimli kitabını yayımladı.
1988'de “Zamanın Kısa Tarihi” isimli tüm zamanların en çok satan kitabını yayımladı.
1989 da Werner Israel ile “300 Years Of Gravitation” yayınladı.
1993 te Kara Delikler ve Bebek Evrenler kitabını yayımladı.
1996 da Roger Penros ile “Uzay ve Zamanın Doğası” kitabını yayınladı.
2001'de “Ceviz Kabuğundaki Evren” kitabını yayınladı.
2005'te Leonard Mlodinow ile birlikte “Zamanın Daha Kısa Tarihi” kitabını yayınladı.
2006'da “God Created the Integers” isimli kitabını yayınlandı.
2007-2016 arasında kızı Lucy ile, teorik fiziği çocuklara anlatabilmek için “George” serisini yarattı
2008'de Kanada, Ontario, Teorik Fizik Enstitüsü'nde misafir araştırma kürsüsünde çalıştı.
2010 yılında Mlodinow ile birlikte “Büyük Tasarım” isimli kitabını yayımladı.
2013 te kendi biyografisi “Benim Kısa Tarihim” yayınladı.
2018'de ölümünden hemen sonra son yorumlarına ilişkin Büyük Sorulara Kısa Cevaplar isimli kitabı yayımlandı
ÖDÜLLER VE ONURLAR:

Adams Ödülü (1966 )

St John's College Matematik Fakültesi tarafından matematikçi John Couch Adams anısına 1850 yılından günümüze “Matematik bilimlerinde seçkin araştırmalar” yapan matematikçilere verilmektedir.

Eddington Madalyası (1975 )

Kraliyet Astronomi Topluluğu tarafından İngiliz gökbilimci Arthur Eddington anısına 1953 yılından günümüze “teorik astrofizikte üstün başarı gösteren araştırmalar” a verilmektedir

Maxwell Madalyası (1976)

Birleşik Krallık Fizik Enstitüsü tarafından ünlü İngiliz Fizikçi James Clerk Maxwell anısına 1962 yılından günümüze “"teorik fiziğe olağanüstü katkılar” sağlayanlara verilmektedir

Heineman Ödülü (1976)

Amerikan Fizik Derneği ve Amerikan Fizik Enstitüsü tarafından Amerikalı bir mühendis ve iş adamı Dannie N. Heineman’ın kişisel mirası ile kurulan 1959 yılından günümüze verilmektedir

Hughes Madalyası (1976)

Royal Society tarafından, Müzik Prof. ve mucit David E. Hughes anısına 1902 yılından günümüze “Elektrik ve manyetizma veya bunların uygulamaları hakkında fizik bilimlerindeki orijinal bir keşif” yapanlara verilmektedir

Albert Einstein Ödülü (1978)

Lewis ve Rosa Strauss Anma Fonu tarafından Albert Einstein'ın 70. doğum günü şerefine “doğa bilimlerindeki yüksek başarıyı ödüllendirmek” için 1951'den 1979'a kadar verilen ödüldür.

Albert Einstein Madalyası (1979)

Bern'deki Albert Einstein Derneği tarafından “Albert Einstein ile ilgili bilimsel bulgular, çalışmalar veya yayınlar” hakkında 1979 yılından günümüze verilmektedir

Kraliyet Astronomi Topluluğu Altın Madalyası (1985)

Kraliyet Astronomi Derneği tarafından “olağanüstü bir yaşam boyu başarıyı takdir etmek” için 1824 yılından günümüze verilmektedir

Dirac Madalyası (1987)

Londra merkezli Fizik Enstitüsü tarafından İngiliz Fizikçi Paul Dirac anısına "teorik fiziğe olağanüstü katkılar" için 1987 yılından günümüze verilmektedir
Wolf Ödülü (1988)
Wolf Vakfı tarafından mucit ve eski İsrail büyükelçisi Ricardo Wolf anısına "insanlığın yararına ve insanlar arasındaki dostça ilişkilere yönelik başarıları” sağlayanlara 1978 yılından günümüze verilmektedir
Asturias Prensi (Prensesi) Ödülü (1989)
İspanya'da Asturias Prensesi Vakfı (daha önce Asturias Prensi Vakfı) bilim alanında önemli başarılar elde eden dünya çapındaki bireylere, kuruluşlara veya organizasyonlara 1981 yılından günümüze verilmektedir
Ulusal Bilimler Akademisi Yabancı Üyesi (1992)
ABD Ulusal Bilimler Akademisi'nin "orijinal araştırmalarda seçkin ve sürekli başarılar" elde eden bilim insanlarına verdiği, bilimde mükemmelliği işaret eden bir ödüldür.
Andrew Gemant Ödülü (1998)
Amerikan Fizik Enstitüsü tarafından fizikçi Andrew Gemant anısına, fiziğe önemli katkılarda bulunan kişilere 1987 yılından günümüze verilmektedir
Naylor Ödülü ve Öğretim Görevlisi (1999)
Londra Matematik Derneği'nin Dr. VD Naylor anısına 1977 yılından günümüze her iki yılda bir verdiği ödüldür.
Lilienfeld Ödülü (1999)
Amerikan Fizik Derneği tarafından, Julius Edgar Lilienfeld anısına, “fiziğe olağanüstü katkıları takdir etmek” amacıyla 1989 yılından günümüze verilmektedir.
Albert Madalyası (1999)
Kraliyet Sanat Topluluğu'nun tarafından Prens Albert'in anısına 1864 yılından günümüze “çağdaş toplumda olumlu değişim yaratan bireyler ve kuruluşlara” verilmektedir.
Copley Madalyası (2006)
1731 yılında milletvekili Sir Godfrey Copley kişisel mirası ile kurulan ve günümüze kadar Royal Society tarafından "bilimin herhangi bir alanında sürekli ve olağanüstü başarılara" verilen kurumun en prestijli, en seçkin ve en eski ödülüdür.
Başkanlık Özgürlük Madalyası (2009)
ABD başkanının sivillere verdiği en yüksek ödülüdür. 1963'te Başkan John F. Kennedy tarafından kurulmuş olup, başlangıçta 1945'te Başkan Harry S. Truman tarafından sivil hizmeti onurlandırmak için kurulan Özgürlük Madalyası'nın yerini almıştır.
Temel Fizikte Çığır Açan Ödül (2012)
Çığır Açan Ödül Kurulu tarafından verilen, İsrailli girişimci, risk sermayedarı ve fizikçi Yuri Milner tarafından kurulan, “temel fiziğe dönüştürücü katkılarda bulunan” lara 2012 yılından günümüze, her yıl 3 milyon ABD doları olarak verilen en kazançlı fizik ödülüdür.
BBVA Vakfı Bilginin Sınırları Ödülü (2015)
BBVA finans grubuna ait olan BBVA Vakfı tarafından “tüm bilim dallarını geliştirmek” amacıyla 2008 yılından günümüze verilmektedir

ÇALIŞMALAR:
1942 yılında mütevazi yaşayan fakat eğitim ve kültüre son derece önem veren bir ailenin ilk çocuğu olarak doğdu. iki küçük kız kardeşi ve evlat edinilmiş bir erkek kardeşi vardı. Babası Biyoloji, Annesi Felsefe, Politika ve Ekonomi okumuştu. Her iki ebeveyni de Oxford mezunu idi. Babasının tıp araştırmaları yaptığı ve İngiltere’nin Alman bombardımanları ile sarsıldığı bir zamanda doğması sebebi ile çift çocuklarını daha güvenli bir bölgeye taşımak için Londra’dan Oxford’a taşındılar. Küçüklük dönemi her an kitap okunan bir ev atmosferi içinde geçiyordu.
Küçük yaştan itibaren ailesi ile yıldızları seyretmek, en büyük heyecanı halini almıştı.
Aile eğitime çok önem veriyordu, savaş sonrası Londra’da en iyi eğitim veren ilkokul ve ortaokullarda eğitim görmesi sağlandı ancak çok zeki bir öğrenci olarak görülmesine rağmen akademik notları oldukça düşük geliyordu..

Lise yılları, birkaç arkadaşıyla birlikte temel matematik denklemlerini çözmek için geri dönüştürülmüş parçalardan bir bilgisayar yapacak kadar farklı araştırmalara merak duyacak şekilde geçiyordu.

17 yaşında Oxford Üniversitesi'ne burslu olarak girdi ve okumak istediği Matematik alanı yerine Üniversite yönetiminin fizik alanını önermesi üzerine fizik ve Astrofizik okudu.
20 yaşında Oxford Üniversitesi Koleji'nin Fizik bölümünden birinci onur derecesi ile mezun oldu. Aslında çok çalışan bir öğrenci değildi, daha çok zekası sayesinde kısa süreli çalışmaları ile bu başarıyı elde etmişti, akademik çalışmaları "gülünç derecede kolay" buluyordu.
Öğrencilik dönemlerinde popüler, canlı ve esprili ve sporcu bir öğrenci oldu.
Mezuniyet sonrası hemen Cambridge Üniversitesi Trinity Hall'da Astronomi ve Kozmoloji alanında doktora yapmaya başlamıştı.

1963'teki bir Yeni Yıl partisinde Hawking, Jane Wilde adında genç bir dil öğrencisi ile tanıştı. Kısa bir süre sonra ise 21 yaşında kozmoloji doktorası esnasında kendisine amyotrofik lateral skleroz (ALS) teşhisi konuldu. Kaslarını kontrol eden sinirler bozulmaya başlamıştı. Aslında bu tarihe kadar ara sıra tökezlediği, konuşmasında gevelediğinin farkında idi fakat bu semptomları önemsememişti. Babası durumu fark ettiğinde Hawking'i bir dizi testin yapılacağı bir tıp kliniğine götürdü. Bu aşamada doktorlar kendisine en fazla iki buçuk yıl ömür biçtiler.
Hawking sonradan şöyle diyecekti; "Hastalığım teşhis edilmeden önce hayattan çok sıkılmıştım, yapmaya değer bir şey yokmuş gibi hissediyordum, uzun yaşayamayacağımı öğrenince kendimi işime ve araştırmalarıma verdim”
Böylece Hawking'in hastalığı onu ünlü bir bilim adamına dönüştürecekti.

Sevgilisi Jane Wilde hastalığı öğrendikten sonra Hawking’ten ayrılmayı reddetti ve 1965 yılında evlenip üç çocuk sahibi oldular. Doktorların 1963 yılında iki yıl kadar ömür biçmelerine rağmen ancak 1969 yılında tekerlekli sandalye kullanmaya başlamıştı yine de 1970 lerin ortalarına kadar hastalığın etkileri yavaş ilerledi. Bu tarihe kadar ayağa kalkabiliyor, hemen hemen tüm işlerini kendi kendine yapabiliyordu. Fakat sonrasında tam zamanlı bir bakıcı tutmak zorunda kaldılar. (1990'ların başına kadar tekerlekli sandalyesini kendi kendine sürebiliyordu)
Giderek ağırlaşan hastalığı, artan iş yükü, hemşirelerin ve yardımcıların aile hayatlarına müdahalesi evliliklerini de olumsuz etkileyecekti. Jane bu aşamada, bir kilise korosunda şarkı söylerken orgcu Jonathan Hellyer Jones ile tanıştı. Ve 80’li yıllarda birbirlerine karşı romantik duygular beslemeye başladılar. Jane'e göre, kocası durumu kabullenmişti. 90'lar da Hawking, Jane'den boşanarak hemşiresi Mason ile evlendi. 2006’da boşandılar ve Hawking çocukları ile daha fazla vakit geçirmeye başladı.

2007 yılında Jane, Sonsuzluğa Yolculuk: Stephen ile Hayatım adlı kitabını yayımladı. Bu kitap 2014 yılında Eddie Redmayne'in Hawking rolünü oynayarak Oscar kazandığı The Theory of Everything adlı filme uyarlanacaktı.

Hawking, 1964 yılında bilimsel makaleler yazmaya başlayarak genel kabul gören tezlere karşı çıkıyordu. 1965 yılında Genişleyen Evrenlerin Özellikleri adı ile doktora tezini yayımladı.
1966 da yazdığı "Tekillikler ve Uzay-Zamanın Geometrisi" adlı makalesi, ünlü fizikçi Penrose ile birlikte Adams Ödülü'nü kazanmasını ve Cambridge'deki Gonville ve Caius Koleji'nde araştırma bursu almasını sağlayacaktı.
Penrose ile çalışmaya başlayan Hawking, birlikte evrenin bir tekillik olarak başladığına dair bir kanıt yayınladı.
1970 lerin başından itibaren ilgi odağını karadelikler üzerine yönelten Hawking, kara deliğin olay ufkunun asla küçülemeyeceğini öne sürerek tekillik teoremlerini inceledi. Sonrasında kara deliklerin sıklıkla Hawking radyasyonu olarak adlandırılan bir radyasyon yayarak enerjilerini tüketip sonunda buharlaşacağını gösterdi. Bu zamana kadar kara deliklerden kesinlikle hiçbir şeyin kaçamayacağı düşünülüyordu. Hawking'in denklemleri ile zamanla kara deliklerin enerji kaybederek küçülüp yok olacağı ortaya çıkmıştı. Hawking radyasyonu veya ışıması yolu ile maddenin ve bilginin kara deliklerden radyasyon halinde kaçabileceğini göstermesi, onun bir bilim dünyası ünlüsü olmasını sağlayacaktı. (Madde ve içerdiği bilginin, karadeliğin olay ufku denilen bir dış sınırda korunabileceğini öngörüyordu.)

Hawking, genel görelilik teorisi ile kuantum mekaniğinin birleşimiyle açıklanan bir kozmoloji teorisi ortaya koyan ilk kişi oldu. Ayrıca Einstein yasaları ile ortaya çıkan kütle çekim dalgası dedektörlerinin yeni bir tasarımını da yapmayı başaracaktı.
Kuantum mekaniğinin çoklu evrenler modeline yer açtığını desteklemekteydi.
Hawking bazen tek başına bazen de Penrose (Penrose hiç şüphesiz en yakın çalışma arkadaşı olmuştur) ile işbirliği yaparak bugün karadelikleri yöneten yasaların temel teoremlerini kanıtlamakla kalmamış karadelikleri net bir şekilde anlamamızı sağlamıştır.
Evrenin, hacmi sıfır olan fakat tüm kütleyi içeren bir noktadan büyümüş olması gerektiğini gösterdi. Sonsuz yoğunluktaki böyle bir noktaya tekillik adı veriliyordu.
Aynı şekilde tüm karadeliklerin içinde de tüm kütlenin, hacmi sıfır olan bir noktaya sıkıştığı alanının olduğunu ortaya koydu.
1970'lerin ortalarından sonra kara delikler hakkında kamuoyunda geniş bir ilgi oluşmaya başladı. Bu dönemde Hawking yazılı ve sözlü basında çok meşhur oldu.
1981'de kara delik buharlaştığında kara delikteki bilgilerin geri dönülemez şekilde kaybolduğunu öne sürdü. Bu görüş ünlü fizikçiler Leonard Susskind ve Gerard 't Hooft ile "Kara Delik Savaşları” olarak anılan yıllarca sürecek tartışmalara yol açtı. Yıllar sonra bu teorisini en büyük hatası olarak tanımlayacaktı.
Sonrasında evrenin bir sınırı, başlangıcı veya sonu olmayabileceğini öne süren bir çalışma sundu. Büyük Patlama'dan önce zamanın var olmadığını öne sürdü. Ayrıca galaksilerin Evrenin oluşumundan kısa bir süre sonra kuantum dalgalanmalarından oluştuğunu keşfetti.
1985 te durumu çok ağırlaştı ve yaşam destek sistemine bağlandı. 24 saat 3 vardiya halinde hemşire bakımına muhtaç kalacaktı. 1986'dan itibaren iletişimini sürdürebilmesi için Equalizer olarak bilinen bir iletişim sisteminden yararlandı. Hayatının geri kalanında Equalizer'ı kullanarak kitaplar, bilimsel makaleler ve dersler yazdı. 2000’li yıllarda ise tamamen hareketsiz kaldı. Yine de engellilere destek olmaya yönelik pek çok sosyal sorumluluk projesinde yer aldı.
Nisan 1988’de yayımladığı “Zamanın Kısa Tarihi” adlı kitabı tüm Dünya da aylarca en çok satanlar listelerinde yer aldı.
Steven Spielberg tarafından çekilen “Zamanın Kısa Tarihi”'nin film versiyonu 1992'de gösterime girdi Altı bölümlük bir televizyon dizisi olan Stephen Hawking's Universe ve bir yardımcı kitap 1997'de yayınlandı.
2001 tarihli “Ceviz Kabuğundaki Evren” adlı kitabı modern fiziğin bir şaheseri olarak milyonlarca baskı yaptı.
2002'de Hawking, Peter Higgs ile Higgs bozonunun asla bulunamayacağına dair iddiaya girmişti. Parçacık, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın inşasının ardından Temmuz 2012'de CERN'de keşfedildi. Hawking, iddiayı kaybettiğini hemen kabul etti. Bu keşiften ötürü Higgs’i Nobel’e aday gösterdi.
2007 yılından itibaren Hawking ve kızı Lucy teorik fiziği çocuklara anlatabilmek ve sevdirmek için bir dizi macera kitabı hazırladı: George ve Evrene Açılan Gizli Anahtar, George'un Kozmik Hazine Avı, George ve Büyük Patlama, George ve Kırılamayan Şifre, George ve Mavi Ay
Hawking 2007 yılında 65 yaşındayken kendisine, yer çekiminin olmadığı bir ortamı deneyimleme fırsatı verildi. Atlantik üzerinde, modifiye edilmiş bir Boeing 727'de yolcu olan Hawking, ağırlıksız ortamı yaşamak üzere tekerlekli sandalyesinden kaldırıldı. Uçağın içinde serbestçe havada asılı kalan fizikçinin fotoğrafları dünya çapındaki gazetelerde yer aldı.
Adeta bir film yıldızı gibi ilgi çekiyordu. Konuk oyunculuklar, komedi programları, talk Showlar, diziler (Star Trek: The Next Generation'ın bir bölümünde oynadı, Pink Floyd'un "Keep Talking" şarkısı için sesi kullanıldı)
The Real Stephen Hawking (2001), Stephen Hawking: Profile (2002), Hawking (2013), Stephen Hawking, Master of the Universe (2008) adlı belgeseller başta olmak üzere bir düzineden fazla belgesel de yer aldı.
Tüm çalışmalarını, bilimi halka ulaştırma yönündeki hayat boyu süren amacımı ilerlettiğini ifade ediyordu.
2010 yılında Miladinov ile birlikte yazdığı “Büyük Tasarım” ile Isaac Newton'un evrenin Tanrı tarafından tasarlanmış olması gerektiği inancına meydan okudu.
Yapay zekanın olası tehlikeleri, ani bir nükleer savaş, genetiği değiştirilmiş bir virüs, küresel ısınma veya insanların henüz düşünmediği diğer tehlikeler nedeniyle insanlığın risk altında olduğuna bu yüzden başka dünyalara mutlaka gidilmesi gerektiğini, Uzaylılar ile temas hakkında ise evrenin enginliği göz önüne alındığında, uzaylıların muhtemelen var olduğunu ancak onlarla temastan kaçınılması gerektiğini belirtti. Uzaylıların kaynakları için Dünya'yı yağmalayabileceği konusunda uyardı. 2010 yılında, "Uzaylılar bizi ziyaret ederse, sonuç Kolomb'un Amerika'ya ayak bastığı zamanki gibi olur ve bu da yerliler için iyi sonuçlanmamıştı." Demişti.
Ölmeden çok kısa süre önce yayınladığı bir makalesinde evrenin eninde sonunda genişlemeye devam etmeyeceğini beyan ediyordu.
Stephen Hawking, 14 Mart 2018'de Cambridge, Birleşik Krallık'taki evinde doktorların kendisine biçtiği ömürden 50 yıl sonra 76 yaşında öldü. Külleri Londra'daki Westminster da, Isaac Newton ve Charles Darwin'in yanında toprağa verildi. Mezar taşında vasiyeti üzerine kara delik entropi denklemi yer almaktadır.

Etkiler:
Hawking, hiç şüphesiz bilim ile hiç ilgisi olmayan insanların bile yıldızlara bakmasını, merak etmesini ve öğrenmeye başlamasını sağlamıştır. Kitaplarının tün dünyada milyonlarca satması, belgesellerinin, tv programlarının yüzlerce milyon seyredilmesi sayesinde günümüzde çok daha fazla insan, çok daha fazla uzay bilimleri ile ilgileniyor, araştırmaları takip ediyor.
Cambridge'deki Stephen Hawking Binası ve Kanada'daki Perimeter Enstitüsü'ndeki Stephen Hawking Merkezi dahil olmak üzere birçok binaya onun adı verilmiştir.
Kariyeri boyunca, 39 başarılı doktora öğrencisine danışmanlık yaptı.

Tanrı hakkındaki inancı;
“Bilimi anlamadan önce evreni Tanrı'nın yarattığına inanmak doğaldır. İnsanlar, geçmişte kişisel ilişki kurabileceği bir varlık yarattılar ancak şimdi bilim daha ikna edici bir açıklama sunuyor. Evrenin uçsuz bucaksız boyutuna ve içinde tesadüfi insan yaşamının ne kadar önemsiz olduğuna baktığınızda, Tanrı çok imkansız görünüyor” diyordu.
Otoriteye dayalı din ile gözlem ve akla dayalı bilim arasında temel bir fark vardır. Bilim işe yaradığı için kazanacaktır.
Beyni, bileşenleri bozulduğunda çalışmayı durduracak bir bilgisayar" olarak ve ahiret kavramını ise "karanlıktan korkan insanlar için bir peri masalı" olarak gördüğünü söylüyordu.

Siyasi etkileri;
Uzun süredir İşçi Partisi'nin destekçisiydi, 2003'te Irak'ın işgalini " savaş suçu " olarak nitelendirdi, kök hücre araştırmalarını, evrensel ücretsiz sağlık hizmetlerini, iklim değişikliğini önlemeye yönelik eylemleri destekledi, Avrupa'daki serbest dolaşımının fikirlerin yayılmasını teşvik edeceğinden dolayı Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden çekilmesine (Brexit) karşı çıkıyordu.
İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti özelleştirmesine karşı çıkıyor, özelleştirmenin tekel haline geleceğini ve sağlık hizmetleri çok pahalı hale getireceğini savunuyor bu sebeple muhafazakarları açıkça eleştiriyordu.
Donald Trump'ın küresel ısınma politikalarını açıkça eleştiriyor, İsrail hükümetinin Filistin politikalarını felaket olarak nitelendiriyordu.

2016 ve 2017 yılında bilim iletişiminin tanınması ve desteklenmesi amacıyla Stephen Hawking Bursu ve Stephen Hawking Bilim İletişimi Madalyası kuruldu


Görseller:
37en0xwhoifqbcu5g.jpg

Hawking ve Jane 1965
abrupyhgpycqgkg7g.jpg

Hawking 2007
sbsxiqssh8rrses9g.jpg

Hawking Nasa’nın 50. Kuruluş yıldönümü
3a3z373usydavzv5g.jpg

Hawking, İngiltere’nin en prestijli bilim ödülü “Copley Madalyası” nı alırken
llnnzmfmdejoeet9g.jpg

Hawking Obama’dan Başkanlık Özgürlük Madalyasını alırken
khi03pbj82uw9qc7g.jpg

Hawking ve Oklid geometrisini içeren mezartaşı

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................

Tüm kitaplar ayrı ayrı konu başlıkları içinde diyarda mevcuttur, konu bütünlüğü açısından her yeni ekleme yaptığımda eskileri de ekliyorum
Resimlere tıklayarak görüntüleyebilirsiniz:









:












.
 
Üst