Büyük Resim: Yaşamın, Anlamın Ve Evrenin Kökeni Üzerine (Sean Carroll)

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
488
9,473
Bu kitabın iki hedefi var:

Biri, evrenimizin öyküsünü anlatmak ve bu öykünün doğruluğuna inanma nedenlerimizi ortaya koymak, bugün anladığımız haliyle büyük resmi gözler önüne sermek. Bu olağanüstü resimde biz insanlar, doğadaki düzenin işleyişi sayesinde etrafımızdaki dünyanın baş döndürücü karmaşıklığı üzerine düşünme, bu dünyayı önemseme ve onunla ilişki kurma kapasitesi geliştirmiş ve evrimleşmiş canlılarız.

Diğeri, kendimizi anlamamız için bizi oluşturan maddeleri anlamamız şarttır ki bu da parçacıklar, kuvvetler ve kuantum olgular alanına derinlemesine dalmamız gerektiği anlamına geliyor. Mikroskobik parçaların, hissetmeye ve düşünmeye kabiliyetli organize sistemler meydana getirmek üzere bir araya gelişlerinin sayısız farklı biçimini anlama kabiliyetimizi bu sayede geliştirdik.
Eğer bizler fizik yasalarına uyarak ortalıkta dolanan atom topluluklarından ibaretsek, hayatımızın anlamını hissedemeyiz. Elbette bizler madde dışı ruhlar ya da etkilere bağımlı olmadan işleyen atom yığınlarıyız ancak aynı zamanda yaşama şekli ile varlığına şiirsel bir anlam getiren, düşünen ve hisseden canlılarız.

................................................................
Carroll, 1993 yılında Harvard Üniversitesi'nden astronomi alanında doktora derecesini aldı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde ( MIT) ve Kaliforniya Üniversitesi, Santa Barbara'daki Kavli Teorik Fizik Enstitüsü'nde doktora sonrası araştırmacı olarak ve 2006'da Chicago Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak çalıştı. 2006'dan 2022'ye kadar Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde (Caltech) Fizik Araştırma Profesörü olarak görev yaptı. 2022'de Johns Hopkins Üniversitesi'nde Doğa Felsefesi Profesörü olarak atandı ve hem Felsefe Bölümü'nde hem de Fizik ve Astronomi Bölümü'nde ders verdi.

2014 yılında, "fiziğin kültürel, sanatsal veya hümanistik boyutuna önemli katkılarından" dolayı Amerikan Fizik Enstitüsü tarafından Ödüle layık görüldü. Bilimi halka yayma açısından Üretken bir bilim insanı olarak kabul edilmektedir.

Resme Tıklayarak Okuyabilirsiniz:
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,251
7,200
Sean Carroll'un bu kitabı ilgimi çekmiş, ingilizcesini ( The Big Picture ) okumuştum. Şimdi bu kitaba, sunumunuzla Türkçe olarak ulaştığım için sevinçliyim. Sunumunuzu da ilgiyle okudum. Aynı yazarın , '' Zamanın Kozmolojik Tarihi '' adlı kitabı elinize geçerse , paylaşırsanız sevinirim. Çok teşekkürler Sn. @cagan73
 

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
589
3,118
Bilimsel düşünceyi hayatın derin anlam arayışıyla, bilimsel merakı tatmin etmesi
evrenin kökeni, yaşamın anlamı ve bilinç gibi karmaşık sorular üzerine düşündürmesi,
bunları modern bilim ve felsefi bakış açılarıyla anlatması,
evrendeki yerimizi anlama yolculuğunda rehberlik etmesi
yaşamın anlamına katkı sağlayabilmesi
düşünce ufkumuzu genişletebilmesi
üstelik bir zamanlar takipçisi olduğum Scientific American ın da bu kitaba referans vermesi yeter de artar bence
 

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
488
9,473
Değerli @eankara , @kemalettin
İlgi ve destekleriniz için çok teşekkür ederim
Özellikle Lisa Randall, Sean Carroll, Marcus Chown, John Gribbin, Leonard Susskind kitaplıkları mutlaka ve mutlaka oluşturacağım (bir kısmını taradım, düzenleyeceğim)
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,251
7,200
Bu haberinize çok sevindim Sn. @cagan73 . Özellikle bilim kitapları konusundaki paylaşım faaliyetleriniz , çok yararlı kitapar içeriyor. Şimdiden teşekkürler.
 
Üst