Bir sorum var

Logic

Çeviri & Balonlama
3 Kas 2021
406
4,668
Evren
Merhaba arkadaşlar.

Hazır hale getirdiğim bir kitabı rar dosyası haline getirip sonra uzantısını CBR yapıyorum. Sorum şu, yabancı sitelerden cbr veya cbz uzantılı dosyaları indirdiğimde sıkıştırılmış dosya görüntüsü değilde kitabın ilk sayfasını resmi olarak görüyorum. Benim hazırladıklarımda bu olmuyor. Sanırım o dosyaların içindeki xml, info gibi dosyalar bunu sağlıyor. Bu işlemi pratikçe yapabileceğimiz bir yazılım var mı?

Teşekkürler.

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
477
5,959
Bildiğim kadarıyla bu ComicInfo.xml dosyası içeriğinde belirtiliyor. ComicInfo.xml dosyası, artık geliştirilmeyen ComicRack uygulamasının bir özelliğiydi. Ancak ComicInfo.xml, halen diğer CBR/CBZ okuyucuları tarafından tanınmakta ve kullanılmakta ve google da ComicInfo.xml schema diye aratıp dosya yapısını inceleyebilirsiniz. Açıkçası ben küçükte olsa yer kapladığı için CBR/CBZ dosyalarından siliyorum.

kayıntı

Yeni Üye
19 Haz 2022
116
519
Merhaba arkadaşlar.

Hazır hale getirdiğim bir kitabı rar dosyası haline getirip sonra uzantısını CBR yapıyorum. Sorum şu, yabancı sitelerden cbr veya cbz uzantılı dosyaları indirdiğimde sıkıştırılmış dosya görüntüsü değilde kitabın ilk sayfasını resmi olarak görüyorum. Benim hazırladıklarımda bu olmuyor. Sanırım o dosyaların içindeki xml, info gibi dosyalar bunu sağlıyor. Bu işlemi pratikçe yapabileceğimiz bir yazılım var mı?

Teşekkürler.
Sayın Logic bu işlerin erbabı değilim ama bir ara ben de pdf dosyaları küçük resim olarak göremiyordum, sorunu şu dosya ile çözdüm; belki işinize yarar.

Selamlar Sevgiler

Ozganemin

Yeni Üye
8 Ocak 2018
143
493
Bir ya da birden çok 'jpg' dosyasını herhangi bir klasöre koymadan doğrudan 'cbz' ya da 'cbr' olarak sıkıştrırsanız 'jpg'de (birden çok jpg birlikte sıkıştırılmış ise ilk sayfada) var olan resim görünür.

Logic

Çeviri & Balonlama
3 Kas 2021
406
4,668
Evren
Bir ya da birden çok 'jpg' dosyasını herhangi bir klasöre koymadan doğrudan 'cbz' ya da 'cbr' olarak sıkıştrırsanız 'jpg'de (birden çok jpg birlikte sıkıştırılmış ise ilk sayfada) var olan resim görünür.
Bir klsöre koymadan derken? Yani tüm resim dosyalarını masaüstüne ve bir sürücüye klasör içine almadan, hepsini seçtikten sonra sıkıştırmak ve dosya uzantısını cbr veya cbz yapmak gibi mi? Anlamadım?

daltas

Çeviri & Balonlama
14 Haz 2009
1,661
140,710
Sistemde birden fazla Comics okuma proğramı yüklüyse bu durumu yaşarsınız. Çözüm basit. Bütün Comics okuma proğramlarını kaldırın ve yalnızca CDisplayX'i kurun.

Logic

Çeviri & Balonlama
3 Kas 2021
406
4,668
Evren
Sistemde birden fazla Comics okuma proğramı yüklüyse bu durumu yaşarsınız. Çözüm basit. Bütün Comics okuma proğramlarını kaldırın ve yalnızca CDisplayX'i kurun.
Bunun alakası yok. Netten indirdiğim CBR veya CBZ dosyalarında neden bu sorunu yaşamıyorum? Araştırmama göre bu tip dosyalar hazırlanırken içlerine dosyalar hakkında bilgi ekleniyor. Ben bunu bir yazılımla halletmek istiyorum.

boga

Onursal Üye
27 Kas 2010
188
2,363
Cbr dosyalarını koyduğunuz klasörün üst menüsünden görünümü seçin. Burada "büyük simgeleri" seçin.
Ardından seçenekler menüsünden klasör seçenekleri ve buradan da görünümü açın.
Açılan pencerede "Her zaman simge göster, küçük resim gösterme" seçeneğinin şeçili olmadığından emin olun.

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
477
5,959
Merhaba arkadaşlar.

Teşekkürler.
Örnek ekran görüntüsü paylaşabilir misiniz? "ilk sayfasını resmi olarak görüyorum" derken nerde ve nasıl göründüğünü merak ettim

Logic

Çeviri & Balonlama
3 Kas 2021
406
4,668
Evren
Örnek ekran görüntüsü paylaşabilir misiniz? "ilk sayfasını resmi olarak görüyorum" derken nerde ve nasıl göründüğünü merak ettim
Sorunu anlatamadım sanırım. Şimdi sistemde herhangi bir üçüncü taraf yazılımı yüklü olmasa bile yabancı sitelerdeki cbr veya cbz uzantılı rar-zip dosyalarını indirdiğimde klasör içeriği büyük resim gösterde iken indirdiğim dosyalar zip veya rar dosyası görünümünde değilde kitabın ilk sayfasının resmi olarak görünüyor. (bilgisayarda sadece winrar yüklü diyelim) Ben herhangi bir kitabın çevirisini yapıp cbr dosyası haline getirince görüntüsü rar dosya görüntüsü oluyor. Araştırdım ve bahsettiğim orjinal dosyaların içerisinde comicinfo.xml dosyalarının olduğunu ve bunun içinde metadata bildilerinin bulunduğunu anladım. Benim aradığım şey bir xml editörü gibi programla elimdeki tüm kitaplar için tek tek bu xml dosyalarını oluşturmak yerine, klasörün olduğu yolu gösterip içindeki resim dosyalarının otomatik olarak metadata larının oluşturulması ve bunun xml dosyası haline getirilmesi.

veryabsurd

Çeviri & Balonlama
3 Ara 2014
492
6,152
cbr için Winrar 3.93 yada daha eski versiyonunu kullanmanız gerekir.
Ya da zip olarak sıkıştırıp uzantısını cbz yaparsanız küçük resim olarak görünür.

Nude

Yeni Üye
24 Haz 2009
80
311
Bir klsöre koymadan derken? Yani tüm resim dosyalarını masaüstüne ve bir sürücüye klasör içine almadan, hepsini seçtikten sonra sıkıştırmak ve dosya uzantısını cbr veya cbz yapmak gibi mi? Anlamadım?
Merhaba, sorunu çözer mi bilmiyorum ama içinde görseller olan dosyayı ziplemek yerine dosya içindeki görsellerin tümünü seçip ziplemek doğrusu olacaktır. winrar kullanıyorsanız formatı mutlaka zip olarak seçip, dosya isminde .zip yerine .cbr yazarak bir deneyin bakalım sorun çözülecek mi. Ama normalde zaten cbrlerin ilk sayfası thumbnail olarak gözükür. Gözükmüyorsa büyük ihtimalle dosyayla birlikte ziplenmiştir.

Logic

Çeviri & Balonlama
3 Kas 2021
406
4,668
Evren
Arkadaşlar konu winrar veya cdisplayex ile alakalı değil. Bir önceki mesajımda belirttiğim gibi, konu metadata bilgisi ile alakalı. Benim aradığım şey bu bilgileri cbr veya cbz dosyasına otomatik olarak oluşturabilecek bir yazılım. Anladığım kadarı ile bana cevap veren tüm arkadaşların bilgisayarlarında cdisplayex yüklü. Ben bu programı kullanmıyorum, benzer bir programı da kullanmıyorum. Denemek için bilgisayarında bu programların yüklü olmadığı sadece görüntü işlediğim bir başka bilgisayarıma kendi oluşturduğum ve diğer arkadaşların paylaştıkları cbr dosyaları ile internetten indirdiğim grupların paylaştığı bir cbr dosyasını bir klasöre atıp masaüstüne koydum. Klasör görünümü büyük resimde iken kendi cbr dosyam ile forumdan aldığım cbr dosyası winrar iconu gibi görünüyorken, internetten indirdiğim dosya direk kitabın ilk sayfası bir resim gibi görünüyor. Umarım bu sefer derdimi anlatabilmişimdir.

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
477
5,959
Merhaba
İstediğiniz XML dosyalarını otomatik olarak oluşturacak ücretsiz bir program bulamadım.

Ancak XML dosyası oluşturmadan CBR/CBZ içindeki ilk resim dosyasını Thumbnail olarak gösteren programını deneyebilirsiniz. Yardım dosyasını okumayı unutmayın. CBR/CBZ dosyaları rar olarak değil zip olarak sıkıştırıldığında çalışıyor.***

XML dosyalarını otomatik oluşturduğunu iddia eden un ücretsiz aboneliğini deneyebilirsiniz. Nasıl kullanıldığını bilmiyorum ama linkte ComicXML dosyası yoksa otomatik olarak oluşturabiliyormuş.

***Not: Bu başka bir konu ancak bahsetmekte fayda var - ZIP dosyalarına dahili koruma kaydı eklenemediğinden dosyaların bozulma durumuna karşı, koruma kayıtlı RAR kullanılması kanımca daha avantajlı.

Son düzenleme:

Logic

Çeviri & Balonlama
3 Kas 2021
406
4,668
Evren
Merhaba
İstediğiniz XML dosyalarını otomatik olarak oluşturacak ücretsiz bir program bulamadım.

Ancak XML dosyası oluşturmadan CBR/CBZ içindeki ilk resim dosyasını Thumbnail olarak gösteren programını deneyebilirsiniz. Yardım dosyasını okumayı unutmayın. CBR/CBZ dosyaları rar olarak değil zip olarak sıkıştırıldığında çalışıyor.***

XML dosyalarını otomatik oluşturduğunu iddia eden un ücretsiz aboneliğini deneyebilirsiniz. Nasıl kullanıldığını bilmiyorum ama linkte ComicXML dosyası yoksa otomatik olarak oluşturabiliyormuş.

***Not: Bu başka bir konu ancak bahsetmekte fayda var - ZIP dosyalarına dahili koruma kaydı eklenemediğinden dosyaların bozulma durumuna karşı, koruma kayıtlı RAR kullanılması kanımca daha avantajlı.
Teşekkür ederim. Evet o programı bende dün gece indirdim, henüz kurmadım ama elimdeki çeviri işi bitince kurup deneyeceğim. Ben de yıllardır winrar kullanırım ve her arşive mutlaka %10 kurtarma kaydı eklerim.

thycoon

Aktif Üye
14 Şub 2011
485
1,996
Arkadaşlar konu winrar veya cdisplayex ile alakalı değil. Bir önceki mesajımda belirttiğim gibi, konu metadata bilgisi ile alakalı. Benim aradığım şey bu bilgileri cbr veya cbz dosyasına otomatik olarak oluşturabilecek bir yazılım. Anladığım kadarı ile bana cevap veren tüm arkadaşların bilgisayarlarında cdisplayex yüklü. Ben bu programı kullanmıyorum, benzer bir programı da kullanmıyorum. Denemek için bilgisayarında bu programların yüklü olmadığı sadece görüntü işlediğim bir başka bilgisayarıma kendi oluşturduğum ve diğer arkadaşların paylaştıkları cbr dosyaları ile internetten indirdiğim grupların paylaştığı bir cbr dosyasını bir klasöre atıp masaüstüne koydum. Klasör görünümü büyük resimde iken kendi cbr dosyam ile forumdan aldığım cbr dosyası winrar iconu gibi görünüyorken, internetten indirdiğim dosya direk kitabın ilk sayfası bir resim gibi görünüyor. Umarım bu sefer derdimi anlatabilmişimdir.
Sn @Logic çok güzel bir noktaya değinmiş. Ben macos kullanıyorum ve rar lab, mac bilgisayarları desteklemiyor, rar file oluşturmak için unzip one ile tar dosyası oluşturup bunu rar veya cbr formatına çevirerek kullanıyorum, kendi oluşturduğum dosyaların ilk sayfalarını resim olarak göremiyorum hatta bazen ComicViewer açmıyor ama yurt dışı sitelerden indirdiğim tüm rar yada cbr file'ler rahatlıkla açılıyor ve de ilk sayfa resimleri görünüyor.
Sn @Logic dosyasını yükleyip bir dener misiniz ilk sayfa resmi görünüyor mu diye. Bunun size bir faydası olmayacak ama aynı dertten muzdarip olan bana küçük bir açılım sağlayacak. Teşekkürler.

Logic

Çeviri & Balonlama
3 Kas 2021
406
4,668
Evren
Sn @Logic çok güzel bir noktaya değinmiş. Ben macos kullanıyorum ve rar lab, mac bilgisayarları desteklemiyor, rar file oluşturmak için unzip one ile tar dosyası oluşturup bunu rar veya cbr formatına çevirerek kullanıyorum, kendi oluşturduğum dosyaların ilk sayfalarını resim olarak göremiyorum hatta bazen ComicViewer açmıyor ama yurt dışı sitelerden indirdiğim tüm rar yada cbr file'ler rahatlıkla açılıyor ve de ilk sayfa resimleri görünüyor.
Sn @Logic dosyasını yükleyip bir dener misiniz ilk sayfa resmi görünüyor mu diye. Bunun size bir faydası olmayacak ama aynı dertten muzdarip olan bana küçük bir açılım sağlayacak. Teşekkürler.
Siz sorunumu anladınız. Dosyayı indirdim, rar iconu olarak görünüyor bende.

FETHA

Kıdemli Üye
7 Haz 2019
133
666
Sn. @thycoon. Konuyu merak ettiğim için verdiğiniz linkteki dosyayı indirip denedim. Dosyanızın ön izlemesi olmadığı gibi, CDisplayEx ile açarken hata veriyor. PEAZip programıyla sizin CBR dosyanızdaki resimleri çıkardım. Sonra Bandizip yazılımıyla resimleri doğrudan CBZ formatında zipledim. Ortaya çıkan dosya sorunsuz oldu. Ön izleme de görünüyor. Ben WinRAR yazılımını kullanmadığım için onu bilmiyorum. Bu işler için Bandizip yazılımının ücretsiz versiyonunu kullanıyorum. Bugüne kadar oluşturduğum CBZ dosyalarında herhangi bir sorun yaşamadım.
İkinci olarak şunu belirtmek istiyorum. Ben resim dosyalarını seçip Bandizip ile "Arşiv Oluştur" deyince ekrana gelen menüde .zip yazan yeri .cbz veya .cbr diye değiştirip zipleyince tek seferde CBZ (CBR) dosyası sorunsuz oluşuyor. Önce TAR veya RAR yapıp sonra onları CBZ veya CBR ye çevirmek gibi iki işleme gerek kalmıyor.
Ben Windows kullanıcısı olduğum için MAC te deneyemedim. Ama sitesinde Bandizip in MAC versiyonu da var. Belki deneyebilirsiniz.

thycoon

Aktif Üye
14 Şub 2011
485
1,996
Sn. @thycoon. Konuyu merak ettiğim için verdiğiniz linkteki dosyayı indirip denedim. Dosyanızın ön izlemesi olmadığı gibi, CDisplayEx ile açarken hata veriyor. PEAZip programıyla sizin CBR dosyanızdaki resimleri çıkardım. Sonra Bandizip yazılımıyla resimleri doğrudan CBZ formatında zipledim. Ortaya çıkan dosya sorunsuz oldu. Ön izleme de görünüyor. Ben WinRAR yazılımını kullanmadığım için onu bilmiyorum. Bu işler için Bandizip yazılımının ücretsiz versiyonunu kullanıyorum. Bugüne kadar oluşturduğum CBZ dosyalarında herhangi bir sorun yaşamadım.
İkinci olarak şunu belirtmek istiyorum. Ben resim dosyalarını seçip Bandizip ile "Arşiv Oluştur" deyince ekrana gelen menüde .zip yazan yeri .cbz veya .cbr diye değiştirip zipleyince tek seferde CBZ (CBR) dosyası sorunsuz oluşuyor. Önce TAR veya RAR yapıp sonra onları CBZ veya CBR ye çevirmek gibi iki işleme gerek kalmıyor.
Ben Windows kullanıcısı olduğum için MAC te deneyemedim. Ama sitesinde Bandizip in MAC versiyonu da var. Belki deneyebilirsiniz.
Evet bir açılım oldu, teşekkürler. Bandizip yükledim ama CBZ yok, ZIP, ZIPX,7Z,TAR,TGZ ve GZ formatları var, tar oluşturdum ama yine sorunlu, önizlemede görülmüyor ve Comicviewer açmıyor. Yine de teşekkürler.

FETHA

Kıdemli Üye
7 Haz 2019
133
666
Bandizip te default olarak CBZ yok, ama siz zipleme yaparken, sağ tıklayıp "Arşiv Oluştur" deyip "Arşiv adı ve konumu" yazan yerde .zip uzantısını .cbz veya .cbr olarak değiştirince CBZ formatında zipleme yapacaktır. Ben böyle yapıyorum. (NOT: "Arşiv türü" yazan yere dokunmayın. Orası "ZIP" olarak kalsın. "Sıkıştırma Seviyesi" ise "0-sıkıştırma yok" olsun.)

6i2kp1lgsoz9sf27g.jpg

Son düzenleme:

boga

Onursal Üye
27 Kas 2010
188
2,363
Sn. @thycoon.
Yüklemiş olduğunuz dosyayı indirim. Belirttiğiniz gibi icon olarak gözüküyor.
Dosya uzantısını rar olarak değiştirip bir klasöre açtım.
Klasöre sağ tıklayıp çıkan menüden "gönder" e, ardından sıkıştırılmış klasöre tıkladım.
Oluşan zip uzantılı dosyanın uzantısını cbr olarak değiştirdim.
Dosya artık resim olarak gözüktü.

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
477
5,959
CBXShell yükleyip birkaç test yaptıktan sonra şu sonuca vardım.
1 - Thumbnail gösteriminin ComicInfo.xml metadata dosyası ile doğrudan bir ilgisi yok.
2 - ZIP formatında sıkıştırılmış CBR/CBZ dosyalarında thumbnailler sorunsuz bir şekilde gösteriliyor
3 - RAR formatında sıkıştırılmış CBR/CBZ dosyalarında eğer RAR archive 4.x formatı kullanılmışsa thumbnailler sorunsuz bir şekilde gösteriliyor
3 - RAR formatında sıkıştırılmış CBR/CBZ dosyalarında eğer RAR archive 5 formatı kullanılmışsa thumbnailler gösterilemiyor.

WinRAR versiyon 7.x sıkıştırma işleminde sadece yeni RAR archive 5 formatını desteklediğinden, WinRAR 7,x ile oluşturulan RAR arşivli CBR/CBZ dosyalarının hiç birisinde thumbnailleri göremedim.

WinRAR versiyon 6.x ve öncesi versiyonlarla sıkıştırma işleminde sadece RAR archive 4.x formatı kullanılarak oluşturulan RAR arşivli CBR/CBZ dosyalarda thumbnailleri görebildim. RAR archive 5.0 formatı kullandığımda thumbnailler oluşturulamadı.

CBXShell uygulamasını geliştiren kişiye bu sorunu ilettim. Ancak bir cevap gelir mi bilmiyorum.