Bir Eylül Akşamı - Erkin Koray (1962)

Levent 16

Aktif Üye
22 Kas 2011
335
1,768
Röportajın yayınlandığı Rolling Stone dergisinin 723 nolu sayısı.

s-l1600.webp
 
Son düzenleme:

sahin1

Aktif Üye
23 Eyl 2011
268
950
Arkadaşlar, bu kısa yazım aslında zor bir yazı olacak. Zira alıntı/çalıntı şarkılarla ilgili merhum Erkin Koray'ı da ilgilendiren hususlar var.

Ne yazık ki arabesk ve aranjmanlar dönemi şarkılarımızda kaynağı belirtilmeyen ya da başkasına ait olduğu halde kendilerine aitmiş gibi yazılan çok fazla şarkılarımız var. Bu işe bulaşanlar da çok bilindik isimler. Üzülerek söyleyeyim, Erkin Koray da bunlara dahil. En basiti "öyle bir geçer zaman ki" isimli şarkısı 1954/55 gibi Hindistan'ın en meşhur şarkıcılarından Lata Mangeşkar tarafından icra edilmiş. Şarkının Türkçe sözlerinde geçen "katı katı" sözü bile birebir alıntı. Youtube'da bir sayfa vereyim, Arabesqileri. Göreceksiniz, bu da mı? diyeceğiniz nice şarkılar var. Ajda Pekkan'ın söylediği pek çok şarkı dahil. Lübnan'lı diva şarkıcı Fairuz'un pek çok şarkısı alıntılanmış. Yine Azeri kardeşlerimizin pek çok şarkısına sanki kendileri bestelemişler gibi isimler yazılmış.

Tekrar edeyim, üzülerek yazıyorum. O dönemlerde internet öngörülmediğinden böylesine rahat hareket edilmiş sanırım. Ben bahsettiğim siteye girince bu kadar da çok olacağını tahmin etmiyordum.
 

Levent 16

Aktif Üye
22 Kas 2011
335
1,768
Besteci Lata Mangeshkar mı değil mi bilemiyorum. Besteci kim?

Bu arada YouTube daki videonun yorumlarında Erkin Koray'a edilen küfürler de garip.
 

sahin1

Aktif Üye
23 Eyl 2011
268
950
Başkalarına ait şarkıların okunmasında sıkıntı tabii ki yok. Neticede herkes besteci olmak zorunda değil. Lakin başkasına ait bir şarkının bestecisi diye insan kendi ismini yazmamalı. Buradan Fairuz ve Nagat Sagira isimli şarkıcıları önermiş olayım. Özellikle Fairuz'un bazı şarkıları size tanıdık gelecek.
 
Üst