BALONLAMA İÇİN YARDIMA İHTİYACIM VAR.

gurcansarı

Çeviri & Balonlama
10 Tem 2010
661
5,096
istanbul
arkadaşlar bu tipik bir kendim ettim kendim buldum ( ya da bıldır yediğim hurmalar da denebilir ) durumu. malum emeklilik, boşta hatta bomboşta kalma durumu sebebiyle uzun bir aradan sonra tekrar çeviriye sardım. klasikleri seven biri olarak da will eisner ın spirit serisini çevirmeye karar verdim ve diyar da da duyurdum.
şimdi durum şu ki çevirileri yapıyorum. dil oldukça eski ama çok zorlamıyor lakin balonlamayı bir deneyeyim deyince olay patladı.
1. çizimler eski, renkler mat ve balon içleri gri. e noolacak demeyin benim kullandığım hayın paint programında balon içini bir türlü aynı renk silgiyle silemiyorum. sonunda fırçayla yapmayı denedim olur gibi oldu. ( renk doldurma yani o kova simgesi de olmuyor, resmen kusmuk gibi duruyor ayıptır söylemesi. ) fakat o fırçayla bir balonu silmem çok zaman alıyor. halen daha da yazıların gölgesi kalıyor da neyse.
2. balonlar düzgün şekilli değil. yani yazıya göre oluşturulmuş ve bu sevdiğimin paint inde word e attığım çevirileri balona oturtamıyorum kopyala yapıştırla. elle yazınca ancak oluyor.
3. fakaaat yine bu sevdiğimin, sevilesi öpülesi programı, yazının harf boyutunu 8 den aşağı yapamazsın, 13,15,17, gibi tek sayılı ölçülerde harf kullanamazsın, gayetle yasak diyor.
şimdi fotoşok falan kullanabilen ve bilgisayarı benim facit ten iyi olan hayırsever arkadaşlara sesleniyorum. ağalar beyler istanbul ne tarafta ( yok lan o başkaydı ) . yardım edebilecek bir cengaver var mı. çeviriyi ver, gerisi bende diyecek bir babayiğit??
olsun lütfen yoksa söz verip de yapamadığım bu seri yüzünden yeni hesap oluşturup diyara öyle girmek zorunda kalıcam.
peşinen teşekkürler.

Son düzenleme:

Logic

Çeviri & Balonlama
3 Kas 2021
460
7,115
Evren
Böyle durumlarda paint çok yetersiz kalır. Photoshop veya Paintshop gibi programlarla iş baya kolaylaşıyor. Bahsettiğiniz kitabın tüm sayfalarını topluca restore etmek için ücretsiz olan Photoscape 3.7 yazılımını tavsiye ederim.

Sitede nasıl kullanılacağına dair bilgi olması lazım, bununla önce ağartma yapıp istenmeyen gri alanları topluca yok edebilirsiniz, böylece hem zamandan kazanır hem de çizgileri ve renkleri daha kontras hale getirirsiniz. Balon içi kirlilikte ise yukarıda yazmış olduğum programların sihirbaz çubuğunu kullanarak tek tıklama ile bu kirliliği düzeltirsiniz ama yazıları yine kendiniz sileceksiniz.

Çevirmeyi düşündüğünüz kitap kaç sayı?

gurcansarı

Çeviri & Balonlama
10 Tem 2010
661
5,096
istanbul
Böyle durumlarda paint çok yetersiz kalır. Photoshop veya Paintshop gibi programlarla iş baya kolaylaşıyor. Bahsettiğiniz kitabın tüm sayfalarını topluca restore etmek için ücretsiz olan Photoscape 3.7 yazılımını tavsiye ederim.

Sitede nasıl kullanılacağına dair bilgi olması lazım, bununla önce ağartma yapıp istenmeyen gri alanları topluca yok edebilirsiniz, böylece hem zamandan kazanır hem de çizgileri ve renkleri daha kontras hale getirirsiniz. Balon içi kirlilikte ise yukarıda yazmış olduğum programların sihirbaz çubuğunu kullanarak tek tıklama ile bu kirliliği düzeltirsiniz ama yazıları yine kendiniz sileceksiniz.

Çevirmeyi düşündüğünüz kitap kaç sayı?
sevgili logic
ortalama 7 - 8 sayfalık 10 tane kadar macera var. photoscape in daha eski bir versiyonunu kullanmıştım ve çok da memnundum ama 2 hard disk değişimi benim külüstürün defalarca kafayı yemesi falan derken program gitti. yeni sürümü indirmiştim ( bu aynı sürüm mü emin değilim, deneyeceğim ) ama nedense aynı şekilde kullanamadım. bir çok şey değişmişti ve açıkçası kafam basmadı. örnek bir sayfa koyacaktım yardımcı olacaklara fikir vermesi açısından ama nedense yüklenmedi. bir daha deneyeceğim. o zaman daha net bir fikriniz olur sanırım.
yazıları silmek sorun değil. ben zaten genelde eski usül çeviri yapıyorum. yani "elim ilen dayı elim ilen" hatta bazen abartıp her balonu tek tek önce içindeki yazıyı çevirip ( kafamda ) sonra içini silip türkçesini yazdığım da oluyor. uzun metinlerde bazen unutunca sorun yaşıyorum tabii. yani öyle program bütün balonları temizlesin, ai çeviriyi yapsın sonra balonları doldursun, şu kahveyi de bu kadar koyu yapmasın ama, kafasında değilim.
ağartma falan daha önce hiç yapmadığım şeyler ama gerekliyse deneyeceğim. belki işe yarar bir sonuç elde ederim.
tekrar ilgin için teşekkür ederim

gurcansarı

Çeviri & Balonlama
10 Tem 2010
661
5,096
istanbul
başladığım sayfa bu.

5ypesrc.jpg

drmddrmd

Yeni Üye
2 Tem 2021
114
385
Manisa
3. fakaaat yine bu sevdiğimin, sevilesi öpülesi programı, yazının harf boyutunu 8 den aşağı yapamazsın, 13,15,17, gibi tek sayılı ölçülerde harf kullanamazsın, gayetle yasak diyor.
Sayın gurcansarı , Paint'te harf boyutlarında varsayılan olarak çift sayılar var, ancak elle istediğiniz tek sayıları ve 8 den küçük sayıları girebilirsiniz.

gurcansarı

Çeviri & Balonlama
10 Tem 2010
661
5,096
istanbul
Sayın gurcansarı , Paint'te harf boyutlarında varsayılan olarak çift sayılar var, ancak elle istediğiniz tek sayıları ve 8 den küçük sayıları girebilirsiniz.
sevgili drmddrmd harf boyutunun yazdığı kutuya sağ, sol ve orta tıkladım banamısın demedi. yani manuel olarak boyut giremiyorum. ya bende var bi durum, ya da bendeki paint bi tuhaf

gurcansarı

Çeviri & Balonlama
10 Tem 2010
661
5,096
istanbul
Örnek sayfalar gibi kitaplarla az da olsa çalıştım. İsterseniz kitapları bir sunucuya yükleyin ben bir deneyeyim.
çok teşekkürler sakıncası yoksa bana mailinizi atın kitapları we transferle göndereyim.
biraz önce programı indirdim ve denedim:
evet renkleri parlattı, çok da basitmiş aslında.
eraser la balon içi silinemiyor, ai a sordum, layer falan bişiler dedi sensin dedim kapattım.
fırçayla boyayarak balon içlerini hallettim tam aynı ton tutmuyor nedense ama oldu bi şekilde. kovayı kullandırmıyor ücretli olanı lazımmış.
fakat en güzeli anlatım kutucuklarının herbiri ayrı renkte ve her seferinde ayrı ayrı save etmezsen ikinci kutunun rengini seçince ilk yaptığın kutunun da rengi değişiyor.
yazı hizalaması nı da bir türlü tutturamadım çünkü bazı kelimeleri içerden bazısını dışardan başlatmak gerekiyor.
netice olarak siz de bir deneyin ki bu beni çok mutlu eder, aksi takdirde akıl sağlığım ve özgüvenim açısından bu projeden vaz geçeceğim sanırım.
yazışmak üzere..

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,743
45,212
denize sıfır
Sevgili Gürcan Sarı, panik yapma. Seni balonlamacı yapacağım acele etme. Telefondan birine mesaj yazıp gönderebiliyorsan, tamamdır. Şimdi nereden başlayacağımıza karar verelim. Paintin gelişmiş sürümü Paint.net indir bununla balonları silersin. Yazma işi Photo Shop ile olacak, yazma işi photoshop ile, yazma işi neydi? Photoshop ile. Önce ilk aşamayı hallet gerisi bende, sıkılmak pes etmek yok.:)

Logic

Çeviri & Balonlama
3 Kas 2021
460
7,115
Evren
çok teşekkürler sakıncası yoksa bana mailinizi atın kitapları we transferle göndereyim.
biraz önce programı indirdim ve denedim:
evet renkleri parlattı, çok da basitmiş aslında.
eraser la balon içi silinemiyor, ai a sordum, layer falan bişiler dedi sensin dedim kapattım.
fırçayla boyayarak balon içlerini hallettim tam aynı ton tutmuyor nedense ama oldu bi şekilde. kovayı kullandırmıyor ücretli olanı lazımmış.
fakat en güzeli anlatım kutucuklarının herbiri ayrı renkte ve her seferinde ayrı ayrı save etmezsen ikinci kutunun rengini seçince ilk yaptığın kutunun da rengi değişiyor.
yazı hizalaması nı da bir türlü tutturamadım çünkü bazı kelimeleri içerden bazısını dışardan başlatmak gerekiyor.
netice olarak siz de bir deneyin ki bu beni çok mutlu eder, aksi takdirde akıl sağlığım ve özgüvenim açısından bu projeden vaz geçeceğim sanırım.
yazışmak üzere..
Temizlemeye PARÇALI klasöründen başladım ama 3-4-5 klasörlerinin içeriği aynıymış, sanırım bir yanlışlık yaptınız. Sil baştan The_Best_of_the_Spirit klasörüne başlamak zorunda kaldım.

yolbulduran

Onursal Üye
16 Nis 2011
313
939
2,1 MB'lık başka bir comic sayfasını comic-trasnlate programı çok rahat temizledi, şurada paylaştım.
https://www.cizgidiyari.com/forum/k/alone-14-koruyucular.184213/post-825346

ancak sizin sayfayı temizlemekte zorlanıyor program. acaba sizin sayfanın çok yüksek çözünürlüklü bir versiyonu var mı?
indirebileceğim bir yere yükleyebilir misiniz?

burada siyah-beyaz sayılar var, ama sizin seçtiğiniz sayfayı bulamadım:

Son düzenleme:

yolbulduran

Onursal Üye
16 Nis 2011
313
939
bu siteden daha kaliteli bir sayfa buldum:
ancak comic-translate programının çıktısı kötü oldu
muhtemelen bu programın kullandığı yapay zeka modelleri (yolo8), bu tür çok eski sayfalarla eğitilmemiş. ben daha ileriye gidemiyorum şimdilik

gurcansarı

Çeviri & Balonlama
10 Tem 2010
661
5,096
istanbul
2,1 MB'lık başka bir comic sayfasını comic-trasnlate programı çok rahat temizledi, şurada paylaştım.
https://www.cizgidiyari.com/forum/k/alone-14-koruyucular.184213/post-825346

ancak sizin sayfayı temizlemekte zorlanıyor program. acaba sizin sayfanın çok yüksek çözünürlüklü bir versiyonu var mı?
indirebileceğim bir yere yükleyebilir misiniz?

burada siyah-beyaz sayılar var, ama sizin seçtiğiniz sayfayı bulamadım:
maalesef benim de bulabildiğim sadece bu. şu anda forumdan bir arkadaş sağolsun bir şeyler yapmaya çalışıyor ama benim de pek umudum yok. sadece eisner in çalışması burada bulunsun istediğim için bu kadar üstüne düştüm fakat sanırım vazgeçeceğim. bu kadar uğraşmaya şu anda silo nun bir sayısını yapmıştım heralde.
ilgine çok teşekkürler. program gerçekten çok kullanışlı bir şeye benziyor fakat bende 4 gb ram li makina var sanırım hiç bir programı kaldırmaz.
takrar teşekkürler.

Logic

Çeviri & Balonlama
3 Kas 2021
460
7,115
Evren
Bu iş beni aşıyor. Sayfada ağartma çalışması yaptığımda balon çizgileri hem inceliyor hem de bazı noktalardan siliniyor, böyle olunca sihirbaz çubukla balon içi temizliği yapamıyorum. Olmaz mı olur elbette ama çok bol zamanda her bir balon üzerinde fırça ile temizlik lazım. Benim sabrım o kadar sabrım yok, birde kendim beğenmesem yaptığım işi kabul edemem. Bu yüzden yardımcı olamayacağım. Size temiz ön ve arka kapaklarını buldum belki onlar işinize yarar.

Sağlıcakla kalın.

gurcansarı

Çeviri & Balonlama
10 Tem 2010
661
5,096
istanbul
Bu iş beni aşıyor. Sayfada ağartma çalışması yaptığımda balon çizgileri hem inceliyor hem de bazı noktalardan siliniyor, böyle olunca sihirbaz çubukla balon içi temizliği yapamıyorum. Olmaz mı olur elbette ama çok bol zamanda her bir balon üzerinde fırça ile temizlik lazım. Benim sabrım o kadar sabrım yok, birde kendim beğenmesem yaptığım işi kabul edemem. Bu yüzden yardımcı olamayacağım. Size temiz ön ve arka kapaklarını buldum belki onlar işinize yarar.

Sağlıcakla kalın.

sayın logic bu kadar uğraşıp zamanınızı ve enerjinizi harcadınız, çok teşekkürler. bu kadar eski ve her bakımdan sorunlu bir çr seçtiğim için kendime kızıyorum, sizleri de bu soruna ortak ettim kusura bakmayın.
neyse sağlık olsun diyerek yeni mecralara yelken açıcaz. ( mesela herge? ) yine de başım sıkıştığında yardıma loşacak çok kişi olduğunun teyit edilmesi gerçekten çok hoşuma gitti. sağolun hepiniz.
iyi akşamlar

toxine

Onursal Üye
11 Mar 2013
1,035
3,437
Tespit edilemedi
Bir de "Will Eisner's The Spirit Archives" adlı 2000 sürümü var. Bu kitabın taraması daha düzgün gibi.
sayın logic bu kadar uğraşıp zamanınızı ve enerjinizi harcadınız, çok teşekkürler. bu kadar eski ve her bakımdan sorunlu bir çr seçtiğim için kendime kızıyorum, sizleri de bu soruna ortak ettim kusura bakmayın.
neyse sağlık olsun diyerek yeni mecralara yelken açıcaz. ( mesela herge? ) yine de başım sıkıştığında yardıma loşacak çok kişi olduğunun teyit edilmesi gerçekten çok hoşuma gitti. sağolun hepiniz.
iyi akşamlar