Avrupa'ya Yönelelim...

vkopuzoglu

Süper Üye
3 Mar 2010
1,544
1,010
Bursa
Evet abi bak o konuda haklısın o zamanlar ya biz ülke olarak daya bir uyanıktık ya da abd çok salaktı artık orasını bilemiycem.
Bak bunu bende merak ediyorum aslında.
 

silence

Süper Üye
26 Mar 2009
2,342
1,750
Sonuçta ben de Avrupa kökenli çizgi romanları tercih ediyorum.Sitede bu tür romanların daha çok olmasını arzu ederim.
 

devrimk

Çizgi Roman Ustası
Onursal Üye
19 Ağu 2010
325
1,253
Bunun sebebi ekonomik. İtalyan çizgi romanlar siyah beyaz üretiliyor Amerikanlar ise renkli ve renkli baskı maliyeti katlıyor.
Redkit Tenten gibi bazı çizgi romanlar üzerinden tekrar çizilerek siyah beyaz basılıyordu, keza Amerikan kaynaklı Punisher var o da aynı şekilde basılmış ve çok kötüydü.
Televizyondaki Amerikan üstünlüğüne gelince benzer şekilde bizim seyrettiğimiz kovboy filmleri (Western'den daha güzel değil mi?) 50-70 arası çekilmiş çoğunlukla düşük maliyetli filmlerdi onlarında fiyatlarının ucuz olduğuna eminim.
 

silence

Süper Üye
26 Mar 2009
2,342
1,750
Sevgili devrimk,

İşte sizin açıklamaya çalıştığınız bilgileri öğrenmek istedim.Gerçekten Amerikan çizgi romanını hiç bilmiyorum.Sanırım çizgi roman severlerin önemli bir kısmı da aynı durumda.Ama 1980 sonrası kuşak için bu durum söz konusu değil.Zaten televizyonlar Amerikan çizgi romanları ve filmleri ile dolu.
 

tafamus

Süper Üye
11 Şub 2010
1,867
14,169
Arkadaşlar diyarımızda her türden çr var yorumları dünden beri okuyorum ilkokula başlamadan önce okumayı teksasla başladım benim için hangi ülke olursa olsun farketmiyor benim için çizim ve konu önemli küçük yaşlarda tarkan olsun karaoğlan olsun okumazdım yaş ilerledikçe insanın düşünceside değişiyor şimdi ise hangi çr olursa olsun okurum yeterki çizimi güzel olsun beğenip beğenmeyeciğme kendim karar veririm gerisi beni ilgilendirmez ama avrupa kökenli çizgiromanlar benim için en gözdelerdendir ama amerikan çr lerinide okurum hoşuma giderse durur hoşuma gitmezse gle güle derim yeterki konu okumak olsun saygılarımla
 

silence

Süper Üye
26 Mar 2009
2,342
1,750
Sevgili tafamus,

Benim için de öncelik Avrupalı çizgi romanlar.Ama hangi ülkeden olursa olsun beğeneceğim çizgi romanları da okurum.
 

tafamus

Süper Üye
11 Şub 2010
1,867
14,169
Sevgili tafamus,

Benim için de öncelik Avrupalı çizgi romanlar.Ama hangi ülkeden olursa olsun beğeneceğim çizgi romanları da okurum.

aynı kapıya çıkmıyormu sizde benim gibi ama bakıyorum asteriks olsun redkit olsuntalyan olsun belçika kökenli olsun ama bize fransızca veya italyanca bilen çevirmenler lazımki avrupa kökenli çr leri güzel türkçemize çevirelim ama bilen çok az denecek pek yok
 

vkopuzoglu

Süper Üye
3 Mar 2010
1,544
1,010
Bursa
aynı kapıya çıkmıyormu sizde benim gibi ama bakıyorum asteriks olsun redkit olsuntalyan olsun belçika kökenli olsun ama bize fransızca veya italyanca bilen çevirmenler lazımki avrupa kökenli çr leri güzel türkçemize çevirelim ama bilen çok az denecek pek yok

Evet bu konuda kesinlikle katılıyorum sana abi. Biraz da neden abd menşei ler çoğunlukta olduğu anlaşılıyor ingilizce çevirmenler hali hazırda daha çok olduğu için olabilir.
 

silence

Süper Üye
26 Mar 2009
2,342
1,750
Sevgili tafamus,

Elbette aynı fikirdeyiz.İyi olan kitaplar mutlaka okunur.Avrupa çizgi romanı ile ilgili şunu eklemek isterim.Şu dönem bir manga çılgınlığı yaşanıyor.Avrupa'ya özgü çizgi romanlar üretiliyor ancak kuşak farkı dolayısı ile pek çoğu bana hitap etmiyor.Bir sürü bana hitap etmeyen senaryo ve çizim sitili.Çeviri de başlı başına bir sorun.Bu konuda telif hakları vesair sorunlar var.Bilhassa Fransızlar bu hususlarda çok hassaslar.
 

Shevarash

Süper Üye
24 Ocak 2010
1,239
981
İzmir
Bence hepiniz işi tamamen yanlış yerden tutuyorsunuz. Burada biri eksik bilgi vererek içimizden oldukça büyük bir grubu kendi değer yargılarına göre aşağılıyor ve buna neredeyse benden başka tepki veren yok. Farklı bir grup (italyan okuyanlar, fransız okuyanlar, izmirli olanlar, bursalı olanlar, lazlar, sağcı yada solcu olanlar vs...) aşağılanmaya çalışılsaydı da aynı tepkiyi verirdim. Benden başka kimsenin bunu umursamıyor olması enteresan...
 

silence

Süper Üye
26 Mar 2009
2,342
1,750
İlk mesajı yeniden okudum.Amerikan çizgi romanı hakkında hiç bir bilgim ve kanaatim olmadığı için ilk mesajla ilgili bir değerlendirme yapmam mümkün değil.Ama bizim dönemde Amerikan çizgi romanının o kadar yaygın olmadığını belirttim.Geçenlerde Süperman çizgi romanının neden Türkiye'de tutmadığını tartışmıştık.Ben çizimlerini beğenmediğimi söylemiştim.Şu an durum bambaşka elbette.Renkler ve zevkler farklı farklı.Kişiden kişiye değişiyor.Zamana göre değişiyor.Herkesin kendine göre beğendiği veya beğenmediği şeyler var.Ve kimse kanaatlerinden dolayı eleştirilmemeli.

Sevgili enger66 İngiltere'den bir çizgi roman ekleyeceği haberini vermiş.

Bekliyorum.
 

devrimk

Çizgi Roman Ustası
Onursal Üye
19 Ağu 2010
325
1,253
Yukarıda ekonomik sebeplerden bahsetmiştim renkli Amerikan çizgi romanları Türk çizerlere kopyalattırılıp baskı yapılıyordu önceden.

1980'ler de basılan Süpermen'den örnekler. Aslında buradaki kopyalar iyi sayılır çok daha kötüleri basıldı Türkiyede. Amerikan taramasının kalitesi kötü olmasına rağmen çizimdeki kalite farkı göze çarpıyor.

sf01r.jpg


Biraz detay girelim:
sf01detay.jpg


sf08.jpg

sf08detay.jpg
 

silence

Süper Üye
26 Mar 2009
2,342
1,750
Bugün söyleyecek şeyler varmış..

Ben tam bir essegesse manyağıyımdır.Çizimlerine tapıyorum.Ve essegesse'nin çizmediği çizgi romanları örneğin Teksas' i örneğin Tommiks'i örneğin Swing'i okuyamam.Ya da farklı çizerin stili o kadar essegesse dir ki hadi katlanır okurum.Öyle Teksas Tommiks kitapları aldım ki daha ilk sayfasında kaldırıp atmıştım.

Kaptan Swing serisini alırken ciltler ilerledikçe çizimlerin essegesse çizimleri olmadığını fark etmiştim.Çizgi romanı çıkaran yayın evine bir e mail gönderdim.Onlar da burada teşekkür edeyim bana e mail'le yanıt vermişlerdi.Essegesse iyice yaşlandıkları için artık Kaptan Swing'in son dönem çizimlerini bir bayan sanatçıya devr ettiklerini bana bildirdiler.

Şunu demek istiyorum.

Her insanın sadece kendine özgü ve başkalarına çok ta anlamlı gelmeyen değer yargıları vardır.Bu değer yargılarına saygı göstermek daha yararlı olacaktır.
 

stoktan

Guest
27 Nis 2010
611
1,018
Acıbadem - İstanbul
Amerika mı, Avrupa mı,
Çin mi, Rusya mı?
...Yoksa özümüze mi dönelim?
Keşke tabi özümüze dönebilsek, dönüp baktığımızda 3-5 tarihi karakter ve bir miktar kaba erotik mizah örneğinden daha fazla bir şey yok ortada. Forumda "en çok görüntülenenler"e bakınız; herkesi sollayıp giden "Kunteper Canavarı"nın entellektüel seviyesini tartışmak isteyen var mı acaba? Ya da tersinden; Necdet Şen'in "Hızlı Gazeteci"sini takan var mı? Seri üretebilen Suat Yalaz ve Ayhan Başoğlu dışında ciddiye alınacak başka çizer gelmiyor aklıma. Belki siz bir kaç isim daha hatırlatırsınız bana. Dergicilikte Oğuz Aral ekolünü geçebildik mi? Umarım bundan sonra...

Hal böyle olunca işte tüm az gelişmiş yada gelişmekte olan ülke çocukları gibi oturup tartışıyoruz; "Amerika mı, Avrupa mı, Çin mi, Rusya mı?"

Şu son iki ülkenin siyasi totaliterizm ve otoriterizm özlemlerinden başka ne çağrıştırabileceğini pek anlamıyorum. Hele çizgi roman anlamında.

Okuduklarımızın %98'ini geriye kalan Amerika ve Avrupa üretiyor. Bu ikisi arasındaki temel fark ise genelde olduğu gibi, Amerika'nın herşeyi olduğu gibi ÇR'ı da hızlı bir şekilde endüstriyel tüketim ürününe dönüştürmesi, buna karşın Avrupa'nın daha kontrollü ve kültür tabanlı yaklaşıyor olması.
Ama bunu bile bir keskin ayrım halinde koyabilmek mümkün mü? Amerikan bağımsızları (yani DC, Marvel gibi büyük yapımcı firmalara göbekten sözleşmelerle bağlanmayanlar) gerek sinema gerek ÇR piyasasında kendi avangard, underground varlıklarını çatır çatır kabul ettirmiyorlar mı. Ya da tersinden, yeni nesil Avrupa'lı kimi çizerler, "Amerika'ya kapağı atar da yırtarız" diye ÇR üretmiyorlar mı? Bir-iki de film sözleşmesi, tamamdır...

Soruları arttırmak mümkün. Ama bence buradaki temel çelişki önemli; çılgın kapitalist üretim-tüketim süreci ve onun yarattığı endüstriyel kültür ile, ona direnen, kalitesinden taviz vermeden yenilenen, doğal artistik varoluşunu savunan kültür arasında doğan ikilem.

Yaşanan bu hızlı küreselleşme süreci herşeyi içiçe geçirdi ve karmaşıklaştırdı. O nedenle "orası mı iyi, burası mı iyi?" soruları biraz eski usül ideolojik tartışmaları çağrıştırır gibi geldi bana. Duruma daha "üstten" bakmakta yarar var. Çünkü yaşananlar artık "her yerde" yaşanır olmaya başlıyor. (bizde bile yaşanacak :))

Velhasılı, tartışmada da gözlendiği üzere, genelde hepimiz, gençliğimizde bizi etkileyen kitapların peşinde gidiyoruz. Daha sonra, bunu biraz da politik tercihler etkiliyor. Bence bunu da biraz aşıp, görüşümüzü, beğeni alanımızı elden geldiğince genişletmekte fayda var. Genelde içinde bulunduğumuz iletişim çağı, özelde "Çizgi Diyarı" bize bu olanağı sağlıyor zaten. Önemli olan, "iyi ve güzel" değil mi, nereden gelirse gelsin.
 
Son düzenleme:
Üst