Avanak Avni

kaptan8888

Yeni Üye
24 Ara 2009
11
51
Geçenlerde bir şeyler yazmak için arşivimi karıştırıyordum; belki çok önemli değil ama Türkiye'de halihazırda çizgi roman tarihi üzerine düşünenler ve ileride bu konu üzerinde düşünecek olanlar için bu konuya dair bir dipnot koymakta fayda var sanırım. En doğru bilgiye yine "kolektif akıl" ile hep birlikte ulaşılabilir...

Son düzenleme:

BelaMatador

Onursal Üye
8 Mar 2011
427
4,860
İstanbul
Maalesef site uçmuş gitmiş.

Waybackmachine'den yazılan paragrafı aldım, aşağıda paylaşıyorum:

Oğuz Aral‘ın yazıp çizdiği Avanak Avni karikatür tarihimizin en çok tanınan ve sevilen tiplerinden biridir. Onun üzerine sonra yazarım; burada asıl not etmek istediğim başka bir şey. Dostum Levent Cantek ile birlikte üzerinde çalıştığımız bir makale için eski Gırgır ciltlerini gözden geçiriyorum. Gırgır yayın hayatına Gün gazetesinin günlük mizah ilavesi olarak başlamış, sonrasında bu ilavelerin yedisi bir araya getirilerek dergi formatında satışa sunulmuştu. İşte Avanak Avni, ilk kez Gırgır’ın bu erken döneminde, 23 Mayıs 1973 tarihli günlük ilavede ve derleme biçimindeki derginin 42. sayısında yayımlanmıştı. Oysa, Hakan Alpin tarafından hazırlanan Çizgi Roman Ansiklopedisi‘nde (İnkılap Kitabevi, 2006) Avanak Avni’nin Gırgır dergisinin 9 Eylül 1973 tarihli 57. sayısında ilk kez boy gösterdiği bilgisi yer alıyor (s. 59). Çok önemli mi bilmiyorum ama Türkiye’de çizgi roman konusunda temel kaynaklardan biri olma iddiasındaki bu kitapta böyle bir yanlış düzeltilmeden kalsın istemedim.