AMİRAL BATTI (Bir Amiga-500 Oyunu / HGGURAK)

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,133
8,293
İstanbul
AB-kucuk.png

AB-Ana-Ekran-CD.jpg

Merhabalar Sevgili Diyardaşlar,

Bugün sizinle değişik bir konu paylaşmak istiyorum: Site yöneticilerimizin de 'olur'uyla,
1996 yılında bir Amiga-500 bilgisayarda AMOS programlama diliyle yazdığım

AMİRAL BATTI adlı küçük bir oyun... Yaş olarak çoğumuzun bildiği klasik
Amiral Battı oyununun bir bilgisayar adaptasyonu.

Evet çizgi-roman dışında bir paylaşım bu, ancak aileden birinin böyle bir çalışması
size de ilginç gelebilir diye düşündüm. Bilgisayarınızda çizgi roman okurken ara verdiğinizde
oynadığınız klasik Windows oyunları Solitaire veya Snake (Yılan) oyunu gibi hafif,
kafa dinlendirici ve oldukça keyifli olduğuna inandığım bir oyun.

Yukarıda da sözünü ettiğim gibi, oyunu 1996 yılında yazmıştım ve aradan geçen
30 yıla yakın süre içinde tarihin küllü sayfalarının arasında kaybolmuştu.
Ancak, oğlum Gürkan, o zamanlar bir hard-diske kaydedilmiş olan oyun verilerini
bir şekilde kurtarıp erişilebilir hale getirdi. Bu beni oldukça heyecanlandırdı tabii...
Dolayısıyla son birkaç ayımı bu programı günümüz şartlarına adapte etme, güncelleme
ve iyileştirme çabalarıyla geçirdim. Oyunun son şekli benim için oldukça tatmin edici oldu.

AB-atis.jpg

Elbette oyunun oynanabilmesi için bir Amiga-500 bilgisayar gerekiyordu. Burada da
imdadıma WinUAE adlı bir emülatör programı yetişti. Bu program aracılığıyla günümüz
bilgisayarlarında sanal bir Amiga-500 yaratabiliyor ve çalıştırabiliyorsunuz.
Ancak bu emülatör programının kurulumu ve yapılandırılması biraz deneyim
gerektirdiğinden, oyunu hiçbir ayarla uğraşmadan çift tıklamayla çalıştırılabilecek
bir paket haline getirdim. (Not: Günümüz oyunlarının 80-90 Gb'lık devasa boyutlarıyla
karşılaştırıldığında, oyunumuzun orijinal boyutu size de ilginç gelecektir: Sadece 700 K...
Yani 1 Mb bile değil... Bu kadar küçük bir çalışma alanında; Yapay zekasıyla, görselliğiyle,
animasyonlarıyla, müziği ve ses efektleriyle bir oyun yaratmak şahsen oldukça ilginç
ve heyecan vericiydi.
)

Şimdi bütün yapmanız gereken; aşağıda linkini verdiğim sıkıştırılmış dosyadaki klasörü
bilgisayarınıza kopyalayarak,
içindeki AMİRAL BATTI dosyasına çift tıklamak.
Hepsi bu kadar.

AB-klasor.gif

Oyunla ilgili tüm açıklamalar,
Oyun Açıklaması adlı PDF dosyasında
detaylı bir şekilde verilmiştir.

DİKKAT!.. Programı çalıştırmadan önce, klasör içindeki Beni Mutlaka Oku !!! dosyasını da
mutlaka okuyunuz... Hâttâ, bu dosyadaki önemli birkaç bilgiyi burada da paylaşayım:

>>> Bu oyunu oynayabilmeniz için bilgisayarınızın 64 bit işletim sistemine sahip olması gerekir.
>>> Bilgisayarınızda virüs koruyucu bir program varsa ve 'virüs uyarısı' alırsanız, bu yanlış bir
alarmdır.
Görmezden geliniz. Program tüm virüs kontrollerinden geçirilmiştir ve temizdir.

>>> Oyun penceresini kapatmak için klavyenizden CTRL ve F11 tuşlarına aynı anda basınız.
>>> Oyunu tam ekran olarak oynamak isterseniz bu kez CTRL ve F12 tuşlarını kullanabilirsiniz.
* * *
Program birçok testten geçirildi, ancak yine de gözümden kaçmış bir şeyler olabilir.
Bu yüzden, oynadıktan sonra düşüncelerinizi paylaşabilirseniz sevinirim.
Umarım oyun hoşunuza gider. İyi eğlenceler...

Oyunu indirmek için
aşağıdaki resme tıklayınız
(9,2 Mb)

.
.

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,165
37,788
İstanbul
Doğruyu söylemek gerekirse bu yanını bilmiyordum, abi. Tebrik ederim. 10 parmağında 10 marifet lafı senin için söylenmiş olmalı. :)

Her işinde olduğu gibi burada da tüm titizliğini yansıttığını tahmin ediyorum. İlk fırsatta oyunu oynamaya başlayacağım.

Ellerine sağlık.

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
594
6,594
1 - Anti-virüs programınız size sormaksızın oyunun çalışması için gereken ve AMİRAL BATTI\files klasörü altında yer alan winuae.exe programını siliyorsa
dosyasını indirip içinden winuae64.exe programını alıp AMİRAL BATTI\files klasörü altına kopyalayın ve ismini winuae.exe olarak değiştirin. Her ne kadar aynı versiyon numarasına sahip olsalar da linkteki program boyut olarak farklı ve virüs uyarısı vermiyor.

2- Eğer 32 bitlik bir işletim sisteminiz varsa dosyasını indirip içinden winuae.exe programını alıp AMİRAL BATTI\files klasörü altına kopyalayın (gerekirse varolan dosyanın üzerine yazdırabilirsiniz).

3- Emülatör farenizi kendi penceresi içerisine kitleyecek. Fare kontrolünü geri almak isterseniz orta fare tuşuna ya da klavyede ALT+TAB tuş kombinasyonuna basın.

4 - Grafiklere bayıldım özellikle de açılıştaki denizcilere.