"A City on Mars" 2024 Royal Society Bilim Kitabı Ödülü

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
477
9,109
2024 Royal Society Bilim Kitabı Ödülü kazananı açıklandı:

Finalistleri arasında;
"Eve" Cat Bohannon
"Everything Is Predictable" Tom Chivers
"The Last of its Kind" Gísli Pálsson
"Why We Die" Venki Ramakrishnan
"Your Face Belongs to Us" Kashmir Hill

Kitapları bulunan listeden
Amerikalı karı koca Kelly ve Zach Weinersmith'in “A City on Mars” isimli kitabı ödüle layık görüldü.

(Listedeki finalistlerden "Eve" (Cat Bohannon) isimli kitap “Havva” ismi ile Hep Kitap tarafından bu sene çevrilip yayımlanmıştı)

Kitabın çizimlerini “Saturday Morning Breakfast Cereal” ve “Open Borders: The Science and Ethics of Immigration” ile ünlenen Zach Weinersmith yapmış
Yazar Kelly Weinersmith ise Rice Üniversitesi Biyolojik Bilimler Bölümü'nde öğretim üyeliği yapıyor.

İnsanlığın uzaya yerleşme arayışının karmaşıklıklarını, zorluklarını ve fırsatlarını inceleyen kitap, Uzay hukuku ve avukatlardan, uzay çiftlikleri ve uzay uluslarının yaratılmasına kadar her soruyu komik bir şekilde ele alıyor ve okuyucuları "yıldızlara gitmek bizi bilge yapmayacak yıldızlara gitmek istiyorsak bilge olmalıyız" şeklinde önemli bir şekilde uyarıyor.

Mars'taki Bir Şehir İçin Övgüler;
"Bu, uzaydaki insanlar hakkında yazılmış en iyi kitap olabilir veya en azından en komik olanı. Uzay kolonileri hayalleri ile iğrenç, tehlikeli, sıkıcı gerçeklikler arasında uzun, komik bir anlatım. Gitmeden önce okuyun."
— Scott Aaronson, Bilgisayar Bilimleri Schlumberger Kürsüsü ve Kuantum Bilgi Merkezi Direktörü, Austin Teksas Üniversitesi

"Uzay mimarileri ve diğer teknik konulardaki birçok kapsamlı literatürden, zamanımızın en büyük ve en iddialı çabalarından birinin derin finansal, fizyolojik ve teknik kısıtlamalarını anlamak ve insanın çok gezegenli bir tür olmasını sağlamak için mutlaka okunması gereken tek kitap budur."
— Avrupa Uzay Politikası Enstitüsü Danışma Kurulu üyesi Profesör Sinead O'Sullivan

"Gezegensel evimizin ötesini keşfetmenin ne anlama geldiğine dair eğlenceli ve aydınlatıcı bir inceleme. Elbette yıldızlar bizi çağırıyor ve TV şovları ile filmler uzay seyahatini eğlenceli kılıyor, ancak başka bir milyarderin kripto destekli Mars kolonileştirme hayaline yatırım yapmadan önce, bu kitabı alıp riskler, astronomik maliyetler ve çetrefilli etik sorunlar hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Weinersmith'ler sizi etkileyici ayrıntılar, göz açıcı gerçekler ve son derece komik karikatürlerle diğer gezegenlerdeki olası olmayan geleceğimize bir yolculuğa çıkarıyor."
— Oliver's Great Big Universe'ün yazarı ve PHD Comics'in yaratıcısı Jorge Cham

"Dünya mükemmel olmayabilir, ancak biz burada evrimleştik. Evrendeki her yer sizi iğrenç yollarla öldürmeye çalışacaktır. Weinersmith'ler mantıklı ve sabırlı bir şekilde, eğer uzayda yaşamak istiyorsak, önce yapmamız gereken çok fazla yer çalışması olduğunu ortaya koyuyor. Eğer siz de Ay ve Mars'a meraklıysanız, bu kitap size uzay yarışını biraz yavaşlatmanın neden en iyisi olduğunu gösterecek."
— “Bad Astronomy Newsletter”ın yazarı Phil Plait

 
Son düzenleme:
Üst