karlıova
Yeni Üye
- 9 Ocak 2019
- 115
- 679
1629, ou l'effrayante histoire des naufragés du Jakarta
Tome 01: L'Apothicaire du diable- Şeytanın eczacısı
Senaryo: Xavier Dorison
Desen: Thimothée Montaigne
Yayınevi: Glénat BD
Yayın Tarihi: Kasım 2022
Format: 136 sayfa, 25x34 cm, renkli kuşe kağıt, hardcover cilt
Bedetheque notu: 4.4/5 (100 oy)
Fiyat: 35€
Web sitesi:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Başarılı senarist Xavier Dorison, prestijli BD albümlerinde uzmanlaşan Glénat yayınevinin de desteğiyle kariyerinin en iddialı projesine imza atmış, 130’ar sayfalık iki bölümden oluşan “1629: Jakarta kazazedelerinin korkunç hikayesi”
Albüm ilk bakışta bir koleksiyon objesi olarak tasarlandığını derhal hissettiriyor. Büyük boy, 136 sayfa, kanvas kaplı kapağı, içinde kırmızı şerit ayracı, 1.25kg ağırlığıyla özel bir albüm bu. Sayfaları biraz karıştırınca, göz alıcı realist desenler, muhteşem renklendirme ve yer yer tam sayfa veya iki sayfalık mizanpajla çizerin de bu epik albüme yakışır bir iş çıkardığı hemen anlaşılıyor.
Glénat belli ki bu projeye azami önem vermiş ve hiçbirşeyden kaçınmamış. Bunu yayınevinin albüme kendi sitesinde özel bir bölüm açmasından da görebiliyoruz. Bu bölümde konu, senarist ve çizer bioları, örnek sayfalar, tarihçe ve kaynaklar çok detaylı verilmiş ancak en hoşuma gideni, seçilen arka zeminin kitabın kapağındaki kanvas deseniyle aynı olması. İşte ince detay buna denir.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Konuya gelince, ticari denizcilik tarihinin en kanlı sayfalarından birini mercek altına alıyor bu kitap. 1600’lerde Hollanda reformist, sanata, resme önem veren açık bir toplum. Bağnaz katoliklere alternatif olan, daha özgürlükçü protestanlık yayılmakta. Aynı zamanda deniz filosunun Doğu Asya ile yaptığı ticaretle Avrupa'nın en zengin devletlerinden biri konumunda. 1602'de kurulan V.O.C şirketi, yani Hollanda Doğu Hindistan kumpanyası bu ticaretin odağında. Günümüz çokuluslu şirketlerinin atası sayılıyor V.OC. Çağının en büyüğü, kendi kanunlarını geçirebilecek ve parasını basacak kadar güçlü bir şirket bu.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
V.O.C 1628 yılında filosuna en son kattığı, en modern ve en büyük gemisi Batavia’yı (Jakarta’nın o dönemdeki adı) 340 kişilik mürettebatı ve yolcularıyla Java’ya (Endonezya’da) önemli bir sefere gönderir. Gemi bölgedeki ticareti geliştirmek amacıyla mücevher ve 300,000 altın florin taşımaktadır. O yıllarda böylesi uzun yolculuklar oldukça riskli, gemideki zor hayat koşulları ve hastalıklardan dolayı tayfaların büyük kısmı hayatını kaybetmektedir. Mürettebat ve yolcuların bir kısmı hapiste çürümek yerine tayfa yazılan, çaresiz suçlular ile ailelerinden oluşmaktadır.
Bu arka planın üstüne, birbirinden ilginç ana karakterlerden bahsetmek gerekiyor. Denizcilik tarihinde bir istisna olarak, gemideki yetkileri kaptanın üstünde olan V.O.C vekili Francisco Pelsaert, şiddete eğilimli, sarhoş kaptan Arian Jacob, Jakarta’da kocasının yanına gitmekte olan, şehrin ileri gelen ailelerinden birine mensup güzel Lucretia Hans ile nedimesi, rahip Bastienz ve ailesi, geminin cerrah-doktoru, centilmen asker/tayfa Wiebbe Hayes ve son olarak engizisyon tarafından dine hakaretleri dolayısıyla aranmakta olan V.O.C vekilinin yardımcısı müflis eczacı-tüccar, Jeronimus Cornelius.
Gemi yola çıktıktan sonra Kaptan ve subayların tayfalara uyguladığı baskı ve zulüm, ayrıcalıklı yolculara karşın küpeşte altı ambarlarda yaşayan ailelerin sefaleti, bir de üstüne taşınan kıymetli kargonun zihinleri çelmesiyle gerilim yükselmeye başlıyor. Tam bir sosyopat olan Cornelius, Kaptanı da yanına çekerek gemideki altını çalmak üzere bir isyan hazırlar. Bu amaçla geminin rotasını da değiştirip oldukça güneye inerler. Rota dışına çıkan Batavia Haziran 1629’da Avustralya açıklarında kayalıklara çarparak batar, ancak gemidekilerin çoğu yakındaki adaya çıkmayı başarır.
Buraya kadar olan kısım Kasım 2022’de yayınlanan 1.albümün konusunu oluşturuyor. Geçtiğimiz hafta içinde yayınlanan ikinci albümde ise kazazedelerin adada hayatta kalma çabası, Cornelius’un şeytani planlarıyla birbirini kırmaya başlaması anlatılmış.
Denizcilik tarihinin bu ilginç ve kanlı sayfasını yazarlık kariyerinin doruğundaki Dorison çok ustaca aktarmış. Daha önce de Long John Silver üçlemesini kaleme alan Dorison bu tip maceralara yabancı değil. Ancak belirttiğim gibi, bu albümde klasik kurgu korsan hikayelerinden çok farklı, son derece gerçekçi, karakterleri de iyi araştırılmış, iyi işlenmiş bir olay örgüsü söz konusu. Desenlere gelince, Thimothee Montaigne daha önce Long John Silver serisinde Mathieu Lauffray ile çalışmış ve tarzı bu çizeri epey andırıyor. Görsel açıdan şahane bir eser. Aksiyon çizimleri dinamik, öykünün gidişine göre renklerle aydınlık veya karanlık ambiyans yaratılmış. Detaylı, arada tam sayfa gemi ve deniz çizimleri, özetle bu tarz bir albümden beklenen herşey var. Geminin donanımı, üst ve alt güverteler gibi desenlerin daha gerçekçi olması için Montaigne kendi maketini inşa ettikten sonra albümü resimlemeye girişmiş. Yani albüme marin Bd’ler içinde yeni doruk noktası derken, altında yatan bütün bu detay işleri kast ediyorum.
Sonuç olarak her BD severin kütüphanesine katıp en gözde kitapları arasında sergilemek isteyeceği bir arzu nesnesi ortaya çıkmış diyebiliriz. Birinci albümü bu yaz okuduğumdan beri seriyi tamamlayacak ikinci albümü bekliyordum ve o da önümüzdeki hafta çıkıyor. Bakalım bu ikinci albüm okurlara beklenen görkemli finali sunabilecek mi.
Örnek Görseller
Batavia – replica
Daha fazlası için
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Son düzenleme: