Zoşçenko - Çarın Çizmeleri

Kozmos

Kıdemli Üye
9 Tem 2016
213
2,326
xnghu1.png

Gülmece öykülerinin büyük ustası Mihail Zoşçenko (1895-1958), Gogol ve Çehov gibi, halk kitlelerini yazdıklarıyla etkileyen yazarların biridir. Sıradan olaylara ve insanları komik ve yergisel anlatımıyla vermedeki başarısıyla dünya çapında üne kavuşan yazarın en ünlü yapıtı olan Çarın Çizmeleri'ni Hasan Ali Ediz'in titiz çevirisiyle sunuyoruz.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,394
Youtube'da Sovyet hiciv yazarı Zoşçenko'nun üç hikayesinden uyarlanmış 1975 yapımı bir Sovyet filmi var. Bu komedi filminin adı "İmkansız, Olamaz!" (Ne mozhet byt!). Leonid Gaidai yönetmiş, Leonid Kuravliyov filan oynuyor... Film 3 ayrı hikayeden uyarlanmış 3 ayrı bölümden oluşuyor. İngilizce altyazısı var (Türkçesi henüz yok). Biraz önce buradaki hikaye kitabına baktım, film uyarlaması yapılan bu üç hikayeden 2 tanesi bu kitapta var:

*1'inci filmin hikayesi bu kitapta yok (en azından ben bulamadım)
*2'inci filmin uyarlandığı hikaye 134'üncü sayfada ("Eğlenceli Olay" hikayesi)--Filmde dak. 35:45'ten itibaren.
*3'üncü filmin uyarlandığı hikaye 58'inci sayfada ("Düğün" adlı hikaye) -- Filmde dak. 57:31'den itibaren.

Sovyet filmlerini ilginç bulanlar filme bir göz atabilirler, en azından mizansen ve müzikler ve oyunculuklar için hızlıca bir göz atılabilir. Üç öykü de SSCB'nin üç farklı zaman dilimine ait (20'ler, 30'lar vs). Sanırım yapımcı şirket "Mosfilm" aktarma linke izin vermiyor, ekrana tıklayarak filmi Youtube sayfasından izleyebilirsiniz.

Kitap için teşekkürler "Kozmos".


 
Son düzenleme:
Üst