Zindan Adası - Shutter Island - 2010 (imdb 250)

tancel

Aktif Üye
21 May 2020
150
1,150
6zhmhvq.jpg




YÖNETMEN
Martin Scorsese
5zunjsf.jpg


OYUNCULAR
r8l64td.jpg


BRrip
894 Mb
2h 19min
1920x816
Tam uyumlu türkçe altyazılı
mkv
imdb 8.2
Gizem, Gerilim
8 ödül ve 59 adaylık

KONUSU
Yıl 1954, Soğuk Savaş zirve noktasında, adli polis Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) ve yeni ortağı Chuck Aule (Mark Ruffalo) çok sayıda cinayet işlemiş zeki bir kadın katilin kaçmanın imkansız olduğu Aschecliffe Hastahanesi'ndeki son derece güvenlikli bir odadan esrarengiz bir biçimde kayboluşunu araştırmak üzere Zindan Adası'na çağrılırlar. Bu uzak, fırtınaların dövdüğü adada araştırma yapan psikiyatrlar ve tehlikeli psikopat hastalar bulunmaktadır.Bu ürkütücü ortamda hiçbir şey göründüğü gibi değildir.
Üstlerine bir kasırga yaklaşırken soruşturmada hızla ilerler. Ancak fırtına yaklaştıkça her biri diğerinden daha heyecan ve dehşet uyandırıcı şüphe ve gizemler kat kat artar. Karanlık komplolar, korkunç tıbbi deneyler, bastırıcı zihin kontrolü, gizli koğuşlara dair ipuçları ve söylentiler, hatta belki doğaüstü güçlere dair bir ipucu vardır; ama kanıt bulunamamaktadır. Kaypak sakinlerinin korkunç eylemleri ve aynı derecede zeki doktorlarının bilinmeyen faaliyetleriyle kuşatılmış bir hastahanenin gölgelerinde ilerleyen Teddy, soruşturmayı derinleştirdikçe en büyük ve yıkıcı korkularıyla yüzleşmek zorunda kalacağını hissetmeye başlar. Ve bu adayı asla canlı terk edemeyebileceğini fark eder.

FİLM İNCELEMESİ
Gözden uzak bir adadaki suç işlemiş akıl hastalarının tedavi edildikleri hastanede, bir katil ortadan kaybolur.
Hangisi daha kötü olurdu: Bir canavar olarak yaşamak mı, yoksa iyi bir insan olarak ölmek mi?
Ünlü roman yazarı Dennis Lehane hayranları, "Gizemli Nehir" veya "Kızımı Kurtarın" filmlerini bir referans olarak alacak olursak, Zindan Adası'nı izlerken mutlu son beklememeleri gerektiğini zaten bilirler.
Zihninin kontrolü altındaki memur Teddy Daniels ve yeni yardımcısı Chuck Aule, suçluların ve delilerin bulunduğu federal hapishaneden kaçmayı başarmış bir suçluyu araştırmak için hapishanenin bulunduğu Boston Limanı'ndaki mistik bir adaya doğru yolculuk halindedirler. Sislerin arasından beliren bir vapur, adadan çıkabilmenin ve girebilmenin tek yolu gibi görünmektedir. Kayıp bir hasta, öz çocuklarını öldüren bir anne ve kimsenin, kilitli bir hücreden nasıl kaçabildiğini açıklayamadığı gizemli bir kaçak.
Gotik görünüme sahip bir ada, adeta bir Edward Munch tablosu görünümündeki kara bulutlar, yıldırım sesleri, camlara çarpan ağaç dalları, dev dalgaların kayaları dövmesi, etrafı ele geçiren sıçanlar, kopmuş elektrik telleri, tempoyu ve gerilimi arttıran arka fon müziği ile film, seyircide kapana kısılmış hissiyatı doğurur.
Bu bir deliliğe geçiş hikayesidir ve her şey sadece olduğundan daha kötüye gider.
Yönetmen Martin Scorsese'nin merceğinde yaratmış olduğu şey, paranoyak sinema olarak adlandırabileceğimiz türün bir örneğidir. Saklı sırlar ve tehlike duygusu en başından beri mevcuttur. Adaya ve tesislere çıktıkları ilk andan itibaren tam olarak neyin gerçek olduğunu, Teddy'nin tüm yaşadıklarının aslında hayallerinin bir parçası mı olduğunu ya da birilerinin onu yanlış yönlendirmek için mi tüm bu olayları kurguladığını sıkça düşünmek zorundayız.
Film ilerledikçe, dış dünya gerçekliğini kaybeder ve akıllarda, söylenildiği gibi adada bir hastanın olup olmadığı ile ilgili korkunç bir soru belirir. Bu, sonuna kadar izlerken nasıl sonuçlanacağını merak etmemizi sağlayacak nadir filmlerden birisidir. Zindan Adası, iki saat boyunca ilerleyen hikayesi ile tüm dikkatleri üzerine çeken ve bizleri ekrana sabitlemeyi başaran, bazı seyircileri izlemek istemeyecekleri karanlık yerlere götüren bir film.
Zindan Adası, Bazı kesimler tarafından konu itibarıyla, klişelerle dolu olduğu gibi eleştirilere maruz kalsa da, oyunculuklar, senaryo, görüntüler, kullanılan replikler ve mekan seçimleri bu etkileyici filmin hakkını vermeyi gerektiriyor. İzleyenler ne demek istediğimizi zaten anladı. Eğer henüz bu muhteşem filmi izlemediyseniz akıllara kazınan bu replikler, size bir an önce izlemeniz gerektiğine dair güzel ipuçları verecektir.
Deliler mükemmel dava konularıdır. Konuşurlar ama kimse dinlemez.
Akıllılık bir seçim değildir. Ona sahip olmayı seçemezsiniz.
Göründüğünden daha zekisin Marshall, ki bu muhtemelen hiç iyi bir şey değil.
Arzu ettiğin şeyler, beklemekten vazgeçtiğin anda gerçekleşir. Bu; hayatın ‘sen bakarken soyunamıyorum’ deme şeklidir.
Yaralar canavarlar yaratabilir ve sen bir yaralısın.
İnsanlar sana deli olduğunu söyler. Sen aksini iddia ettiğinde de sana katılırlar.
Adın bir kez deliye çıktı mı yaptığın her şey bu deliliğin parçası olarak görülür. Mantıklı iddiaların veya itirazların gerçek korkuların, paranoya.
Öfkelisin, eğitimlisin, tehlikelisin. Elimizdeki en tehlikeli hastasın.
Dünyayı artık tanımıyorum. Bütün şehirleri küle çevirecek bombalar olduğunu söylüyorlar. Bir de televizyon dedikleri şey var. Bir kutuda insanlar ve sesler var. Ben yeterince ses duyuyorum zaten.
Onu, unutmalısın diyorlar. Ama niye unutacağım? Bu lanet olası hayat için mi? Seni kafamdan nasıl atacağım?
Mutluluk en iyi intikam şeklidir.
Alıntı: Selim GONAN



 

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
3,112
31,105
1992 yılında 7 dalda Oscar’a aday olmuş, yönetmeni ve başrol oyuncularına altın heykelciği getirirken en iyi film ve en iyi senaryo uyarlaması dalında da ödüle hak kazanan KUZULARIN SESSİZLİĞİ'ni sevdiyseniz, bu filmide seveceğinizden şüpheniz olmasın.

Yönetmeninden oyuncularına, senaryosundan çekimlerine kadar başarılı bir film.

11 WINS & 66 NOMINATIONS








  • Best Horror/Thriller Film









  • Outstanding Achievement in Sound Mixing for Motion Pictures
  • (production mixer)
  • (re-recording mixer)









  • Best Non-European Director (Regista del Miglior Film Non-Europeo)







  • Top Ten Films














  • Choice Movie: Horror/Thriller





  • Best Thriller



Ward-C Int/Ext Lighthouse Int/Ext




  • Best Picture








Shared with:









Shared with: · ·









  • Best Horror Movie



Tied with for , for and for in 9th place


Tied with for in 8th place




  • Best Foreign Film











10th place. Tied with for .




  • Best Performance by an Actor in a Leading Role


  • Honorable Mentions


  • Best Performance by a Cast Ensemble



  • Best Picture (Miglior film)







  • Trippiest Movie of the Year


  • Best Horror Movie of the Year




  • Best Makeup and Hairstyling











  • Best Foreign Drama Movie



For the dubbing of Leonardo DiCaprio.




  • Best Picture

For the dubbing of Ben Kingsley.


Teşekkürler Üstat @tancel
 
Son düzenleme:
Üst