Zeytin ve Zeytinyağının Halk Tıbbında Kullanımı

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,146
ANTİK ÇAĞDAN GÜNÜMÜZE BİR ŞİFA KAYNAĞI: ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞININ HALK TIBBINDA KULLANIMI
Melike KAPLAN
Seda KARAÖZ ARIHAN

21-24 Kasım 2011 tarihinde VIII.Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi’nde (İzmir/Özdere) sunulmuş bildirinin yeniden gözden geçirilmiş halidir.

İnsan toplumsallığının bir sonucu olarak pek çok kültürel örüntüyü de bünyesinde barındıran besin
maddelerinin tarihsel yolculuğuna bakmak, insana ve onun kültürüne dair önemli veriler sağlar. İnsan, çağlar boyunca birçok besin maddesini sadece besin olarak tüketmemiş aynı zamanda bu besinlerin iyileştirici özelliklerinden de yararlanmıştır. Zeytin de şifa kaynağı olarak kullanılan besin maddelerinden biridir. Bu
çalışmada, günümüzde Akdeniz başta olmak üzere dünyanın pek çok bölgesinde yaygın biçimde tedavi amaçlı kullanılan zeytin ve zeytinyağının tarihsel olarak geçirdiği evreler ve halk tıbbı açısından kullanımı karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.
Anahtar Sözcükler: Zeytin, Zeytinyağı, Halk Tıbbı

Bitkinin Türkçe adının kökeni, Semitik orijinali olan zayit kelimesinden gelmektedir. Zeytinyağının ismi de benzer şekilde Semitik orjinali olan ulu isminden türetilmiştir.

Zeytin ağacının ana vatanı Güney Ön Asya olarak kabul edilmektedir. Bölge,günümüzde Doğu Akdeniz ile ülkemiz sınırları içerisindeki Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş dolayları olarak kabul edilir). Gen merkezi konusunda çeşitli görüşler bildirilmesine rağmen Olea europea’nın asıl yurdunun Güneydoğu Anadolu özellikle Mardin, Maraş ve Hatay arasında kalan bölge olması güçlü bir olasılık olarak görülmektedir.


Zeytin ve Zeytinyağının Halk Tıbbında Kullanımı:


zeyinya01.jpg


zeyinya02.jpg


alaska698crc1agtg.jpg

ZAMANGEZGİNİ
BAYHUN ÖNTÜRK
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,096
Kastamonu
Teşekkürler Zamangezgini. Elinize sağlık.

Antalya'da yaşamanın en büyük avantajı zeytin ve zeytinyağı'na kolay ulaşabiliyor olması.

Yemeklerin hep zeytinyağı ile yapıldığı bir şehire; Aydın'a ilk gittiğimde çok zorlanmıştım. Yağın kokusu bana çok ağır, adeta tiksindirici geliyordu. Arkadaşlarım da aynı durumdaydı. Ya öğrenci evimizde sıvı yağla yapılmış yumurta, ya da lokantalarda kendi yağıyla pişmiş et yemeklerini yiyebiliyorduk.

Yıllar boyunca, hepimiz yavaş yavaş alıştık zeytinyağına. Alışkanlığımızı gittiğimiz yerlere de taşıdık. Bu "alışma" sonunda öyle bir noktaya geldi ki, bugün benim evimde pişen her yemekte sadece zeytinyağı kullanılıyor.
 

Tarantula

Onursal Üye
9 Ağu 2010
662
2,962
Çok teşekkürler Sevgili ZamanGezgini. Zeytinyağının insan sağlığı üzerindeki etkisinin büyük olduğunu biliyordum ama bu eserde çok daha ayrıntılı bilgilere ulaşabileceğiz sayende.

Bir de şöyle bir üzücü dürüm söz konusu. Ben yıllardır ülkemizi bir zeytinyağı ülkesi olarak görürdüm. Bunda tabi ki Türk Mutfağında Zeytinyağlılar diye başlı başına bir bölümün olması etkiliydi. Ancak ülkemizde Rafine ve Riviera adı altında satılan zeytinyağların aslında zeytinyağı bile sayılamayacak kıvamda ve insan sağlığına zararlı olduğunu öğrendiğimde şaşırdım. Biraz daha araştırınca ülkemizdeki kişi başı zeytinyağı tüketiminin de aslında bulunduğu coğrafyaya bağlı olarak çok çok düşük olduğunu gördüm. Gerçekten üzücü.

Büyük bir merakla inceleyeceğim kitabı teşekkürler Sevgili Bayhun...
 
Üst