Doktor Kim
Aktif Üye
- 17 Mar 2011
- 325
- 14,146
ANTİK ÇAĞDAN GÜNÜMÜZE BİR ŞİFA KAYNAĞI: ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞININ HALK TIBBINDA KULLANIMI
Melike KAPLAN
Seda KARAÖZ ARIHAN
21-24 Kasım 2011 tarihinde VIII.Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi’nde (İzmir/Özdere) sunulmuş bildirinin yeniden gözden geçirilmiş halidir.
İnsan toplumsallığının bir sonucu olarak pek çok kültürel örüntüyü de bünyesinde barındıran besin
maddelerinin tarihsel yolculuğuna bakmak, insana ve onun kültürüne dair önemli veriler sağlar. İnsan, çağlar boyunca birçok besin maddesini sadece besin olarak tüketmemiş aynı zamanda bu besinlerin iyileştirici özelliklerinden de yararlanmıştır. Zeytin de şifa kaynağı olarak kullanılan besin maddelerinden biridir. Bu
çalışmada, günümüzde Akdeniz başta olmak üzere dünyanın pek çok bölgesinde yaygın biçimde tedavi amaçlı kullanılan zeytin ve zeytinyağının tarihsel olarak geçirdiği evreler ve halk tıbbı açısından kullanımı karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.
Anahtar Sözcükler: Zeytin, Zeytinyağı, Halk Tıbbı
Bitkinin Türkçe adının kökeni, Semitik orijinali olan zayit kelimesinden gelmektedir. Zeytinyağının ismi de benzer şekilde Semitik orjinali olan ulu isminden türetilmiştir.
Zeytin ağacının ana vatanı Güney Ön Asya olarak kabul edilmektedir. Bölge,günümüzde Doğu Akdeniz ile ülkemiz sınırları içerisindeki Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş dolayları olarak kabul edilir). Gen merkezi konusunda çeşitli görüşler bildirilmesine rağmen Olea europea’nın asıl yurdunun Güneydoğu Anadolu özellikle Mardin, Maraş ve Hatay arasında kalan bölge olması güçlü bir olasılık olarak görülmektedir.
Zeytin ve Zeytinyağının Halk Tıbbında Kullanımı:
ZAMANGEZGİNİ
BAYHUN ÖNTÜRK
Melike KAPLAN
Seda KARAÖZ ARIHAN
21-24 Kasım 2011 tarihinde VIII.Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi’nde (İzmir/Özdere) sunulmuş bildirinin yeniden gözden geçirilmiş halidir.
İnsan toplumsallığının bir sonucu olarak pek çok kültürel örüntüyü de bünyesinde barındıran besin
maddelerinin tarihsel yolculuğuna bakmak, insana ve onun kültürüne dair önemli veriler sağlar. İnsan, çağlar boyunca birçok besin maddesini sadece besin olarak tüketmemiş aynı zamanda bu besinlerin iyileştirici özelliklerinden de yararlanmıştır. Zeytin de şifa kaynağı olarak kullanılan besin maddelerinden biridir. Bu
çalışmada, günümüzde Akdeniz başta olmak üzere dünyanın pek çok bölgesinde yaygın biçimde tedavi amaçlı kullanılan zeytin ve zeytinyağının tarihsel olarak geçirdiği evreler ve halk tıbbı açısından kullanımı karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.
Anahtar Sözcükler: Zeytin, Zeytinyağı, Halk Tıbbı
Bitkinin Türkçe adının kökeni, Semitik orijinali olan zayit kelimesinden gelmektedir. Zeytinyağının ismi de benzer şekilde Semitik orjinali olan ulu isminden türetilmiştir.
Zeytin ağacının ana vatanı Güney Ön Asya olarak kabul edilmektedir. Bölge,günümüzde Doğu Akdeniz ile ülkemiz sınırları içerisindeki Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş dolayları olarak kabul edilir). Gen merkezi konusunda çeşitli görüşler bildirilmesine rağmen Olea europea’nın asıl yurdunun Güneydoğu Anadolu özellikle Mardin, Maraş ve Hatay arasında kalan bölge olması güçlü bir olasılık olarak görülmektedir.
Zeytin ve Zeytinyağının Halk Tıbbında Kullanımı:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
ZAMANGEZGİNİ
BAYHUN ÖNTÜRK
Moderatör tarafında düzenlendi: