Turgut Özalp, Yavuz Selekman ve Conan!

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,542
28,647
İzmir
Conan'ın yüzü Yavuz Selekman'dan alınmış

Dostlar,

Bir kaç gündür yerli ve yabancı sosyal medya çizgi roman ve Conan sayfalarında ardı arkasına paylaşınlan bir haberi Conan severlere duyumak istedim. Conan'ı takip edenlerin bildiği gibi Titan Comics'te başlayan yeni serisini çizen, John Buscema tarzı çizimleri olan ve bu tarzı ile biz klasik okurların beğenisini kazanan Rob De La Torre'nin Conan yüzü için Türk oyuncu 'ın fotoğraflarını kullandığı söyleniyordu...

İşte o paylaşım ve haberlerden bazılar:


Barbar Conan karakteri için Türk oyuncudan ilham alınmış
Özellikle Dungeons and Dragons masa üstü oyunlarında ve Dark Horse Comic firmasında yaptığı çalışmalar ile bilinen Kanadalı çizer Den Beauvais, ortaya ilginç bir iddia attı. Barbar Conan karakterini çizen* Rob De La Torre'nin ikonik çizimlerinde karakterin surat ifadesi için yeşilçam oyuncusu Yavuz Selekman'dan ilham alındığını belirtti.

Conan karakteri için Türk oyuncudan ilham alınmış
Beauvais yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; "Büyük John Buscema'dan bu yana günümüzün en iyi Conan çizeri olduğunu düşündüğüm Rob De La Torre'nin bir yazısından oldukça etkileyici bir şey öğrendim. Görünüşe göre klasikleşen Conan yüzü Türk aktör Yavuz Selekman'dan esinlenilmiş.
Conan-the-Barbarian_1.jpg

Bu yüzden bir Google araması yaptım ve bir gün Conan versiyonumu çizersem diye birkaç referans resim kaydettim... İlham almak için kesinlikle Yavuz Selekman'ın görünüşüne ve Rob De La Torre'nin çalışmasına başvuracağım. Teşekkürler Rob!"


Fun Fact: "...klasik ikonik Conan yüzü, Türk aktör Yavuz Selekman'dan ilham alındı."* - Rob De La Torre aracılığıyla Den Beauvais

FwZiL7kWwAIkJ_7


www.youtube.com/watch?v=nTR1ip2-eoA
 
Son düzenleme:

fahrihann-990

Kıdemli Üye
15 Kas 2021
151
196
O zaman Conan nın Türk olma ihtimali de ortaya çıkıyor. Bu zaten iddaa ediliyordu. Bizim tarihimizde önemli yeri olan denizlerde fırtınalar estirerek büyük Osmanlı kaptanı Barbodos Hayrettin paşa ya bu lakabı yabancı düşmanları vermişti. Yani barbar Hayrettin Paşa.. Belki Conan nın yaratıcısı ondan ilham aldı ve almışken de bir Türk ün yüzünü kullanmak istedi Tüm bunlar kısman bilgi değil benim yorumumdur.
 

kudretsabancı

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
3 May 2011
1,245
34,903
Barbaros Hayreddin Paşa'nın "Barbaros"u, barbar demek değil, İtalyanca "Barba Rossa" yani "Kızıl Sakal" lakabından gelir:

"Asıl adı Hızır olduğu halde Barbaros ve Hayreddin lakaplarıyla tanınır. Batılılar havuç rengine çalan kırmızı sakalından dolayı ağabeyi Oruç’a verdikleri “Barbarossa” adını daha sonra Hızır için de kullandıklarından Barbaros diye tanınmış, Hayreddin lakabını ise kendisine Yavuz Sultan Selim takmıştır."


Buralardan da bilgi alabilirsiniz;


931px-Khayr_al-Din_Barbarossa%2C_bey_di_Algeri._Ariadeno_Barbarossa.jpg

 
Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,061
75,946
hiçbiryerde :)
Son günlerde, aslında her zaman olduğu gibi, bir çizgi roman klasiği olan Conan hakkında yine, yeni haberler alıyoruz.
Bu konumuzun teması Temmuz ayında çıkacak yeni Conan serisinde, Conan karakterinin yüzünün Türk sinema oyuncusu, eski Milli Güreşçi. Sporcu ve oyuncu kimliği ile tanınan Yavuz Selekman'dan alınmış olması.
Son Conan serilerinde çizer Mahmut Asrar'dı. Önümüzdeki seride ise çizgi roman camiası tarafından çok beğenilen ve umut vaat eden, Rob De La Torre olacak serinin çizeri...

Bu konuda dün çizer dostumuz Turgut Özalp ile konuştum.
(Leman çizeri, Düşülke yayınlarından çıkan Kafka kitaplarındaki çizimleri yapan, Betamax Video 1 ve 2 kitapları ve daha bir çok alanda çalışması olan, çalışkan, üretken, yetenekli ve umut vaat eden sanatçımız)
Kendisini ilk tanıdığım zamandan itibaren Conan sevgisini ve çizimlerini bildiğim sevgili dostumun bu konuda anlattıklarını kendi sözleriyle okuyalım:

" Merhaba herkese
Son günlerde çok sevindirici haberler aldım Yavuz Selekman’lı CONAN ile ilgili...

Bu konuyla ilgili olarak şunları söylemek istiyorum:

16 Mart 2021 tarihinde ve YouTube için bir video yapmıştım ve bu video Yavuz Selekman’ın ne kadar Conan'a benzediği ile alakalı idi. Bu videoyu Conan the barbarian gruplarında paylaşmıştım. Bu gruplar Amerika, İspanya ve diğer yabancı ülkelerin gruplarıydı. Bu gruplardan bazılarında, daha doğrusu hepsinde buna çok güzel dönüşler oldu koleksiyonerler, çizerler ve kapak ressamları tarafından. Yavuz Selekman'ın CONAN’a ne kadar benzediğini içeren bu videoyu onaylamışlardı. Hatta ünlü Conan kapak ressamı BOB LARKIN “bu adam muhteşem conan olurmuş” gibi bir yorum da yazmıştı. Kendisiyle daha sonra kapak çizimleri hakkında da konuşmuştum.

www.youtube.com/watch?v=nTR1ip2-eoA
...

ve iki gün önce çizer ROB DE LA TORRE tarafından bir paylaşım gördüm... Bu; Temmuz ayında yayınlanacak Conan the barbarian’ın yeni maceralarında Yavuz Selekman’ı referans alarak Conan tiplemesi çizmeye başladığına dair bir haberdi.
Bunu görür görmez çok sevindim. Çünkü günümüzde en iyi çizerlerinden biridir Rob.! Hatta benim için “en iyisidir”.
Bu yetenekli arkadaşımızın Yavuz Selekman’ı referans alarak çizmesi ve bunu benim paylaşımımdan dolayı fark etmiş olması, ayrıca mutlu etti beni.
Araştırdım, benim paylaşımdan önce bununla ilgili herhangi biri paylaşım yapmış mı diye... fakat bulamadım.
Conan gruplarının ikisinin admini olan Bernardo Brega ile de araştırdık ve Bernardo da bunu ilk biz yayınlamışız dedi. Yayınladığımız tarih 15 Mart 2021 ve 16 Mart 2021 idi. Aynı tarihte Zack Davisson da tweet olarak bunu paylaştı tweeter’da.

Bu haber nasıl oldu da “John Buscema, Conan çizerken Yavuz Selekman’ı referans almış”a döndü onu da anlamış değiliz, çünkü Rob böyle bir şey yazmadı asla... Ayrıca John Buscema'nın o dönem Selekman’ı tanıması çok zor görünüyor. Sign of pagan filmindeki Jack Palance’ı referens almış olma olasılığı daha yüksek. Ayrıca 80’lerin efsanevi ikiz oyuncuları The Barbarian Brothers olarak Peter ve David Paul kardeşler de oldukça benzerler Buscema Conan’ına.

Her neyse, Rob De La Torre gerçekten Harika çizmiş Conanı ve bu maceraları alıp bu John Buscema stili ile okumak bizi 90’lara geri götürecek ve çok mutlu edecektir. Ve bundan sonra gelecek olan çizerler de Rob’ı örnek almalıdır.

Ben ilk olarak ise lise yıllarımda bu benzerliği keşfetmiştim ve bunu arkadaş ortamlarımda hep konuşurduk. Kendi kişisel sosyal medya hesabımdan ise 2014’te paylaşmışım. İlk kez bunu geçen gün araştırırken gördüm..."

Son yıllardaki sosyal medya paylaşımları:

001-Whats-App-G-rsel-2023-05-21-saat-19-44-47.jpg


002-Whats-App-G-rsel-2023-05-21-saat-19-46-33.jpg


003-Whats-App-G-rsel-2023-05-21-saat-23-04-14.jpg


004-Whats-App-G-rsel-2023-05-21-saat-23-15-48.jpg


005-Whats-App-G-rsel-2023-05-21-saat-23-16-59.jpg


006-Whats-App-G-rsel-2023-05-21-saat-19-45-47.jpg


007-Whats-App-G-rsel-2023-05-21-saat-19-46-21.jpg


008-Whats-App-G-rsel-2023-05-21-saat-19-46-46.jpg


009-Whats-App-G-rsel-2023-05-21-saat-23-35-13.jpg


Çizgi roman dünyamızdan böyle daha nice güzel haberlerle buluşmak dileğiyle, sevgiler, iyi akşamlar.
 
Son düzenleme:

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,995
13,526
Gerçekten de son zamanlardaki en heyecan verici haver Rob de La Torre'nin Conan çizecek olması. Klasik tadı fazlası ile verdiği paylaşılan örnek sayfalardan belli. Hikayeler de güzel olursa eski tadı alacağımızdan şüphe yok. Çizerin gündemine Turgut Özalp'in Yavuz Selekman'ı soktuğu da paylaşımının kronolojisinden belli. Belli ki çizerin de kafasına yatmış ve o da bunu değerlendirmiş.
 
Üst