Trinity: a graphic history of the first atomic bomb (İngilizce)

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,839
28,038






Trinity: İlk atom bombasının grafik tarihi

“16 Temmuz 1945'te, Japonya'nın teslim olmasını ve II. Dünya Savaşı'nın sona ermesini sağlayan Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombasından sadece birkaç hafta önce, Amerika Birleşik Devletleri dünyanın ilk atom bombasını uzak bir yerde bulunan Trinity test sahasında fırlattı.

Trinity, New Mexico'nun güney merkezindeki Tularosa Vadisi.

Dünyanın şimdiye kadar gördüğü tüm silahlardan çok daha güçlü olan bombanın, çevredeki ve rüzgar yönündeki bitki, hayvan, kuş ve insan toplulukları üzerindeki etkileri onlarca yıl sürdü…”
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,187
7,011
Geçtiğimiz yıl gösterime giren ve Oscar'ın en büyük favorilerinden Oppenheimer filmi ile yeniden gündeme gelen Robert Oppenheimer'a da ağırlıklı olarak yer veren, atom bombasının nasıl ortaya çıktığını anlatan çok başarılı bir grafik tarih kitabı. Üstelik sadece tarihsel bilgiler değil, atom bombası özelinde bazı bilimsel konular da oldukça anlaşılır bir şekilde anlatılmış. Siyah beyaz, basit fakat son derece başarılı illustrasyonları, gerçekçi diyalogları ve açıklamalarıyla müthiş bir kitap ortaya çıkmış. Trinity'de denemesi yapılan, Hiroşima ve Nagazaki'de ise bilfiil kullanılan atom bombasının yol açtığı yıkım, nükleer bombanın gelişiminde rol alan Oppenheimer'ı müthiş sarsmış ve sonrasında hidrojen bombası projesinde görev almak istemeyince ihanetle suçlanmış ve soruşturmaya uğramıştı. Kitabın en başında Yunan mitolojisinde geçen Zeus'un Prometheus'u, tanrısal bir sır olan ateş yakmayı insanlara öğrettiği için cezalandırmasına da gönderme yapılarak, bilimin kötülerin elinde insanlık için nasıl zararlı olabileceğine gönderme yapılmış, ki bizzat Oppenheimer, sonraki yıllarda verdiği bir demeçte bunu dile getirmiş.
Değerli @balkan üstada bu müthiş kitabı paylaştığı için yürekten teşekkürlerimi sunuyorum.
 
Son düzenleme:
Üst