Tex Willer N.50 - Il Passato Di Cochise (Nuova Serie)

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,369
141,830
8t9esbam89uzfb15g.jpg


t8sqqa8bj6nu8ps5g.jpg


 

ihtiyardost

Onursal Üye
12 Kas 2010
3,437
68,364
Karagümrük
Son çıkan kitapları bulup, bizlerle paylaştığınız için teşekkürler.
İtalyanca Zagor ve Tex'lerin tamamının yavaş yavaş Türkçemize
kazandırıldığı günleri de göreceğiz inşaallah.
 

teks55

Çeviri & Balonlama
5 Ara 2016
2,454
8,011
Kitabın ilk yarısı Cochise'nin geçmişinden (flashback sahneleri) içeriyor.

Kitabın ikinci yarısı zamanımıza (1859/1860'lara) dönüyor ve Chiricahua'ların ABD ile savaşına zemin hazırlayan olayları ele alıyor.

Tarihi bilgilere baktığımızda:

Aralık 1860'ta 30 madenci , Mimbres Nehri'nin batı kıyısındaki Bedonkohes kampına saldırır. Tarihçi Edwin R. Sweeney, madencilerin "... dört Kızılderiliyi öldürdüğünü, diğerlerini yaraladığını ve on üç kadın ve çocuğu esir aldığını" anlatır. Bundan kısa bir süre sonra Mangas Coloradas(Apaçi Kabile Şefi), ABD vatandaşlarına ve onların mallarına baskınlar düzenlemeye başlar.

1861'de Pinos Altos maden kampının yakınında, Mangas Coloradas, onu bir ağaca bağlayan ve şiddetli bir şekilde kırbaçlayan bir grup beyaz madenci tarafından saldırıya uğrar. (John C. Cremony, Apaçiler Arasında Yaşam)

Tarihçi Edwin R. Sweeney ise bu olayın doğru olmadığını söylemiştir. (Sweeney, Edwin R. (1998). Mangas Coloradas, Chiricahua Apaçilerinin şefi . Norman: Oklahoma Üniversitesi Yayınları. p. 404)

Mangas Coloradas'ın kızı Dos-Teh-Seh, Chiricahua Apaçilerinin şefi Cochise ile evlenir.

1861 Şubatının başlarında, ABD Ordusu Teğmeni George Nicholas Bascom , bir çiftçinin oğlunun "Kızılderili" tarafından kaçırılmasını soruştururken, (suçsuz olan) Cochise'yi, ailesini ve birkaç savaşçıyı Arizona'nın güneydoğusundaki Apache Geçidi'nde kıstırır. Cochise kaçmayı başarır ama ailesi ve savaşçıları gözaltına alınır. Müzakereler başarısız olur ve savaş çıkar. " Bascom olayı " olarak bilinen bu olay, Cochise'nin erkek kardeşi ve diğer beş savaşçının Bascom tarafından asılmasıyla sona ermiştir. O yılın ilerleyen saatlerinde Mangas Coloradas ve Cochise, tüm Amerikalıları Apaçi topraklarından çıkarmayı kabul ederek bir ittifak kurar. Çabalarına orta yaşlı Delgadito da katılır.
 
Üst