Tanrıkent - Cidade de Deus - 2002 (imdb 250)

tancel

Aktif Üye
21 May 2020
150
1,149
rt7mtlg.jpg




mkv
BRRİP
1555 Mb
2h 10min
1920x1040
imdb 8.6
Suç, Dram
Tam uyumlu türkçe altyazılı

YÖNETMEN
Fernando Meirelles, Kátia Lund

SENARYO
Paulo Lins, Bráulio Mantovani

OYUNCULAR
Alexandre Rodrigues
Leandro Firmino
Phelipe Haagensen
Douglas Silva
Jonathan Haagensen

KONUSU
Rocket ve Küçük Ze, Tanrıkent'te yaşayan iki gençtir. Suç dünyasında kendine bir yer edinebilecek zihniyete ve fiziksel güçe sahip olmayan Rocket, çocukluğundan beri bir fotoğrafçı olma hayalleri kurmaktadır, ancak fotoğraf makinesi alacak parası yoktur. Küçük Ze ise Rocket'ın tam tersine çocukluğundan beri suça yatkın bir görünüş sergilemektedir; acımasız, akıllı ve hırslıdır. Küçük bir genelev soygunu sırasında öldürmenin de 'tadını' alan Ze'nin iştahı gün geçtikçe daha da artar.
70'lerde tüm mahallenin uyuşturucu ticaretinin kontrolünü ele geçirir. 80'lerin başında Tanrıkent'te her zamankinden daha büyük bir kaos hüküm sürmeye başlar. Yeni bir suç nesli yetişmiş, eskilerin yerini almak için çalışmaya başlamışlardır. Çete savaşlarında pek çok genç hayatını kaybetmektedir. Artık bir fotoğraf makinesi olan Rocket'ın hayatı bu noktada Ze'yle kesişecektir. Rocket, fotoğraf makinesini bu bitmez tükenmez katliamları belgelemek için kullanacaktır.

FİLM İNCELEMESİ
60'larda inşa edilmiş ve 80'lerin başında Rio'nun en tehlikeli mahallelerinden birine dönüşmüş sosyal konutlardan oluşan Tanrı Kent'te organize suçun destansı tarihine tanık oluyoruz.
Öykü bizlere zayıfların asla var olamayacağı bir dünyanın sert gerçekliğini sunuyor.
"Tanrı Kent"te yaşam adına çok az umut var.
Şiddet, cinayet, tecavüz, intikam dolu ve eli silahlı siyahi bir çocuk. Bu sert resim, Fernando Meirelles'in sinema filmine ilham veren Brezilya gecekondu yaşamının bilinmeyen gerçekliğidir. "Tanrı Kent" acımasız, izlemesi zor ama görmezden gelmesi imkansız bir merak yaratıyor.
Nefretin görüntüsü, dünyadaki en tehlikeli gettolardan birinde gangster olmak için büyüyen çocukların hikayesini anlatan bu filmde hayat buluyor.
Tanrı Kent'ten kaçarsanız ölürsünüz, kalırsanız yine ölürsünüz.
Hikaye, foto muhabiri olarak gettodan kurtulma şansı bulan bir çocuk -Rocket- tarafından anlatılıyor; Rocket, gecekondudan gelen gerçekçi bir karakter. Film, 60'lardan 80'lerin başlarına kadar tehlikeli bir mahallede yaşayan iki çocuğun farklı yolları seçmesine odaklanır.
Filmin başlarında, çocuklar mahallelerindeki özel bir mülkü soymayı planlar ancak soygun planladıkları gibi gitmez ve arkalarında bir sürü ceset bırakırlar. İlk bölümün tamamı aslında bu tür parçalardan oluşur ve geçmişe dönük olarak ayrıntılı katmanlar ortaya koyar. Şiddetin en sürükleyici karelerinden biri, henüz 10 yaşında olan, ürkütücü bir sakinliğe sahip Li'l Ze'ye aittir. Kurbanlarını öldürürken zevkle kıkırdadığını gösteren yakın çekim oldukça ürkütücüdür.
Karşımıza çıkan önemli karakterlerden biri olan ve filmin içinde sokakları kasıp kavuran, gençlere akıl verip soygun yapma planları ile çeşitli başarılar kazanmaya başlayan, sonrasında büyük bir gangster çetesinin başı olan ve dünyaya acımasızca yaklaşan Li'l Ze, filmin genelinde yaratılan şiddetin büyük bölümünün sorumlusudur aynı zamanda.
Tanrı Kent, şiddet dolu arka sokaklarda yaşayan iki arkadaşın hikayesini aktarıyor. Filmde kendilerine farklı yollar seçen çocukların gözünden Tanrı Kent'in yok edici gelişimine tanıklık ederiz. Tanrı Kent 2002'nin en olay filmlerinden biri; Rio de Janeiro'nun suç dolu gecekondu mahallelerinde geçen, izleyicisini altüst eden bir film.
Filmlerin "ahlaki" sorumluluklarından biri sizi asla gitmek istemeyeceğiniz yerlere götürmek ve asla yaşamak istemeyeceğiniz hayatlara sokmaksa, o zaman "Tanrı Kent" bunun başarısız bir örneğidir. Film hiçbir ahlaki sorumluluk kabul etmez. Sadece acımasızca "gerçeklere" bakar ve belki de bu gerçeği kabul etmek bizler için en zor olanıdır.
Alıntı: Selim Gonan



 

tancel

Aktif Üye
21 May 2020
150
1,149
Değerli @tancel 'in son zamanlarda art arda yaptığı paylaşımlar sayesinde Diyarımızda zengin -ve nitelikli- bir sinema arşivi de oluşuyor; bunu çok önemli ve değerli buluyorum. Emek ve katkılarınız için sonsuz teşekkürlerimi sunarım değerli @tancel. Elleriniz dert görmesin...
Sayın @Calligrapher övgü dolu sözleriniz için teşekkür ederim. Sitede çizgi romanların en güzelleri olduğu gibi filmlerin de en güzelleri olsun istiyorum. Elimden geldiğince ve zaman buldukça yerli ve yabancı, ödüllü, kaliteli filmleri eklemeyi düşünüyorum. Çizgi Diyarındaki arkadaşlarıma 7. sanatla ilgili katkım olursa ne mutlu bana.
 
Üst