Shigeru Mizuki (Manga) (İngilizce, Fransızca, İspanyolca)

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,918
28,349




Üstat @İnanna Salome 'den alıntı:

Shigeru Mizuki

"8 mart 1922 tarihinde Osaka'daki bir hastanede, Shigeru isimli bebek, Mura ailesinin ikinci oğlu olarak hayata gözlerini açtı. Gençliğini bir liman şehri Sakaiminato'da geçiren Shigeru, resim yapmayı çok seviyordu ve daha küçük yaşta çizimleri Mainichi gazetesinde yayınlanmıştı. Resim çizmek küçük Shigeru'nun tek ilgi alanı olmayıp, doğaüstü şeylere de meraklıydı. Özellikle komşusu "Nonoba" dediği Kageyama Fusa isimli yaşlı teyzeden dinlediği Japon mitleri ve halk hikayelerinde sıkça rastlanılan Youkai denen şeytanlar hakkındaki hikayeleri çok seviyordu.

Ancak 1942 yılında, Shigeru 20 yaşında geldiğinde Japon İmparatorluk Ordusu'na alındı ve Papua Yeni Gine'deki New Britain adasına gönderildi. Savaşta sıtmaya yakalandı, arkadaşlarının ölümlerine şahit oldu ve bir Amerikan hava saldırısında baskın olan sol kolunu kaybetti. Rabaul kasabasındaki bir sahra hastanesinde tedavi görürken yerli Tolai halkından arkadaşlar edindi. Onu seven Tolailar, Shigeru'ya ev, vatandaşlık, hatta evlenecek bir kadın teklif ettiler. Shigeru bu teklifi düşünmüş olsa da, önce Japonya'ya dönüp ailesini görmeye karar verdi.

Japonya'ya dönüp ailesiyle yüzleştikten kısa bir süre sonra tekrar Yeni Gine'ye gitmeyi amaçlayan Shigeru, bir topçu subayı olarak savaşmış abisinin savaş suçlusu çıkması sebebiyle yurtdışına çıkma yasağı aldı ve önce balıkçılık, daha sonra sağ kolunu geliştirerek çizerlik yaptı. İlk eseri 1957 yılında çıkan Rocketman isimli manga olan Shigeru, kısa bir süre çalışmış olduğu Mizuki isimli hanın adını alarak Mizuki Shigeru adını kullanmaya başladı. Eserlerinde agresif bir savaş karşıtlığı olan Shigeru, Japonya'nın işlediği savaş suçlarına da değiniyordu. Ancak Mizuki Shigeru'yu asıl ünlü yapan ve bugün kendisinin başyapıtı olarak değerlendirilen eseri Gegege No Kitaro isimli manga eseri 1960 yılında çıktı ve 1968 yılında animeye uyarlandı. (bugün dahi devam eden ve Japonya'da adını bilmeyenin neredeyse olmadığı bir üne sahip.)

Hayatını eserlerine adamış ve 2015 yılında 93 yaşında kalp krizinden ölene kadar manga çizmeye aralıksız devam etmiş Mizuki Shigeru, sadece sevilip sayılan büyük bir sanatçı olmayıp, aynı zamanda imparatorluk sonrası Japon sulhperverliğinin de en önemli temsilcilerinden biridir."

"Mizuki Shigeru'nun Kitora eseri her ne kadar ünlü müzisyen hakkında olmasa da, Miyazaki ve Japon Mitlerini sıkça kullandığı eserlerini sevdiğinizden ; Shigeru'nun baş karakteri mezarlıkta doğan Yokai olan, Japon mit ve halk masallarından bir çok öğe bulunduran manga serisi de ilginizi çeker. Benim hem manga hem de anime serileri feci ilgimi çekti."

Üstat @eankara 'dan alıntı:

Mesajınızla bizlere sunduğunuz , sanat ve sanatçıya büyük ilgi barındıran, bu tip katkılar ; hem konuyla ilgili dostlar , hem diyarımızın bilgi belleği açısından önem taşıdığını önceki mesajlarımda olduğu gibi , yine belirtmiş olayım.

Mesajınızda değindiğiniz gibi , Mizuki’nin özel yaşamı tabii ki ilgimi çekti. Sanatıyla Showa dönemine bu kadar detaylı ve biraz da gizliden gizliye hiciv barındıran şekilde ‘’ dokunan ‘’ sanatçının birikiminin nereden oluştuğunu merak ettiğim ve de ‘’ başka hangi eserleri var acaba? ‘’ düşüncesine sahip olduğum için sanırım. Nitekim , yaşamını çok güzel özetlemişsiniz .Bu özelliklere , sanatının gelişme aşamalarını da ekleyebiliriz.
( Sanatçının ilk dönem çalışmalarının Yokai sanatıyla ilgili olması nedeniyle , bu sanata özel ilgimin de, Mizuki merakıma katkısı var.)

Los Angeles Times gazetesinden Ian Scheffler , Mizuki’nin İmparator Showa ya da Hirohito dönemi saltanatını konu edinen bu çalışmasını , Art Spiegelman’ın ünlü Maus’una benzetmiş. Açıkçası , çok beğendim bu benzetmeyi. Dönem ya da değinilen konular farklı olmakla beraber , Mizuki’nin bir döneme ilişkin gözlemlerini ‘’Nezumi Otoko ‘’ karakteri üzerinden anlatması nedeniyle Scheffler’e hak verdim. Ama , bence en önemlisi; Japonya’nın savaş suçlarını gözler önüne serecek şekildeki '' objektif '' anlatım tarzıyla , sanatçının göstermiş olduğu cesareti.

Diğer eserlerini henüz okuma fırsatı bulamadım. Kitaro eserinin konusuna değinmişsiniz, tahminim doğru çıkmasa da, kişisel düşüncem , bir sanatsever için konusu ne olursa olsun, bu eserlere ilgisiz kalmak mümkün değil gibi gözüküyor.

Örnek verdiğiniz , Kurtcebe başta olmak üzere , sanatçılarımızın çeşitli çalışmalarının her biri nitelikli çalışmalar. Özellikle Kurtcebe’nin ‘’ Kuvayı Milliye Destanı ‘’nı , Gökçe Akgül’ün ‘’ Nutuk ‘’ çalışmasını , ‘’ Ustura Kemal ‘’ leri bence ayrı yere koymak gerekiyor. Ama , Sn. @Calligrapher dostumun ‘’ Keşke bizde de yakın tarihimizi nesnel olarak anlatan böylesine yüksek nitelikli çizgi romanlar yapılabilse.. ‘’ düşüncesi çok doğru. Ben de bu alandaki çizgi roman çalışmalarının yeterli olmadığını düşünüyorum.

Belki okumuşsunuzdur , bundan aylar önce yazdığım, 15 Ekim 2023 tarihli , ‘’ Lilith ‘’ çizgi romanıyla ilgili yorumumda , tıpkı Sn. @Calligrapher gibi, ben de tarihimizin çizgi romanlarımızda yer alması konusu detayları için ‘’ keşke ‘’ kelimesini kullanmışım! Örneğin , Kurtuluş savaşımızda , tüm cephelerimizde olduğu gibi , hepimizce bilinen bir 57. Alayımız var ki , bence gerçek bir ‘’ fantazya ‘’ !! Çizgi romanı yapılmasına yapıldı , üstelik manga tarzında. Ama , kimbilir daha ne detaylar anlatılabilirdi. Örneğin, ‘’ Nazi U-Boat Maceraları’’nı heyecanla okuyoruz belki ama , kimbilir ‘’ Çanakkale Denizaltı Savaşları ‘’ nın çizgi romanları , Mizuki’nin değindiği tarzda ayrıntılı yapılsa ne kadar büyük zevkle okurduk. ( X ) Özetle, Dündar Kardeşlerin çalışmaları gibi , yakın tarihimize değinen , özellikle gençlere bilgi vermeye yönelik çizgi romanları yararlı, ama bir Mizuki örneğindeki gibi olmadığını belirtmeliyim.

Çeşitli kaynaklarda, Mizuki’nin ilk dönem çalışmalarının Yokai tarzına sahip olduğu belirtiliyor. Bilindiği gibi , Japon geleneklerinde önemli yeri olan doğaüstü korkunç varlıklar. Edo dönemindeki bilgilenme ile , daha rahatça sanata aktarıldılar ve Yokai sanatının müthiş örnekleri ortaya çıktı. Nitekim , Mizuki’nin de sanat yaşamında Yokai Sanatı önemli yer almış.

Mesajımın sonunda Yokai sanatına değinmişken , dönem ya da sanatçının bağlı olduğu toplum açısından olmasa bile, çizim tarzı açısından çok benzettiğim , Topkapı Sarayı’mızda keşfedilen , yaşamı hakkında önemli bilgiye sahip olamadığımız ( nerede yaşadığı , hangi yıl doğduğu , hatta adı gibi bilgilere bile kesin olarak sahip değiliz ) , büyük sanatçı Mehmet Siyah Kalem’i analım , derim.

https://www.cizgidiyari.com/forum/k...1926-1989-ingilizce-manga.177496/#post-790438
 
Son düzenleme:

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,918
28,349
Shigeru Mizuki - Hitler 2021






Shigeru Mizuki - Hitler 2021 --214 Pages ---- ING --




Shigeru Mizuki's Hitler -- Mizuki, Shigeru, 1922-2015; Davisson, Zack -- 316 Pages -- ING --
 

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,918
28,349
Son düzenleme:

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,918
28,349

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,918
28,349

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,918
28,349

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,918
28,349

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,918
28,349

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,918
28,349

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,918
28,349

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,918
28,349

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,918
28,349

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,918
28,349

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,918
28,349

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,918
28,349

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,918
28,349

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,065
6,273
Sn. @balkan , Sn. @İnanna Salome size "efsane " derken , bence gerçekten haklı. Bir sanatçı hakkında, "tümevarımcı " anlayışla yaptığınız paylaşım çok önemli bence. Sunumunuz, diyarımızdaki @Osidi dostumuzun paylaşımlarını hatırlattı. Merak ettiklerimin dışında, " otobiyografik " anlayışla hazırlanan kitaplar da, adeta " hemen oku beni ! " diye kışkırtan cinsten. Yetiştirme durumunda olduğum yazılarım var, ama fırsat bulup tüm bu kitaplar üzerinden, Mizuki'nin Sanatı üzerine bir şeyler yazmak isterim.
Diyardaş olmakla ne kadar şanslı olduğumu bir kez daha hatırlattınız bana Sn. @balkan . Çok teşekkür ediyorum.

( Not : Manga konuları açıldığında, gözlerim zaman zaman Sn. @Saitama 'yı arıyor. Umarım, vatanı görevi sonrası, kısa zamanda tekrar aramızda olur. )
 
Son düzenleme:
Üst