SARI ZEYBEK / 1948 / Çocuk.

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,102
6,475
Ve bir Ayhan Başoğlu çalışması , üstelik '' Sarı Zeybek '' !! Hem ismi hem de sanatçısı nedeniyle '' bir çırpıda '' okumama neden olan 1948 'den kalma bir hazine daha !! Koca Malkoçoğlu'nun sanatçısının bu çalışmasını bilmeme olanak yoktu tabii , çok da iyi oldu . Henüz 20 yaşındaki , daha sonraları Türk Çizgi Roman Tarihi'nin kilometre taşlarından olan Başoğlu'nun , çizerlik yıllarının başlarındaki durumunu göstermesi açısından önemli bir keşif daha ! '' Sarı Zeybek '' ismi , gerek şarkısının gerekse de izlediğim bir belgeselin adı üzerinden , ulu önderimiz Atamızı çağrıştırdı , güzel bir öyküydü . Teşekkürler @ritvan .
 
Son düzenleme:

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,907
5,290


Sayin ritvan ;

Türk Çizgi Romanını Suat Yalaz ve Karaoğlan ile tanıdım. Daha 8-9 yaşlarındaydım. Sonra Tarkan gelir... Malkoçoğlu ile bir hayli ileride o da filmleri ile tanıştım. Şimdi düşünüyorum da hani derler ya bazı romanlar yazarlarının önüne geçer diye. Bunu alıp konumuza uyarlarsak : Bazı filmler Çizgi Romanların önüne geçer .... Bazı film kahramanları hem çizgi romanının hem de çizerinin önüne geçer... Demek istediğimi anlatayım...
Birçok çizgi romandan uyarlanan filmler vardır. Hatta Tommiks filmi bile vardır. Ama çizgi romanın önüne geçememiştir. Oysa Süpermen filmleri , Batman filmleri , Örümcek Adam filmleri böyle mi ? İşte bizde de Karaoğlan filmleri bir dönem çizgi romanının önüne geçmişti. Kartal Tibet Karaoğlan filminde Suat Yalaz'ın da Çizgi Romanın da önüne geçmişti. Ama Suat Yalaz hayatının hatasını yaptı hiç de uymayan Tamer Yiğitle devam etmek istedi. Bir fiyaskoydu. Neyse konumuza dönelim. Bir
Kartal Tibet Karaoğlan'dan daha Karaoğlandı , Cüneyt Arkın Malkoçoğlu'ndan daha Malkoçoğlu idi...

Daha bir konumuza dönersek ; Sayın eankara'nın da değindiği gibi Sayın ritvan'ın sunduğu buradaki çizgi romanın çizeri Ayhan Başoğlu. Ben onu bu eseri ile değil de ( doğrusu bu eserinden haberim bile yoktu. Sayın ritvan olmazsa hiç te olmayacaktı. ) Malkoçoğlu ile tanıdım. Ve tabi Cüneyt Arkın benim için Malkoçoğlu idi...

Gelelim eankara dostun değindiği "Sarı Zeybek" konusuna... Doğrusu ilk okuduğumda bende de bir an ATATÜRK'ü çağrıştırdı.
Ben gece uyumadan önce mutlaka okurum. Okuyarak uykuya dalarım. Dün gece de ( 04-05 Ocak 2024 ) "
NTV tarih" dergisinin Mayıs 2010 tarihli 16. sayısını okuyordum. Aşağıdaki alıntılar bu derginin 72. sayfasından : Tüm Tam Bağımsız Demokratik Halk Cumhuriyeti ve Atatürk dostlarına sunuyorum :
Selim Sırrı Tarcan (25 Mart 1874 , Mora - 2 Mart 1957 , İstanbul ) anlatıyor ...
"
1916'da bir metod dahilinde başlanğıç ve sonu malum , muayyen figürleri olan bir zeybek raksı vücuda getirmeğe karar verdim. Bunun için evvela zeybek türküleri içinde beğendiğim "Sarı Zeybek" türküsüne daha canlı , daha neşeli bir beste yaptım. Sonra da 9/8 lik bir dans havası vücuda getirdim. Adına Selim Sırrı Zeybeği dedim..."

Aşağıdaki satırlar ise "
Yeni Zeybek Raksı" isimli broşürden :
"
1925 - 13 Teşrinevvel Salı günü akşamı Reis-i Cumhur Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri İzmir'de Kız Muallim Mektebini teşrif buyurmuşlardı. Gazi Paşa tarafından ezhar olunan arzu üzerine terbiye-i bedeniye müfettiş-i umumisi Selim Sırrı Bey yetiştirdiği talebelerden Mualla Hanım'la birlikte tertib ve ihya eylediği Zeybek raksını oynadılar.
Bu o kadar cazib ve hoş bir manzara idi ki sahneden gözleri bir an ayırmak mümkün olmuyordu. Bilhassa Gazi Paşa Hazretlerinin mahzuziyeti çehrelerinden okunuyordu. Oyunu tekrar ettirdiler. Müteakkiben yanlarına davet edip Selim Sırrı Bey'e iltifat ettiler...
"

Mustafa Kemal Atatürk'ün Sarı Zeybek Dansına düşkünlüğünü biliyorduk ama kökenini bilmiyorduk...


Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim ...


















 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,102
6,475
Sn. @dedo11 . Mesajlarınızdaki anlatımlarınız için bir çok açıdan renkli diyebilirim. Görsel bakımdan renkli mesajlarınız , içerik açısından da bir hayli renkli . Sn. @ritvan 'ın hazinelerini zevkle okumakla birlikte , sizin mesajlarınızı keyifle izlediğimi bilmenizi isterim. Sağ olun.
 
Son düzenleme:
Üst