"Noir" Çizgi Romanlar (Comics, GN, BD ...)

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,072
6,316
'' Polarlys Yolcusu '' kapağından görüldüğü gibi bir Simenon romanı uyarlaması. Senaryo yazarına baktığımızda , güzel paylaşımlarıyla diyarımıza önemli katkılarda bulunan @gandor08 'in bir paylaşımının da senaryo yazarı olduğunu görüyorum : Montparnasse'li Kiki.

Çizer olarak imza atan sanatçı Christian Cailleaux'a ise, özellikle ülkemizde dilimize çok çevirisi olmayan Blake & Mortimer ikilisinin çizimlerinde rastlanmakta. Bilindiği gibi Simenon'un yazdığı polisiye romanların sayısı bir hayli fazla . Sn. @Osidi dostumuzun paylaştığı bu çizgi roman , tam da bir süredir Noir ortamlı sanat eserleri sohbetlerimize güzel kaynak olabilecek nitelikte. Umarım , diyar dostlarımız bu romanı çevirmeye değer bulur ve dilimize kazandırırlar. Çizgi romanın grafik yapısı , özellikle de tam sayfa çizimler. hoş seyirlik oluşturmuş.
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,072
6,316
Gilles Hammesh isimli çizgi roman için, okuru tam bir'' Noir '' dünyası yaşatan çizgi roman demek isterim. Bu çizgi romanın sayfalarını karıştırdığımda , çizim tarzını çok beğendiğimi belirtmeliyim. Karanlık ortamların , kaderleri kaybetmek olan, '' alt tabakadan '' kişilerin bulunduğu , suçun yaşandığı bu kirli dünyanın özellikleri , bir bakıma bende çağrışımlar zinciri oluşturdu. Senaryo özellikleriyle birlikte , çizimlere baktığımda , aklıma öncelikle iki sanatçı geldi. İlki Galip Tekin , ikincisi ise Bernet. Sayfalarda yer alan '' sketch '' tarzı çizimler , etkiyi daha da güçlendirmiş. Tabii , tüm bunları yazmak istediğimden , gözüme ilk önce kapaktan çarpan , çizgi romanın büyük ismi Jodorowsky'yi anmadan geçmek mümkün değil. Teşekkürler @Osidi
 

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,458
17,472
Ankara

qj7srrkv4go20zu5g.jpg

 

karlıova

Yeni Üye
9 Ocak 2019
84
487


ihwvwjq0mxhy5ef5g.jpg

@Osidi dostumun bu son katkısı, Cognac polisiye film festivalinin 25. yılı anısına çıkarılmış, birçok BD sanatçısının katkı verdiği 15 kadar kısa öyküden oluşan bir albüm. Çok derinlikli değil, ancak değişik tarzdaki hikayeler ve desenler kendini okutturuyor.



BDTheque sitesinde üyelerin oylarıyla "Kaçırılmamalı" kategorisinde yer alan BD serileri ve albümler aşağıdaki linkte. İlk üç sıra çok tanıdık, Blacksad, Tetikçi ve XIII. Nispeten daha yeni serilerden "Il Faut Flinguer Ramirez" (Ramirez'i zımbalayın), Tyler Cross ve Manu Larcenet'nin Blast'ı da listede kendine yer bulmuş.


Bu da daha geniş katılımlı bir site olan Bedetheque listesi, ancak janr bazında ayrım yok dolayısıyla yalnız BD'ler değil Criminal, Scalped gibi comics işler de buraya girmiş. Beklendiği gibi temel seriler aynı ama birkaç değişik one shot iş var bu listede.

 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,072
6,316
Çok teşekkürler Sn. @Osidi . Bu sabah gözlerimizi , diyarımızda Burroughs sayesinde '' Beat kuşağı '' ile açtık ! William S. Burroughs gibi bir dev, birçok konuya açılım sağlayan bir kişilik. Bu kez , bu paylaşımınızla müzik , edebiyat , resim , illustrasyon gibi konuları, geçmiş yıllarda, sanırım ''postmodern '' anlayışla ele alacağız . '' Psychedelic '' ortamlar söz konusu bu kez. Sağ olun.
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,200
7,127
te76961xw58acxv5g.jpg


Michel Bussi'nin dilimize de "Siyah Nilüferler" adıyla çevrilmiş romanından (Epsilon Yayıncılık, 2023) Frédéric Duval tarafından çizgi romana uyarlanan ve Didier Cassegrain tarafından olağanüstü güzellikte resimlenen soluk soluğa okunacak heyecanlı bir cinayet / gizem çizgi romanı. Öykü, ünlü empresyonist ressam Claude Monet'nin evi ve bahçelerinin yer aldığı Giverny köyünde geçiyor ve 11, 36 ve 80 yaşlarındaki üç kadının etrafında şekilleniyor. Öykü yaşlı kadının anlatımıyla ilerliyor. Nehirde bir adamın cesedi bulunuyor. Müfettişler cinayetin kim tarafından ve neden işlenmiş olduğunu araştırırlarken, bu sırada bol bol Monet'nin yaşamı ve tablolarına da göndermeler yer alıyor. Örneğin, yukarıdaki kapak resminde dahi sanatçının ünlü "Water Lilies" (Su Nilüferleri) tablosuna gönderme var. Kitap boyunca tüm renklendirmeler tıpkı Monet'nin tablolarındaki gibi, ışığın nesneleri belirsizleştirdiği bir tarzda ve son derece başarılı bir biçimde yapılmış, ki bilindiği üzere, empresyonizmin temel özelliği, ışık, renk ve an kavramını öne çıkartarak, doğadaki görünümlerin sürekli değişim içinde olduğunu, herhangi bir zamanın herhangi bir anına denk gelen görünümün bir daha aynı şekilde görünemeyeceğini vurgulamaktır. Sonuç olarak, sadece resimlerine bakarak dahi keyif alınacak çok başarılı bir çizgi roman uyarlaması olmuş. Değerli @Osidi 'ye bu güzel eser ve tüm paylaşımları için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
 

karlıova

Yeni Üye
9 Ocak 2019
84
487

1699i90jw7ywm7q5g.jpg


Noir başlığı gayet güzel zenginleşmeye devam ediyor. Geçenlerde BedeTheque sitesinde bir tarama yapıp son 4 senede forum üyelerinin notlarıyla yılın ilk 100 albümüne girmeyi başarmış çalışmalardan ilgimi çekenleri indirdim. "Un Avion Sans Elle" (Onsuz bir uçak) 2021'de ilk 100'e giren başarılı bir roman uyarlaması, arşivime katmıştım. Sitede notu 4.5/5, oldukça iyi.



Sitedeki tanıtım yazısını çevirtip biraz düzelttim. İlgilenenlere...

"Michel Bussi'nin en çok satan kitabı çizgi roman formunda! Dedektif Credule Grand Duc ölmek istiyor. Hayatının soruşturması başarısız oldu...
18 yıldır, 23 Aralık 1980'de İstanbul-Paris uçağının düşmesinden sağ kurtulan küçük bir kız olan, Mont Terrible mucizesi Lylie'nin gerçek kimliğini arıyor. Çünkü uçakta iki bebek vardı! Birbirine tamamen zıt iki aile olan Carville'ler ve Vitral'ler - Fransız endüstriyel üst burjuvazisinden Carville'ler ve Normandiya kıyılarından büfeci Vitral'ler - basının Libellule lakabını taktığı kız için yarıştı.
Sonunda, mahkeme Lylie'yi mütevazı Vitral'lere emanet eder. Carville'ler tarafından tutulan dedektif, sorgulamalar, hipotezler, kirli oyunlar ve başarısızlıklarla dolu on sekiz yıllık bir maceraya başlar... Ve sonra... tam kafasına dayadığı silahın tetiğine basacakken, Crédule son bir kez o dönemin gazetesinin kapak sayfasına göz atar... Birdenbire her şey netleşir... Bir aile dramı, tıkır tıkır işleyen bir gerilim ve bir kimlik arayışı, Michel Bussi'nin romanının Fred Duval tarafından titiz uyarlaması, Nicolaï Pinheiro'nun desenleri ve anlatımıyla yüceltiliyor.

Elinizden bırakamayacağınız, karmaşık ve sevimli karakterlere sahip bu yoğun hikaye, okuyucuyu Paris'in manzaraları, Jura'nın uzun yürüyüş parkurları veya Dieppe sahilinde olduğu kadar soruşturmanın gizemleri arasında da bir yolculuğa çıkarıyor. Güzel bir sihir hilesi gibi, “Onsuz Bir Uçak’ bize oynadığı oyunu daha iyi gizlemek için yavaş yavaş sırlarını ortaya koyuyor."
 

kayamtky

Kıdemli Üye
17 Ağu 2013
116
139

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,072
6,316
Noir çizgi romanlar konusuna ünlü Fransız çizgi roman sanatçısı Jacques Tardi'nin dahil olması çok güzel oldu. Tardi , özellikle babasının , savaş zamanı esir edilip , esir kampı yaşaması nedeniyle çok farklı çocukluk yaşamış ve bu duygularını sanat çalışmalarına başarıyla aktarmıştır. Bu nedenle II. Dünya Savaşı zamanları çizgi romanlar açısından konu edildiğinde, Tardi önde gelen sanatçılardan olmuştur. Tardi , oluşturduğu eserleriyle , ünlü ressam Goya gibi geleceğe bir bakıma belgeler bırakmıştır. Sadece savaş zamanlarının toplumsal yansımalarını çizmekle kalmamış , etkileyici polisiyelere de imza atmıştır. Yarattığı müffettişlerle tam da üzerinde konuştuğumuz '' Noir '' ortamlı polisiyeleri çizgi roman sanatına kazandırmıştır. Bu açıdan ilk önce , ülkemizde de yayınlanan İstasyon Sokağı No: 120 'yi ( yazar Leo Malet ile ) bu konunun örneği olarak belirtebilirim. Ancak , sanırım geniş kitlelerin Tardi'yi tanıması , yönetmen Luc Besson tarafından film haline getirilen '' Adele Blanc'ın Olağanüstü Serüvenleri '' ile oldu.

Sn. @Osidi tarafından paylaşılan '' Griffu '' , Tardi'nin polisiye yazarı Jean Patrick Manchette' ile yazdığı bir '' Noir '' çizgi roman örneği. Özel dedektif Griffu'nun macerasına bakarken , Tardi'nin doyumsuz çizgileri için de bir şeyler söylemek gerekiyor. Tardi çizimlerinde mükemmel olarak kullandığı '' siyah - beyaz '' dengesiyle , her zaman bana efsane sanatçı Hugo Pratt'ı çağrıştırır , tıpkı Jose Munoz gibi. Umarım , Tardi'nin diyarımızda Türkçe olarak bulunan eserlerinin dışındakiler de dostlar tarafından dilimize çevrilir , diyarımıza kazandırılır.

Teşekkürler Sn. @Osidi
 

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
532
2,781
Film Noir in çizgi roman olarak bu kadar çeşitliliği hiç de aklıma gelmezdi.

Sn @eankara öncülük etmeseydi

sn @Osidi hiç de haberimiz olmayan Noir konulu bu kadar çok olacağına inanmadığım çizgi romanları belki de binbir emekle arayıp bulup paylaşmasaydı,

kesinlikle bilemeyecektik diye düşünüyorum

Hepinize sonsuz teşekkürler
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,072
6,316
Estağfurullah Sn. @kemalettin . Diyarımızdaki sunumlar , dostlarla ve sizinle paylaşınca anlam kazanıyor. Nazik mesajınız için ben teşekkür ederim. Konulara katkılarınızı izliyorum, yoğun temponuzdan dolayı sanırım hafta içi müsait değilsiniz. Emekleriyle eser ve bilgi paylaşımında bulunan tüm dostlar gibi , zengin bilgi dağarcığınızdan kaynaklanan katılımlarınızın devamını dilerim.
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,200
7,127
Merhum gazeteci Okay Gönensin, Jean-Patrick Manchette'i "68 ruhunun kara romancısı" olarak tanımlar. Gerçekten de, edebiyat çevrelerince Manchette, 70'lerde ve 80'lerin başında yazdığı romanlarla Fransız kara romanını yeniden icat eden isim olarak kabul edilmektedir. 53 yıllık kısacık ömrüne sığdırdığı eserleri, yeni nesil polisiye yazarlarına ve yeni bir soluk arayan sinemaya ilham kaynağı olmuştur. Nada (1974), Le Choc (1982), Keskin Nişancı (2015) adlı eserleri beyaz perdeye uyarlanmıştır.
Ünlü Fransız çizgi roman sanatçısı Jacques Tardi'yi tanıtmaya ne hacet! 2013 yılında Fransız Hükümeti tarafından Légion d'honneur nişanına layık görülen, ancak özgür bir insan olarak kalabilmek adına bu nişanı reddeden bir isim Tardi. Ülkemizde de Adèle Blanc-sec'in Olağanüstü Maceraları, Ben Rene Tardi, Siperlerdeydik, Tolbiak Köprüsünde Hava Puslu gibi kitapları yayımlanmış bu büyük ustanın, bir başka büyük usta Manchette'in eserlerinden uyarladığı iki öykü (Griffu ve West Coast Blues) ile iki de yarım kalmış öykü yer alıyor değerli @Osidi 'nin paylaşmış olduğu bu muazzam kitapta. Öykülerin başında Tardi'nin değerlendirmeleri yer alıyor -ki bu yönüyle de çok değerli. Zira, değerlendirmelerde Tardi, Manchette ile ortak çalışmalarına ilişkin bilgilere de yer veriyor. Örneğin, kimi zaman Manchette haftada sadece 2 sayfa metin yollarmış, Tardi bunları çizer, sonraki haftaya kadar devamını beklermiş, öykünün sonunun nasıl biteceğini bilmeksizin...
Değerli @Osidi 'ye bu mükemmel paylaşımı için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
 
Son düzenleme:

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,458
17,472
Ankara
cv9yssxa5xs1guk5g.jpg

vk.com .pdf linkleri,
Yükleyecek çok yerim kalmadı bir şeyleri silmek yerine doğrudan link vermek daha cazip geldi, vk linkleri kolay kolay silinmiyor.















but1pujltrj6qjh5g.jpg




 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,072
6,316
Bu kez karşımda tam bir '' Noir '' çizgi roman bulunuyor. Sn. @Osidi 'nin paylaştığı, Sun Tzu'nun çok bilinen eserinden hareketle , Kelly Roman'ın senaryosuna dayanan çizgi roman, daha önce gördüğüm '' Noir '' çizgi romanlardan bir hayli farklı. Senaryo yazarı ve de çizerini daha önce tanımadığım çizgi romanın karanlık atmosferi çok etkileyici.

"Çin, yatırım portföyünün performansını, askeri güçle korunabilecek, meşru bir ulusal güvenlik çıkarı olarak görseydi, dünya nasıl olurdu?" Bu düşünce , kitabın çıkış noktası olmuş. Kelly Roman , 2007 yılını tam zamanlı olarak bu kitaba hazırlı süreci şeklinde çalışarak geçirmiş , sonraki 4,5 yılda bu kitap oluşmuş. Metin orijinalindeki gibi, aynı bölüm başlıklarına sahip 13 bölüm halinde düzenlenmiş. Bir günlük tutan baş karakterin adı, yazarın adını almış : Kelly Roman !!

Karanlık atmosferdeki çizimlere bakınca , bir an '' Tuncer Erdem ''in karanlık çizimlerini gördüm sanki. Çizer Michael Deweese çok güzei bir iş çıkarmış. Zaten Kelly Roman da çizere dikkat çekmiş ; '' senaryomu ve storyboard'larımı alıp, onları muhteşem sanat eserlerine dönüştüren Michael DeWeese kadar yetenekli ve çalışkan bir illüstratörle çalışmasaydım, bunların hiçbiri mümkün olmayacaktı.'' diyor. Siyah - beyaz renklerinin dışında kullanılan kırmızı renk , burada '' Sin City '' den biraz daha farklı. Yeri geldiğinde, karelerdeki metin bantlarının da rengi haline dönüşmüş.

Bu etkileyici '' siyah-beyaz '' atmosferi gördükten sonra, nette DeWeese'nin 2020 tarihli bir başka çalışmasının daha olduğunu gördüm. İran'ın karanlık sokaklarını ele alan , iki ciltlik eserin adı da ilginç ; '' A Girl Walks Home Alone At Night '' yazarı Ana Lily Amirpour.

Bu , '' tam anlamıyla Noir '' paylaşımınız için çok teşekkürler @Osidi
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,994
ordu-turkey
Bu kez karşımda tam bir '' Noir '' çizgi roman bulunuyor. Sn. @Osidi 'nin paylaştığı, Sun Tzu'nun çok bilinen eserinden hareketle , Kelly Roman'ın senaryosuna dayanan çizgi roman, daha önce gördüğüm '' Noir '' çizgi romanlardan bir hayli farklı. Senaryo yazarı ve de çizerini daha önce tanımadığım çizgi romanın karanlık atmosferi çok etkileyici.

"Çin, yatırım portföyünün performansını, askeri güçle korunabilecek, meşru bir ulusal güvenlik çıkarı olarak görseydi, dünya nasıl olurdu?" Bu düşünce , kitabın çıkış noktası olmuş. Kelly Roman , 2007 yılını tam zamanlı olarak bu kitaba hazırlı süreci şeklinde çalışarak geçirmiş , sonraki 4,5 yılda bu kitap oluşmuş. Metin orijinalindeki gibi, aynı bölüm başlıklarına sahip 13 bölüm halinde düzenlenmiş. Bir günlük tutan baş karakterin adı, yazarın adını almış : Kelly Roman !!

Karanlık atmosferdeki çizimlere bakınca , bir an '' Tuncer Erdem ''in karanlık çizimlerini gördüm sanki. Çizer Michael Deweese çok güzei bir iş çıkarmış. Zaten Kelly Roman da çizere dikkat çekmiş ; '' senaryomu ve storyboard'larımı alıp, onları muhteşem sanat eserlerine dönüştüren Michael DeWeese kadar yetenekli ve çalışkan bir illüstratörle çalışmasaydım, bunların hiçbiri mümkün olmayacaktı.'' diyor. Siyah - beyaz renklerinin dışında kullanılan kırmızı renk , burada '' Sin City '' den biraz daha farklı. Yeri geldiğinde, karelerdeki metin bantlarının da rengi haline dönüşmüş.

Bu etkileyici '' siyah-beyaz '' atmosferi gördükten sonra, nette DeWeese'nin 2020 tarihli bir başka çalışmasının daha olduğunu gördüm. İran'ın karanlık sokaklarını ele alan , iki ciltlik eserin adı da ilginç ; '' A Girl Walks Home Alone At Night '' yazarı Ana Lily Amirpour.

Bu , '' tam anlamıyla Noir '' paylaşımınız için çok teşekkürler @Osidi
yani bilemiyorum sayın osidi daha ne süprizler yapacak sun tzu bile varsa artık söz biter bende
 

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
532
2,781

bv5yodiy48sbz695g.jpg



Araştırmacı ve de bulunamayanı bulucu yeteneğinize şapka çıkarıyor ve çok teşekkür ediyorum sn @Osidi

Bana göre, tam da müthiş bir paylaşım bu

Neden mi?

- Hem Art of War

- Hem Grafik Roman

- Hem Noir

- Hem de İngilizce

(İngilizce ve Türkçe dışındaki dillerde özürlü olduğum için,
ve de halihazırdaki tüm Türkçe + İngilizce olanlar "kota"mı zaten doldurduğu için,
diğer dillerdeki yayınları, google ile çevirtemediğim sürece, görmezden gelmek zorunda kalıyorum)
 

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,458
17,472
Ankara
Bu etkileyici '' siyah-beyaz '' atmosferi gördükten sonra, nette DeWeese'nin 2020 tarihli bir başka çalışmasının daha olduğunu gördüm. İran'ın karanlık sokaklarını ele alan , iki ciltlik eserin adı da ilginç ; '' A Girl Walks Home Alone At Night '' yazarı Ana Lily Amirpour.
mngkw25atoyqrzy5g.jpg



v7y7npz0l2h0l2w5g.jpg
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,072
6,316
DeWeese'nin '' The Art of War '' eserindeki harikulade grafik yapıyı görünce ; Pratt'ı , Jose Munoz'u , kısmen Frank Miller'i ya da bizden Galip Tekin'i , Tuncer Erdem'i hatırlatan '' siyah - beyaz dengesi '', ancak bu kadar başarılı uygulanabilirdi , diye düşünmüştüm . Tıpkı daha önce , çok etkilendiğim Eric Liberge'nin çalışmaları gibi , bir başka beğendiğim sanatçı çıktı karşıma , sayenizde Sn. @Osidi .

Dün, DeWeese'nin önemli bir storyboard ( özellikle reklam filmlerinin ) ve de illustrasyon sanatçısı olduğunu okumuştum . Ayrıca, sanatçıya ait bir vampir öyküsü çalışmasının ( sanırım İran ile ilgili olarak ilk kez ) olduğunu okuyunca huzursuz olmuştum ! Bu huzursuzluğu , bir çizgi roman ciltleri serisine sahip olup , aradan bir ya da bir kaç cildin eksik olduğu zamana ait '' eksiklik duygusu '' konusuna benzetebiliriz !!

Çok teşekkür ediyorum Sn. @Osidi . Paylaşımlarınızın her biri , ayrı bir sevinç konusu. Sağ olun.
 
Üst