Nasıl Yapılır Serisi: CBR/CBZ formatındaki Çizgi Romanları PDF formatına Otomatik Çeviri Programı

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
333
3,899
Not: Bu program 4 Nisan 2024 tarihinde CBX Tools programı ile değiştirildi.

Her ne kadar ben çizgi romanlarda CBR formatını tercih etsem de çizgi romanlarda PDF formatını tercih eden arkadaşlarımızı da yalnız bırakmamak için hazır başlamışken birde CBR/CBZ dosyalarını PDF e toplu halde çeviren bir batch file yazıyım dedim. Amaç gene resimlerin orijinal format ve büyüklüklerini koruyarak bu işlemi gerçekleştirmek.

Neler Gerekli
1- x64 bit Windows işletim sistemi
2- : winrar.exe uygulamasının varsayılan C:\Program Files\Winrar\ klasöründe yüklü olması gerekiyor. Programın x64 versiyonunu kurduğunuzda zaten otomatik olarak bu lokasyona yükleniyor.
3- CBX2PDF_Araclar_20231123: Bu rar dosyası ana program _CBX2PDF.exe, 2 yardımcı uygulama ve 1 adet konfigürasyon.

Nasıl Kullanılır
1- Yeni bir klasör oluşturun
2- CBX2PDF_Araclar_20231123.rar dosyasının içindeki _Tools klasörünü ve _CBX2PDF.exe dosyasını bu yeni klasöre açın
3- PDF formatına dönüştürmek istediğiniz CBR ve CBZ dosyalarını da bu yeni klasöre kopyalayın.
4- _CBX2PDF.exe dosyasını çalıştırın.
5- Bu aşamada bir DOS komut istemcisi açılarak "x adet CBR/CBX dosyası PDF formatına dönüştürülecek. Devam etmek istiyor musunuz (E/H)?" sorusunu soracak. Klavyede e harfine ye basılması halinde dönüştürme işlemi başlatılacak.
Bu sırada klasör içinde bazı yeni klasörlerin oluşturulup silindiğini ve PDF uzantılı dosyaların listelendiğini göreceksiniz. İşlem bitene kadar bu klasör içerisinde açılan geçici alt klasörlere dokunmayın. İşlem süreleri CBR/CBZ dosyalarının büyüklüğünden ziyade içindeki resimlerin işlenmesine bağlı olup bazen küçük dosyalar büyük dosyalardan daha uzun sürede dönüşebilmektedir. Sabırlı olun ;)
6- DOS komut istemcisi penceresinde "Hersey hazir. Pencereyi kapatmak icin bir tusa basin." yazısını gördüğünüzde pencereyi kapatabilirsiniz. PDF dosyalarınız hazır.

Aşağıdaki çıktıda 3 adet CBR dosyasının CBR a dönüştürülme işlemi görülüyor. Program şu anda CBR içinde yer alabilen ama gizli olan .db, .DS_STORE gibi dosyalar ve .txt, .xml dosyalarını işlem dışı tutuyor. Aklıma gelmeyen buna benzer başka dosyalar çıkarsa ekranda hata uyarısı gözükebilir ama bu PDF oluşturmada bir sorun yaratmıyor.


q1eg9obic8nnktozg.jpg




Güncelleme Tarihçesi
v.20231123

  • Bazı ufak kod hataları düzeltildi.
  • ayarlar.ini dosyasın varsayılan değerler aşağıdaki gibidir:
    imageMagickPath=..\_Tools\ImageMagick\magick.exe
    brcPath=..\_Tools\brc\brc64.exe
    rarPath=C:\Program Files\Winrar\winrar.exe
v.20231107
  • CBR/CBZ dosya isminde ünlem ! işaretinin yer alması durumunda program bu dosyayı işleyemediğinden, CBR/CBZ dosyaları işleme alınmadan önce, dosya isminden tüm ünlem ! işaretleri değiştirilip, çeviri işlemi tamamlandıktan sonra yerine konuyor.
  • Dosya sonlarında boşluk olması durumunda program aynı isimli klasörü oluşturamadığından, dosya adı sonunda boşluk olması durumunda bu boşluklar temizleniyor.
  • Uyarı, Hata, Bilgilendirme ve dosya isimleri ayırt edilmelerini kolaylaştırmak için renklendirildi. Renkli fontlar Windows 10 1909 sürümü ve üzerinde çalışıyor. Eski işletim sistemlerinde tüm yazılar tek renk olarak gösterilecek.
  • Açık kaynak kodlu magick.exe programı Tools klasörü altına entegre edildi. Bu program artık full kurulum gerektirmiyor.

v.20231003
İlk Sürüm
 
Son düzenleme:
Üst