Nasıl Yapılır Serisi: CBR CBZ Dosyalarının Optimizasyon Otomasyonu

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
333
3,906
Not: Bu program 4 Nisan 2024 tarihinde CBX Tools programı ile değiştirildi.


Resim tabanlı çizgi romanlarda yaygın olarak kullanılan CBR ve CBZ formatları gerçekte sıkıştırılmış sıralı bir dizi resmi içeren RAR ya da ZIP dosyalarıdır. Çizgi roman okuyucu programlarının büyük bir kısmı dosya uzantısından ziyade dosya imzasına (signature) baktıklarından, bir CBR dosyasının CBZ ya da CBZ dosyasını CBR olarak isimlendirilmesi durumunda dahi bu dosyaları sorunsuzca açabilirler.

RAR formatı iki farklı versiyonda sıkıştırılmış olabilir RAR4 ve RAR5. Her ne kadar WinRAR yakında piyasaya çıkacak olan 7. versiyonunda RAR4 formatında sıkıştırma desteğini kaldıracak olsa da, uzun dönemde internetten indirilen RAR formatlı CBR/CBZ dosyalarının RAR4 versiyonunda olacağı aşikardır. RAR formatını ZIP formatından bir adım öne çıkaran en önemli özelliği dosya içerisine kurtarma kaydı (recovery record) ekleyebilme özelliğidir. Yüzde olarak ayarlanan bu ekstra veri, CBR /CBZ dosyanın hasar görmesi durumunda hasar boyutuna bağlı olarak CBR/CBZ dosyası içerisindeki resimlerin kurtarılması olasılığını arttırır.

Daha önce indirdiğim bazı CBR/CBZ dosyalarını okurken içlerindeki bir kısım resimlerin hasarlı olup açılamadıklarını görünce elimdeki tüm CBR/CBZ dosyalarını tekrar açıp hatalı olup olmadıklarını test etmeye başladım. Bu işlem sırasında bazı CBR/CBZ lerin kapladıkları yer ufakta olsa txt, nfo, DS_STORE, thumbs.db gibi dosyalar içerdiklerini fark ettim ve bunları da temizlemeye başladım. Ayrıca CBR/CBZ ler jpeg dosyalarından oluşuyorsa bu resimleri çözünürlük ve kalitelerine dokunmadan kayıpsız bir şekilde optimize edip yer kazanabilir miyim diye birde bu işlemi yapmaya başladım. Tüm bu işlemler sonrasında bu resim dosyalarını %3 kurtarma kaydı ekleyerek RAR5 formatlı CBR dosyalarına çevirdim.

Elle yapılan bu işlemlerin bana çok zaman kaybettirdiği kafama 6 yılın sonunda dank edince tembelliği bırakıp küçük bir batch file yazdım. Bu batch file kısaca şunları yapıyor:
1- Programla aynı klasöre kopyalanan CBR/CBZ aynı adlı klasöre açıyor. Bu aşamada CBR/CBZ hasarlıysa bu ekranda görülüyor.
2- Program açılan klasörler içerisindeki JPEG dosyalarını optimize ediyor.
3- .txt .nfo .doc .pdf .xml *.db -.DS_STORE uzantılı tüm dosyalar ayıklanarak klasörler orijinal adlarına uygun olarak %3 kurtarma kaydı eklenerek RAR5 formatı ile sıkıştırılıyor.
4- Son olarak dosyaların uzantısı CBR yapılıyor.

Neler Gerekli
1- x64 bit Windows işletim sistemi
2- : winrar.exe uygulamasının varsayılan C:\Program Files\Winrar\ klasöründe yüklü olması gerekiyor. Programın x64 versiyonunu kurduğunuzda zaten otomatik olarak bu lokasyona yükleniyor.
3- OPTCBX_Araclar_20231123: Bu rar dosyası ana program _OPTCBX.exe, 2 yardımcı uygulama ve 1 adet konfigürasyon dosyasını içerir.

Nasıl Kullanılır
1- Yeni bir klasör oluşturun
2- OPTCBX_Araclar_20231123.rar dosyasının içindeki _Tools klasörünü ve _OPTCBX.exe dosyasını bu yeni klasöre açın.
3- Optimize etmek istediğiniz CBR ve CBZ dosyalarını da bu yeni klasöre kopyalayın.
4- _OPTCBX.exe dosyasını çalıştırın. (Alt Resim 1)
5- Bu aşamada bir DOS komut istemcisi açılarak "x adet dosya optimize edilecek. Devam etmek istiyor musunuz (E/H)?" sorusunu soracak (Alt Resim 2). Klavyede e harfine ye basılması halinde dönüştürme işlemi başlatılacak (Alt Resim 3). Bu sırada klasör içinde bazı yeni klasörlerin oluşturulup silindiğini göreceksiniz. İşlem bitene kadar bu klasör içerisinde açılan geçici alt klasörlere dokunmayın. Sabırlı olun ;)
6- DOS komut istemcisi penceresinde "Hersey hazır. Pencereyi kapatmak için bir tuşa basin." yazısını gördüğünüzde pencereyi kapatabilirsiniz (Alt Resim 4). Dosyalarınız hazır. İlk olarak klasöre kopyaladığınız dosyalarınız *.cbr-eski ya da *.cbz-eski olarak adlandırılacak (Alt Resim 5).

Aşağıdaki örnek çıktıda 4 adet CBR/CBZ dosyasının optimizasyon işlemi görülüyor. Dedektif Nik dosyaları içerisindeki jpeg resimleri optimize edilebildiğinden, %3 lük bir kurtarma kaydı eklememize rağmen yeni CBR dosyaları orjinalinden daha az yer kaplıyor. Benzer şekilde Zembla 19 dosyasındaki resimler daha önceden zaten optimize edilmiş olduğundan yeni CBR dosyası boyut olarak %3 lük bir kurtarma kaydından dolayı daha çok yer kaplıyor.

ccnr61q86ew8tijzg.jpg


Güncelleme Tarihçesi

v.20231123 [İlk Sürüm]

  • Ünlem ! karakteri içeren dosya adlarının isimlendirilmesi ile ilgili hata düzeltildi.
  • WinRAR Katı Arşiv ve Kurtarma Kaydı değerleri ayarlar.ini dosyasına eklendi. Kullanıcılar isterse Katı Arşiv özelliğini solidArchive=1 yaparak aktif hale getirebilirler. Ayrıca recoveryRecord satırını değiştirerek CBR dosyalarına %10 a kadar kurtarma kaydı ekleyebilirler. Kurtarma Kaydı için varsayılan değer 3 olarak belirlenmiştir.
  • Bazı ufak kod hataları düzeltildi.
  • ayarlar.ini dosyasın varsayılan değerler aşağıdaki gibidir:
    optimizationMethod=1
    solidArchive=0
    recoveryRecord=3
    jpegOptimPath=..\_Tools\jpegoptim.exe
    brcPath=..\_Tools\brc\brc64.exe
    rarPath=C:\Program Files\Winrar\winrar.exe
v.20231111 [İlk Sürüm]
  • CBR/CBZ dosya isminde ünlem ! işaretinin yer alması durumunda program bu dosyayı işleyemediğinden, CBR/CBZ dosyaları işleme alınmadan önce, dosya isminden tüm ünlem ! işaretleri değiştirilip, çeviri işlemi tamamlandıktan sonra yerine konuyor.
  • Dosya sonlarında boşluk olması durumunda program aynı isimli klasörü oluşturamadığından, dosya adı sonunda boşluk olması durumunda bu boşluklar temizleniyor.
  • Uyarı, Hata, Bilgilendirme ve dosya isimleri ayırt edilmelerini kolaylaştırmak için renklendirildi. Renkli fontlar Windows 10 1909 sürümü ve üzerinde çalışıyor. Eski işletim sistemlerinde tüm yazılar tek renk olarak gösterilecek.
 
Son düzenleme:

FETHA

Kıdemli Üye
7 Haz 2019
124
636
Teşekkürler Üstadım. Güzel düşünmüşsünüz. Faydalı bir program yazmışsınız. Müsait zamanımda ben de kendi cbz/cbr dosyalarımı böyle optimize edeceğim. Tekrardan teşekkür ederim. Ellerinize sağlık.
 
Üst