Miletli Anaksimandros ya da Bilimsel Düşüncenin Doğuşu

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
356
7,955
Bilimin ışığı; kesin buyruklar ve yasalar sunması ile tanımlanamaz, aksine, cehaletimizin büyüklüğünü hissettirip doğru bilinen her şeye şüpheyle baktırıp devamlı öğrenmeye, araştırmaya yolculuk eder.
Bilimin cevapları, yaşamımızın belirli bir anında bulabildiğimiz en iyi cevaplardır. Bu yüzden itibar görür çünkü her zaman yeni bulunanlar ile güncellenebilir.

Günümüzden 2.600 yıl önce, bugünkü Aydın il sınırları içinde yaşayan insanlar tarihte ilk defa farklı bir aydınlanma yaşıyordu.
Tarihte ilk defa doğanın kapıları açılıyor derin bir çatışma başlıyordu.

Biri, merak ile beslenen, kesin olan her şeye karşı başkaldıran, sürekli değişim arayan yeni bir bilgi,
Diğeriyse yapısı gereği tartışılamaz olan kesinliklere dayalı esasen mistik-dini düşünce…

Bu çatışma, asırlardır uygarlık tarihini doldururken, kerametin bir türlü insana geçemediği çoğu doğu toplumunun zamanın gerisinde kalarak hükümdarlarının veya insan odaklı diğer toplumların tüketim köleleri haline gelmesine neden oluyordu.

İşte bu çatışmayı Günümüzden 2.600 yıl önce Anaksimandros gerçekten de “doğanın kapılarını” açarak başlatmıştı.
Anaksimandros devrimi ile evrenin, fiziğin, coğrafyanın, meteorolojik olayların incelenmesi ve biyolojinin (büyük bir hayret ile) önü açılmıştır.

“Bilimin Ata”sı, uzmanlığı kuantum çekimi olan değerli öğretim görevlisi Carlo Rovelli tarafından bu kitapta etraflıca işlenmiş, yaşadığı dönemin dinamikleri detaylı bir şekilde analiz edilmiştir.

miletlianaksiman.jpg


 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,203
7,143
Yine harika bir sunum yazısı ve yine olağanüstü güzel bir kitap. Dostlarımızın dediği gibi, değerli @cagan73 'ün paylaşımları kadar, sunum yazılarını okumak da başlı başına bir keyif!
Tüm kadim uygarlıklarda dünyanın üstteki Gökkubbe’den ve alttaki Arz’dan oluştuğu düşüncesinin tek istisnasını oluşturan eski Yunan uygarlığının dünyanın uzayda yüzdüğünü düşünmelerinin mimarı olan Miletli Anaksimandros'u odağa alarak bilimsel düşüncenin doğuşunu anlatan çok önemli bir kitap bu. Düşünce tarihi konusuna ilgi duyan herkesin mutlaka okumasını öneririm.
Bu güzel paylaşımınız özelinde tüm paylaşımlarınız için gönülden teşekkürlerimi sunuyorum değerli @cagan73, elleriniz dert görmesin...
 

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
356
7,955
Değerli katkılarınız için minnettarım sn. @Calligrapher,
Yazışmalarımız birkaç kişiye bile birer soru işareti doğurursa ne mutlu bize.

Kitapta yazılan Anaksimandros’a ait şu ifadeler beni her zaman benden alıyor:

Dünyadaki şeyler, yine dünyadaki şeylerle açıklanır: Ateş, sıcaklık, soğukluk, hava, toprak. Açıklayan şeyler de dünyaya ait şeylerdir: Güneş, Ay, yıldızlar, deniz ve kara -yoksa, Zeus’un otoritesi değil!
ilk türler deniz canlılarıdır, sonradan yeryüzünün kurumasıyla, canlılar karaya uyum sağlamıştır.


Çağdaşları olan Musevi toplumu Kenan bölgesinde kendilerine has mistik, ilahi ögeler yaratırken (Bu ögeler sonradan farklı toplumlarda, farklı şekillerde evrilecektir) Anaksimandros’un Batı Anadolu’da canlı hayatının önce denizlerde başladığını öngörebilmesini her zaman şaşkınlıkla karşılıyorum. Gördüğüm kadarıyla yazar da bu öngörüyü, “mucize sınırında” olarak betimlemiş.

Sevgi ve saygılarımla…
 
Üst