M. Emin Töreci - Sazlı Gölün Ördekleri

oktayyapıcı13

Onursal Üye
29 Haz 2015
1,389
15,715
ecRuNpeg_o.jpg




Hayvanların yaşamı her devirde insanlara merak konusu olmuş ve birçok yazar, bilmediğimiz, tanımadığımız bir alemi bize masal veya hikaye havasında sunmuşlardır. Bu çabalarıyla da hayvanların bize değişik gelen yaşamını öğretmişlerdir.

SAZLI GÖLÜN ÖRDEKLERİ göl ve deniz kıyılarında yaşayan, gökyüzünde bir ip gibi düzenli uçan ördeklerin yaşamını yavruların dünyaya gelişini, onların ana ve baba ördeklerce nasıl eğitildiklerini, yaşama çabalarını, son derece sade ve akıcı bir dille veren romandır.
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,889
5,178


Sayın oktayyapıcı13 ;



"Güneş, Anadolu'nun çorak topraklarını kavurur. Otlar, bahar yağmurlarıyle yeşerir, sonra da hemen sararıverir. Sıcaktan taşlar bile çatlar. Yollar ve tarlalar elekten geçmiş ince bir tozla kaplanır. Arada bir esen rüzgar yollardan kaldırdığı tozları döndüre döndüre göğe yükseltir. Bu toz bulutundan savrulan toz tanecikleri ovalara düşer, yağmrur yağarcasına. Devedikenleri sertleşir. Kertenkeleler sarı sapların gölgesinde ağızları açık, sivri dilleri dışarıda dinlenirler.
Her yaratık suya hasrettir çorak toprakta!"


Bu satırlar çocuk romanı olan "Sazlı Gölün Ördekleri" nin giriş bölümcesinden ( paragraf ) ...
Bu satırların devamında ovaları da anlatıyor. Ama benim çocukluğumun geçtiği yerler yukarıdaki anlatılan yere benziyen yerde yaşadım. Bu satırlar o kadar iyi betimliyor ki sanki fotoğraf makinesi elinde ve o ortamın fotoğrafını çekmiş gibi. Ben bu satırları okuduğum zaman adeta bir fotoğraf hatta bir video seyretmiş gibi oldum. Yani o derece güzel betimlenmiş...

Elbette ki bu roman çocuklar için harika bir roman... Çok güzel hayvanlar dünyası anlatılıyor... Tek sakıncası çocuklar için uzun olması ( 289 sayfa ) ...
Ben bile zevkle okudum. Yani çocuklar kadar büyükler de okuyabilir. Milliyet Yayınları o dönem gerçekten çok iyi ürünler verdi. Ben de o dönem çocuğuma Milliyet Yayınlarının eserlerini sürekli aldım ve okuttum..


Emeğine ve Paylaşım isteğine teşekkür ederim..





 
Üst