LÜTFEN, LÜTFEN ve LÜTFEN “Ham taranmış” paylaşımları arttırınız.

zileliorhan

Yeni Üye
23 Eki 2023
21
126
Öncelikle herkese saygılar ve selamlarımı sunarım. Çizgi Diyarı Sitesi’nin kurulmasına öncülük eden ve günümüze kadar emeği geçen herkese en derin minnet duygularımı ve şükranlarımı ifade ederim.

1962 doğumluyum. Memleketim Tokat-Zile. 1968 yılında Zile'de ilkokula başladım. Birkaç sene sonra, tahminen 70'li yılların hemen başında, mahalledeki arkadaşlarımda Teksas ve Tommiks çizgi romanlarını gördüm. O andan itibaren o roman kahramanlarına karşı içinde derin bir bağlılık ve sevgi oluştu. Henüz 10 yaşımda bile değildim.

O zamanki baskılarda, Teksas'taki İngiliz Askerlerinden "Kırmızı Urbalılar" olarak bahsedilirdi. Daha sonraki yıllarda bu ifade yerini "Kırmızı Ceketliler" olarak değiştirildi (İngilizcesi Red Coats).

Bazı konuşma balonlarının ilk kelimesi "Âlâ" ile başlardı. Bu kelimenin anlamını bilmediğim için, bu âlâ kelimesini pas geçerdim İngilizcesi "well", çevirmenler o zaman âlâ kelimesini uygun görmüşler.

O yıllarda maalesef Türkiye'de sağ sol olayları başlamıştı. Bir tarafta kendini Ülkücüler olarak ifade eden Milliyetçiler, diğer yanda ise kendini Devrimciler olarak ifade eden sol kesim vardı.

Avukat Conoly, Teksas ve avcı arkadaşları Teksas romanında "Milliyetçiler" olarak ifade edilirdi. Ben Teksas'taki o milliyetçiler ile Türkiye'deki milliyetçileri aynı ülkü ve ideale inanan ve savunan kişiler sanırdım. Çocukluk işte.

Tommiks'deki Albayın kızı Suzi'ye ise âşıktım. "Keşke ABD'de olsam da, Suzi'yi tavlasam ve evlensem" diye hayaller kurardım.

Elimizdeki çizgi romanları, diğer arkadaşlarla değiş-tokuş yaparak, okuduğumuz çizgi roman sayısını artırırdık. Benim de epey bir çizgi romanım vardı.

İlk ve ortaokul böyle geçti. 1976 yılında Ankara'nın Sıhhiye Semti'ndeki Atatürk Lisesi'ni parasız yatılı olarak kazandım (O zamanlar yatılı kısmı vardı, şimdi yok). Ankara'da Cebeci Semti'nde Talatpaşa Bulvarı'ndan Cebeci Stadyumu'na giden caddenin adı Dumlupınar Caddesi'dir. Talatpaşa Bulvarı'ndan Cebeci Stadyumu'na doğru Dumlupınar Caddesi'ne sapınca, soldaki 3. bina, yani Dumlupınar Caddesi ile Soysal Sokağı'n köşesindeki bina bir sinema idi. Adını unuttuğum bu sinema sonradan yıkılmış, şimdi yok. Hafta sonları o sinemanın önünde 2. el çizgi roman satışı ve değiş tokuşu olurdu (Benim yaşımda olup, Ankara'da o civarlarda bulunmuş olanlar bunu hatırlayacaktır)

Liseden sonra Ankara Ziraat Fakültesini kazandım. Üniversite yıllarım Ankara’da geçti. Bilahare mezun oldum, devlet memuru olarak Tarım Bakanlığı’nda çalışmaya başladım. Evlendim, çoluk çocuk sahibi oldum ama içimdeki o “Teksas-Tommiks Aşkı” hiç sönmedi.

1990’lı yılların hemen başı idi. Bir gün İstanbul’a gitmiştim. Yerebatan Sarnıcı’nın oradan, Çemberlitaş’a doğru sol kaldırımdan yürüyordum. Ufak Firuz Ağa Camii ve Mehmet Akif Ersoy Parkı’nı geçince, binalar başlıyordu. Soldaki ilk eskice binanın yüksek girişinde Tay Yayınları levhasını gördüm. Baktım ki camekânında Teksas ve Tommiks’in yeni serileri çıkmış. Bendeki Teksas-Tommiks Aşkı sadece alevlenmekle kalmadı, adeta bir canavara dönüştü. Çıkmış bütün sayıları yepyeni olarak, kalın ciltler halinde (14 x 21 cm boyutlarında idiler) aldım. Akabinde yeni çıkan sayıları da takip ettim ve kendimce bir ufak çaplı bir arşiv oluşturmaya başladım. Fakat kitapların baskısı bir süre sonra aniden kesildi. İşin aslını sorup, soruşturduğumda “Telif haklarındaki bir sorun nedeni ile Teksas-Tommiks çizgi romanlarının baskısına son verilmiş” olduğunu üzülerek öğrendim.

Daha sonra elimdeki bu ufak çaplı koleksiyonu, 2009 yılında Ankara’daki bir kitap koleksiyoncusuna iyi bir fiyata sattım. Aslında gerekirse böbreğimi satar ama o Teksas-Tommiksleri kesinlikle satmazdım. Ancak başıma üzücü bir olay gelmiş ve o yıl ciddi bir maddi sıkıntıya girmiştim. İcra dairesinden haciz gelmesi söz konusu idi. İçerim kan ağlayarak o Teksas-Tommiks ciltlerini sattım. Hala pişmanım.

Böylece Aradan yine bir 14 yıl geçti. Birkaç hafta önce Facebook’da bir grup gördüm. Çizgi Roman Evi adında. Birkaç gün sonra da Çizgi Roman Sefası grubunu gördüm ve katıldım. Hemen hepsini severek okuduğum Teksas-Tommiks başta olmak üzere Zagor, Kaptan Swing, Tom Braks, Tex ve diğer bütün çizgi romanları hemen indirmeye başladım. Tekrar eski günlerime döndüm.

İlk günler, ben bu çizgi romanları, o grubu kuran/yöneten kişilerin taradığını ve grupta paylaştıklarını sanıyordum. Fakat birkaç gün sonra, çizgi romanın yayımlandığını bildiren bazı mesajların altında bir alıntı notu dikkatimi çekti. “KAYNAK: Çizgi Diyarı” ibaresi vardı. İnternetten hemen Çizgi Diyarı'nı arattım ve burayı geçen hafta keşfettim. Kelimenin tam anlamı ile altın madenini bulmuştum.

Tarım Bakanlığındaki devlet memurluğu görevimi ifa ederken, yüksek lisans ve doktora yapmıştım. 2009 yılında bakanlıktan emekli oldum ve 2010 yılında bir üniversitede öğretim üyesi olarak göreve başladım. Yaklaşık 4 ay önce, Temmuz Ayı başında üniversitedeki profesör kadromdan emekli oldum. 1984 yılında başladığım 40 yıllık devlet memurluğunun ardından bir boşluk ve miskinlik içindeydim. Şu anda yeni işimi buldum. 1 haftadır büyük bir açlık içinde Teksas’dan başladım, sırası ile Tommiks, Tex, Savaş ve Kaptan Swing’in tüm paylaşımlarını bilgisayarıma indirdim. Şu anda 128 GB tutan bu data içinde 2181 klasör ve 128.700 klasör görünüyor. Yani 128.700 sayfadan meydana gelen 2181 adet çizgi roman kitabı indirmişim. Şu anda bunları tek tek okumaya başlasam herhalde birkaç yılımı alır.

İndirmeye devam ediyorum, çünkü içimden diyorum ki;

-“Yaaa Orhan, deprem olur, ihtilal olur, Walking Dead’deki gibi zombi salgını başlar, (affedersiniz) her bok olabilir. Bu da gelir seni bulur. Oğlum Orhan, sen indirebildiğin kadar çizgi roman indir. Birkaç hafta sonra harici belleklerinde ve bilgisayarlarında birkaç yüz GB çizgi roman birikecek. Ondan sonra deprem de olsa, ihtilal de olsa, zombi salgını da başlasa, sen çekil bir köşeye ve bu çizgi romanları okumaya başla. Sen çizgi romanları bitirene kadar depremin yaraları da sarılır, ihtilal biter, meşru rejime geçilir, zombi salgını da bir şekilde son bulur”

Bu satırları okuyan bazılarınız tarafından, özellikle benden genç olanlar tarafından, içinde bulunduğum 62 yaşımda, bir emekli profesör olarak benim bu çizgi roman tutkum çocukça ve naif görülebilir. Sedat Peker videolarında sık sık

-“Şimdi söyleyeceğimi 40 yaşından küçük olanlar hatırlamaz, ama ……” diye söze başlıyor. Ben de diyorum ki;

-“Teksas-Tommiks ile yoğunluk kazanan, bendeki bu çizgi roman aşkını 50 yaşından küçük olanlar kolaylıkla anlayamaz. Beni ancak 50-60 yaşından büyük olanlar anlar.

Madem bu başlık bir “İstek Hattı”, bu kadar uzun laf salatasına bana katlandığınız için önce sabrınıza hayranım.

İsteğim şu:

LÜTFEN, LÜTFEN ve LÜTFEN “Ham taranmış” paylaşımları artırınız. Ben şahsen sarı renkli sararmış, kirlenmiş, kıyıları yıpranmış JPEG fotolardan meydana gelen maceraları okumayı daha çok seviyorum. Bu beni, 50 yıl önceki eski günlerime götürüyor. Beyazlatılmış, kenarları kesilmiş maceraları okumayı hiç hazzetmiyorum. Belki benim gibi düşünenler azdır, ancak bir çizgi roman tarandığı zaman, zaten ilk önce “Ham” versiyon elde ediliyor. Siz yine onu beyazlatacaksanız, kenarlarını kesecekseniz kesin. Ama beyazlatılmış versiyonun yanında lütfen ham versiyonu da verin, çünkü ham versiyon için ekstra bir efor sarf etmenize gerek yok. Zaten o ilk versiyon. Gördüğüm kadarı ile ham versiyonu en çok paylaşan “Vefalı” kullanıcı adındaki abimiz/kardeşimiz. Vefalı'ya ayrıca ve hassaten teşekkür ediyorum. Eğer bir gün kendisi ile bir zaman ve mekânda karşılaşırsak, ellerini öpeceğim. Birisine bu el öpme seremonisinin fotoğrafını çektireceğim, burada da yayımlayacağım.

Mesajımın başlığında Çizgi Diyarı Sitesi’nin kurulmasına öncülük eden ve günümüze kadar emeği geçen herkese teşekkür etmiştim. Mesajımın sonunda bu teşekkürümü yineliyorum.

Allah tuttuğunuzu altın etsin,

Allah ömrünüze ömür katsın,

Allah sizin ne muradınız varsa versin.

(Emekli Zootekni Profesörü) Dr. Orhan Yılmaz
 
Son düzenleme:

Dindar Diker

Çeviri & Balonlama
11 Nis 2009
2,457
8,513
İzmir
Selamlar, Orhan hocam.
Öncelikle, foruma hoş geldiniz.
Her paylaşımın karşılıksız olduğu Çizgi Diyarı'nda sadece fumetti değil,
binlerce comics ve ve frankofonda bulunuyor. O kısımlara da göz atmanızı öneririm.
Ayrıca çeviri balonlama kısmına uğramayı da ihmâl etmeyin.
Ham taramalara gelirsek; Dr. Zeko ve Assad dostlarımızın da ham taramaları
mevcut diye hatırlıyorum Hoz Comics Teksas ve Tommiks kısmında.
Gerçi siz ilk o bölümden başlamışsınız...
Bir de değerli Profesör nickli Haluk YÜCESOY abimizin paylaşımlarına da bakmanızı öneririm.
Türkiye'de bulunması imkânsız eski çizgi romanları bizlerle paylaşmayı çok severdi.
Allah rahmet eylesin. Kendisini çok özlüyorum.
 

farukgulluce

Yeni Üye
26 Tem 2009
65
210
Gaziantep
Orhan Hocam, ham tarama konusundaki görüşlerinize sonuna kadar ben de katılıyorum. Mesele sadece nostalji değil aslında. Beyazlatma esnasında bir takım nüanslar kayba uğruyor. Bazan bu farkedilmiyor. Ben uzun zamandır grafik ve desinatörlük işi içindeyim ve kömür siyahının süt beyaz üzerindeki etkisi beni hep rahatsız eder. Siz de bundan rahatsız oluyorsunuz sanırım.
 

zileliorhan

Yeni Üye
23 Eki 2023
21
126
Selamlar, Orhan hocam.
Öncelikle, foruma hoş geldiniz.
Her paylaşımın karşılıksız olduğu Çizgi Diyarı'nda sadece fumetti değil,
binlerce comics ve ve frankofonda bulunuyor. O kısımlara da göz atmanızı öneririm.
Ayrıca çeviri balonlama kısmına uğramayı da ihmâl etmeyin.
Ham taramalara gelirsek; Dr. Zeko ve Assad dostlarımızın da ham taramaları
mevcut diye hatırlıyorum Hoz Comics Teksas ve Tommiks kısmında.
Gerçi siz ilk o bölümden başlamışsınız...
Bir de değerli Profesör nickli Haluk YÜCESOY abimizin paylaşımlarına da bakmanızı öneririm.
Türkiye'de bulunması imkânsız eski çizgi romanları bizlerle paylaşmayı çok severdi.
Allah rahmet eylesin. Kendisini çok özlüyorum.
Merhaba Dindar Diker Kardeşim,
Ben ilk Teksas serisini indirdim ve ara verdim, okumaya başladım. Baktımki en eksiksiz seri Hoz Comics Serisi. Ancak birkaç ikitap sonra bıraktım.
Nedeni şu: Ceylan Yayınları gibi ilk serilere nazaran, konuşma balonlarındaki diyaloglar hafif, sığ ve basit bir dille yazılmış. Konuşma metinleri yüzünden okumaya devam etmedim.
Dr. Zeko ve Assad paylaşımlarına nadiren rastladım. Ama Profesör nikini çok gördüm. Profesör meslekdaşımın da hakkını yemeyim, kendisine en derin şükranlarımı sunarım.
Burada emeği geçenlere tekrar en derin saygı ve muhabbet duygularımı ifade edeyim.
 

zileliorhan

Yeni Üye
23 Eki 2023
21
126
Orhan Hocam, ham tarama konusundaki görüşlerinize sonuna kadar ben de katılıyorum. Mesele sadece nostalji değil aslında. Beyazlatma esnasında bir takım nüanslar kayba uğruyor. Bazan bu farkedilmiyor. Ben uzun zamandır grafik ve desinatörlük işi içindeyim ve kömür siyahının süt beyaz üzerindeki etkisi beni hep rahatsız eder. Siz de bundan rahatsız oluyorsunuz sanırım.
Faruk Bey, aynı fikirdeyim. Mesele sadece nostalji değil, beyaz-siyah çekişmesi de var. Ayrıca ham baskılar bana doğal gıda, beyazlatılmış baskılar GDO'lu veya katkılı suni gıda gibi tat veriyor. Doğal, her zaman doğaldır ve hoştur. Elbette bu bir tercih meselesi. Benim gibi düşünmeyip, beyazlatılmış paylaşımlardan hoşlananlara da saygım sonsuz.
Hepinize baki selamlar
 
Son düzenleme:

vefalı

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 May 2009
3,906
72,142
Üstadım olumlu eleştirileriniz için teşekkürler ediyorum.Yazdığınız yorum uzun gibi görünsede tamamını bir çırpıda okudum.Teşekkürler ediyorum.
Kaba tarama olarak adlandırdığımız çalışmalarının en güzel örneklarini altan üstadımızın kara murat paylaşımlarında 600 sayıdır indirip izliyoruz.
Sarkomer üstadımızda kaba taramalarda son derece özenli çalışmaları var ayrıca beyazlatılmış taramalardada büyük gayret gösteriyor.
Tüm paylaşım yapan dostlarımıza ve sizlerede ayrıca teşekkürler.İyiki varsınız iyiki bizlerlesiniz.
Aramıza hoş geldin.
 

Meminca

Aktif Üye
24 Kas 2017
421
1,399
Ankara
Merhaba zileliorhan, ben de yaklaşık yedi yıl önce Çizgi Diyarını keşfettiğim zaman benzer duyguları yaşamıştım. Ama sizin gibi ifade edemediğimden yazıya dökemedim. ÇD gerçekten hayatımıza (en azından benim hayatıma) büyük bir renk kattı. Aynı heves ve tutku etrafında bu kadar mümtaz insanın bir araya gelmesi ne güzel. Kurucularının, paylaşımcılarının ve bu camianın bir parçası olan kullanıcılarının haklarını ödemek mümkün değil. Daha güzel günlerde buluşmak dileğiyle...
 

zileliorhan

Yeni Üye
23 Eki 2023
21
126
Üstadım olumlu eleştirileriniz için teşekkürler ediyorum.Yazdığınız yorum uzun gibi görünsede tamamını bir çırpıda okudum.Teşekkürler ediyorum.
Kaba tarama olarak adlandırdığımız çalışmalarının en güzel örneklarini altan üstadımızın kara murat paylaşımlarında 600 sayıdır indirip izliyoruz.
Sarkomer üstadımızda kaba taramalarda son derece özenli çalışmaları var ayrıca beyazlatılmış taramalardada büyük gayret gösteriyor.
Tüm paylaşım yapan dostlarımıza ve sizlerede ayrıca teşekkürler.İyiki varsınız iyiki bizlerlesiniz.
Aramıza hoş geldin.
Aziz Üstadım, hoşbuldum.
Bu sitenin yaşaması, gelişmesi için verdiğiniz emek para ile ölçülmez. Bu iş para ile de yapılmaz. Bu bir gönül işi. Sizin gibi gönlü bol, geniş ve zengin insanların arasına bu site vesilesi ile katıldığım için son derece mutluyum.
Eğer sakınca görmezseniz sizinle tanışmak isterim. Ben Çanakkale'de ikamet ediyorum. İletişim ve adres bilgilerimizi zileliorhan@gmail.com adresi vasıtası ile paylaşmak isterim.
Saygı ve muhabbet duygularımla.
 

zileliorhan

Yeni Üye
23 Eki 2023
21
126
Merhaba zileliorhan, ben de yaklaşık yedi yıl önce Çizgi Diyarını keşfettiğim zaman benzer duyguları yaşamıştım. Ama sizin gibi ifade edemediğimden yazıya dökemedim. ÇD gerçekten hayatımıza (en azından benim hayatıma) büyük bir renk kattı. Aynı heves ve tutku etrafında bu kadar mümtaz insanın bir araya gelmesi ne güzel. Kurucularının, paylaşımcılarının ve bu camianın bir parçası olan kullanıcılarının haklarını ödemek mümkün değil. Daha güzel günlerde buluşmak dileğiyle...
Saygıdeğer Meminca Kardeşim,
Aynı duyguları paylaşıyorum.
Vefalı Ağabeyimiz bir paylaşım yaptığı zaman altına "PAYLAŞMAK GÜZELDİR" imzasını koymuş. Ne kadar güzel bir anlatım tarzı. Bilgi, paylaşıldıkça artan tek şey olduğu malumunuz. Sizin gibi, güzel insanların arasına katılmaktan son derece mutluyum.
Muhabbetle, selamlar
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,993
ordu-turkey
sayın orhan hocam öncelikle hoş geldiniz yazdıklarınız son derece doğru ben okumayı istanbulda çocukluğumda bir komşunun resimlerine bakayımdiye verdiği ki o zaman 5 yaşındaydım çizgiromanlar sayesinde sevdim salata tarkan tombraks daa niceleri bu forumda ki yayınların çoğunu okudum arşiv zaten dolu tek hayalim şöyle 15 tb bir harddisk alıp sistematik kopyalamak zira e kitaplarda var evet biz 50 yaş üstübir yerde şanslıyız gaztelerde bile hasbi tembeler den daha nice karakter vadı sakızlarda tipitip vardı ki sitede bunlarda var kısaca o dönem tam avrupai idik yine sizin
HAYVANLARI NE KADAR ÇOK SEVERSENİZ,
İNSANLARI DA O KADAR ÇOK SEVERSİNİZ) ibareniz o yıllarda çok belirgindi ağaca bile sevgi saygı vardı bugün halimizi iç beğenmiyorum tekrar hoşgeldiniz saygı ve hürmetler hocam.
 

zileliorhan

Yeni Üye
23 Eki 2023
21
126
sayın orhan hocam öncelikle hoş geldiniz yazdıklarınız son derece doğru ben okumayı istanbulda çocukluğumda bir komşunun resimlerine bakayımdiye verdiği ki o zaman 5 yaşındaydım çizgiromanlar sayesinde sevdim salata tarkan tombraks daa niceleri bu forumda ki yayınların çoğunu okudum arşiv zaten dolu tek hayalim şöyle 15 tb bir harddisk alıp sistematik kopyalamak zira e kitaplarda var evet biz 50 yaş üstübir yerde şanslıyız gaztelerde bile hasbi tembeler den daha nice karakter vadı sakızlarda tipitip vardı ki sitede bunlarda var kısaca o dönem tam avrupai idik yine sizin
HAYVANLARI NE KADAR ÇOK SEVERSENİZ,
İNSANLARI DA O KADAR ÇOK SEVERSİNİZ) ibareniz o yıllarda çok belirgindi ağaca bile sevgi saygı vardı bugün halimizi iç beğenmiyorum tekrar hoşgeldiniz saygı ve hürmetler hocam.
Serdar Kardeşim,
Aynı duyguları paylaşıyoruz. Hoşbuldum.
 

thorkill

Yeni Üye
26 Mar 2013
105
165
Öncelikle herkese saygılar ve selamlarımı sunarım. Çizgi Diyarı Sitesi’nin kurulmasına öncülük eden ve günümüze kadar emeği geçen herkese en derin minnet duygularımı ve şükranlarımı ifade ederim.

1962 doğumluyum. Memleketim Tokat-Zile. 1968 yılında Zile'de ilkokula başladım. Birkaç sene sonra, tahminen 70'li yılların hemen başında, mahalledeki arkadaşlarımda Teksas ve Tommiks çizgi romanlarını gördüm. O andan itibaren o roman kahramanlarına karşı içinde derin bir bağlılık ve sevgi oluştu. Henüz 10 yaşımda bile değildim.

O zamanki baskılarda, Teksas'taki İngiliz Askerlerinden "Kırmızı Urbalılar" olarak bahsedilirdi. Daha sonraki yıllarda bu ifade yerini "Kırmızı Ceketliler" olarak değiştirildi (İngilizcesi Red Coats).

Bazı konuşma balonlarının ilk kelimesi "Âlâ" ile başlardı. Bu kelimenin anlamını bilmediğim için, bu âlâ kelimesini pas geçerdim İngilizcesi "well", çevirmenler o zaman âlâ kelimesini uygun görmüşler.

O yıllarda maalesef Türkiye'de sağ sol olayları başlamıştı. Bir tarafta kendini Ülkücüler olarak ifade eden Milliyetçiler, diğer yanda ise kendini Devrimciler olarak ifade eden sol kesim vardı.

Avukat Conoly, Teksas ve avcı arkadaşları Teksas romanında "Milliyetçiler" olarak ifade edilirdi. Ben Teksas'taki o milliyetçiler ile Türkiye'deki milliyetçileri aynı ülkü ve ideale inanan ve savunan kişiler sanırdım. Çocukluk işte.

Tommiks'deki Albayın kızı Suzi'ye ise âşıktım. "Keşke ABD'de olsam da, Suzi'yi tavlasam ve evlensem" diye hayaller kurardım.

Elimizdeki çizgi romanları, diğer arkadaşlarla değiş-tokuş yaparak, okuduğumuz çizgi roman sayısını artırırdık. Benim de epey bir çizgi romanım vardı.

İlk ve ortaokul böyle geçti. 1976 yılında Ankara'nın Sıhhiye Semti'ndeki Atatürk Lisesi'ni parasız yatılı olarak kazandım (O zamanlar yatılı kısmı vardı, şimdi yok). Ankara'da Cebeci Semti'nde Talatpaşa Bulvarı'ndan Cebeci Stadyumu'na giden caddenin adı Dumlupınar Caddesi'dir. Talatpaşa Bulvarı'ndan Cebeci Stadyumu'na doğru Dumlupınar Caddesi'ne sapınca, soldaki 3. bina, yani Dumlupınar Caddesi ile Soysal Sokağı'n köşesindeki bina bir sinema idi. Adını unuttuğum bu sinema sonradan yıkılmış, şimdi yok. Hafta sonları o sinemanın önünde 2. el çizgi roman satışı ve değiş tokuşu olurdu (Benim yaşımda olup, Ankara'da o civarlarda bulunmuş olanlar bunu hatırlayacaktır)

Liseden sonra Ankara Ziraat Fakültesini kazandım. Üniversite yıllarım Ankara’da geçti. Bilahare mezun oldum, devlet memuru olarak Tarım Bakanlığı’nda çalışmaya başladım. Evlendim, çoluk çocuk sahibi oldum ama içimdeki o “Teksas-Tommiks Aşkı” hiç sönmedi.

1990’lı yılların hemen başı idi. Bir gün İstanbul’a gitmiştim. Yerebatan Sarnıcı’nın oradan, Çemberlitaş’a doğru sol kaldırımdan yürüyordum. Ufak Firuz Ağa Camii ve Mehmet Akif Ersoy Parkı’nı geçince, binalar başlıyordu. Soldaki ilk eskice binanın yüksek girişinde Tay Yayınları levhasını gördüm. Baktım ki camekânında Teksas ve Tommiks’in yeni serileri çıkmış. Bendeki Teksas-Tommiks Aşkı sadece alevlenmekle kalmadı, adeta bir canavara dönüştü. Çıkmış bütün sayıları yepyeni olarak, kalın ciltler halinde (14 x 21 cm boyutlarında idiler) aldım. Akabinde yeni çıkan sayıları da takip ettim ve kendimce bir ufak çaplı bir arşiv oluşturmaya başladım. Fakat kitapların baskısı bir süre sonra aniden kesildi. İşin aslını sorup, soruşturduğumda “Telif haklarındaki bir sorun nedeni ile Teksas-Tommiks çizgi romanlarının baskısına son verilmiş” olduğunu üzülerek öğrendim.

Daha sonra elimdeki bu ufak çaplı koleksiyonu, 2009 yılında Ankara’daki bir kitap koleksiyoncusuna iyi bir fiyata sattım. Aslında gerekirse böbreğimi satar ama o Teksas-Tommiksleri kesinlikle satmazdım. Ancak başıma üzücü bir olay gelmiş ve o yıl ciddi bir maddi sıkıntıya girmiştim. İcra dairesinden haciz gelmesi söz konusu idi. İçerim kan ağlayarak o Teksas-Tommiks ciltlerini sattım. Hala pişmanım.

Böylece Aradan yine bir 14 yıl geçti. Birkaç hafta önce Facebook’da bir grup gördüm. Çizgi Roman Evi adında. Birkaç gün sonra da Çizgi Roman Sefası grubunu gördüm ve katıldım. Hemen hepsini severek okuduğum Teksas-Tommiks başta olmak üzere Zagor, Kaptan Swing, Tom Braks, Tex ve diğer bütün çizgi romanları hemen indirmeye başladım. Tekrar eski günlerime döndüm.

İlk günler, ben bu çizgi romanları, o grubu kuran/yöneten kişilerin taradığını ve grupta paylaştıklarını sanıyordum. Fakat birkaç gün sonra, çizgi romanın yayımlandığını bildiren bazı mesajların altında bir alıntı notu dikkatimi çekti. “KAYNAK: Çizgi Diyarı” ibaresi vardı. İnternetten hemen Çizgi Diyarı'nı arattım ve burayı geçen hafta keşfettim. Kelimenin tam anlamı ile altın madenini bulmuştum.

Tarım Bakanlığındaki devlet memurluğu görevimi ifa ederken, yüksek lisans ve doktora yapmıştım. 2009 yılında bakanlıktan emekli oldum ve 2010 yılında bir üniversitede öğretim üyesi olarak göreve başladım. Yaklaşık 4 ay önce, Temmuz Ayı başında üniversitedeki profesör kadromdan emekli oldum. 1984 yılında başladığım 40 yıllık devlet memurluğunun ardından bir boşluk ve miskinlik içindeydim. Şu anda yeni işimi buldum. 1 haftadır büyük bir açlık içinde Teksas’dan başladım, sırası ile Tommiks, Tex, Savaş ve Kaptan Swing’in tüm paylaşımlarını bilgisayarıma indirdim. Şu anda 128 GB tutan bu data içinde 2181 klasör ve 128.700 klasör görünüyor. Yani 128.700 sayfadan meydana gelen 2181 adet çizgi roman kitabı indirmişim. Şu anda bunları tek tek okumaya başlasam herhalde birkaç yılımı alır.

İndirmeye devam ediyorum, çünkü içimden diyorum ki;

-“Yaaa Orhan, deprem olur, ihtilal olur, Walking Dead’deki gibi zombi salgını başlar, (affedersiniz) her bok olabilir. Bu da gelir seni bulur. Oğlum Orhan, sen indirebildiğin kadar çizgi roman indir. Birkaç hafta sonra harici belleklerinde ve bilgisayarlarında birkaç yüz GB çizgi roman birikecek. Ondan sonra deprem de olsa, ihtilal de olsa, zombi salgını da başlasa, sen çekil bir köşeye ve bu çizgi romanları okumaya başla. Sen çizgi romanları bitirene kadar depremin yaraları da sarılır, ihtilal biter, meşru rejime geçilir, zombi salgını da bir şekilde son bulur”

Bu satırları okuyan bazılarınız tarafından, özellikle benden genç olanlar tarafından, içinde bulunduğum 62 yaşımda, bir emekli profesör olarak benim bu çizgi roman tutkum çocukça ve naif görülebilir. Sedat Peker videolarında sık sık

-“Şimdi söyleyeceğimi 40 yaşından küçük olanlar hatırlamaz, ama ……” diye söze başlıyor. Ben de diyorum ki;

-“Teksas-Tommiks ile yoğunluk kazanan, bendeki bu çizgi roman aşkını 50 yaşından küçük olanlar kolaylıkla anlayamaz. Beni ancak 50-60 yaşından büyük olanlar anlar.

Madem bu başlık bir “İstek Hattı”, bu kadar uzun laf salatasına bana katlandığınız için önce sabrınıza hayranım.

İsteğim şu:

LÜTFEN, LÜTFEN ve LÜTFEN “Ham taranmış” paylaşımları artırınız. Ben şahsen sarı renkli sararmış, kirlenmiş, kıyıları yıpranmış JPEG fotolardan meydana gelen maceraları okumayı daha çok seviyorum. Bu beni, 50 yıl önceki eski günlerime götürüyor. Beyazlatılmış, kenarları kesilmiş maceraları okumayı hiç hazzetmiyorum. Belki benim gibi düşünenler azdır, ancak bir çizgi roman tarandığı zaman, zaten ilk önce “Ham” versiyon elde ediliyor. Siz yine onu beyazlatacaksanız, kenarlarını kesecekseniz kesin. Ama beyazlatılmış versiyonun yanında lütfen ham versiyonu da verin, çünkü ham versiyon için ekstra bir efor sarf etmenize gerek yok. Zaten o ilk versiyon. Gördüğüm kadarı ile ham versiyonu en çok paylaşan “Vefalı” kullanıcı adındaki abimiz/kardeşimiz. Vefalı'ya ayrıca ve hassaten teşekkür ediyorum. Eğer bir gün kendisi ile bir zaman ve mekânda karşılaşırsak, ellerini öpeceğim. Birisine bu el öpme seremonisinin fotoğrafını çektireceğim, burada da yayımlayacağım.

Mesajımın başlığında Çizgi Diyarı Sitesi’nin kurulmasına öncülük eden ve günümüze kadar emeği geçen herkese teşekkür etmiştim. Mesajımın sonunda bu teşekkürümü yineliyorum.

Allah tuttuğunuzu altın etsin,

Allah ömrünüze ömür katsın,

Allah sizin ne muradınız varsa versin.

(Emekli Zootekni Profesörü) Dr. Orhan Yılmaz
mesajınızı gülerek okudum,bende 60 küsür yaşında emekli müh.alabayım ve çocuknkara yenimahalle 6.durakta geçti.ortak yaşantılar beni o günlere götürdü,çok yaşayınız,saygılar..
 
Üst