Kemal Derviş - Cumhuriyet'in 100. Yıldönümü Yolunda Türkiye

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,177
6,957
İçinde merhum Kemal Derviş'in Atatürk ve Cumhuriyet'e ilişkin müthiş saptamalarının bulunduğu çok önemli bir kitap. Henüz ilk 20 sayfasını okumama rağmen çok etkilendiğim için ara verip buraya bu yorumu yazmak istedim. Derviş'in örneğin şu saptamasına katılmamak elde değil:
"Atatürk'e bağlı olarak hissedilen kimliğin ikinci boyutu da öncülük ettiği aktif modernleşmedir ve bu modernleşme, tüm eleştirilere rağmen hayran bırakacak derecede başarılı olmuştur. Anadolu, geç Osmanlı İmparatorluğu'nun en yoksul ve en az gelişmiş bölgelerinden biriydi. Mısır, Suriye, Bosna, Makedonya gibi yerler Anadolu'nun merkezinden daha zengindi. 1920'lerin ve 1930'ların kamu ve özel sektör ekonomik stratejileri ve dönemin ekonomik reformları Türkiye'nin 20. yüzyılın ikinci yarısına, hala düşük gelirlere rağmen, gittikçe daha dinamikleşen ve Osmanlı İmparatorluğu’nun parçası olmuş olan birçok bölgeden çok daha iyi durumda olan bir ülke olarak girmesine olanak tanıdı. İkinci Dünya Savaşı'ndan da önce, Türkiye saygı duyulan, modern ve bağımsız bir ülke haline gelmişti."
Kitapta bunun gibi daha pek çok ufuk açıcı saptamalar var. Cumhuriyet dönemindeki modernleşme çabaları ve ekonomik ve toplumsal gelişmeleri konusuna ilgi duyan herkesin mutlaka okumasını öneririm.
Değerli @BelaMatador 'a bu önemli paylaşımı için gönülden teşekkürlerimi sunuyorum.
 
Üst