Karadul Bulmacaları - Isaac Asimov

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,137
Karadul Bulmacaları - Isaac Asimov

Isaac Asimov ilk karadul hikayesini 1971 yılında yazmış ve bu hikaye 1972de Ellery Queen'in gizemli hikayeler dergisinde yazılmıştır. Aslında Asimov bunu tek bir hikaye olarak görmüş ancak dergideki yazarlardan birinin ısrarı üzerine seri haline getirerek 60 kadar karadul hikayesi yazmıştır.

Karadul bilmecelerinde adı geçen kişiler gerçekte var olan, Asimov'un şahsen tanıdığı ve takdir ettiği kişilerin karakterlerinin fiziksel görünümleri, Emmanuel Rubinin dik kafalığı, Thomas Trumbull'un asabiyeti, Geoffrey Avalon'un detaylar üzerindeki bilgiçliği gibi özelliklerini model olarak almıştır.

Karadulların arkasında bulunan gerçek kişilerin listesi şöyledir:
Lester Del Rey-Emmanuel Rubin
L. Sprague De Camp- Geoffrey Avalon
Don Bensen-Roger Halsted
Lin Carter-MarioGonzalo
Gilbert Cant-Thomas Trumbull
John D. Clark-James Drake

Bu kişilerden başka bir de karadulların daimi garsonları Henry vardır. gerçekte bu hikayelerde başrol Henry'nindir. diğer üyeler kendi aralarında sonuca ulaşmaya çalışırlarken Henry herkesi dinleyip sonuca ilk varan kişi olur. Ayrıca Henry'i yaratırken Asimov herhangi bir kişiyi model almamış bu karakteri kafasında yaratmıştır.

Bence Henry Isaac Asimov'un ta kendisidir..Zamangezgini

Karadullar belirli aralıklarla aralarından bir üyenin evinde yemek düzenlerler. Yemeklerin daimi garsonu Henry'dir. Bu yemeklerde, üyelerden biri yanında bir konuk ile yemeğe katılır. Entellüktüel konuşmalarla dolu bir sohbetin ardından Henry'nin sakin ses tonu ile gelen çağırısı sonrasında yemeğe geçilir. Yemeğin sonunda ev sahibi kaşığını cam bardağa vurur ve sessizlik sağlandıktan sonra üyelerden birini kışkırtırıcı olarak atar. Kışkırtırıcı olarak atanan üye gelen konuğa "varlığınızın amacını nasıl açıklıyorsunuz" diye sorar ve konuk; yaşamını, mesleğini ya da ailesini kışkırtırıcının diger soruları dogrultusunda karadullar bulmaca olarak kabul edebilecekleri bir konu açılıncaya kadar anlatır. Bu sırada Mario Gonzalo konuğun karikatürünü çizer.
Karadullar zevkli bir bulmaca olabileceğini düşündükleri bir konu ile karşılaştıkları zaman konuğa, onun anlatacaklarının asla o mekandan dışarı çıkmayacağı garantisini vererek konuğun özel yada gizli bir konu dahi olsa hikayesini anlatmasını sağlarlar.
Çeşitli olasılık hesapları ile üyeler olayı çözmeye çalışır ama başaramazlar ve son olarak birde Henry'nin fikrini almak isterler. bu noktada konuk genellikle "ne yani garsona mı?" şeklinde küçümseyici bir söz söyle de kendisine Henry'nin en değerli üye olduğu söylenir . Henry'de doğru sonucu, yada konuk da tam olarak sonucu bilmiyorsa; doğru olabilecek sonucu belirtir. Herkes şaşkınlık, hayranlık ve memnuniyet içerisinde Henry'yi tebrik ederken o; sadece öteki üyelerin diğer olasılıkları elediğini ve ona da geriye en mantıklı cevabın kaldığını söyler.

Karadul bulmacaları, serinin 5. kitabıdır. Bodrum örümcekleri isimli gerçek bir gruptan esinlenilerek Asimov tarafından kurgulanmış 7 kişinin aylık mantık yürütme toplantılarını ele alan hikayeler dizisi, 1971'de başlamış ve 1980'lerin sonuna kadar sürmüştür.

Karadul bulmacaları'ndaki öyküler şunlardır:

- 4. sesteş
- Eşitsizlik görecelidir
- Şans parası
- üçlü şeytan
- Suyun üzerinde gün batımı
- Adam nerede
- Eski çanta
- Sessiz yer
- Dört yapraklı yonca
- Zarf
- Tanık
- Yemek tarifi

Bir bilimkurgu eseri değil. Asimov'un uzun bir dönemde kaleme aldığı öykülerden oluşuyor. Kendilerine Karadul adını veren bir grubun çözülmesi imkansız olan soruları ele alıp çözmeleri üzerine kurulu. Her bir bulmaca da oldukça keyifli, merak unsurunu katlayan hikayeler. İlk öykünün ingilizce üzerine kurulu olmasıyla çevirmenin işinin zor olduğunu düşünmüştüm. Nitekim Asimov da açıklama kısmında bu konuya değinmiş. Zaten her öykünün sonunda açıklaması bulunuyor; öyküyü yazarken nelerden etkilendiği, nerede yazdığı gibi. Özellikle bu açıklama kısımlarını ben çok sevdim. Asimov'un direkt kendi hakkında yazdığı satırlar fazlasıyla hoşuma gitti.
Alıntıladığım kısa yazılara teşekkür ederim.
İşte göz dostu, kitap görünümlü düzenlememin iki ayrı linki. İyi okumalar dilerim.


Karadul Bulmacaları - Isaac Asimov 5.5mb PDF:


Karadul Bulmacaları - Isaac Asimov 5.5mb PDF:

karadulbulmacalarisaacasimov301.jpg


karadulbulmacalarisaacasimov302.jpg


karadulbulmacalaryisaacasimov303.jpg


karadulbulmacalarisaacasimov304.jpg


alaska698crczoz.jpg
ZAMANGEZGİNİ
BAYHUN ÖNTÜRK
 
Son düzenleme:

ccahitkar

Onursal Üye
30 Eki 2010
4,805
2,632
metu
Çok teşekkür ederim dostum,paylaşımlarına söylenecek söz yok.Hepsi özenle hazırlanmış ,paylaşıma sunulmuş.
 

Kemikdilli

Kıdemli Üye
2 Ocak 2012
194
538
Asimov'u ben de çok seviyorum. Uzun bir süreden sonra (25 yıl kadar:)) tekrar bir Asimov kitabı okudum. Birşey fark ettim ki, Asimov, bugün bizim kullandığımız ve yakın zamanda gerçekleşse şaşırmayacağımız kimi teknolojik gelişmeleri tahmin edememiş!

İnternet gibi birşeyi tahmin etmemiş. Genetik teknolojiyi de tahmin etmemiş. Belki bu iki teknoloji başka kitaplarında geçmiştir ama benim okuduğumda yoktu.

Vakıf romanını okudum. Hari Seldon, İmparatorluğun çökmediği dönemde, yani bilimin parlak olduğu dönemde tekerlekli sandalyeye mahkum oluyor. Önümüzdeki 20 sene içinde, doku tahribatına dayalı sakatlıkların ortadan kalkacağını tahmin ediyorum. Gen teknolojisi geri dönüşü olmayan doku ve organ kayıplarını tekrar insanlara kazandıracak gibi görünüyor. Bill Gates bir iki yıl önce verdiği bir mülakatta, önümüzdeki 10 yıl içinde dünyada kör insan kalmayacağını söylüyordu. Sinir hücrelerinin tahribatı sebebi ile oluşan felçleri, tek gezegene hapsolduğumuz zaman diliminde ortadan kaldıracakmışız gibi görünüyor.

İnternet birçok insanın iletişim ve eğlence amacı ile kullandığı birşey. Oysa internetin çok önemli bir fonksiyonu daha var. İnternet insanlığın ürettiği bütün bilgilerin depolandığı bir alan olma yolunda hızla ilerliyor. İnternette birçok yalan yanlış bilgi de yer alıyor. Ama gerçek bilimsel bilgilerin, devlet arşivlerinin falan da internete aktarıldığı biliniyor. Normal kullanıcının ulaşamadığı kimi katmanlarda farklı bilgiler yer alıyor. Kamuya açık katmanlarda yer alan bilgiler ise Google gibi operatörler aracılığı ile etkin bir şekilde kullanılabiliyor.

Spielberg'in Yapay Zeka (A.I. Artificial Intelligence) diye bir filmi vardı. Bu filmde robot çocuk bir sorunun cevabını arıyordu. Ona herşeyin cevabını bilen makinenin varlığından bahsediyorlar. Bu masalsı makineyi maceralı bir yolculuğun sonunda buluyor ve ona sorusunu sorup cevabı alıyor. Bu masalsı makine, aslında bugün bu satırları okuyan herkesin önünde duruyor. Hazreti Google. İstediğiniz soruyu sorun mutlaka bir cevap veriyor. Üstelik soruyu yanlış sorduysanız, size akıl verip doğrusunu gösteriyor!

Asimov Amca böyle birşeyi hayal etmemiş. Vakıf romanında, İmparatorluk çökerken imparatorluğun bilimsel bilgileri kaybolmasın diye bir vakıf kurarak bilgilerin saklanmasını konu ediyor. Halbuki bugün böyle bir uğraşa gerek yok. İnternetin bir back-up'ını alırsanız birçok bilimsel bilgiyi kurtarırsınız.

Tabii bu yazdıklarım eleştiri değil. Asimov Amca okumak çok zevkli. Onun tasarladığı ama bizim henüz icat etmediğimiz bir makine var. Bu makine, konuşmaların ana fikrini çıkaran bir makine. Özellikle politikacıların konuşmaları bu makineye sorulduğunda genelde sonuç sıfır çıkıyor:Ğ. İnci Sözlük'de sıkça olarak kullanılan "özet geç p.ç" vecizesinin maddeye dönüşmüş hali olan böyle bir makine üzerinde çalışıldığını hiç duymadım. Peki ihtiyaç var mı, var.
 
Üst