Jododrowsky's Dune -- Alexandro Jodorowsky -- (Yazısız) (Film çekimine ait görsel taslaklar)

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
3,136
31,288






Jododrowsky's Dune -- Alexandro Jodorowsky -- (PDF)

“Scans from the production bible for Alexandro Jodorowsky's unfinished Dune film.”

"Alexandro Jodorowsky'nin tamamlanmamış Dune filminin yapım kitabından taramalar."


From Wikipedia:

Jodorowsky's Dune, Frank Pavich'in yönettiği 2013 Amerikan-Fransız belgesel filmidir. Film, kült film yönetmeni Alejandro Jodorowsky'nin Frank Herbert'in 1965 tarihli bilim kurgu romanı Dune'u 1971'den 1976'ya kadar uyarlama ve filme alma yönündeki başarısız girişimini konu alıyor.

Arka plan

1971 yılında, film yapımcısı Arthur P. Jacobs'un başkanlığını yaptığı yapım şirketi Apjac International (APJ), Dune filminin haklarını satın aldı. Ancak Jacobs, 1973'te bir film geliştirilemeden öldü.

Aralık 1974'te Jean-Paul Gibon liderliğindeki bir Fransız konsorsiyumu film haklarını APJ'den satın aldı ve yönetmen Alejandro Jodorowsky yönetmenliğe atandı. Jodorowsky, Fransız yapımcı Michel Seydoux ile birlikte diğerlerinin yanı sıra prog rock grupları Mandalina Dream, Gong ve Mike Oldfield ile Virgin Records'a yaklaştı ve müziğin bir kısmı için Pink Floyd ve Magma'ya karar verdi; set ve karakter tasarımı için sanatçılar H. R. Giger, Chris Foss ve Jean Giraud; özel efektler için Dan O'Bannon; ve oyuncu kadrosunda Salvador Dalí, Orson Welles, Gloria Swanson, David Carradine, Mick Jagger, Udo Kier, Amanda Lear ve diğerleri. Jodorowsky, ön yapımın başlangıcında 12 yaşında olan oğlu Brontis'in Paul Atreides rolünü oynamasını planladı.

Herbert, 1976'da Avrupa'ya gittiğinde, 9,5 milyon dolarlık bütçenin 2 milyon dolarının zaten yapım öncesi harcandığını ve Jodorowsky'nin senaryosunun 14 saatlik bir filmle sonuçlanacağını gördü ("Bu bir telefon rehberi boyutundaydı", Herbert daha sonra) hatırlatıldı). Jodorowsky kaynak materyal konusunda yaratıcı özgürlüklere sahipti, ancak Herbert kendisinin ve Jodorowsky'nin dostane bir ilişkisi olduğunu söyledi.[kaynak belirtilmeli] İki buçuk yıllık geliştirme sürecinden sonra, proje sonuçta mali nedenlerden dolayı durdu, çünkü tamamlamak için hala 5 milyon dolar eksikti. Toplam bütçe 15 milyon dolar.

Film hakları 1982'de sona erdikten sonra, İtalyan yapımcı Dino De Laurentiis tarafından satın alındı ve o da sonunda David Lynch'in yönettiği 1984 yapımı Dune filmini yayınladı.

Ocak 2023'te Pavich, The New York Times'da Jodorowsky'nin Dune'u hakkında, yapay zeka sanat illüstrasyonlarını içeren bir makale yayınladı.

Büyük film kitabının (30x22x9 cm) yalnızca 20 kopyası üretildi ve yalnızca bir avuç kopyanın kaldığı biliniyor. 2021'de Paris'teki Christie's'de yapılan müzayedede, film kitaplarından biri storyboard olarak dünya rekoru fiyata satıldı. (PDF KİTAP BU ÇİZİMLERİ İÇERMEKTEDİR)

Fransız sanatçı Jean "Moebius" Giraud, filmin tamamını tasvir eden 3.000 çizimden oluşan bir storyboard oluşturmak için Jodorowsky ile birlikte çalıştı.

Salvador Dalí, İmparator'u oynamaya hazırlanıyordu ve Hollywood tarihinin en çok kazanan oyuncusu olmak istediğini iddia etti. Filmde oynamak için saat başına 100.000 dolar istedi. Jodorowsky kabul etti, ancak daha sonra İmparator'un sahnelerini azalttı, böylece Dalí'ye bir saatten fazla ihtiyaç duyulmayacak ve geri kalan satırları robot benzeri bir kişi tarafından konuşulacaktı. Dalí, plastik benzerinin müzesine bağışlanması ve tahtının kesişen iki yunustan oluşan bir tuvalet olması şartıyla kabul etti.

Jodorowsky'nin Dune'un süresinden taviz vermeyi reddetmesi filmin yapılmamasının ana nedenlerinden biriydi. Hollywood filmin uzunluğunun iki saati aşmasını istemiyordu. Jodorowsky uyarlama için 10 ila 14 saatin daha uygun olacağını düşündü.

Film, Jodorowsky'nin senaryosunun, kapsamlı storyboard'larının ve konsept çizimlerinin tüm büyük film stüdyolarına gönderildiğini belirtiyor ve bunların Star Wars, Alien serisi, Flash Gordon, Terminatör serisi ve The Fifth gibi daha sonraki film yapımlarını etkilediğini ve onlara ilham verdiğini savunuyor. Özellikle, Jodorowsky'nin bir araya getirdiği O'Bannon, Foss, Giger ve Giraud'dan oluşan ekip, 1979 yapımı Alien filminde işbirliği yapmaya devam etti.

Jodorowsky filmde "Senaryoyu hazırlamak harika bir girişimdi" diyor. Herbert'in romanından bahsederken şöyle diyor: "Çok, çok Proust'a benziyor, onu büyük edebiyatla karşılaştırıyorum."

Belgesel, Jodorowsky'nin çabalarının boşa gitmediği ve kendisi ve Giraud'un, 1980'de yayınlanmaya başlayan bir dizi çizgi roman olan The Incal için konseptlerinin çoğunu geri dönüştürdüğü sonucuna varıyor.

Üretme

Proje resmi olarak Mayıs 2011'de duyuruldu. Yönetmen Pavich, Fransa, İsviçre, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nde çekilen ve 1970'lerdeki başarısız uyarlamada yer alan başlıca oyuncularla yapılan kapsamlı bir röportaj dizisini filme aldı.

Serbest bırakmak

Jodorowsky'nin Dune filminin prömiyeri Mayıs 2013'te 2013 Cannes Film Festivali'nde Yönetmenlerin On Beş Günü'nde yapıldı. Sony Pictures Classics, filmin Kuzey Amerika dağıtım haklarını Temmuz 2013'te aldı ve daha sonra 7 Mart 2014 olarak sinemalarda gösterime gireceğini duyurdu. Film, DVD olarak ve isteğe bağlı olarak 8 Temmuz 2014'te gösterime girdi.

Resepsiyon

Film büyük beğeni topladı. Variety filmi "akıllara durgunluk veren bir kült film" olarak nitelendirdi ve yönetmen Pavich'in "zorlayıcı bir teoriye ulaştığını söyledi: ölü doğmuş haliyle bile film, Jodorowsky'nin kendi yoluyla satmaya çalıştığı türden bir kolektif bilinç ortaya çıkardı." olay örgüsü, ardından gelen diğer bilim kurgu filmlerini etkilemek için aşağıya doğru akıyor".Hollywood Reporter, "eğlenceli belgeselin bu abartılı destanın efsanevi bir kayıp başyapıt olduğunu kanıtladığını" ilan etti. Entertainment Weekly, Jodorowsky's Dune'u 2014'ün En İyi 10 Filminden biri olarak seçti.

İnceleme toplama web sitesi Rotten Tomatoes, Jodorowsky's Dune'a 122 eleştirmenden gelen incelemelere göre ortalama 8/10 puanla %98 onay puanı verdi. Sitenin fikir birliği şu şekildedir: "Kısmen düşünceli bir övgü, kısmen kaçırılmış bir fırsatın acı-tatlı bir hatırlatıcısı olan Jodorowsky's Dune, kayıp bir bilimkurgu efsanesine büyüleyici bir bakış sunuyor." Metacritic, filme 31 eleştirmene göre %79'luk bir derecelendirme veriyor; "genel olarak olumlu yorumlar".
 
Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,120
6,562
Diyarımızdan bugüne kadar bir çok kitap okuma imkanını buldum, yapılan birbirinden değerli yorumlardan yararlandım. Çok beğendiğim bazı kitaplardan öncesinde haberim yoktu , bazılarına sahiptim ama , digital olarak edinme imkanını buldum, bazılarını ise çok istememe rağmen edinme imkanım olmamıştı .Sn. @balkan'ın sunduğu Jodorowsky'nin Dune kitabı , benim için sonuncu , yani çok istediğim ama edinemediğim gruba giriyor.

Bir çok nedenle bu kitabı merak ediyordum. Jodorowsky'nin her çizgiromanseverin bildiği, çok farklı hayal dünyası tarafından Dune projesini nasıl değerlendirildiğini merak ettiğim için değil sadece. Storyboard'ları oldum olası merak ettiğim için , gösteri dünyasına ilişkin bu tür çizim kitaplarına meraklı olduğum için ( Leon Bakst'ın kostüm tasarımı kitapları , diyarımızda Sn. @CZN , ya da Sn. @Osidi 'nin paylaştığı artbook'lar bu konuda ilk aklıma gelen örnekler ) ve de özellikle bu kitabın bol sıfırlı satış fiyatlı olarak ,hakkında bir çok haberle medyada yer aldığı için.

Kitap hakkında kısa süre önce , dostlarla artbooklar konulu mesajlarımda bu kitap hakkında bir şeyler yazdığımı hatırladım.

( https://www.cizgidiyari.com/forum/k/the-art-and-soul-of-dune.176859/#post-786437 )

Çok teşekkür ediyorum Sn. @balkan , harika sunumunuz da her zamanki gibi ayrıntılı ve yararlı. Bu kitabı okuma imkanına kavuştuğum için , çok sevindim. Umarım diyarımızda , bulunması kolay olmayan '' storyboard '' konulu başka kitapları da okuma imkanını buluruz. Sağ olun.
 
Üst